Διάδρομοι Βρυξελλών: Ερευνούν διασυνδέσεις της ΕΚΤ με την πανίσχυρη «Ομάδα των 30», του Γιώργου Βασσάλου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Κυριακή, 09 Ιουλίου 2017 20:33 Συντάκτης:
Βαθμολογήστε το άρθρο
(0 ψήφοι)

Μια επιστολή έφτασε στις 7 Ιουλίου στο γραφείο του Μάριο Ντράγκι, προέδρου της ΕΚΤ και πρώην στελέχους της Goldman Sachs.

 

Αποστολέας ήταν η Έμιλυ Ο’ Ρέιλυ, «ευρωπαία διαμεσολαβήτρια» που αποτελεί το αντίστοιχο του Συνηγόρου του Πολίτη για την ΕΕ και του ζητούσε να δημοσιεύει τις ημερήσιες διατάξεις και τη σύνοψη των πρακτικών των συναντήσεων της «Ομάδας των 30».

 

Η «Ομάδα των 30» αποτελείται από κεντρικούς και ιδιωτικούς τραπεζίτες και νεοφιλελεύθερους – κατά βάση – οικονομολόγους. Ένα τρίτο περίπου των μελών της εκπροσωπεί ιδιωτικούς χρηματοπιστωτικούς γίγαντες όπως η Goldman Sachs, η JP Morgan, η UBS κ.α.

 

Η «ευρωπαία διαμεσολαβήτρια» κινήθηκε μετά από υποβολή αναφοράς από το «Παρατηρητήριο της Ευρώπης των Πολυεθνικών» (CEO).  Παρόμοια αναφορά του 2012 είχε απορριφθεί, αλλά οι νέες αρμοδιότητες της ΕΚΤ στην επιτήρηση των τραπεζών αλλάζουν τα δεδομένα. O Ντράγκι έχει μέχρι το Σεπτέμβρη να απαντήσει τι μέτρα θα λάβει.

 

Η ΕΚΤ επίσης αντιμετωπίζει κριτική από διάφορες πλευρές για την ποικιλία των τρόπων με τους οποίους «επιλύει» τα ζητήματα των διαφόρων τραπεζών που συνεχίζουν να καταρρέουν κάθε χρόνο. Κοινό στοιχείο αποτελεί σε όλες αυτές τις περιπτώσεις οι μικρότερες τράπεζες καταπίνονται από τις μεγαλύτερες.

 

Πριν από λίγες βδομάδες η ΕΚΤ είχε αναγκαστεί να δώσει στη δημοσιότητα και τα ονόματα των μη τραπεζικών πολυεθνικών που υποχρεώνει τους εργαζόμενους και φορολογούμενους πολίτες να δανείζουν αγοράζοντας από αυτές ομόλογα: Bayer, BASF, Siemens, Shell, Unilever, Veolia, Volkswagen, Ryanair, Novartis, και πολλές άλλες. Ο στόχος είναι υποτίθεται να αυξηθεί η ζήτηση και να αποφευχθεί ο αποπληθωρισμός, κάτι που μάλλον θα επιτυγχανόταν γρηγορότερα αν απλά μοίραζαν τα χρήματα αυτά ισόποσα σε όλους τους πολίτες.

Πηγή: Reuters

Αναγνώστηκε 1829 φορές
KOMMON

Κάντε κλικ στο όνομα του αρθρογράφου για να διαβάσετε όλα τα άρθρα του.

Θέλουμε να μιλήσουμε για τον κομμουνισμό της εποχής μας, την αναγκαία αλλά όχι δεδομένη προοπτική. Θέλουμε να μιλήσουμε ταυτόχρονα για την καθημερινή επιβίωση και τον αγώνα γι’ αυτήν.

ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εγγραφείτε στην λίστα επικοινωνίας μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι.