Τουρκία-ΗΠΑ: Σε ανοιχτή σύγκρουση; Του Σταμάτη Κυριάκη

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη, 26 Οκτωβρίου 2017 09:11 Συντάκτης:

 

 

 

Οι έξι μεγαλύτεροι δήμοι της γειτονικής χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της Άγκυρας, αίφνης αναζητούν δήμαρχο! Αιτία είναι η δυσαρέσκεια που έχουν προκαλέσει στο σουλτάνο Ερντογάν οι τοπικοί άρχοντες που εκλέχτηκαν με την υποστήριξη του δικού του κόμματος.

 

Οι υπερεξουσίες που απόκτησε ο Ερντογάν μετά το δημοψήφισμα για την συνταγματική αναθεώρηση του δίνουν το δικαίωμα να επιλέγει ο ίδιος τους δημάρχους των πόλεων της Τουρκίας κι επιπλέον να απαιτεί την παραίτηση τους σε περίπτωση που πέσουν στην δυσμένειά του.

 

Έτσι ο Δήμαρχος της Άγκυρας Μελίχ Γκιοκτσέκ που εκλέχτηκε ως υποψήφιος του ΑΚΡ (δηλαδή του κόμματος του Ερντογάν) ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει την παραίτηση του σε λίγα εικοσιτετράωρα.

 

Είχαν προηγηθεί τέσσερις ακόμα παραιτήσεις δημάρχων μεταξύ των οποίων και του μητροπολιτικού δήμου της Ισταμπούλ Καντίρ Τοπμπάς καθώς και αυτού της Προύσας και του Μπαλικεσίρ.

 

«Τρεις δήμαρχοι του κόμματός μας έχουν υποβάλλει μέχρι σήμερα τις παραιτήσεις τους και έπονται τρεις ακόμη. Πιστεύω ότι θα παραιτηθούν και αυτοί το συντομότερο δυνατό», είχε δηλώσει ο Ερντογάν την προηγούμενη εβδομάδα σε μια συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα, πριν την παραίτηση του Γκιοκτσέκ .

 

Την ίδια στιγμή αυτομολούν στην Γερμανία και σε άλλες χώρες της ΕΕ Τούρκοι με υψηλό μορφωτικό επίπεδο που αποτελούν ένα μεγάλο τμήμα της τούρκικης διανόησης ζητώντας πολιτικό άσυλο προκειμένου να αποφύγουν τις συνέπειες της επιστροφής τους στην Τουρκία. Στην Ελλάδα μόνο έχουν ζητήσει άσυλο 955 Τούρκοι, όπως έκανε γνωστό ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, την Τρίτη 24 Οκτωβρίου, μετά τη συνάντησή του με τον έλληνα ομόλογό του. Ως αποτέλεσμα, μειώνονται δραματικά οι δυνάμεις που αντιστέκονται στη συντελούμενη οπισθοδρόμηση.

 

Από την απόπειρα πραξικοπήματος, τον Ιούλιο του 2016, και μέχρι σήμερα βρίσκονται στις, φημισμένες για την αγριότητα τους φυλακές της Τουρκίας, κάτω από άγνωστες συνθήκες πάνω από 50.000 άνθρωποι χωρίς καμιά κατηγορία πέραν του ότι θεωρούνται οπαδοί του Αμπτουλάχ Γκιουλέν. Ενώ, 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν διωχθεί από τις δουλειές του χωρίς να τους απαγγελθεί οποιαδήποτε κατηγορία.

 

Η προσπάθεια του Ερντογάν να αναχθεί σε απολυταρχικό πολιτικό ηγεμόνα της Τουρκίας μάλλον προδίδει την πρόθεσή του να οδηγήσει την Τουρκία σε σύγκρουση με την Δύση.

 

Ήδη η Τουρκία προσεγγίζει τη ρωσο-ιρανική συμμαχία προκαλώντας την οργή των ΗΠΑ. Σημαντικός παράγοντας στην σχέση της Τουρκίας με την Δύση είναι η στρατηγικής συμμαχίας βάση του Ιντσιρλίκ κοντά στις νοτιοδυτικές ακτές της Τουρκίας και πολύ κοντά στα σύνορα με την Συρία.

 

Αυτή η βάση αποτελεί το βασικό προγεφύρωμα των ΗΠΑ στην μέση Ανατολή και στις εμπόλεμες περιοχές της Συρίας και του Ιράκ. Ο χάρτης του σύγχρονου κόσμου θα αλλάξει σημαντικά αν η Δύση χάσει οριστικά την Τουρκία.

 

Αυτή είναι μια πιθανότητα που δεν αποκλείεται. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Πρόεδρος των ΗΠΑ συναντήθηκε στον Λευκό Οίκο με τον Αλέξη Τσίπρα , πρωθυπουργό μιας μικρής χώρας ευρισκόμενη στην δίνη μιας οικονομικής κρίσης μακράς διαρκείας.

 

Είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι στην συνάντηση αυτή ο Α. Τσίπρας πήγε με τον Ν. Κοτζιά (υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας) και …μια γραμματέα της πρεσβείας της χώρας μας στις ΗΠΑ. Αντιθέτως, ο Ν. Τράμπ συνοδευόταν από τον υπουργό Εξωτερικών, τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων της χώρας του και τον σύμβουλό του για θέματα Μέσης Ανατολής.

 

Η βαρύτητα της συνάντησης δείχνει την ανησυχία των ΗΠΑ για τις επικείμενες εξελίξεις στην περιοχή. Αν αναγκαστούν να μεταφέρουν την βάση τους από το Ιντσιρλίκ θα πρέπει να έχουν έτοιμο το επόμενο προγεφύρωμα και πιθανόν οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία να οδηγηθούν από τις φραστικές επιθέσεις στην ανοιχτή σύγκρουση. Υπο αυτή την προοπτική, η ταύτιση της Ελλάδας με τον αμερικανικό παράγοντα μπορεί να εξασφαλίζει τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα στην περιοχή, αλλά στην Ελλάδα τι άλλο εξασφαλίζει πέρα από κινδύνους και αστάθεια;

 

Κάντε κλικ στο όνομα του αρθρογράφου για να διαβάσετε όλα τα άρθρα του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Kommon

Θέλουμε να μιλήσουμε για τον κομμουνισμό της εποχής μας, την αναγκαία αλλά όχι δεδομένη προοπτική. Θέλουμε να μιλήσουμε ταυτόχρονα για την καθημερινή επιβίωση και τον αγώνα γι’ αυτήν.

ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εγγραφείτε στην λίστα επικοινωνίας μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι.