Εκτύπωση Σελίδας

Νέοι εξοπλιστικοί ανταγωνισμοί, του Lupo di mare

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου 2019 20:38 Συντάκτης:
Βαθμολογήστε το άρθρο
(0 ψήφοι)
Νέοι εξοπλιστικοί ανταγωνισμοί, του Lupo di mare

 

Οι φόβοι ότι οι ΗΠΑ μπορεί να αναπτύξουν πυρηνικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς στην Ευρώπη, μετά και την αποχώρησή τους από τη συμφωνία INF που συνάφθηκε στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, προκαλεί νέες εντάσεις.

Όλα ξεκίνησαν από μια δήλωση ενός Ρώσου αντιναύαρχου ε.α. του Vsevolov Khmyrov, ο οποίος είπε σε δημοσιογράφους ότι η ρωσική πολεμική μηχανή διαθέτει την ικανότητα να πλήξει μέσα σε διάστημα μόλις πέντε λεπτών κρίσιμα κέντρα διοίκησης εντός της αμερικανικής επικράτειας. 

Όπως τόνισε ο αντιναύαρχος, τα ρωσικά πολεμικά πλοία επιφανείας και υποβρύχια είναι εξοπλισμένα με υπερηχητικούς πυραύλους Ζircon, οι οποίοι μπορούν να πλήξουν και να καταστρέψουν τα κέντρα διοίκησης στην επικράτεια των Ηνωμένων Πολιτειών σε πέντε λεπτά.

Ο Vsevolov Khmyrov δήλωσε ότι μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη INF, η Ουάσιγκτον θα ελέγχει τα πυραυλικά συστήματα με πυρηνικές κεφαλές που έχουν αναπτυχθεί ή θα αναπτυχτούν στα εδάφη των κρατών μελών του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, «από κέντρα διοίκησης των ΗΠΑ που θα εδρεύουν στην αμερικανική ήπειρο και όχι στην Ευρώπη όπου και η έδρα του ΝΑΤΟ».

Λίγες μέρες μετά, ο Ρώσος πρόεδρος Β. Πούτιν απεύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ χαρακτηρίζοντάς τις ανόητες εάν επιθυμούν να προκαλέσουν μια πυραυλική κρίση παρόμοια με αυτή της Κούβας του 1962 και δήλωσε ότι αυτή την χρονική στιγμή η Ρωσία διαθέτει το πλεονέκτημα ενός πρώτου πυρηνικού πλήγματος.

«Εννέα Mach η ταχύτητα των πυραύλων μας και πάνω από 1.000 χιλιόμετρα το βεληνεκές τους» λέει χαρακτηριστικά για τους νέους πυραύλους Zircon (τύπου cruise) και τις δυνατότητές τους εννοώντας έτσι ότι οι Αμερικανοί πρακτικά δεν έχουν σήμερα τον απαιτούμενο χρόνο για να αντιδράσουν.

Για πρώτη φορά ο Ρώσος πρόεδρος απείλησε τις ΗΠΑ με ολοκληρωτικό ολοκαύτωμα αφήνοντας στην άκρη την διπλωματική γλώσσα που χρησιμοποιούσε προσεκτικά όλα αυτή την χρονική περίοδο που ηγείται της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κρίση των πυραύλων ξέσπασε το έτος 1962, όταν η Μόσχα απάντησε στην ανάπτυξη αμερικανικών πυραύλων στην Τουρκία με το να αποστείλει και εγκαταστήσει βαλλιστικούς πυραύλους στην Κούβα.

Ήταν η πρώτη φορά που ο πλανήτης έφτασε στα πρόθυρα ενός πυρηνικού ολοκαυτώματος αλλά τότε υπήρχε μια ουσιαστική διαφορά: Η πρώην Σοβιετική Ένωση ήταν πολύ πίσω στους εξοπλισμούς της σε ότι αφορά το πυρηνικό οπλοστάσιο και η υπεροπλία των Αμερικανών ήταν τέτοια που μια σύγκρουση θα οδηγούσε σε ολοκληρωτική εξαφάνιση της Σοβιετικής Ένωσης.

Αυτό βέβαια άλλαξε κατά την διάρκεια της δεκαετίας του 1970 όταν επήλθε μεταξύ των τότε πυρηνικών υπερδυνάμεων η αποκαλούμενη ισορροπία του τρόμου.

Αναγνώστηκε 1549 φορές
ΛΟΥΠΟ ΝΤΙ ΜΑΡΕ

Κάντε κλικ στο όνομα του αρθρογράφου για να διαβάσετε όλα τα άρθρα του.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΠΟ ΛΟΥΠΟ ΝΤΙ ΜΑΡΕ