18.5 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ποιος είναι ο επιδιωκόμενος στόχος της Ρωσίας στην αμερικανική ήπειρο, του Lupo di mare

 

Το περασμένο Σαββατοκύριακο 23 και 24 Μαρτίου προσγειώθηκαν στο Καράκας της Βενεζουέλας δύο ρωσικά μεταγωγικά. Σύμφωνα με τα Μέσα Ενημέρωσης, τα δύο αεροσκάφη ήταν ένα τύπου Ilyushin-62 και ένα τύπου Antonov-124 τα οποία μετέφεραν στη Βενεζουέλα 100 στρατιώτες, 35 τόνους υλικό και φορτηγά. Φημολογείται, μάλιστα, ότι σε ένα από τα αεροπλάνα επέβαινε και ο αρχηγός των ρωσικών χερσαίων δυνάμεων, στρατηγός Βασίλι Τονκοσκούροφ.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, τα μεταγωγικά πριν φτάσουν στον τελικό τους προορισμό προσγειώθηκαν ενδιαμέσως για ανεφοδιασμό στη Συρία.

Επειδή η μέχρι σήμερα ρωσική παρουσία στη λατινοαμερικανική χώρα δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτή της εμπλοκής της στη Συρία ποιος μπορεί να είναι τελικά για το Κρεμλίνο ο επιδιωκόμενος στόχος;

Ας συνθέσουμε την εικόνα μέσα από πολιτικο-στρατιωτικά γεγονότα που έλαβαν χώρα.

Μετά την πτώση του τοίχους στο Βερολίνο το ΝΑΤΟ επεκτάθηκε με ραγδαίους ρυθμούς μέχρι την αυλή της Ρωσίας. Οι ΗΠΑ παράλληλα, επιδιώκοντας να ελέγξουν και να διεισδύσουν πιο βαθιά στο μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας και να ισχυροποιήσουν τα συμφέροντά τους σε Ευρώπη και Κεντρική Ασία, καλλιέργησαν τις σχέσεις τους με την Ουκρανία και τη Γεωργία παρέχοντάς τους οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη με τη μορφή οπλισμού και αποστολής στρατιωτικών συμβούλων για την αναδιοργάνωση του στρατού τους.

Η πρόθεση μάλιστα των ΗΠΑ να υποστηρίξουν τη Γεωργία και την Ουκρανία στην προσπάθειά τους για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με το ΝΑΤΟ, προκάλεσε την όξυνση των σχέσεων με τη Μόσχα, η οποία έβλεπε μία – μία τις όμορές της χώρες να περνούν στη σφαίρα της επιρροής των Αμερικανών.

Τον περασμένο Δεκέμβριο δύο στρατηγικά βομβαρδιστικά Tupolev-160 συμμετείχαν σε στρατιωτική άσκηση στη Βενεζουέλα. Αποστολή τους είναι να βομβαρδίσουν όταν απαιτηθεί υψηλής σημαντικότητας εχθρικούς στόχους σε απομακρυσμένες περιοχές με πυρηνικά και συμβατικά όπλα. Το Tupolev-160 είναι το μεγαλύτερο και βαρύτερο στρατιωτικό υπερηχητικό αεροσκάφος που υπάρχει στον κόσμο.

Λίγο πριν είχε καταπλεύσει στη θαλάσσια περιοχή της Βενεζουέλας για ασκήσεις το ένα από τα δυο σε ενεργό υπηρεσία ρωσικό καταδρομικό κατευθυνόμενων βλημάτων το «Μέγας Πέτρος». Το «Μέγας Πέτρος» με τον αδελφό του «Ναύαρχος Νακίμοφ» θεωρούνται από τα μεγαλύτερα πολεμικά πλοία στον κόσμο. Το μήκος του σκάφους ανέρχεται στα 252 μέτρα, πλάτος 28,5 μέτρα και βύθισμα 9,1 μέτρα ενώ το πλήρες εκτόπισμα του είναι 28.000 τόνοι! Έχει δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες ΚΝ-3 και πλήρωμα 720 άνδρες.

Φέτος, περί το τέλος Ιανουαρίου, ο Ρώσος πρόεδρος Β. Πούτιν αφήνοντας στην άκρη την διπλωματική γλώσσα που χρησιμοποιούσε προσεκτικά όλη την προηγούμενη χρονική περίοδο που ηγείται της Ρωσικής Ομοσπονδίας, απεύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ χαρακτηρίζοντάς τις ανόητες εάν επιθυμούν να προκαλέσουν μια πυραυλική κρίση παρόμοια με αυτή της Κούβας του 1962. Και δήλωσε ότι αυτή την χρονική στιγμή η Ρωσία διαθέτει το στρατηγικό πλεονέκτημα ενός πρώτου πυρηνικού πλήγματος.

«Εννέα Mach η ταχύτητα των πυραύλων μας και πάνω από 1.000 χιλιόμετρα το βεληνεκές τους» είπε με έμφαση ο Β. Πούτιν για τους νέους υπερηχητικούς πυραύλους Zircon (τύπου cruise) και τις δυνατότητές τους, εννοώντας έτσι ότι οι Αμερικανοί πρακτικά δεν έχουν αφενός σήμερα παρομοίου τύπου όπλα, αφετέρου τα αποτρεπτικά μέσα και τον απαιτούμενο χρόνο για να αντιδράσουν σε μια τέτοιου είδους επίθεση.

Με λίγα λόγια, για πρώτη φορά ο Ρώσος πρόεδρος απείλησε τις ΗΠΑ ότι με την στρατηγική υπεροχή που διαθέτει σήμερα λόγο της ύπαρξης αυτών των υπερηχητικών πυραύλων που μεταφέρονται από εναέριους και θαλάσσιους φορείς, έχει την δυνατότητα να εξαπολύσει πρώτος πυρηνικό πλήγμα στον αντίπαλο του και να του προκαλέσει ολοκαύτωμα.

Με αφορμή την μικρή αλλά φανερή στρατιωτική αποστολή των Ρώσων στο Καράκας ο αμερικανός Υπουργό Εξωτερικών Πομπέο τηλεφώνησε χτες στον ρώσο Υπουργό Εξωτρερικών, Σ. Λαβρόφ. Για να τον απειλήσει; Για να τον τρομάξει; Μάλλον για να …κλαφτεί. 

Σύμφωνα με την στην επίσημη ανακοίνωση του αμερικανικού Υπουργείου: «Ο υπουργός είπε στον ρώσο Υπ.Εξ. Λαβρόφ ότι οι ΗΠΑ και τα κράτη της περιοχής δεν θα μείνουν παθητικά καθώς η Ρωσία κλιμακώνει την ένταση στη Βενεζουέλα» .

Έτσι, η αποβίβαση των 100 ρώσων στρατιωτικών, ενώ δεν είναι επί του παρόντος επικίνδυνη από ποσοτική άποψη, φαίνεται να εκπέμπει με σαφήνεια δυο μηνύματα με βαρύτητα:

Πρώτον, όπως εσύ έχεις εγκατασταθεί με την στρατιωτική σου παρουσία στη γειτονιά μου κι έξω από την αυλή μου, μπορώ και κάνω το ίδιο με τον δικό μου τρόπο στη δική σου.

Δεύτερον, σε επίπεδο ενδοκαπιταλιστικού ανταγωνισμού μεταξύ ΗΠΑ – Ρωσίας, η Ρωσία έχει αποφασίσει να μην εγκαταλείψει το καθεστώς Μαδούρο όχι για λόγους ιδεολογικής συγγένειας, αλλά γιατί η Βενεζουέλα διαθέτει τα μεγαλύτερα στον κόσμο διαπιστωμένα κοιτάσματα υδρογονανθράκων και μεγάλα κοιτάσματα χρυσού.

Κάτω από αυτά τα δεδομένα, η Ρωσία δεν θα μπορούσε να ανεχτεί να μπει αμερικανικό χέρι στα πλούσια ενεργειακά κοιτάσματα πετρελαίου και χρυσού της Βενεζουέλας!

Και ενώ ένας – ένας οι υποστηριχτές που προεξοφλούσαν την επιτυχία της ανατροπής του Μαδούρο, έχουν αρχίσει να ξεχνούν τον περιφερόμενο αυτοανακηρυχθέντα πρόεδρο Guaido, η χαρακτηρισμένη από τις ΗΠΑ σαν «μη εποικοδομητική στάση» της Μόσχας βρίσκει αρκετό χώρο για να προχωρήσει και να εφαρμόσει με το τρόπο της τους σχεδιασμούς της στην αμερικανική ήπειρο.

Το παιγνίδι χοντραίνει..

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ