×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 870

Ένα καλό παράδειγμα από τη Τουρκία, του Γιώργη Τερζάκη

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη, 09 Απριλίου 2019 05:58 Συντάκτης:
Βαθμολογήστε το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ένα καλό παράδειγμα από τη Τουρκία, του Γιώργη Τερζάκη

Η πόλη Νερσίμ, στη κεντροανατολική Τουρκία απέκτησε κομμουνιστή Δήμαρχο!

 

Μια ευχάριστη έκπληξη από τη γειτονική χώρα, μια επιτυχία, την οποία αξίζει να εξετάσουμε και ίσως έχει κάτι να μας διδάξει.

Ο Φατίχ Μεχμέτ Ματσόγλου, συνεργαζόμενος με το TKP, αναδείχτηκε ο πρώτος κομμουνιστής δήμαρχος της Τουρκίας στο επίπεδο των μητροπολιτικών Δήμων. Απέσπασε το 32,41% των ψήφων, επικεφαλής συμμαχίας του ΤΚΡ με άλλες δημοκρατικές δυνάμεις. Ο Ματσόγλου είχε ήδη διατελέσει δήμαρχος σε ένα μικρό Δήμο της περιοχής του Νερσίμ, από το 2014, στο Οβατσίκ. 

 

Τι ήταν αυτό που οδήγησε τη συμμαχία αυτή να κερδίσει το Δήμο; Όπως αναφέρει ο ίδιος σε συνέντευξή του στο Ριζοσπάστη (εδώ το πλήρες κείμενο) «ερχόμαστε κοντά στο λαό, είμαστε κομμάτι του, γνωρίζουμε τις βασικές του ανάγκες και την πόλη του. Τα αστικά κόμματα έρχονται σαν κάτι “υπεράνω” και προσπαθούν να βρουν τρόπους για να «εκμεταλλευτούν” την πόλη. Υπό αυτήν την έννοια, εμείς ως κομμουνιστές και δυνάμεις που παλεύουμε για το σοσιαλισμό δρούμε με γνώμονα τα αιτήματα των εργαζομένων. Εκεί εστιάζουμε».

 

Αυτό έγινε ορατό από τη προηγούμενη δράση του Ματσόγλου στο μικρό Δήμο, καθώς στη διάρκεια της θητείας του απέκτησε φήμη για το συνεταιριστικό αγροτικό μοντέλο παραγωγή φασολιών, ρεβιθιών και μελιού. Σε αυτό το συνεταιριστικό παραγωγικό πρότυπο, ο δήμος παρείχε διάφορες εγγυήσεις, όπως και σπόρους ή πετρέλαιο. Επιπλέον, ο δήμος επί ημερών του έγινε παράδειγμα φορολογικής διαφάνειας. Ορισμένες από τις δραστηριότητες που αναφέρει για τους συνεταιρισμούς και τη προσπάθεια για την ανακούφιση των κατοίκων ίσως να μην είναι τόσο «αντικαπιταλιστικές» και «επαναστατικές» στην καθ’ ημάς λογική του βερμπαλισμού. Όμως για τους Τούρκους αγωνιστές αποτελούν σημαντική συμβολή στην ανακούφιση της ζωής του πληθυσμού.

 

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του αναφέρει: «Ο πρώτος λόγος για τη νίκη μας στην πόλη είναι ότι ο λαός νοιάζεται για τον πολιτισμό, για την κουλτούρα της πόλης. Δεύτερον, υπάρχει μια ισχυρή ιδεολογική βάση, μια κοινωνική αντίληψη εκεί. Και τρίτον, στο λαό της πόλης υπάρχει δυσαρέσκεια για το σύστημα. Όλα αυτά οδηγούν σε μια οργανωμένη αντίσταση που δίνει ένα πλεονέκτημα στις δυνάμεις που παλεύουμε για το σοσιαλισμό. Αλλά εδώ η κατάσταση ήταν λίγο πιο δύσκολη σε σχέση με τον - μικρότερο - δήμο του Οβατσίκ, όπου ήμουν πριν δήμαρχος. Κι αυτό γιατί είχαμε απέναντί μας όχι μόνο τα αστικά κόμματα, αλλά και υποτιθέμενες φιλικές οργανώσεις. Συσπειρώσαμε δημοκρατικές δυνάμεις και παράλληλα μιλήσαμε περισσότερο για το σοσιαλισμό, τις σχέσεις παραγωγής, την ανεργία, τις ταξικές αντιθέσεις και μια αταξική κοινωνία. Συμπεριφερθήκαμε φυσιολογικά, δεν μιλήσαμε στο λαό αφ' υψηλού, είμαστε μέσα και μαζί του. Είναι μια πολιτική αντίληψη που χτίζεται στις συγκεκριμένες συνθήκες. Επίσης ήταν σημαντικό να ακολουθείται μια κοινή πολιτική γραμμή και συνοχή μέσα στη συμμαχία».

 

Μαθήματα πολιτικής συμμαχιών, ανάδειξης της σημασίας που κατέχει σε αυτή τη προσπάθεια η πολιτιστική δράση στους πολίτες.

 

Σε επόμενο σημείο της συνέντευξής του σημειώνει: «Όταν στην κοινωνία προβάλλουμε τις σχέσεις παραγωγής που συμφέρουν το λαό, τον άλλο τρόπο ανάπτυξης, αυτό θα βελτιώσει τη δράση και τη συλλογική δουλειά στους μικρούς αγρότες και βιομηχανικούς εργάτες. Αυτό σημαίνει μια ευρύτερη οργανωτική δουλειά. Οργάνωση στα συνδικάτα και στους συνεταιρισμούς, χώρους όπου οι άνθρωποι μπορούν να οργανωθούν πολιτικά. Εκεί είναι η δουλειά μας. Οι εργάτες στα εργοστάσια και οι αγρότες μπορούν να δουλεύουν και να οργανωθούν μαζί. Και, τελικά, η επαφή με τα μέσα παραγωγής στις βιομηχανικές ζώνες και οι προσπάθειες για μηχανοποίηση της αγροτικής παραγωγής έχουν διευκολύνει την οργάνωση των εργαζομένων. Αυτή είναι η πυξίδα μας. Πιστεύουμε ότι η εργατική τάξη μπορεί να έχει λόγο και στις διαδικασίες της παραγωγής και διοίκησης, για βασικά δικαιώματα και ελευθερίες, για τις συνθήκες εργασίας. Βλέπουμε ότι οι φίλοι και σύντροφοί μας συνεχίζουν να οργανώνονται στους συνεταιρισμούς στο Οβατσίκ, που παραδώσαμε στη νέα εκλεγμένη τοπική διοίκηση».

 

Ο δήμαρχος δίνει και την προοπτική της δουλειάς της συμμαχίας, τα επόμενα βήματα όταν αναλάβει τη διοίκηση του Δήμου. Πολύ σύντομα αναμένεται να καλέσει σε συνελεύσεις τους κατοίκους, ώστε να πάρουν αποφάσεις. «Θα επεκτείνουμε τον τρόπο παραγωγής και διοίκησης που ξεκινήσαμε στο Όβατσικ. Θα δείξουμε σε όλη τη χώρα, ότι ο σοσιαλισμός είναι εφικτός».

 

Έχουμε να διδαχτούμε αρκετά από το τρόπο που σκέφτονται και εργάζονται οι Τούρκοι σύντροφοι τόσο στον τομέα της ενασχόλησης με τα προβλήματα της καθημερινότητας, της ζωής και της ανακούφισης των κατοίκων, στο τρόπο που τα συνδέουν με τα μεγάλα προβλήματα και το σοσιαλισμό αλλά και με τη πολιτική συμμαχιών που ακολουθούν, τηρουμένων πάντα των αναλογιών.

Αναγνώστηκε 1340 φορές

Κάντε κλικ στο όνομα του αρθρογράφου για να διαβάσετε όλα τα άρθρα του.

Θέλουμε να μιλήσουμε για τον κομμουνισμό της εποχής μας, την αναγκαία αλλά όχι δεδομένη προοπτική. Θέλουμε να μιλήσουμε ταυτόχρονα για την καθημερινή επιβίωση και τον αγώνα γι’ αυτήν.

ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εγγραφείτε στην λίστα επικοινωνίας μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι.