Χαστούκι για το Ισραήλ η απόσυρση ΣΤΑΣΥ και ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ από το διαγωνισμό στα κατεχόμενα

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή, 24 Μαΐου 2019 18:16 Συντάκτης:

 

Ανακοίνωση εξέδωσε το ελληνικό τμήμα του κινήματος BDS (Μποϊκοτάζ, Απόσυρση Επενδύσεων, Κυρώσεις), δες εδώ, με αφορμή την απόφαση των ελληνικών εταιρειών να αποσυρθούν από του διαγωνισμό που προκήρυξε το Ισραήλ για την κατασκευή τραμ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Αναφέρει η ανακοίνωση:

Πολύ μεγάλης πολιτικής σημασίας νίκη αποτελεί η απόφαση των ελληνικών εταιρειών ΣΤΑΣΥ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να μην συμμετάσχουν στη τελική φάση του διαγωνισμού που προκήρυξε η Ισραηλινή κυβέρνηση για την κατασκευή και επέκταση γραμμών τραμ που συνδέουν  παράνομους ισραηλινούς εποικισμούς στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη με την Ιερουσαλήμ.

Η απόφαση μη συμμετοχής έρχεται ύστερα από σειρά αποχωρήσεων μεγάλων ευρωπαϊκών και διεθνών εταιρειών, που έγινε μετά από συνεχή πίεση συνδικάτων, πολιτικών κομμάτων και του διεθνούς κινήματος BDS, τα οποία κατήγγειλαν τη συνεργασία με το κράτος απαρτχάιντ του Ισραήλ. Λειτούργησε επίσης η ανησυχία των εταιρειών για τις νομικές επιπτώσεις λόγω εμπλοκής τους σε παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου που συνδέονται με το σχεδιαζόμενο τραμ.

Στην Ελλάδα, ενώσεις εργαζομένων, οργανώσεις για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων, συλλογικότητες αλληλεγγύης και πολιτικά κόμματα της αριστεράς εντός και εκτός του κοινοβουλίου καταδίκασαν έμπρακτα την απόφαση των δυο εταιρειών αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης να συμμετέχει στο διαγωνισμό με την δημόσια εταιρία ΣΤΑΣΥ.

Η εξέλιξη αποδεικνύει την τεράστια σημασία που έχει η απόσυρση επενδύσεων, το μποϊκοτάζ και οι κυρώσεις (το κίνημα BDS) εναντίον του κράτους του Ισραήλ σαν μοχλός πίεσης για την προστασία των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων.

Επίσης ανάγκασε την Ισραηλινή πρεσβεία στην Αθήνα, ενοχλημένη σφόδρα, να προβεί σε μια πρωτοφανή ανακοίνωση για πρεσβεία, ότι η απόσυρση των δύο ελληνικών εταιριών από το έργο οφείλεται σε «τεχνικούς λόγους» και όχι σε πολιτικούς, παραλείποντας να αναφέρει ότι οι περισσότερες εταιρείες έχουν ήδη αποσυρθεί από το διαγωνισμό.

Λίγες ημέρες μετά την αποτυχημένη προσπάθεια του Ισραήλ να μετατρέψει το διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision σε προπαγανδιστικό εργαλείο για τη συγκάλυψη εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, η κυβέρνηση Νετανιάχου δέχεται ένα ακόμη ισχυρό πλήγμα από τις διεθνείς πρωτοβουλίες για το μποϊκοτάζ του κράτους του Ισραήλ.

 

Κάντε κλικ στο όνομα του αρθρογράφου για να διαβάσετε όλα τα άρθρα του.

Kommon

Θέλουμε να μιλήσουμε για τον κομμουνισμό της εποχής μας, την αναγκαία αλλά όχι δεδομένη προοπτική. Θέλουμε να μιλήσουμε ταυτόχρονα για την καθημερινή επιβίωση και τον αγώνα γι’ αυτήν.

ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εγγραφείτε στην λίστα επικοινωνίας μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι.