Αμερικανοκίνητο πραξικόπημα στη Βολιβία ανάχωμα στην αριστερή στροφή

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2019 00:38 Συντάκτης:

 

Ανακοίνωση του Σύγχρονου Κομμουνιστικού Σχεδίου

Εδώ και μέρες στη Βολιβία είναι σε εξέλιξη πραξικόπημα σε βάρος του νόμιμου προέδρου Έβο Μοράλες και της κυβέρνησης του. Είχαν προηγηθεί επιθέσεις, πυρπολήσεις και καταστροφές σε σπίτια πολιτικών του κυβερνώντος κόμματος από ένοπλες ομάδες πραξικοπηματιών και ακροδεξιών που στηρίζουν τη χούντα. Ο ίδιος ο πρόεδρος  Μοράλες  σε διάγγελμα του κατήγγειλε το πραξικόπημα. Αποκορύφωμα του πραξικοπήματος ήταν ο εξαναγκασμός του σε παραίτηση ύστερα από παρέμβαση του αρχηγού της αστυνομίας .

Το πραξικόπημα άρχισε ήδη να εξυφαίνεται από τη στιγμή που ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ)  αμφισβήτησε τη νομιμότητα των τελευταίων προεδρικών εκλογών, που προσέφεραν στον Μοράλες την τέταρτη προεδρική θητεία. Ο ΟΑΚ, που χρηματοδοτείται κατά 60% από τις ΗΠΑ, πριν ακόμη ολοκληρωθεί η επίσημη καταμέτρηση, απόρριψε το αποτέλεσμα των εκλογών με το επιχείρημα πως από κάποια στιγμή της νύχτας τα ποσοστά του Μοράλες άρχισαν να αυξάνονται σημαντικά. Το φαινόμενο όμως αυτό, σύμφωνα ακόμη και με το αμερικάνικο Κέντρο Οικονομικών και πολιτικών Ερευνών CERP, είναι απόλυτα φυσιολογικό και σχετίζεται με την εκλογική γεωγραφία της χώρας και το γεγονός πως ο Μοράλες έχε πολύ ισχυρή  στήριξη στην ύπαιθρο και στις φτωχότερες περιοχές της χώρας, τα αποτελέσματα των οποίων έφταναν με καθυστέρηση στην κεντρική εκλογική επιτροπή.

Πίσω από τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών βρίσκονται οι ΗΠΑ και η κυβέρνηση Τραμπ.

Ήδη από το 2009 η κυβέρνηση του Ε. Μοράλες είχε απομακρύνει τον Αμερικανό πρέσβη, τον οποίο κατηγορούσε ότι οργάνωνε ακροδεξιά τάγματα εφόδου, που χτυπούσαν υποστηρικτές της κυβέρνησης. Η απομάκρυνση έγινε αφού  είχε γίνει γνωστό ότι η αμερικανική υπηρεσία αρωγής USAID χρηματοδοτούσε δυνάμεις της αντιπολίτευσης, που επιχειρούσαν να ανατρέψουν τον Μοράλες, και  κυβερνήτες επαρχιών, οι οποίοι στήριζαν αποσχιστικές τάσεις. 

Οι  ΗΠΑ και η κυβέρνηση Τραμπ έχουν σταθερά στο στόχαστρό τους την κυβέρνηση και τον πρόεδρο της Βολιβίας γιατί απαγόρευσε τη δημιουργία αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων και εθνικοποίησε τον τομέα της ενέργειας όπου δρούσαν νεοαποικιοκρατικά αμερικανικές εταιρείες. Τον στοχεύουν, πρωτίστως, γιατί αποδείκνυε με την πολιτική του, ότι μια χώρα της Λατινικής Αμερικής μπορεί να γνωρίζει σημαντική ανάπτυξη, πέτυχε ρυθμούς ανάπτυξης γύρω στο 5%, μείωση της φτώχειας στο κατά 40%, περιορισμό της ανεργίας  στο 4,2%, αμφισβητώντας τόσο τις ΗΠΑ όσο και τις εντολές του ΔΝΤ.    

Γι αυτό εξάλλου και εκλέχτηκε για τέταρτη τετραετία.

Οι λαομίσητοι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές επέλεξαν το πραξικόπημα για να λειτουργήσει σαν βίαιο ανάχωμα στην αριστερόστροφη μετακίνηση των λαϊκών δυνάμεων στη Λατινική Αμερική που εκδηλώνεται  αυτήν τη περίοδο με τις λαϊκές εξεγέρσεις  στον Ισημερινό, τη Χιλή, τις μεγάλες διαδηλώσεις στη Βραζιλία, την απομάκρυνση του νεοφιλελεύθερου προέδρου της Αργεντινής, Μαουρίσιο Μάκρι,  την αμφίρροπη πολιτική μάχη στην Ουρουγουάη.

Ο σύμμαχοι της Ουάσιγκτον στην περιοχή  βρίσκονται αντιμέτωποι με κινήματα και εξεγέρσεις που  αμφισβητούν την πολιτική  της υπερδύναμης με την οποία συμβαδίζουν.

 Η λαϊκή αυτή αφύπνιση  αποτελεί πολιτικό πλήγμα για την αμερικανική ιμπεριαλιστική  πολιτική και την εγχώρια αστική πολιτική στις χώρες της λατινικής Αμερικής.

Γι αυτό εξάλλου δεν θα διστάσουν να αιματοκυλίσουν τη χώρα.

Καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε το αμερικανοκίνητο πραξικόπημα στη Βολιβία.

Κάτω η Ιμπεριαλιστική πολιτική των ΗΠΑ στις πολύπαθες χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Αμέριστη συμπαράσταση στον αγωνιζόμενο Λαό της Βολιβίας και στον αγωνιζόμενο πρόεδρο της.

Αμέριστη συμπαράσταση στους αγωνιζόμενους λαούς της Λατινικής Αμερικής. 

 

Αθήνα, 11.11.2019

 

 

Κάντε κλικ στο όνομα του αρθρογράφου για να διαβάσετε όλα τα άρθρα του.

Kommon

Θέλουμε να μιλήσουμε για τον κομμουνισμό της εποχής μας, την αναγκαία αλλά όχι δεδομένη προοπτική. Θέλουμε να μιλήσουμε ταυτόχρονα για την καθημερινή επιβίωση και τον αγώνα γι’ αυτήν.

ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εγγραφείτε στην λίστα επικοινωνίας μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι.