Με τον λαό της Βολιβίας εναντία στο ακροδεξιό αμερικανοκίνητο πραξικόπημα

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2019 16:41 Συντάκτης:

 

 

Πανελλαδικός Αντιπολεμικός Κινηματικός Συντονισμός


Οι επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων ανάγκασαν σε παραίτηση την κυβέρνηση του Έβο Μοράλες, λίγες μόλις μέρες μετά τις επανεκλογή του στην προεδρία της Βολιβίας, ενώ σειρά στελεχών του κυβερνώντος MAS (Κίνημα για τον Σοσιαλισμό) έχουν καταγγείλει επιθέσεις εναντίον τους από ακροδεξιές ομάδες και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας. Οι πραξικοπηματίες έχουν βάλει επίσης στο στόχαστρο μέλη του ανώτατου δικαστηρίου και της κεντρικής εφορευτικής επιτροπής, επιχειρώντας να δημιουργήσουν τετελεσμένα ακυρώνοντας τις επαναληπτικές εκλογές που προκήρυξε ο ίδιος ο Μοράλες προκειμένου να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο.

Η δεξιά αντιπολίτευση, αρνούμενη την ήττα της και ευθυγραμμισμένη με τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς της Ουάσινγκτον στη Λατινική Αμερική, εξαπέλυσε για βδομάδες ένα κύμα βίας ενάντια σε κυβερνητικούς αξιωματούχους, δημοκρατικούς πολίτες, αριστερούς και ιθαγενείς, αμφισβητώντας μάλιστα ευθέως το δικαίωμα τον τελευταίων να αποφασίζουν για το μέλλον της Βολιβίας. Οι εικόνες λιντσαρίσματος της ιθαγενούς αριστερής δημάρχου Πατρίτσια Άρτσε από τον ακροδεξιό όχλο είναι απολύτως ενδεικτικές του φασίζοντος και αντιδραστικού χαρακτήρα του υποτιθέμενου «δημοκρατικού» κινήματος. Μάλιστα, σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες, μια ομάδα οπλισμένων με καλυμμένα πρόσωπα, κατέλαβε την Πρεσβεία της Βενεζουέλας στη Λα Παζ της Βολιβίας καταστρέφοντας τα πάντα και διώκοντας το διπλωματικό προσωπικό.  Ο Λουίς Καμάτσο, εκπρόσωπος της εγχώριας ολιγαρχίας και ανεπίσημος ηγέτης του κινήματος δεν δίστασε μάλιστα να βγάλει και ένταλμα σύλληψης εναντίον του Έβο Μοράλες απευθυνόμενος στις ένοπλες δυνάμεις ως de facto πρόεδρος, θλιβερή επανάληψη των όσων εξελίχθηκαν στη Βενεζουέλα ένα χρόνο πριν. Ο ίδιος προέρχεται από την φασιστική παραστρατιωτική οργάνωση UJC,  ανάλογη του νεοναζιστικού τάγματος Αζόφ της Ουκρανίας, με ρητορική για "σατανικό ινδιάνικο πληθυσμό που κατέλαβε την χώρα",  ναζιστικούς χαιρετισμούς, η οποία κατά το παρελθόν συνδέθηκε με απόπειρες δολοφονίας εναντίον του Μοράλες. 


Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν έρθει στη δημοσιότητα η Ουάσιγκτον φαίνεται να είναι σε άμεση επαφή με τους πρωτεργάτες του εν εξελίξει πραξικοπήματος γεγονός που καταδεικνύει ότι τόσο οι ταραχές όσο και η στάση του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών είναι υποκινούμενες και εντάσσονται σε ένα ευρύτερο σχέδιο ανάσχεσης της Λατινοαμερικάνικης Αριστεράς. Η συγκυρία άλλωστε που εκδηλώνεται το πραξικόπημα δεν είναι καθόλου τυχαία. Σε μια Λατινική Αμερική που δονείται από λαϊκές κινητοποιήσεις σε Χιλή και Ισημερινό, με την ήττα των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην Βενεζουέλα, τη πτώση της φιλο-αμερικάνικης νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης στην Αργεντινή, τη δημοκρατική νίκη του κινήματος "Free Lula" και τον σταθερό ρόλο της επαναστατικής Κούβας, ο ιμπεριαλισμός δείχνει τα δόντια του ενάντια στις αντιστάσεις των λαών της αμερικάνικης ηπείρου. Στον αγώνα αυτόν απέναντι στο αυτοκρατορικό δόγμα της "πίσω αυλής", δηλώνουμε την ακλόνητη στήριξη μας.

Οι Η.Π.Α. και οι τοπικές ολιγαρχίες ανησυχούν και επιχειρούν να ανακτήσουν την πρωτοβουλία των κινήσεων επιστρατεύοντας τις γνώριμες, αιματοβαμμένες μεθόδους τους. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές ο πρόεδρος Μοράλες έχει ζητήσει άσυλο στην πρεσβεία του Μεξικού και θα μεταβεί εκεί, ανάμεσα σε απειλές φυλάκισης ή δολοφονίας του από τους πραξικοπηματίες. Στους δρόμους της Λα Παζ ακροδεξιές συμμορίες υπό την κάλυψη και ανοχή των ενόπλων δυνάμεων επιτίθενται σε κυβερνητικούς αξιωματούχους, δημοκρατικούς πολίτες, αριστερούς και ιθαγενείς, σε ένα κλασσικό σενάριο «πορτοκαλί επανάστασης».

 

Όμως, τα λαϊκά στρώματα της Βολιβίας, δεν έχουν πει ακόμα την τελευταία τους λέξη:

 

Η συνέλευση γειτονιάς στο El Alto, κήρυξε πόλεμο ενάντια στο πραξικόπημα στη Βολιβία. Ισχυρές οργανώσεις στο El Alto,  καλώντας τους πολίτες να "σχηματίσουν επιτροπές αυτοάμυνας, αποκλεισμούς και αποφασιστική και μόνιμη κινητοποίηση" ενάντια στο πραξικόπημα. Η οργάνωση αυτή ήταν κεντρική στην πτώση του νεοφιλελεύθερου προέδρου Gonzalo Sánchez de Lozada το 2003.

Ο αγώνας του λαού της Βολιβίας για αξιοπρέπεια, δημοκρατία και εθνική ανεξαρτησία είναι αγώνας όλων μας. Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες διατρανώνουμε την αλληλεγγύη μας και καλούμε όλες και όλους στην οργάνωση ενός μαχητικού συλλαλητηρίου  καταδίκης του αμερικανοκίνητου ακροδεξιού πραξικοπήματος. Για μια Λατινική Αμερική ανεξάρτητη από τον ιμπεριαλισμό, χωρίς φυλετικούς αποκλεισμούς και πραξικοπήματα.  

 

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗ ΒΟΛΙΒΙΑ

ΝΙΚΗ ΣΤΙΣ ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΕΣ-ΑΝΤΙΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΑΤΙΚΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ 

ΤΑ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΑ ΤΣΑΚΙΖΟΥΝ ΟΙ ΛΑΟΙ

 

Κάντε κλικ στο όνομα του αρθρογράφου για να διαβάσετε όλα τα άρθρα του.

Kommon

Θέλουμε να μιλήσουμε για τον κομμουνισμό της εποχής μας, την αναγκαία αλλά όχι δεδομένη προοπτική. Θέλουμε να μιλήσουμε ταυτόχρονα για την καθημερινή επιβίωση και τον αγώνα γι’ αυτήν.

ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εγγραφείτε στην λίστα επικοινωνίας μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι.