Διεθνής Αμνηστία: Να αποσυρθούν οι κατηγορίες και να σταματήσει η διαδικασία έκδοσης του Julian Assange

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2020 14:22 Συντάκτης:
Βαθμολογήστε το άρθρο
(0 ψήφοι)
Διεθνής Αμνηστία: Να αποσυρθούν οι κατηγορίες και να σταματήσει η διαδικασία έκδοσης του Julian Assange

Η Διεθνής Αμνηστία ξεκινά νέα παγκόσμια εκστρατεία πριν από την ακρόαση του Julian Assange στο Ηνωμένο Βασίλειο για την έκδοσή του στις ΗΠΑ.

Οι κατηγορίες για κατασκοπεία συνιστούν ένα τρομακτικό πλήγμα για τους δημοσιογράφους και την ελευθερία της έκφρασης

 

Οι αρχές των ΗΠΑ πρέπει να αποσύρουν την κατηγορία για κατασκοπεία και όλες τις άλλες συναφείς κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Julian Assange, ως τμήμα του αιτήματος έκδοσης των ΗΠΑ, ώστε να προχωρήσει η άμεση απελευθέρωσή του, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία ενόψει της ακρόασης για την έκδοσή του στις 24 Φεβρουαρίου.

Εάν δεν αποσυρθούν οι κατηγορίες αυτές, οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι ο Julian Assange δεν θα εκδοθεί στις ΗΠΑ, όπου θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πραγματικό κίνδυνο σοβαρών παραβιάσεων των ανθρώπινων δικαιωμάτων του.

«Η αδιάκοπη καταδίωξη του Julian Assange από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, επειδή δημοσίευσε απόρρητα έγγραφα που περιλάμβαναν πιθανά εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από τον στρατό των ΗΠΑ δεν είναι παρά μια καθολική επίθεση στο δικαίωμα της ελευθερίας της  έκφρασης» δήλωσε ο Massimo Moratti, Αναπληρωτής Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη.

«Η πιθανή τρομακτική επίδραση στους δημοσιογράφους και άλλους/ες που εκθέτουν τις παρανομίες και τα παραπτώματα των επίσημων αρχών, με τη δημοσίευση πληροφοριών που διαθέτουν από αξιόπιστες πηγές, θα μπορούσε να έχει μείζονες επιπτώσεις στο δικαίωμα του κοινού να γνωρίζει τι κάνει η κυβέρνηση της χώρας του. Όλες οι κατηγορίες εναντίον του Assange για τέτοιες δραστηριότητες πρέπει να αποσυρθούν.»

Σύμφωνα με ανάλυση που διενέργησε η οργάνωση, οι κατηγορίες εναντίον του Julian Assange απορρέουν άμεσα από τη δημοσίευση των απόρρητων εγγράφων ως τμήμα της δουλειάς  του με το Wikileaks. Αυτή η δραστηριότητα, από μόνη της, δεν θα πρέπει να θεωρηθεί τιμωρητέα δεδομένου ότι αντανακλά μια συστηματική πρακτική των ερευνητικών δημοσιογράφων, στο πλαίσιο της επαγγελματικής τους δραστηριότητας.

«Όλες οι κατηγορίες που σχετίζονται με το αίτημα έκδοσης στις ΗΠΑ πρέπει να αποσυρθούν, ώστε να επιτραπεί η άμεση απελευθέρωση του Julian AssangeΑν οι κατηγορίες εναντίον του δεν αποσυρθούν, οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκονται υπό τη σαφή και αναμφισβήτητη υποχρέωση να μην τον εκδώσουν στις ΗΠΑ, όπου θα μπορούσε να υποστεί σοβαρές παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων του» δήλωσε ο Massimo Moratti.

«Ο Julian Assange ενδέχεται να αντιμετωπίσει συνθήκες κράτησης στις ΗΠΑ που ισοδυναμούν με βασανιστήρια και άλλες μορφές κακομεταχείρισης, συμπεριλαμβανομένης της παρατεταμένης απομόνωσης. Ο κίνδυνος μιας άδικης δίκης είναι πολύ πραγματικός, δεδομένης της στοχευμένης δημόσιας εκστρατείας εναντίον του, την οποία διεξήγαγαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, γεγονός που υπονόμευσε σοβαρά το δικαίωμά του  να τεκμαίρεται αθώος

Αναγνώστηκε 638 φορές
KOMMON

Κάντε κλικ στο όνομα του αρθρογράφου για να διαβάσετε όλα τα άρθρα του.

Θέλουμε να μιλήσουμε για τον κομμουνισμό της εποχής μας, την αναγκαία αλλά όχι δεδομένη προοπτική. Θέλουμε να μιλήσουμε ταυτόχρονα για την καθημερινή επιβίωση και τον αγώνα γι’ αυτήν.

ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εγγραφείτε στην λίστα επικοινωνίας μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι.