PLO: Ένας Ισραηλινός κυβερνητικός συνασπισμός που βασίζεται στην προσάρτηση απειλεί την παγκόσμια τάξη

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη, 23 Απριλίου 2020 14:02 Συντάκτης:
PLO: Ένας Ισραηλινός κυβερνητικός συνασπισμός που βασίζεται στην προσάρτηση απειλεί την παγκόσμια τάξη

 

Ένας ισραηλινός κυβερνητικός συνασπισμός που βασίζεται στη δέσμευση για προσάρτηση περισσότερων κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών αποτελεί απειλή για την παγκόσμια τάξη που βασίζεται σε κανόνες, αλλά και ιδιαίτερα για την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ο Σάεμπ Ερέκατ, γενικός γραμματέας της Εκτελεστικής Επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO).

 

Σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις ότι τα δύο αντίπαλα ισραηλινά κόμματα, το Likud και το Blue / White, έχουν υπογράψει συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης ενότητας, ο Erekat προειδοποίησε ότι η προσάρτηση σημαίνει το τέλος κάθε δυνατότητας για λύση μέσω διαπραγμάτευσης. "Είναι διεθνής ευθύνη να λογοδοτήσει η νέα ισραηλινή κυβέρνηση και να απαιτηθεί η πλήρης εφαρμογή των υποχρεώσεών της βάσει του διεθνούς δικαίου και των υπογεγραμμένων συμφωνιών", ανέφερε στη δήλωσή του.

 

Ενώ το κόμμα Likud υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου έχει δηλώσει ανοιχτά ότι είναι έτοιμο να προσαρτήσει τη βόρεια Νεκρά Θάλασσα, την κοιλάδα του Ιορδάνη και το έδαφος όπου χτίζονται οι ισραηλινοί οικισμοί, οι οποίοι καταλήφθηκαν τον Ιούνιο του 1967 και θεωρήθηκαν ως τέτοιοι από τη διεθνή κοινότητα, ο ηγέτης του Blue / White Benny Gantz έχει επίσης δείξει την ετοιμότητά του να υποστηρίξει μια τέτοια κίνηση.

 

"Η νέα ισραηλινή κυβέρνηση έχει δύο επιλογές: είτε να ανοίξει τις πόρτες για μια ουσιαστική ειρηνευτική διαδικασία είτε να θέσει σε περαιτέρω κίνδυνο οποιαδήποτε ελπίδα για ειρήνη", δήλωσε ο Erekat, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ μπορεί είτε "να ακολουθήσει την πορεία συνεργασίας, τηρώντας τις υποχρεώσεις του βάσει του διεθνούς δικαίου ή να συνεχίσει με την περαιτέρω επέκταση των παράνομων αποικιακών εποικισμών, προσαρτήσεων και άλλων παραβιάσεων των ισραηλινών υποχρεώσεων. "

 

Η ισραηλινή κυβέρνηση αρνείται συστηματικά να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της ως κατεχόμενη δύναμη βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, ακόμη και εν μέσω της τρέχουσας απειλής του COVID-19, καταστρέφοντας συστηματικά τις όποιες προοπτικές ειρηνευτικής διαπραγμάτευσης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης. Κανονικοποίησε επίσης τις θεσμικές διακρίσεις, υποκίνησης και ρατσισμού απέναντι σε 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιους που ζουν στο Ισραήλ", δήλωσε ο αξιωματούχος της PLO.

 

"Από την άλλη πλευρά, έχουμε καταστήσει σαφές ποιο είναι το όραμά μας για ειρήνη σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσίασε ο Πρόεδρος Αμπάς στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Αναμένουμε υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα ώστε να διευκολύνει μια ουσιαστική ειρηνευτική διαδικασία βασισμένη στο διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για την επίτευξη των διεθνώς συμφωνημένων παραμέτρων ειρήνης, συμπεριλαμβανομένων δύο κρατών στα σύνορα του 1967 και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του κράτους της Παλαιστίνης, και μιας δίκαιης και συμφωνημένης λύσης του ζητήματος των προσφύγων βάσει του ψηφίσματος 194 της UNGA της Αραβικής Ειρηνευτικής Πρωτοβουλίας", είπε ολοκληρώνοντας τη δήλωσή του ο Erekat.

Κάντε κλικ στο όνομα του αρθρογράφου για να διαβάσετε όλα τα άρθρα του.

Kommon

Θέλουμε να μιλήσουμε για τον κομμουνισμό της εποχής μας, την αναγκαία αλλά όχι δεδομένη προοπτική. Θέλουμε να μιλήσουμε ταυτόχρονα για την καθημερινή επιβίωση και τον αγώνα γι’ αυτήν.

ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εγγραφείτε στην λίστα επικοινωνίας μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι.