14.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το ισραηλινό λόμπι εναντίον τoυ Black Lives Matter, του Παναγιώτη Παπαδομανωλάκη

 

Με ένα συνομωσιολογικό tweet, ο πρόεδρος της Σιωνιστικής Οργάνωσης της Αμερικής Morton Klein στράφηκε κατά του κινήματος Black Lives Matter, προέτρεψε την κατάταξη της οργάνωσης στον κατάλογο των ομάδων μίσους, γράφοντας: «Το BLM μισεί τους Εβραίους, τους Λευκούς, το Ισραήλ, τους συντηρητικούς Μαύρους , προωθεί τη βία, είναι μια επικίνδυνη εξτρεμιστική ομάδα των μίσους που χρηματοδοτείται από τον Σόρος». Σε προηγούμενη ανάρτηση, ο Klein κατηγόρησε τους ηγέτες και τους υποστηρικτές του BLM ότι «γεμίζουν με μίσος εναντίον του εβραϊκού λαού και του Ισραήλ».

Δεν είναι η μοναδική περίπτωση που το κίνημα υπέρ των μαύρων ζωών, μπαίνει στο στόχαστρο του Ισραήλ. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι Φίλοι του Ισραήλ στο Σάσεξ κατέκριναν τους διαδηλωτές στο Μπρίστολ όταν αφαίρεσαν το άγαλμα του δουλέμπορου του 17ου αιώνα Έντουαρντ Κόλστον. Μάλιστα, στην ανάρτηση της η οργάνωση σημείωσε την φράση «πρώτα ήρθαν για τα αγάλματα», παραπέμποντας στον γνωστό απόφθεγμα για τους Ναζί στον Β’ ΠΠ.

Το BLM-UK ανάρτησε πως «καθώς το Ισραήλ προχωρά με την προσάρτηση της Δυτικής Όχθης, και η κυρίαρχη βρετανική πολιτική παραβιάζει το δικαίωμα να επικρίνουμε τον Σιωνισμό και τις αποικιστικές πολιτικές του Ισραήλ, στεκόμαστε δυνατά και ξεκάθαρα δίπλα στους Παλαιστίνιους συντρόφους μας ». Αφορμή για την ανάρτηση του BLM-UK, η δέσμευση της κυβέρνησης Τζόνσον να πιέσει κατά τη διάρκεια αυτού του Κοινοβουλίου για έναν νέο νόμο που να απαγορεύει τη χρήση BDS από δημόσιους οργανισμούς. Το μήνυμα του κινήματος, το οποίο έκλεινε με το σύνθημα «Λευτεριά στην Παλαιστίνη», προκάλεσε την αντίδραση του εκπροσώπου της Εκστρατείας κατά του Αντισημιτισμού, ο οποίος δήλωσε πως το BLM «πρέπει να φιλοδοξεί να είναι ένα κίνημα κατά του ρατσισμού που ενώνει τους ανθρώπους και επιτυγχάνει διαρκή αλλαγή, όχι ένα κίνημα που διαδίδει το μίσος και επιτυγχάνει διαρκή διχασμό». Πρόκειται, για την ίδια οργάνωση που είχε πρωτοστατήσει στον βρώμικο πόλεμο του ισραηλινού λόμπι εναντίον του Jeremy Korbin, κατηγορώντας τον ως «ακροαριστερό αντισημίτη», λόγω των θέσεων του υπέρ της Παλαιστίνης.

Αντίστοιχη ήταν η αντίδραση της Karen Pollock, διευθύνουσας συμβούλου του Εκπαιδευτικού Καταπιστεύματος του Ολοκαυτώματος, η οποία έγραψε στο Twitter: «Δεν μπορώ να σταματήσω να το σκέφτομαι. Είναι ανεύθυνο, απογοητευτικό και επικίνδυνο να δημοσιεύουμε κάτι τέτοιο σε χιλιάδες οπαδούς που θέλουν ειλικρινά να καταπολεμήσουν τον ρατσισμό». Στις παραπάνω κατηγορίες, το Black Lives Matter απάντησε : «Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι αθώο. ΠΡΕΠΕΙ να μπορούμε να θεωρούμε υπεύθυνες τις πολιτείες για τις πράξεις τους. Είτε πρόκειται για Βρετανία, ΗΠΑ, Κίνα ή Ισραήλ. Κανένα κράτος δεν υπερβαίνει την κριτική. Η κατοχή του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη είναι παράνομη βάσει του διεθνούς δικαίου».

Στην Γαλλία, ο βουλευτής της εθνοσυνέλευσης Μεγιέρ Χαμπίμπ επιτέθηκε για «αντισημιτισμό» στους ακτιβιστές που διαμαρτυρήθηκαν για την εκπαίδευση της αστυνομίας των ΗΠΑ στο Ισραλ, κρατώντας σημαίες της Οργάνωσης Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης: «Κουνώντας τη σημαία του μίσους εναντίον των λευκών, των Εβραίων και της Γαλλίας. Η σχέση μεταξύ της ριζοσπαστικής Αριστεράς και των ριζοσπαστικών ισλαμιστών ακτιβιστών βρίσκεται στο DNA του [κινήματος]. Δεν έχει σημασία ποιος είναι ο σκοπός της διαμαρτυρίας, για άλλη μια φορά βλέπουμε το μίσος εναντίον των Εβραίων και το μίσος απέναντι στο Ισραήλ – ενάντια στους Εβραίους γενικά και ειδικότερα το Ισραήλ».

 

Ισραηλινές εκθέσεις αποκαλύπτουν σχέδιο αποδυνάμωσης του BLM

Η επίθεση των οργανώσεων του ισραηλινού λόμπι ενάντι στο BLM, πηγαίνει πίσω στην ανάρτηση του πολιτικού προγράμματος της πλατφόρμας του Movement for Black Lives το 2016, όπου το κίνημα καταδικάζει τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς το Ισραήλ, το οποίο περιγράφει ως «ένα κράτος που εφαρμόζει συστηματικές διακρίσεις και έχει διατηρήσει τη στρατιωτική κατοχή της Παλαιστίνης για δεκαετίες», καθιστώντας τες «συνένοχες στη γενοκτονία που λαμβάνει χώρα εναντίον του Παλαιστινιακού λαού». Συγκεκριμένα αναφέρει πως: «Το Ισραήλ είναι ένα κράτος απαρτχάιντ με πάνω από 50 νόμους που επικυρώνουν τις διακρίσεις εναντίον του Παλαιστινιακού λαού», με την παλαιστινιακή περιουσία να «ισοπεδώνεται συστηματικά για να ανοίξει ο δρόμος για παράνομους ισραηλινούς οικισμούς» και τους Ισραηλινούς στρατιώτες να «συλλαμβάνουν και κρατούν τακτικά Παλαιστινίους μόλις 4 ετών χωρίς να απαιτείται η δέουσα διαδικασία».

Το παραπάνω, όπως και η υποστήριξη του κινήματος μποϊκοτάζ του Ισραήλ(BDS), είχε προκαλέσει αντιδράσεις από μια σειρά οργανώσεις του σιωνιστικού λόμπι. Το Συμβούλιο Εβραϊκών Κοινοτικών Σχέσεων της Βοστώνης, καταδίκασε τότε το Black Live Matter δηλώνοντας: «Δεν μπορούμε και δεν θα ευθυγραμμιστούμε με οργανώσεις που ισχυρίζονται ψευδώς και κακόβουλα ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία(…)Απορρίπτουμε τη συμμετοχή σε οποιονδήποτε συνασπισμό που επιδιώκει να απομονώσει και να δαιμονοποιήσει το Ισραήλ μοναδικά μεταξύ των εθνών του κόσμου».

Το 2018, ντοκουμέντο που έφερε στο φως το Al Jazeera αποκάλυψε πώς η ισραηλινή κυβέρνηση και το λόμπι της στις ΗΠΑ εργάστηκαν για να ενάντια στο κίνημα της BLM σε αντίποινα για την Μαύρη αλληλεγγύη με την Παλαιστίνη. Το ντοκιμαντέρ που λογοκρίθηκε από το Κατάρ, την πετρομοναρχία του Κόλπου που χρηματοδοτεί το Al Jazeera, υπό την έντονη πίεση του λόμπι του Ισραήλ να μην προβάλει την ταινία, παρουσιάζει μεταξύ άλλων έδειχναν έναν Ισραηλινό αξιωματούχο να διαμαρτύρεται για το «πρόβλημα» του Black Lives Matter. Αποκάλυψε επίσης πώς το Ισραήλ Project, μια πλέον ανενεργή οργάνωση, προσπάθησε να ακυρώσει έναν έρανο Black Lives Matter σε ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης της Νέας Υόρκης.

Άλλες οργανώσεις, οι οποίες πρόσκειται στην υποτιθέμενη «προοδευτική» αντιπολίτευση, προτιμούν την μέθοδο του «καρότου» κάνοντας «επίθεση φιλίας» στο BLM κίνημα. Μια έκθεση του του Ινστιτούτου Reut του Ισραήλ και της Anti-Defamation League που εδρεύει στις ΗΠΑ θεώρησε ανησυχητικό πως «οι Παλαιστίνιοι αγωνιστές κατάφεραν να «καταστήσουν επιτυχώς τον Παλαιστινιακό αγώνα ενάντια στο Ισραήλ ως μέρος του αγώνα άλλων αδύναμων μειονοτήτων, όπως οι Αφροαμερικανοί , Λατίνοι και η κοινότητα LGBTQ». Σήμερα το ADL εμφανίστηκε να στηρίζει το κίνημα των Μαύρων, όμως στην παραπάνω έκθεση συνωμοτούν για το πώς θα διαταράξουν την συμμαχία Παλαιστινίων-Μαύρων, χαρακτηρίζοντας τηβ «στρατηγικό σημείο αναφοράς για την εξέλιξη της αντι-Ισραηλινής ατζέντας» και θεωρώντας ότι αυτά τα κινήματα «απειλούσαν να υπονομεύσουν την εβραϊκή κοινότητα και την υποστήριξή της προς το Ισραήλ».

Η ανησυχία της οργάνωσης προέκυψε από την αλληλεγγύη μεταξύ Αφροαμερικάνων και Παλαιστινίων, μετά την αστυνομική δολοφονία του εφήβου Μιχαήλ Μπράουν στο Φέργκιουσον του Μιζούρι, η οποία συνέπεσε με επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα το 2016. Τότε έκανε την εμφάνισή του το hashtag #Palestine2Ferguson, ως ένδειξη αλληλεγγύης μεταξύ του αγώνα για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης με τον αγώνα για τι μαύρες ζωές. Μόλις πέρυσι, το Ινστιτούτο Reut και το Εβραϊκό Συμβούλιο Δημόσιων Υποθέσεων με έδρα τις ΗΠΑ εξέδωσαν μια άλλη έκθεση που συμβουλεύει τις ομάδες λόμπι του Ισραήλ για το πώς να διαιρέσουν την αριστερά, ώστε να αποδυναμώσουν τους αυξανόμενους δεσμούς της αλληλεγγύης της Παλαιστίνης.

 

Αλληλεγγύη μεταξύ παλαιστινιακού και μαύρου κινήματος

Ακτιβιστές του Black Lives Matter έχουν επισκεφθεί συχνά την κατεχόμενη Παλαιστινιακή Δυτική Όχθη σε αποστολές αλληλεγγύης. Αντίστοιχα, σήμερα που οι ΗΠΑ βρίσκονται ενώπιον την μαύρης εξέγερσης, το κίνημα για το μποϊκοτάζ του Ισραήλ στέκεται στο πλευρό των Αφροαμερικανών, καλώντας «το κίνημα αλληλεγγύης της Παλαιστίνης στις ΗΠΑ και αλλού να σταθεί στο πλευρό του Κινήματος για τις Μαύρες Ζωές και άλλων οργανώσεων που ηγούνται οι Μαύροι στον θεμιτό αγώνα τους για δικαιοσύνη». Έγιναν επίσης σαφείς παραλληλισμοί μεταξύ της πολιτικής του σιωνιστικού άπαρτνχαιντ με τον συστημικό ρατσισμό των ΗΠΑ: «Ως αυτόχθονες λαοί της Παλαιστίνης, έχουμε από πρώτο χέρι εμπειρία με την αποικιοκρατία, το απαρτχάιντ και τη ρατσιστική βία που ασκείται από το καθεστώς καταπίεσης του Ισραήλ – με τη στρατιωτική χρηματοδότηση και την άνευ όρων υποστήριξη της κυβέρνησης των ΗΠΑ – για να μας εκτοπίσει, να μας εκκαθαρίσει εθνοτικά και να μας μειώσει σε μικρότερους ανθρώπους». «Ακριβώς όπως οι κατεχόμενες ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις χρησιμεύουν για να εδραιώσουν περαιτέρω το σύστημα του απαρτχάιντ εναντίον των Παλαιστινίων, οι αστυνομικές δυνάμεις των ΗΠΑ χρησιμεύουν μόνο για να εδραιώσουν περαιτέρω το σύστημα της αμερικανικής λευκής υπεροχής και προνομίων», προσθέτει στην ανακοίνωση της η Παλαιστινιακή Εθνική Επιτροπή BDS, η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο διεθνή παλαιστινιακό κοινωνικό συνασπισμό.

Όπως γράφει στο βιβλίο του «Black Power and Palestine», ο καθηγητής Ιστορίας στο Κολλέγιο Randolph-Macon, Michael R. Fischbach, οι ακτιβιστές της Μαύρης Δύναμης έβλεπαν τους Παλαιστινίους ως συγγενείς έγχρωμους ανθρώπους, που διεξάγουν τον ίδιο αγώνα για ελευθερία και δικαιοσύνη με τους ίδιους. Οι διεθνιστικές σχέσεις μεταξύ Αφρικανών Αμερικανών και Παλαιστινίων επηρέασαν βαθιά τη μαύρη πολιτική των ΗΠΑ, καθώς οι Αμερικανοί άκουσαν για πρώτη φορά φιλο-Παλαιστινιακά συνθήματα κατά την του μαύρου αγώνα ελευθερίας της δεκαετίας του 1960-1970.

Η αλληλεγγύη μεταξύ των δύο κινημάτων σε μια κατεύθυνση που υπερβαίνει τον εθνικό τους αγώνα και εισάγει την προοπτική της διεθνιστικής πάλης των λαών απέναντι στον ιμπεριαλισμό και την αποικιοκρατία, εμφανίζεται στην τελευταία ομιλία του Martin Luther King στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα: «Υποστηρίζω τους Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους όπως ακριβώς υποστηρίζω τους σημερινούς πολιτικούς κρατούμενους στη Χώρα των Βάσκων, στην Καταλονία, στην Ινδία και σε άλλα μέρη του κόσμου, εκφράζοντας πράγματι αντίθεση στις πολιτικές και τις πρακτικές του κράτους του Ισραήλ, καθώς και σ στην υποστήριξη των ΗΠΑ στην ισραηλινή κατοχή στην Παλαιστίνη και σε άλλες πολιτικές των ΗΠΑ που εισάγουν διακρίσεις».

Η σταδιακή ριζοσπαστικοποίηση του δίκαιου αγώνα για φυλετική ισότητα, είναι αποτέλεσμα του βαθιά συστημικού ρατσισμού που επικρατεί στην καπιταλιστική μητρόπολη και προέρχεται από την ιμπεριαλιστική-αποικιοκρατική λογική της και την ανάγκη υπερεκμετάλλευσης φυλετικών και άλλων κοινωνικών ομάδων, εντός και εκτός συνόρων. Αντίστοιχα, η προνομιακή σχέση του Ισραήλ ως λευκό φυλάκιο του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, ευνόησε την ανάπτυξη μιας διεθνιστικής αντιιμπεριαλιστικής ατζέντας του παλαιστινιακού απελευθερωτικού κινήματος. Εκείνοι που επιθυμούν την υποβάθμιση του μαύρου κινήματος στις ενδοαστικές αντιθέσεις των ΗΠΑ, είναι οι ίδιοι που θέλουν τα κινήματα να περιχαρακωθούν και να κόψουν τους δεσμούς τους, με σκοπό την εξασθένισή τους.

 

 

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ