Στο δρόμο του Μαϊντάν ωθούν την Λευκορωσία,του Παναγιώτη Παπαδομανωλάκη

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη, 19 Αυγούστου 2020 10:39 Συντάκτης:
Βαθμολογήστε το άρθρο
(0 ψήφοι)
Στο δρόμο του Μαϊντάν ωθούν την Λευκορωσία,του Παναγιώτη Παπαδομανωλάκη

 

 

 

Το BBC, καλύπτοντας τις διαδηλώσεις στο Μίνσκ της Λευκορωσία, έβγαλε στον αέρα Πολωνό φωτορεπόρτερ, ο οποίος κατήγγειλε πως βασανίστηκε από την σύλληψη και την κράτηση του. Συγκριμένα, ο Witold Dobrowolski του οποίου οι καταγγελίες έφτασαν μέχρι τη Διεθνή Αμνηστία, είχε γράψει προηγουμένως στο twitter  ότι είχε «απαχθεί, βασανιστεί και σταλεί σε γκουλάγκ» αλλά είναι πλέον «ελεύθερος και ασφαλής με μέλη πολωνικής διπλωματίας».

 

Αυτό το οποίο το BBC και όσοι υιοθέτησαν τις παραπάνω καταγγελίες δεν θεώρησαν σκόπιμο να αναφέρουν, είναι πως ο «ειρηνικός» φωτορεπόρτερ είναι ένας ακραίος εθνικιστή, ο οποίος μάλιστα σε παλιότερο άρθρο του έχει παραδεχτεί τις σχέσεις του με το ουκρανικό Τάγμα Αζόφ. Ενδεικτικά γράφει για την περίοδο που βρέθηκε στην Ουκρανία για να καλύψει το ακροδεξιό πραξικόπημα του Μαϊντάν:

«Αυτό που βίωσα στην Ουκρανία είναι μέρος μου. Είμαι η φωνή των Πολωνών εθνικιστών που συμπαθούν ανοιχτά τους Ουκρανούς που σας υποστηρίζουν στον αγώνα ενάντια στο διεφθαρμένο και διακυβευμένο ολιγαρχικό σύστημα, με την επιρροή του σάπιου δυτικού πολιτιστικού μαρξισμού, και τελειώνει με τον ρωσικό ιμπεριαλισμό της πολυπολιτισμικής Ρωσίας. Είμαι η φωνή των υποστηρικτών της ιδέας του Intermarium και της Ευρώπης των Ελεύθερων Εθνών».

Το παραπάνω δημοσιεύτηκε στην πολωνική εθνικιστική ιστοσελίδα Szturm, η οποία παρουσιάζει συνεντεύξεις από γνωστούς εθνικιστές, κριτικές white pride μουσικής και άρθρα για τη ναζιστική ιστορία και «το εβραϊκό ζήτημα». Το Intermarium (λατινικά: «μεταξύ θαλασσών») είναι ένα σχέδιο ολοκλήρωσης των ευρωπαϊκών κρατών που εκτείνονται από τον Εύξεινο έως τη Βαλτική Θάλασσα. Η πρόοδος του Intermarium θεωρείται από το Τάγμα Αζόφ ως αναπόσπαστο μέρος της μακροπρόθεσμης στρατηγικής της Reconquista, η οποία αποσκοπεί στο να φέρει κοντά τα έθνη ευρωπαϊκής προέλευσης σε παγκόσμιο επίπεδο υπό το πρίσμα της ανάκτησης γης και του πολιτισμού.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Dobrowolski  συμμετείχε στην 1η διάσκεψη της Paneuropa, η οποία έλαβε χώρα στο Κίεβο στις 28 Απριλίου 2017 υπό την αιγίδα του πανευρωπαϊκού κινήματος Reconquista. Στην διάσκεψη εκπρόσωποι από τις φασιστικές οργανώσεις Casapround Italia, γαλλική Groupe Union Défense η οποία ιδρύθηκε το 1968 απέναντι στο αριστερό φοιτητικό κίνημα, η επίσης γαλλική Nouvelle Droite, η σκανδιναβική Nordisk Ungdom κα. Εκεί ο Witold Dobrowolski, εξ ονόματος του περιοδικού SZTURM, παρουσίασε το πρόγραμμα της Πολωνικής-Ουκρανικής συμφιλίωσης, η οποία ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2016 όταν Ουκρανοί και Πολωνοί εθνικιστές κατέθεσαν στεφάνια από κοινού στα θύματα της πολωνο-ουκρανικής σύγκρουσης.

 

Δεν είναι πρώτη φορά μάλιστα, που ο Dobrowolski βρίσκεται εν μέσω μιας «πορτοκαλί επανάστασης». Πέρυσι βρέθηκε να καλύπτει τις συγκρούσεις στο πλευρό του αμερικανοκίνητου αντεπαναστατικού κινήματος Χονγκ Κονγκ, την ίδια περίοδο που «όλως τυχαίως» συμμετείχαν σε αυτό και οι Ουκρανοί ακροδεξιοί  της οργάνωσης Gonor. Άλλωστε, το Free Hong Kong Center το οποίο είχε παραδεχτεί μπροστά στις τότε καταγγελίες, πως τα μέλη της Gonor υπήρξαν κατά το παρελθόν μέλη του νεοναζιστικού Τάγματος Αζόφ,  στέκεται επίσης στο πλευρό της «επανάστασης» της Λευκορωσίας.

Παράλληλα, ένας από τους γνωστότερους ηγέτες του κινήματος του Χόνγκ Κόνγκ, Joshua Wong, έσπευσε να ενώσει την φωνή του με τους ομολόγους του στην Λευκορωσία, δηλώνοντας: «Αντιμετωπίζοντας το κοινό πεπρωμένο σύμφωνα με τους τυραννικούς κανόνες, είμαστε όλοι καταπιεσμένοι. Οι κάτοικοι του Χόνγκ Κόνγκ μπορούν να νιώσουν τον πόνο των Λευκορώσων και την αίσθηση της αδικίας, και επομένως το Χονγκ Κονγκ στέκεται στη Λευκορωσία στον αγώνα της για δημοκρατία».

 

Το «Μαϊντάν» της Λευκορωσίας

Το σημαντικό της υπόθεσης είναι πως ο Dobrowolski, δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση μεμονωμένη περίπτωση ακροδεξιού στις κινητοποιήσεις που λαμβάνουν χώρα στο Μίνσκ της Λευκορωσίας, όπου οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί φαίνεται πως προσπαθούν να επαναλάβουν ένα σενάριο όπως αυτό διαδραματίστηκε στο Μαϊντάν της Ουκρανίας.Η παραδοχή του διοικητή του Ουκρανικού Εθελοντικού Στρατού και πρώην επικεφαλής του Δεξιού Τομέα, Dmitry Yarosh, πως ο ίδιος έχει εκπαιδεύσει Λευκορώσους ριζοσπάστες και έχει πάρει μέρος σε δράσεις κατά του Λουκασένκο, δεν αφήνει περιθώρια να αμφιβάλλουμε πως ΗΠΑ και ΝΑΤΟ ξεθάβουν για μια ακόμα φορά ότι πιο τρομερό έχει γνωρίσει η ανθρώπινη ιστορία, για να ικανοποιήσουν τα γεωστρατηγικά τους συμφέροντα.

Οι κινητοποιήσεις στην πλατεία Μαϊντάν το 2013 ξεκίνησαν όταν τότε ουκρανική κυβέρνηση δεν συμφώνησε σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στις διαμαρτυρίες, «υποστηρικτές ΕΕ-ΝΑΤΟ» κατέβηκαν στους δρόμους και έγιναν έντονες συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας. Η στάση της Δύσης απέναντι στις διαδηλώσεις θυμίζει τη στάση της υπέρ του ναζιστικού πραξικοπήματος στην Ουκρανία. Έτσι και σήμερα, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, έσπευσαν να καταγγείλουν χωρίς κανένα στοιχείο την εκλογική νίκη του Λουκανσένκο ως «νοθεία», στηρίζοντας τις διαδηλώσεις για «δημοκρατία». Άλλωστε, το αμερικάνικο Ταμείο για την Δημοκρατία(NED), έχει διαθέσει μόνο το 2019, τεράστια ποσά σε ΜΚΟ και οργανώσεις «ακτιβιστών».

Αμέσως μετά τις διαμαρτυρίες του Μαϊντάν το 2013, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πόροσενκο έδειξε ότι θα υποστηρίξει φασιστικά κινήματα στην περιοχή παραχωρώντας υπηκοότητα στον νεοναζί της Λευκορωσίας Sergei Korotkykh’e. Τα παραπάνω ενισχύονται τόσο από βίντεο που δημοσιεύτηκε με συλληφθέντες των βίαιων ταραχών, οι οποίοι έφεραν τατουάζ με ναζιστικά σύμβολα, όσο και από τις σημαίες που κρατούν οι διαδηλωτές στις φωτογραφίες. Αντί για την επίσημη σημαία της χώρας, η οποία είναι μια παραλλαγμένη εκδοχή της σημαίας  της Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Λευκορωσίας, κρατούν την ευθρόλευκη σημαία του λεγόμενου «δημοκρατικού κινήματος της Λευκορωσίας», την οποία χρησιμοποιούσαν κατά το παρελθόν οι Λευκορώσοι συνεργάτες των ναζί.

 

 

Σημειωτέον, από τις εικόνες που δημοσιεύθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών της είναι η εικόνα των Λευκορωσών «ακτιβιστών» να τραγουδούν το «Μεγάλος Θεός» ( Магутны Божа), τροποποιώντας το με το στίχο «Η φωνή μας κλάπηκε». Οι στίχοι του τραγουδιού γράφτηκαν από τη Natallia Arsiennieva το 1943, σύζυγο του Franz Kushel, ο οποίος είχε εκπαιδεύσει την αστυνομία της Λευκορωσίας για τις δυνάμεις κατοχής κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής και παρέμεινε ο επικεφαλής της ναζιστικής Λευκορωσικής Εσωτερικής Άμυνας μέχρι τον Μάρτιο του 1944, μεταναστεύοντας στις ΗΠΑ μετά το τέλος του Β’ ΠΠ.

Ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί και «ίσες αποστάσεις»

Ο στόχος των αποσταθεροποιητικών προσπαθειών του Πενταγώνου, συνδέεται αφενός με την αρπαγή του πλούτου της Λευκορωσίας μέσω των «μεταρρυθμίσεων» που πρόκειται να επιβάλλουν στην χώρα που με την συνήθη νεοφιλελεύθερη ορολογία τους αποκαλούν ως την «τελευταία κομμουνιστική δικτατορία» της Ευρώπης. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αλλαγή στην ηγεσία της Λευκορωσίας, η οποία επιδιώκεται από τους αντιπάλους μας στη Δύση, θα οδηγήσει αμέσως σε μεγάλης κλίμακας ιδιωτικοποίηση, ή μάλλον, σε αχαλίνωτη λεηλασία του εθνικού πλούτου της χώρας, στην καταστροφή όλων των επιτευγμάτων στον κοινωνικό τομέα, στην εμφάνιση ιδιωτικής εκπαίδευσης και υγειονομικής περίθαλψης, και εκατομμύρια άνθρωποι θα βρεθούν στη φτώχεια», αναφέρει σε δήλωση του το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας.  Στο ίδιο πλαίσιο, το Κομμουνιστικό Κόμμα Λευκορωσίας, όπως και η Ένωση Κομμουνιστικών Κομμάτων της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, καταγγέλλουν ξένο δάκτυλο στις κινητοποιήσεις και συντάσσονται με την εκλεγμένη κυβέρνηση.

Σε γεωστρατηγικό επίπεδο, οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί αφορούν την περικύκλωση της Ρωσίας από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ, μέσω την σταδιακής προσάρτησης των πρώην σοβιετικών χωρών. Συγκεκριμένα, με την προσάρτηση της Λευκορωσίας δημιουργείται ένα ενιαίο μέτωπο από τη Βαλτική μέχρι την Οδησσό. Για τον παραπάνω σκοπό, ήδη φαίνεται να επεξεργάζονται ένα σενάριο απονομιμοποίησης, απομόνωσης και κυρώσεων της Λευκορωσίας, με την ηττημένη εκλογικά Σβετλάνα Τιχανόβσκαγια να μην αποδέχεται το αποτέλεσμα των εκλογών και να προαλείφεται σε κάτι αντίστοιχο του επίδοξου δικτάτορα της Βενεζουέλας Γουαϊδό, αυτόανακηρυσσόμενη  σε νικήτρια.

 

Τέτοιες καταστάσεις οι οποίες είναι στρατηγικά ενταγμένες στον ευρύτερο σχεδιασμό κυριαρχίας του ευρωατλαντικού άξονα, οφείλουν να καταδικαστούν ξεκάθαρα από το αντιιμπεριαλιστικό, αριστερό, αντιπολεμικό κίνημα. Η ταύτιση ή όχι με την κυβέρνηση της Λευκορωσίας, δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως πρόφαση για εξωραϊσμό του αντιδραστικού κινήματος ή τις «ίσες αποστάσεις», πόσο μάλλον, όταν η παράμετρος της φασιστικής απειλής κάνει την εμφάνιση της.

Αναγνώστηκε 2466 φορές
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΠΑΔΟΜΑΝΩΛΑΚΗΣ

Κάντε κλικ στο όνομα του αρθρογράφου για να διαβάσετε όλα τα άρθρα του.

Θέλουμε να μιλήσουμε για τον κομμουνισμό της εποχής μας, την αναγκαία αλλά όχι δεδομένη προοπτική. Θέλουμε να μιλήσουμε ταυτόχρονα για την καθημερινή επιβίωση και τον αγώνα γι’ αυτήν.

ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εγγραφείτε στην λίστα επικοινωνίας μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι.