Το άπιαστο για τους πολλούς εμβόλιο, του Vijay Prashad

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου 2020 09:41 Συντάκτης: Vijay Prashad
Το άπιαστο για τους πολλούς εμβόλιο, του Vijay Prashad

 

Πηγή: Guernica

Ο Vijay Prashad είναι ο διευθυντής της Τριηπειρωτικής: Ινστιτούτο Κοινωνικών Ερευνών και συγγραφέας του “Washington Bulles: A History of the CIA, Coups, and Assassinations” (Monthly Review Press, 2020).

Μετά από μήνες υποβάθμισης της νόσου και παραπλάνησης του κόσμου σχετικά με τις βασικές μεθόδους για την πρόληψη της εξάπλωσής της, ο Ντόναλντ Τραμπ μολύνθηκε από τον κορονοϊό. Αγνοώντας τις ιατρικές συμβουλές, είπε για άλλη μια φορά ότι η ασθένεια είναι ασήμαντη, βγάζοντας τη μάσκα του για να παρευρεθεί σε δημόσιες εκδηλώσεις παρά το γεγονός ότι είναι μεταδοτική. Ήξερε, βάσει συνέντευξης που δόθηκε στον Μπομπ Γούντγουορντ το Φεβρουάριο, ότι ο ιός είναι “θανατηφόρο πράγμα”, αλλά το αγνόησε για τον μοναδικό του στόχο: για επανεκλογή το Νοέμβριο. Λίγες εβδομάδες αφότου μίλησε στον Γούντγουορντ ιδιωτικά, είπε για την ασθένεια δημόσια, “Νομίζω ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα που πρόκειται να εξαφανιστεί… Το μελέτησαν. Ξέρουν πολλά. Στην πραγματικότητα, είμαστε πολύ κοντά σε ένα εμβόλιο“.

Είναι αλήθεια ότι το “πρόβλημα”, δηλαδή η πανδημία, θα εξαφανιστεί τελικά, αλλά το ανθρώπινο κόστος έχει ήδη γίνει σημαντικό. Η αδιαφορία του Τραμπ για τα βασικά πρωτόκολλα σήμαινε ότι πάνω από 30 άτομα είχαν προσβληθεί από τη νόσο στον Λευκό Οίκο· Ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των ασθενειών που υπάρχουν σήμερα σε όλο το Βιετνάμ. Ο συνολικός αριθμός θανάτων στις ΗΠΑ είναι τώρα περίπου 215.000 (ο συνολικός αριθμός θανάτων στην Κίνα είναι κάτω από 5.000). Ο Τραμπ συνεχίζει να διαδίδει τη θεωρία ότι η Κίνα είναι υπεύθυνη για τον ιό, παρά τις ενδείξεις ότι η Κίνα ήταν σε θέση να σπάσει γρήγορα την αλυσίδα της μόλυνσης. Το Lancet δημοσίευσε μια σαφή έκθεση σχετικά με αυτό που ονομάζεται “Επιτυχημένος έλεγχος του COVID-19 της Κίνας” τον Οκτώβριο. Όπως και με πολλές από τις δημόσιες δηλώσεις του Τραμπ για τον κορονοϊό και το COVID- 19, ο ισχυρισμός του σχετικά με το εμβόλιο είναι επίσης πολύ παραπλανητικός.

Στις 23 Σεπτεμβρίου, ο επικεφαλής των Αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων Ρόμπερτ Ρέντφιλντ παρέθεσε ομιλία στην Επιτροπή Υγείας, Παιδείας, Εργασίας και Συντάξεων της Γερουσίας των ΗΠΑ. Όταν ρωτήθηκε για τα εμβόλια, είπε ότι με βάση τις τρέχουσες πληροφορίες, το σύνολο του αμερικανικού κοινού δεν ήταν δυνατόν να εμβολιαστεί πριν από τα τέλη Ιουλίου 2021. Ίσως θα υπήρχαν αρκετές δόσεις “διαθέσιμες μέχρι τα τέλη Μαρτίου ή Απριλίου, αρκετές για 350 εκατομμύρια ανθρώπους”, ανέφερε. Ο επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Ασθενειών των ΗΠΑ, Άντονι Φάουτσι, συμφώνησε, λέγοντας ότι θα ήταν δύσκολο να προβλέψει κανείς ότι 700 εκατομμύρια δόσεις,που είναι αναγκαίες για 350 εκατομμύρια ανθρώπους, θα είναι έτοιμες πριν από τον Απρίλιο του 2021. Πρόκειται για ένα αισιόδοξο σενάριο.

Εμβόλιο για την ανθρωπότητα


Οι συζητήσεις αυτές είναι περιορισμένες, διότι παραμένουν εντός των ορίων των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Τραμπ είπε ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για να εξασφαλίσει εμβόλια για τους κατοίκους των ΗΠΑ, αγνοώντας το γεγονός ότι ζούμε σε έναν πλανήτη 7 δισεκατομμυρίων ανθρώπων και ότι οι πανδημίες δεν μπορούν τόσο εύκολα να σταματήσουν στα σύνορα. Αυτό ονομάζεται “εθνικισμός των εμβολίων”.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο 140 παγκόσμιοι ηγέτες υπέγραψαν μια δέσμευση τον Μάιο του 2020, η οποία απαιτούσε όλες οι δοκιμές, οι θεραπείες και τα εμβόλια να είναι απαλλαγμένα από ευρεσιτεχνίες και τα εμβόλια να διανέμονται δίκαια χωρίς κόστος στα φτωχότερα έθνη. Χαρακτηριστικά, οι εγκαταστάσεις των ΗΠΑ βασίζονται σε μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις, με κρατικές επιδοτήσεις για να παράξουν ένα εμβόλιο, να το κατοχυρώσουν και να βγάζουν χρήματα από την πώλησή του. Η Johnson & Johnson, η Montna και η Pfizer βρίσκονται επί του παρόντος στην ουρά για να επωφεληθούν από αυτό το εμβόλιο. Η Moderna, παρεμπιπτόντως, έχει ήδη λάβει 2,48 δισεκατομμύρια δολάρια από τα δημόσια κονδύλια για το εμβόλιο. Ωστόσο, όλα τα κέρδη της θα διατεθούν στους ιδιοκτήτες της και δεν θα επιστρέψουν στους φορολογούμενους.

Η δέσμευση του Μαΐου ζητά από όλους όσους αναζητούν ένα σύνολο εμβολίων, να προσφέρουν τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας τους και να μοιραστούν όλα τα δεδομένα και την τεχνολογία που σχετίζονται με το COVID-19, ώστε τα καλύτερα μυαλά του κόσμου να μπορούν να συνεργαστούν για την εξεύρεση εμβολίου. Ήδη αρκετές επιχειρήσεις και χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, έχουν υιοθετήσει αυτήν την προσέγγιση.

Η ιδέα είναι η φόρμουλα για ένα ή περισσότερα εμβόλια να φορτωθεί σε δημόσιο ιστότοπο, όπου οι κυβερνήσεις θα μπορούν να κατευθύνουν τις φαρμακευτικές εταιρείες του δημόσιου τομέα για την κατασκευή των εμβολίων στις χώρες τους είτε δωρεάν είτε σε προσιτή τιμή, ενώ οι εταιρείες του ιδιωτικού τομέα θα παράγουν εμβόλια και θα τα παραδίδουν σε προσιτές τιμές. Η ανάγκη διαφοροποίησης της παραγωγής οφείλεται στο γεγονός ότι απλώς δεν υπάρχει αρκετή ικανότητα ταχυμεταφοράς για τη μεταφορά των εμβολίων σε ολόκληρο τον κόσμο. Το ζήτημα της φαρμακευτικής ικανότητας του δημόσιου τομέα είναι υπό πίεση, καθώς τις τελευταίες πέντε δεκαετίες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει ωθήσει τις χώρες να ιδιωτικοποιήσουν το δημόσιο τομέα και να βασίζονται σε μια χούφτα πολυεθνικών εταιρειών φαρμάκων. Είναι καιρός, οι αρχηγοί κυβερνήσεων που υπέγραψαν το έγγραφο, να αντιστρέψουν αυτή την τάση στην κατετεύθυνση της ανακατασκευή των γραμμών παραγωγής φαρμακευτικών προϊόντων του δημόσιου τομέα.

Συσσώρευση


Φυσικά, οδεύουμε προς ακριβώς την αντίθετη κατεύθυνση. Οι λίγες πλουσιότερες χώρες με μόλις το 13% του παγκόσμιου πληθυσμού έχουν ήδη συγκεντρώσει περισσότερες από τις μισές δυνατές δόσεις εμβολίων. Αυτοί είναι οι πέντε βασικοί υποψήφιοι των εμβολίων που βρίσκονται επί του παρόντος σε κλινικές δοκιμές Φάσης 3. Εάν τα εμβόλια αυτά επιτύχουν, και εάν οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί με τις πλουσιότερες χώρες διατηρηθούν, τότε οι κάτοικοι αυτών των χωρών, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, θα έχουν ένα εμβόλιο μέχρι τον Ιούλιο του 2021.

Εν τω μεταξύ, περίπου τα δύο τρίτα (61%) του παγκόσμιου πληθυσμού δεν θα έχουν εμβόλιο μέχρι το 2022, τουλάχιστον. Οι περισσότεροι δεν θα έχουν ποτέ την οικονομική δυνατότητα να εμβολιαστούν. Γι’ αυτούς, αυτό θα είναι μια ατελείωτη πανδημία.

 

Kommon

Θέλουμε να μιλήσουμε για τον κομμουνισμό της εποχής μας, την αναγκαία αλλά όχι δεδομένη προοπτική. Θέλουμε να μιλήσουμε ταυτόχρονα για την καθημερινή επιβίωση και τον αγώνα γι’ αυτήν.

ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εγγραφείτε στην λίστα επικοινωνίας μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι.