Η Γαλλία, χώρα του διαφωτισμού δείχνει το δρόμο για το πολιτικό έρεβος

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Κυριακή, 22 Νοεμβρίου 2020 09:46 Συντάκτης:
Βαθμολογήστε το άρθρο
(0 ψήφοι)
Η Γαλλία, χώρα του διαφωτισμού δείχνει το δρόμο για το πολιτικό έρεβος

 

Το δρόμο για το βαθύ σκοτάδι ανοίγει η Γαλλία, με την υπερψήφιση του άρθρου 24 και του άρθρου 22 αργότερα το ίδιο βράδυ από το νομοσχέδιο για την «καθολική ασφάλεια» από την Εθνοσυνέλευση, την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου. Το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων τη βιντεοσκόπηση από τις κάμερες της αστυνομίας, τη μαζική παρακολούθηση πολιτών με drones (άρθρα 21 και 22 αντίστοιχα) και την απαγόρευση δημοσιοποίησης υλικού όπου καταγράφονται αστυνομικοί εν ώρα καθήκοντος. Συγκεκριμένα, στην τροπολογία του άρθρου 24 που ψηφίστηκε διατυπώνεται με τον εξόχως αφηρημένο τρόπο πως δεν έχει σκοπό την παρεμπόδιση της ελευθεροτυπίας, αλλά την αποτροπή δημοσιοποίησης προσώπων ή άλλων στοιχείων ταυτοποίησης αστυνομικών με σκοπό την πρόκληση σωματικής ή ψυχικής βλάβης. Η ποινή για την παράβαση του άρθρου είναι 1 έτος φυλάκισης και πρόστιμο 45.000 ευρώ.

 

«Νόμο φονιά των ελευθεριών» φώναξαν οι Γάλλοι που κατέβηκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για το νομοσχέδιο που παραλύει ταυτόχρονα την ελευθερία του Τύπου, το δικαίωμα στην ενημέρωση και το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα. Ας μην ξεχνάμε ότι δεν είναι λίγες οι φορές που οπτικοακουστικό υλικό καταδεικνύει την αστυνομική ασυδοσία και βαρβαρότητα «εν ώρα εργασίας». Από τις δολοφονίες εγχρώμων στις ΗΠΑ, την ακραία καταστολή στη Γαλλία, και σε άλλες χώρες ακόμα και στην Ελλάδα, βίντεο και φωτογραφίες από επιχειρήσεις της αστυνομίας που καταλήγουν σε όργιο βίας έχουν καταφέρει έστω και κατόπιν εορτής να αποδώσουν στοιχειώδη δικαιοσύνη στα θύματα, και ακόμα σημαντικότερο, φέρνουν τα όργανα της τάξης αντιμέτωπα με τη λογοδοσία προς την κοινωνία. Ενώ στερείται από τους πολίτες και δημοσιογράφους το δικαίωμα να καταγράφουν τους φορείς επιβολής της τάξης, ταυτόχρονα οι ίδιοι οι πολίτες γίνονται αντικείμενα μαζικής επιτήρησης μέσω των καμερών της αστυνομίας και των drones. Μια πρωτοφανής καταπάτηση του δικαιώματος στην ιδιωτική ζωή που θα έκανε τα φιλελεύθερα πνεύματα που πέρασαν από τη χώρα να πηδούν εν χορώ στον Σηκουάνα.

 

Η μία μετά την άλλη, πολιτισμένες χώρες της Δύσης προβαίνουν σε σκοταδιστικής έμπνευσης νόμους που καταστρατηγούν ελευθερίες και δικαιώματα για τα οποία δόθηκαν αγώνες προ αιώνων ώστε να νομοθετηθούν και θεωρούνταν μέχρι σήμερα δεδομένα και απαραβίαστα. Ειδικότερα κατά την περίοδο της πανδημίας, ο εγγενής πειρασμός των κυβερνήσεων προς τον αυταρχισμό δεν τηρεί πλέον ούτε τα προσχήματα.

 

Αξίζει μάλιστα να θυμίσουμε ότι πριν λίγα χρόνια ο τραπεζίτης Μακρόν ζητούσε την ψήφο των γάλλων πολιτών απέναντι στην φασίστρια Λε Πεν επικαλού,ενός την δημοκρατία. Τώρα, αναβαθμίζοντας την πολιτική καταστολής που εισήγαγε απέναντι στα Κίτρινα Γιλέκα, ξεπερνάει την επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου σε αυταρχισμό. Με το νέο νόμο, που θα τον ζήλευε ο Όρμπαν της Ουγγαρίας, ο Μακρόν δείχνει το φόβο του απέναντι στις κοινωνικές αντιδράσεις που έρχονται. Η πανδημία οδήγησε τη φτώχεια στη Γαλλία σε επίπεδα ρεκόρ, δείχνοντας κάθε φορά ότι η εξαθλίωση των εργαζομένων μπορεί να πάει ακόμη παραπέρα. Μοναδικό μέσο των εργαζομένων για να βάλουν τέρμα στην εξαθλίωσή τους είναι οι αγώνες, οι συγκεντρώσεις, οι απεργίες.

 

Αυτό ξέρει ο τραπεζίτης Μακρόν και ψήφισε αυτό το νόμο, που μετατρέπει τη Γαλλία σε χώρα του πολιτικού κόστους…

 

 

Αναγνώστηκε 478 φορές
KOMMON

Κάντε κλικ στο όνομα του αρθρογράφου για να διαβάσετε όλα τα άρθρα του.

Θέλουμε να μιλήσουμε για τον κομμουνισμό της εποχής μας, την αναγκαία αλλά όχι δεδομένη προοπτική. Θέλουμε να μιλήσουμε ταυτόχρονα για την καθημερινή επιβίωση και τον αγώνα γι’ αυτήν.

ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εγγραφείτε στην λίστα επικοινωνίας μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι.