19.8 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

‘ Εφθασε η ώρα…Για τις Γαλλικές Βουλευτικές εκλογές της 12.06.2022, της Αντωνίας Πάνου *


 

 10.06.2022

 

Δυό μέρες πριν τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία. οι τελευταίες δημοσκοπήσεις (παρόλο το μένος της αντίθεσης όλων των υποστηρικτών του νεοφιλελευθερισμού και των εκλόγιμων παρατάξεων του  στη Γαλλία) αποκαλύπτουν την ισχυρή δυναμική της NUPES (Nέου Ενωτικού Σχηματισμού της Αριστεράς).

 

Η  NUPES (εκλόγιμη συνεργασία της ‘Ανυπότακτης Γαλλίας’, του Σοσιαλιστικού Κόμματος , του Κομμουνιστικού Κόμματος και της ‘Ευρωπαϊκής Οικολογίας- Πρασίνων’) προωθεί ως πρωθυπουργό  τον Ζαν-Λυκ Μελενσόν και έχει καταθέσει, προεκλογικά, λεπτομερειακό κυβερνητικό πρόγραμμα  σε ευρύτατη θεματολογία, υποδεικνύοντας ταυτόχρονα τον τρόπο χρηματοδότησης των προτάσεών του.Πυρήνας  του προγράμματος η αναχαίτιση  του νεοφιλελευθερισμού στη Γαλλία.

 

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν ότι η NUPES είτε προηγείται κατά μία μονάδα του ενωτικού σχήματος της δεξιάς ENSEMBLE που έχει  επικεφαλής τον πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν.είτε (κατά τις  πιό  φιλομακρονικές) έπεται κατά μία επίσης μονάδα.

 

 Ακόμα, στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στις εξωχώριες περιοχές της Γαλλίας -11 εκλογικές περιφέρειες – η ΝUPES μπαίνει στον δεύτερο γύρο στις 10 από αυτές.- ενώ σε δύο έρχεται πρώτη. Δεν τα καταφέρνει μόνο στην εκλογική περιφέρεια που αφορά τους Γάλλους ψηφοφόρους στην Ιταλία, Ελλάδα, Αίγυπτο, Ισραήλ.

 

Σύσσωμο το προεδρικό στρατόπεδο, επώνυμοι επιχειρηματίες -με τον πρόεδρο του Συνδέσμου των Γαλλων βιομηχάνων να αποκαλεί τον Μελενσόν ‘Τσάβες της Ευρώπης’- πολιτικοί και η ‘σοβαρή ‘ φιλομακρόν  δεξαμενή σκέψης  TERRANOVA  επιχειρηματολογούν  ότι το οικονομικό πρόγραμμα της  NUPES είναι έωλο, αναξιόπιστο  και ανεφάρμοστο. Η Γαλλία ‘θα καταστραφεί”, ( χαρακτηριστικά θα γίνει  Ελλάδα).

 

Την Πέμπτη  όμως, 9 Ιουνίου  2022, στον ιστότοπο Sunday Journal , 170 πολύ γνωστοί Γάλλοι οικονομολόγοι δημοσιεύουν  δήλωση υποστήριξής του. 

Γράφουν :

«Για πρώτη φορά στον 21ο αιώνα, η αριστερά στη Γαλλία συσπειρώθηκε  στην προσπάθεια να φέρει τη ρήξη με τον νεοφιλελευθερισμό. Γυρίζοντας την πλάτη της σε πολιτικές που αυξάνουν τις ανισότητες, αποδυναμώνουν τις δημόσιες υπηρεσίες και βλάπτουν τα οικοσυστήματα, η Nupes κατεβαίνει  στις βουλευτικές εκλογές   με  ένα σχέδιο κοινωνικού και οικολογικού μετασχηματισμού»,

Kαι προσθέτουν:
«Μια νίκη της  NUPES  θα είχε  αμέσως θετικές επιπτώσεις»
«Ως οικονομολόγοι γνωρίζουμε ότι αυτό το πρόγραμμα είναι φιλόδοξο», αλλά είναι απαραίτητη «η μεταστροφή» απέναντι σε μια «μακρονική εξουσία» που «πλοηγείται εξόφθαλμα» από μια «άδικη» στρατηγική. «Εάν ανανεωθεί η πλειοψηφία του Μακρονικού στρατοπέδου οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ δύσκολοι για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Αντίθετα, μια νίκη για τη  NUPES  θα είχε  αμέσως θετικές επιπτώσεις»

Αυτοί οι οικονομολόγοι, μεταξύ των οποίων και οι Thomas Piketty, Julia Cage, Gabriel Zucman Jacques Genereux, Jezabel Couppey-Soubeyran, Emmanuel Saez ή Λούκας Τσανσέλ επικαλούνται :

το μπλοκάρισμα των τιμών των ειδών πρώτης ανάγκης, την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 1.500 ευρώ , τη θέσπιση του επιδόματος αυτονομίας για τους νέους.
Καταγγέλλουν ειδικότερα την «πολιτική της προσφοράς » που οδηγεί σε «οικολογική καταστροφή, φυγή των εισοδημάτων των πλουσιότερων λόγω τεράστιων φορολογικών περικοπών προς όφελός τους και μια ιδιωτική οικονομία που φιλοδοξεί όλο και περισσότερες δημόσιες επιδοτήσεις».

 

Ισχυρίζονται ότι «με την αντιμετώπιση των οικονομικών ζητημάτων κάτω από την προοπτική της κάλυψης των αναγκών, το πρόγραμμα Nupes προτείνει έναν άλλο δρόμο», και  υπερασπίζονται ιδιαίτερα την «επανακινητοποίηση της δημόσιας λαϊκής ισχύος» με σεβασμό στο περιβάλλον που επιθυμεί  και προτείνει η αριστερή συμμαχία.

 

΄Εφθασε η ώρα. Την Κυριακή 12 Ιούνη , ο γαλλικός λαός θα ανακοινώσει το πρώτο σκέλος της ετυμηγορίας του…

 

Ελπίζουμε να είναι υπέρ της προσπάθειας αναχαίτισης της λαίλαπας του νεοφιλελευθερισμού.

Υπέρ της λαϊκής χειραφέτησης. Υπέρ της χειραφέτησης της Ευρώπης. Υπέρ της διαδικασίας σωτηρίας του πλανήτη…

 

Πηγές : Διαδικτυακές εκδόσεις Le Monde, FranceInfo, Alternatives Economiques

 

*  Η Αντωνία Πάνου είναι αρχιτέκτων -ερευνήτρια

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ