Θα βοηθήσουν τον Ζελένσκι οι «Πολωνοί του»; Του Ντμίτρι Κοβαλέβιτς

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Κυριακή, 24 Ιουλίου 2022 08:18 Συντάκτης:
Βαθμολογήστε το άρθρο
(1 ψήφος)
Θα βοηθήσουν τον Ζελένσκι οι «Πολωνοί του»; Του Ντμίτρι Κοβαλέβιτς

Τι χρειάζεται η Ουκρανία το ειδικό καθεστώς για τους Πολωνούς;

 

Πηγή

Μετάφραση: Δημήτρης Μπάρλας

Αυτή την εβδομάδα, ακριβώς στην επέτειο της έναρξης της «Σφαγής στο Βόλιν»[1], ο Βλαντιμίρ Ζελένσκι εισήγαγε νομοσχέδιο, το οποίο παραχωρεί στους Πολωνούς ειδικό καθεστώς στην Ουκρανία, με την σημείωση «ως ένδειξη ευγνωμοσύνης στον πολωνικό λαό για την αλληλεγγύη και τη στήριξη της Ουκρανίας».

Ο Πολωνός Πρόεδρος Άντζεϊ Ντούντα χαρακτήρισε αυτό το νομοσχέδιο ως ιδιότυπη απάντηση για την εγκληματική δραστηριότητα της ΟΟΕ-ΟΑΣ[2]. «Αυτό μπορούμε να το δούμε σαν αντιστροφή της τότε κατάστασης, όταν προσπαθούσαν να ξεφορτωθούν τους Πολωνούς με οποιοδήποτε τίμημα, μεταξύ άλλων αφαιρώντας τους και τη ζωή. Σήμερα η Ουκρανία, με αυτή την πράξη και τη χειρονομία του Προέδρου της, κάνει μια συμβολική πρόσκληση και λέει: «Είστε εδώ ευπρόσδεκτοι με ειδικά δικαιώματα», δήλωσε ο Ντούντα στις εκδηλώσεις, τις αφιερωμένες  στην επέτειο της έναρξης της μαζικής σφαγής των εθνικά Πολωνών στο Βόλιν.

Το νομοσχέδιο του Ζελένσκι, σε περίπτωση επιψήφισής του, για την οποία δεν υπάρχουν ιδιαίτερες αμφιβολίες, προβλέπει για τους πολίτες της Πολωνίας: 

- ανάληψη εργασίας χωρίς την υποχρέωση άδειας εργασίας για αλλοδαπούς,
- εγγραφή στους καταλόγους φορολογουμένων και χορήγηση ΑΦΜ,
- βοήθεια από το Ταμείο κοινωνικής Πρόνοιας για ΑΜΕΑ, με τους ίδιους όρους, όπως οι Ουκρανοί πολίτες,
- οικονομική δραστηριότητα με τους ίδιους, με τους πολίτες της Ουκρανίας, όρους,
- εκπαίδευση στο ίδιο επίπεδο με τους πολίτες της Ουκρανίας, και μάλιστα με έξοδα του προϋπολογισμού,
- προνοιακές πληρωμές σύμφωνα με την ουκρανική νομοθεσία,
- ιατρική περίθαλψη με τους ίδιους, με τους πολίτες της Ουκρανίας, όρους.

Οι πολίτες της Πολωνίας μπορούν να χρησιμοποιήσουν όλα αυτά τα δικαιώματα στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια των 18 μηνών της νόμιμης παραμονής τους. Ανάλογα δικαιώματα έχουν, για παράδειγμα, οι πολίτες της Λευκορωσίας στην Ρωσική Ομοσπονδία, αφού οι δύο χώρες αποτελούν μία κρατική συμμαχική Ένωση. Αλλά και στην περίπτωση της Ουκρανίας και της Πολωνίας μπορούμε, επίσης, να επισημάνουμε το περίγραμμα δημιουργίας μιας ανάλογης ένωσης, που εντάσσεται στην, προωθούμενη από τις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία σύλληψη, του Ιντερμάριουμ[3] από τη Βαλτική στη Μαύρη και την Αδριατική θάλασσα.

Το περιβάλλον του Βλαντιμίρ Ζελένσκι χαρακτηρίζει το νομοσχέδιό του «περί ειδικού καθεστώτος» αντισταθμιστική κίνηση, αφού η Πολωνία παρείχε στους Ουκρανούς πρόσφυγες ευρείες παροχές, τις οποίες μόλις τώρα η Πολωνία αρχίζει βαθμιαία να τις καταργεί ή να τις περιορίζει. Από την 1η Ιουλίου η πολωνική Κυβέρνηση παύει να καταβάλλει στους Ουκρανούς το κρατικό βοήθημα για τροφή και στέγη, ύψους 40 ζλότι ημερησίως, έτσι ώστε να τους παρακινήσει να αναζητήσουν εργασία.

Ωστόσο, ενώ ο αριθμός των Ουκρανών προσφύγων στην Πολωνία αριθμεί εκατομμύρια, από τα εκτεταμένα δικαιώματα στην Ουκρανία μπορεί να επωφεληθεί ένας μικρός αριθμός Πολωνών πολιτών, εάν εξαιρέσουμε μερικές εκατοντάδες Πολωνών μισθοφόρων ή μελών καθολικών ιεραποστολών. Η πλειονότητα των Πολωνών επιχειρηματιών τερμάτισε την δραστηριότητά της στο έδαφος της Ουκρανίας, μόλις άρχισε η ρωσική ΕΣΕ, και οι κανονικοί Πολωνοί εργαζόμενοι πηγαίνουν να σφουγγαρίσουν πατώματα ή να μαζέψουν φράουλες, συνήθως, στην Μεγάλη Βρετανία και όχι στην Ουκρανία. Η έλλειψη, εδώ και πολλά χρόνια, εργατικής δύναμης στην Πολωνία αναγκάζει την πολωνική Κυβέρνηση να προσελκύει γι΄ αυτές τις δουλειές πολίτες της Ουκρανίας.

Νωρίτερα, ο Πολωνός Πρόεδρος δήλωσε ότι σύντομα μεταξύ Πολωνίας και Ουκρανίας δεν θα υπάρχουν καθόλου σύνορα, πράγμα που μερικοί το εξέλαβαν σαν πόνο μέλους «φάντασμα»[4] της Πολωνο-Λιθουανικής Ομοσπονδίας του 17ου αιώνα[5]. Αυτό, όμως, προϋποθέτει έξοδο της Πολωνίας από την ΕΕ, στην οποία κανείς δεν σκοπεύει να δεχθεί την Ουκρανία. Εκτός από αυτό παραμένει και το πρόβλημα της απόδοσης τιμών στην ΟΟΕ-ΟΑΣ μέσα στην Ουκρανία και της νομιμοποίησης της ουκρανικής έκδοσης του φασισμού, ο οποίος πήρε ουσιαστικό μέρος στις μαζικές δολοφονίες Πολωνών το 1943 – 1944.

Οι αμερικανικοί NewYorkTimes συνδέουν ευθέως την πρόσφατη απομάκρυνση του πρέσβη της Ουκρανίας στη Γερμανία Αντρέι Μέλνικ με την υπεράσπιση εκ μέρους του του Στεπάν Μπαντέρα, που, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, δεν πήρε μέρος σε δολοφονίες Εβραίων και Πολωνών[6]. Το φύλλο γράφει ότι η, υπό την ηγεσία του, ΟΟΕ ήταν «εθνικιστική ομάδα, που εμφορείτο από φασιστική ιδεολογία και συνεργαζόταν με τα γερμανικά στρατεύματα, όταν αυτά είχαν υπό την κατοχή τους την Ουκρανία, και κάποιες απ΄ αυτές τις δυνάμεις συνέργησαν στις μαζικές δολοφονίες  Πολωνών και Εβραίων». Δεν πάει πολύς καιρός που ο Πολωνός Υπουργός Άμυνας Μάριους Μπλάστσακ άσκησε δριμεία κριτική στον Μέλνικ για την εξύμνηση από μέρους του Μπαντέρα. Εν τούτοις, οι αρχές της Γερμανίας κατάπιναν υπομονετικά όλες τις προσβολές του Μέλνικ.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αξίζει να σημειωθεί η ευκολία με την οποία το Κίεβο κάνει υποχωρήσεις προς τη μεριά της Βαρσοβίας σ΄ αυτό το θέμα, αν και το 2014 αυτή ακριβώς η νομιμοποίηση και η εξύμνηση των συνεργατών των ναζί ήταν μια από τις αιτίες της σύγκρουσης στο Ντονμπάς.

Ήδη πριν από την δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου του Ζελένσκι, μερικοί ειδικοί εξέφραζαν την άποψη ότι πρέπει αυτό να βοηθήσει να εμπλακούν στη σύγκρουση στην Ουκρανία Πολωνοί στρατιωτικοί, αλλά με τρόπο, που η Πολωνία να μην πάρει τυπικά μέρος σ΄ αυτήν. Ωστόσο, κρίνοντας από το κείμενο που ανακοινώθηκε, γίνεται λόγος όχι τόσο για εξομοίωση, όσο για προσωρινά προνόμια. Ο Πολωνός ειδικός Στανίσλαβ Στρεμιντλόφσκι εκτιμάει ότι το νομοσχέδιο του Ζελένσκι είναι μόνο μια συμβολική χειρονομία και υπόκλιση προς την Βαρσοβία σε πείσμα του Βερολίνου.

«Το ίδιο το γεγονός, ότι ο Ουκρανός Πρόεδρος έβγαλε ένα τέτοιο θέμα στο χώρο των ΜΜΕ, μαςλέειότιαποφάσισεναυποστηρίξειτοπαιχνίδιπουέκανεμέχριτώραμετηνΠολωνία. Παλιότερα ανάμεσα στο Κίεβο και τη Βαρσοβία είχαν αναφυεί πολιτικές δυσκολίες. Είχαν προκληθεί από το ότι μερικοί Ουκρανοί πολιτικοί άρχισαν να σηκώνουν το θέμα της Γερμανίας, σαν του πιο πρωτεύοντα και σημαντικού συμμάχου στην Ευρώπη. Αυτό προκάλεσε ενόχληση μεταξύ των πολωνικών πολιτικές ελίτ και στα ΜΜΕ. Η αιτία ήταν ότι η Ουκρανία έχει το εξής χαρακτηριστικό: η ηγεσία αυτής της χώρας είναι βαθιά πεπεισμένη ότι οι Πολωνοί θα την υποστηρίξουν σε κάθε περίπτωση -  και μάλιστα, χωρίς ανταλλάγματα. Το Κίεβο, πράγματι, έχει την εύνοια της Βαρσοβίας, αλλά, σε περίπτωση γεωπολιτικής επιλογής από την Ουκρανία, πρέπει να περιμένει κανείς ότι θα προσανατολιστεί προς την Γερμανία. Αυτό καθόλου δεν αρέσει στους Πολωνούς, ιδιαίτερα σ΄ αυτούς που εκπροσωπούν την κυβερνώσα συμμαχία ‘Νόμος και Δικαιοσύνη’», λέει ο παραπάνω ειδικός.

Μια τέτοια γεωπολιτική επιλογή εντάσσεται θαυμάσια στη σύλληψη του Intermariumή του Trimarium[7], η οποία στρέφεται τόσο κατά της ΕΕ, όσο και κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Την προωθούν οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία. Αλλά και οι Ουκρανοί νεοναζιστές από το «Εθνικό Σώμα» και το «Αζόφ» την προώθησαν σε διάφορες συναντήσει ευρωπαίων νεοναζιστών, σαν ένα προμαχώνα της λευκής Ευρώπης, ανάμεσα στην «σάπια» δυτική Ευρώπη και την «βάρβαρη Ρωσία».

Αν και στο ίδιο το νομοσχέδιο περί παροχής στους Πολωνούς ορισμένων προνομίων φαίνεται να μην υπάρχει τίποτε το αρνητικό και μόνο λίγοι μπορούν να κάνουν χρήση τους, εν τούτοις αυτό μιλάει από μόνο του για τους μακροπρόθεσμους στόχους και τις κατευθυντήριες γραμμές της ουκρανικής πολιτικής, την οποία, κάθε άλλο παρά την, διαμορφώνουν στο Κίεβο.

 

[1] Συστηματική εκκαθάριση του Πολωνικού, αλλά και εβραϊκού, πληθυσμού της διεκδικούμενης (από Πολωνούς και Ουκρανούς) περιοχής του Βόλιν  από τους, συνεργαζόμενους με τους ναζί, Ουκρανούς εθνικιστές της ΟΟΕ-ΟΑΣ (Οργάνωση Ουκρανών Εθνικιστών – Ουκρανικός Ανταρτικός Στρατός) από την άνοιξη του 1943 μέχρι το τέλος του πολέμου. Τα θύματα υπολογίζονται σε πολύ πάνω από πενήντα και, ίσως, εκατό χιλιάδες. (σ.τ.μ.)

[2]Ηδράσηαυτώντωνοργανώσεωνείναι απαγορευμένη στη Ρωσία. (σημ.Ν.Κ..)

[3] Σχέδιο για διαμόρφωση μιας ενότητας των κρατών ανάμεσα στις θάλασσες (λατ. intermarium) Βαλτική, Μαύρη και Αδριατική, ως αντίβαρο στην Ρωσία και τη Γερμανία. Πρωτοπαρουσιάστηκε από τον Πολωνό ισχυρό άνδρα Πιλντσούτσκι κατά τον Μεσοπόλεμο (σ.τ.μ.)

[4] Φανταστικός πόνος που εμφανίζεται μετά τον ακρωτηριασμό, κατά τον οποίο οι ασθενείς αισθάνονται πόνο στα μέλη που έχουν πλέον ακρωτηριαστεί. (σ.τ.μ.)

[5] Μεγάλο μέρος της σημερινής Ουκρανίας αποτελούσε τότε τμήμα της Πολωνο-Λιθουανικής Ομοσπονδίας. (σ.τ.μ.)

[6] Μερικά στοιχεία για τα πεπραγμένα του εν λόγω πρέσβη (σ.τ.μ.) https://www.dw.com/el/%CE%BF-%CE%BB%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82-%CE%BF%CF%85%CE%BA%CF%81%CE%B1%CE%BD%CF%8C%CF%82-%CF%80%CF%81%CE%AD%CF%83%CE%B2%CE%B7%CF%82-%CE%AC%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%B9-%CE%BC%CE%AD%CE%BB%CE%BD%CE%B9%CE%BA/a-61681971

[7] Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών (σ.τ.μ.) https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CF%81%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%AF%CE%B1_%CE%A4%CF%81%CE%B9%CF%8E%CE%BD_%CE%98%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CF%83%CF%83%CF%8E%CE%BD

Αναγνώστηκε 1742 φορές
KOMMON

Κάντε κλικ στο όνομα του αρθρογράφου για να διαβάσετε όλα τα άρθρα του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θέλουμε να μιλήσουμε για τον κομμουνισμό της εποχής μας, την αναγκαία αλλά όχι δεδομένη προοπτική. Θέλουμε να μιλήσουμε ταυτόχρονα για την καθημερινή επιβίωση και τον αγώνα γι’ αυτήν.

ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εγγραφείτε στην λίστα επικοινωνίας μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι.