Ο Ερντογάν και ο Πέτρινος Συνδαιτυμόνας στη Μοσούλη

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2016 21:43 Συντάκτης:
Βαθμολογήστε το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Τριάντα χιλιάδες Ιρακινοί στρατιώτες με την υποστήριξη της αμερικανικής αεροπορίας και με τη συμμετοχή των Κούρδων Πεσμεργκά του Ιράκ ξεκινούν τη μάχη για την κατάληψη της Μοσούλης.

 

 

Στη γλώσσα της διπλωματίας λένε ότι «επιχειρούν να εξαφανίσουν τους τρομοκράτες του ISIS». Στη γλώσσα των καθημερινών ανθρώπων επιχειρούν να πάρουν την περιοχή με τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου του βορείου Ιράκ.

 

Τα πετρέλαια της Μοσούλης χρησίμευαν μέχρι τώρα για να εξοπλισθεί το κράτος - Φρανκεστάιν που προέκυψε από τον πόλεμο του Ιράκ όπου οι Αμερικάνοι εξόντωσαν τον δικτάτορα Σαντάμ Χουσεϊν επειδή «δεν άντεχαν» να βλέπουν μια χώρα να μην έχει δημοκρατία.

 

Σήμερα στέλνουν τους εναπομείναντες Ιρακινούς στρατιώτες να καταλάβουν τη Μοσούλη και να την «απελευθερώσουν» από τους τρομοκράτες.

 

 

Η μοιρασιά έγινε

 

Φαίνεται ότι η μοιρασιά έχει κανονιστεί πριν γίνει η τελική έφοδος. Οι μεν Ρώσοι θα πάρουν ανενόχλητοι το Χαλέπι, δηλαδή τον δρόμο από όπου θα περάσουν οι αγωγοί προς τη Λατάκεια και τη Μεσόγειο, και οι Αμερικάνοι θα πάρουν τη Μοσούλη με τις πετρελαιοπηγές της.

 

Ο Λαβρώφ θα πει: «Μετά το σφάλμα των Αμερικάνων να βομβαρδίσουν μονάδα του συριακού στρατού, ό,τι πετάει πάνω από το έδαφος της Συρίας θα το ρίχνουμε». Δηλαδή: «Πάρτε τη Μοσούλη, αλλά μην πλησιάζετε στο Χαλέπι διότι εδώ κάνουμε κουμάντο εμείς».

 

Τα πετρέλαια της Μοσούλης είναι χρήσιμα μόνον εάν υπάρχει ο δρόμος προς τη Μεσόγειο. Αλλιώς, από οποιαδήποτε άλλη οδό γίνονται πανάκριβα και είναι εντελώς ασύμφορη η εξόρυξή τους στις σημερινές οικονομικές συνθήκες.

 

Μέχρι τώρα ο ISIS τα πούλαγε στον γιό του Ερντογάν μεταφέροντάς τα μέσω της Συρίας οδικώς με βυτιοφόρα τα οποία κατέστρεψε η αεροπορία των Ρώσων.

 

Το Κομπανί τούς χρειαζόταν ακριβώς για να έχουν διέλευση προς την Τουρκία. Εκεί τους χτύπησε η αεροπορία των ΗΠΑ βοηθώντας τους Κούρδους να κρατήσουν τον έλεγχο της πόλης και ενώ ο Ερντογάν μας διαβεβαίωνε «μετά λύπης» ότι «το Κομπανί θα πέσει».

 

 

Συμφωνία Αμερικάνων και Ρώσων, η Τουρκία στην απέξω

 

Σήμερα, και ενώ έχει αρχίσει η τελευταία πράξη του δράματος, η εικόνα είναι πιο καθαρή. Τα πετρέλαια της Μοσούλης, αλλά και οι αγωγοί από άλλες χώρες, μπορούν να περάσουν προς την Ευρώπη μόνο με μια συμφωνία Αμερικάνων και Ρώσων.

 

Οι Κούρδοι θα γίνουν ένα κράτος-ακρίτας με αντίτιμο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων Αμερικάνων και Ρώσων και αυτό το αποδέχονται όλες οι πτέρυγες του Κουρδικού αντάρτικου. Αυτός είναι και ο λόγος που συμφώνησαν να κρατήσουν τις δυνάμεις τους έξω από τη Μοσούλη.

 

Το ερώτημα είναι τι θα πάρει η Τουρκία από αυτή τη μοιρασιά.

 

Απ' ό,τι φαίνεται …τίποτα. Η φλυαρία του Ερντογάν για τη συνθήκη της Λωζάνης είναι χωρίς νόημα. Πράγματι η συνθήκη προέβλεπε ένα μερίδιο στην Τουρκία από τα πετρέλαια της Μοσούλης και αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας – Ιράκ και αθετήθηκε εις βάρος της Τουρκίας.

 

Οι συμφωνίες όμως (όπως και οι παρθενικοί υμένες, άλλωστε) είναι φτιαγμένες για να παραβιάζονται. Αν είχε τη δύναμη η Τουρκία ας επέβαλε την εφαρμογή της. Αυτή είναι η ηθική αυτού του κόσμου.

 

Το δεύτερο ερώτημα είναι γιατί έχει βγει στη γειτονιά ο Ερντογάν και φωνάζει.

 

Προφανώς καταλαβαίνει τον κίνδυνο να μείνει απέξω από κάθε μεταπολεμική συμφωνία και να βρεθεί αντιμέτωπος με την αντιπολίτευσή του και ετοιμάζεται από τώρα.

 

Ρίχνει το βάρος στους Κεμαλιστές και στους πραξικοπηματίες και προσπαθεί να εμφανιστεί ως ο αθώος πατριώτης που, «αν δεν είχε να κάνει με όλους αυτούς» τα αποτελέσματα για την Τουρκία θα ήταν άλλα.

 

Η προσπάθεια να δημιουργηθεί ατμόσφαιρα εθνικιστικού πυρετού στην Ελλάδα είναι άχρηστη και βλακώδης. Η μεν Θράκη δεν ενδιαφέρει κανέναν στην Τουρκία, το δε Καστελόριζο παραμένει στη θέση του.

 

Ποιος (και για ποιο λόγο) θα δώσει ΑΟΖ ίση με τη νότια λεκάνη της Μεσογείου (με τα υποθαλάσσια κοιτάσματα πετρελαίου) στον ...Ερντογάν;

 

Ο Ερντογάν μοιάζει να παίζει τον ρόλο του Don Giovani στη γνωστή όπερα. Έχει καλέσει σε δείπνο το άγαλμα του Κεμάλ Ατατούρκ. Αφού τελειώσει τον μονόλογό του απέναντι σε έναν «Πέτρινο Συνδαιτυμόνα», αυτός θα τον τραβήξει μαζί του στην κόλαση.

 

Έτσι θα πέσει η Αυλαία αυτή τη φορά, και αυτό μάλλον είναι το Plan B  μετά το πραξικόπημα.


 

 

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

 

Κέρκυρα 19/10/2016

 


 

Αναγνώστηκε 1993 φορές
KOMMON

Κάντε κλικ στο όνομα του αρθρογράφου για να διαβάσετε όλα τα άρθρα του.

Θέλουμε να μιλήσουμε για τον κομμουνισμό της εποχής μας, την αναγκαία αλλά όχι δεδομένη προοπτική. Θέλουμε να μιλήσουμε ταυτόχρονα για την καθημερινή επιβίωση και τον αγώνα γι’ αυτήν.

ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εγγραφείτε στην λίστα επικοινωνίας μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι.