Παρίσι, Λονδίνο, Άμστερνταμ, Βρυξέλλες: Η Ευρώπη που αντιστέκεται διαδηλώνει για την Ελλάδα

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2015 19:32 Συντάκτης:
Βαθμολογήστε το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Εβδομάδα αλληλεγγύης προς τον ελληνικό λαό ήταν αυτή που μας πέρασε σε όλη την Ευρώπη, με κινητοποιήσεις, συζητήσεις και εκδηλώσεις να διοργανώνονται σε διάφορες πόλεις. Στις περισσότερες περιπτώσεις το μήνυμα ήταν να δοθεί επιτέλους τέλος στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται πλέον σε όλη την Ευρώπη, με ναυαρχίδα εφαρμογής του προγράμματος φυσικά την Ελλάδα.


Στο Λονδίνο το Σάββατο υπήρχε κάλεσμα για μια μεγάλη πορεία ενάντια στη λιτότητα. Η συμμετοχή ξεπέρασε τις 250 χιλιάδες κόσμου, γεγονός εξαιρετικά σημαντικό, δεδομένου ότι πριν λίγες εβδομάδες οι εκλογές ανέδειξαν νικητές τα κόμματα που υποσχέθηκαν στους Βρετανούς ακόμα περισσότερη λιτότητα. Η πορεία φυσικά ανέδειξε και το ζήτημα της Ελλάδας, καθώς στην ημερήσια διάταξη της επικαιρότητας βρίσκεται ο εκβιασμός που υφίσταται η χώρα από την ΕΕ για συνέχιση των μνημονίων, και που βαφτίστηκε διαπραγμάτευση.


Πάνω από δέκα χιλιάδες διαδήλωσαν το Σάββατο και στο Παρίσι, συνδυάζοντας την ημέρα αφιερωμένη στη μετανάστευση με την αλληλεγγύη στον ελληνικό λαό. Στο επίκεντρο βρέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ και υπήρχε πλαίσιο στήριξης προς την κυβέρνηση, καθώς κορυφαίοι διοργανωτές ήταν τα αριστερά κόμματα (NPA, PC) που στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ.


Παρόμοιες συγκεντρώσεις διοργανώθηκαν στη Ρώμη, όπου επίσης υπήρχε σύνδεση με το ζήτημα της μετανάστευσης, αλλά και σε διάφορες πόλεις της Γερμανίας, όπου το κεντρικό σύνθημα ήταν «Να κάνουμε την Ευρώπη αλλιώς» και ανάμεσα στους διοργανωτές φιγουράριζαν τα κοντινά προς το ΣΥΡΙΖΑ κόμματα Die Linke και οι Πράσινοι. Να θυμίσουμε πως την προηγούμενη εβδομάδα, οι βουλευτές της Linke σήκωσαν πικέτες με μηνύματα αλληλεγγύης προς την Ελλάδα μέσα στο γερμανικό κοινοβούλιο.

 

 


Διαφορετικός ήταν ο τόνος στις Βρυξέλλες και το Άμστερνταμ. Στις Βρυξέλλες την Κυριακή βγήκαν στο δρόμο πάνω από πέντε χιλιάδες διαδηλωτές, με σαφές σύνθημα την αλληλεγγύη προς τον ελληνικό λαό και την απαίτηση να τελειώσουν τα μνημόνια. Αρκετοί από τους ομιλητές τόνισαν πως η τρέχουσα διαπραγμάτευση δεν προμηνύεται τίποτα θετικό και πως η συνέχιση της λιτότητας είναι υπαρκτός κίνδυνος. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στην Ελλάδα που αντιστέκεται, αλλά και η CADTM, ιδρυτικό μέλος της οποίας είναι ο Eric Toussaint, που συμμετέχει στην ΕΛΕ. Παράλληλα, συμμετείχαν και τα μεγάλα βέλγικα συνδικάτα CNE και FGTB, τα οποία δεν παρέλειψαν να κάνουν τη σύνδεση μεταξύ της μνημονιακής Ελλάδας και της συνεχιζόμενης από τη δεξιά κυβέρνηση λιτότητας στο Βέλγιο.


Την ίδια ώρα, μια μικρότερη συγκέντρωση οργανώθηκε στο βροχερό Άμστερνταμ, χωρίς δυστυχώς τη συμμετοχή συνδικάτων. Τη συγκέντρωση αυτή, που έβαζε ακόμα πιο καθαρά τον κίνδυνο συνέχισης των μνημονίων και την επιτακτική ανάγκη να σταματήσει ο εκβιασμός της λεγόμενης διαπραγμάτευσης, χαιρέτισε και ο Μανώλης Γλέζος.

 

 

 

Μαρίνα Κονταρά

 

 

Αναγνώστηκε 2380 φορές
KOMMON

Κάντε κλικ στο όνομα του αρθρογράφου για να διαβάσετε όλα τα άρθρα του.

Θέλουμε να μιλήσουμε για τον κομμουνισμό της εποχής μας, την αναγκαία αλλά όχι δεδομένη προοπτική. Θέλουμε να μιλήσουμε ταυτόχρονα για την καθημερινή επιβίωση και τον αγώνα γι’ αυτήν.

ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εγγραφείτε στην λίστα επικοινωνίας μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι.