ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΠΑΔΟΜΑΝΩΛΑΚΗΣ

 

 

Το προβάδισμα υπέρ του Τζο Μπάιντεν έχει κλειδώσει στις αμερικάνικες εκλογές, με τον Ντόναλντ Τραμπ να αρνείται να παραδώσει την διακυβέρνηση μέσω μιας ευθεία ρατσιστικής επίθεσης στα εκλογικά δικαιώματα όσων ψήφισαν επιστολικά, κυρίως λαϊκά στρώματα και μειονότητες που επέλεξαν να μην θέσουν τους εαυτούς στον κίνδυνο της ανύπαρκτης κυβερνητικής μέριμνας για την κρίση υγείας, μα και των όπλων των φασιστικών πολιτοφυλακών. Καθώς το εδώ και μήνες σχεδιαζόμενο εκλογικό πραξικόπημα μέσω του Ανώτατου Δικαστηρίου ανακοινώθηκε από τον Τραμπ, οι φίλα προσκείμενες σε αυτόν ακροδεξιές ομάδες σκέψης φλερτάρουν με το αφήγημα της «έξωθεν παρέμβασης» στις αμερικάνικες εκλογές, επισύροντας ζήτημα «εθνικής ασφάλειας». 

 

«Κινέζικος δάκτυλος» και ψυχροπολεμικές θεωρίες συνωμοσίας

To δημοσιεύματα περί κινεζικής παρέμβασης στις εκλογές συνδέονται με δύο πρόσωπα-κλειδιά για την επικοινωνιακή εμπέδωση του νεοψυχροπολεμικού δόγματος. Πρόκειται για τον Στιβ Μπάννον, έναν συνωμοσιολόγο πρώην σύμβουλο του Ντόναλντ Τραμπ , ο οποίος διατείνεται πως ο COVID-19 είναι προϊόν βιολογικού πολέμου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, σε μια υποτιθέμενη προσπάθεια του Κινέζικου Κομμουνιστικού Κόμματος για παγκόσμια κυριαρχία. Ο άλλος είναι ο Guo Wengui, Κινέζος εκατομμυριούχος που αυτοεξορίστηκε από την Κίνα ως φυγόδικος. Από κοινού έχουν ιδρύσει το Rule of Law Foundation, για την “υποστήριξη των θυμάτων των διώξεων του ΚΚ Κίνας”.

Το G News, ιστοσελίδα που ανήκει στην Guo Media, έχει δημοσιεύσει τους τελευταίους μήνες ισχυρισμούς ότι η νίκη του Μπάιντεν θα επιτρέψει στο Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα να “καταλάβει τον κόσμο”. Στα άρθρα του κάνει λόγο για υποτιθέμενους δεσμούς μεταξύ της κινέζικης κυβέρνησης και του Χάντερ Μπάιντεν, αναπαράγοντας επίσης κίτρινα δημοσιεύματα για την προσωπική ζωή του γιού του υποψήφιου προέδρου για τους Δημοκρατικούς. Εβδομάδες πριν η New York Post δημοσιεύσει  σειρά άρθρων της στις 14 Οκτωβρίου σχετικά με τα περιεχόμενα του αποκαλούμενου σκληρού δίσκου του Χάντερ Μπάιντεν, αντίστοιχοι ισχυρισμοί μεταδόθηκαν στις 25 Σεπτεμβρίου από την Lude Media, ένα κανάλι στο YouTube που διευθύνεται από τον αντιφρονούντα Γουάνγκ Ντίνγκανγκ, σύμμαχο του Γούο. Στη συνέχεια κοινοποιήθηκαν από λογαριασμούς του Twitter που συνδέονται με το κίνημα Himalaya που υποστηρίζεται από τος Γούο και Μπάννον. Ο δεύτερος καυχήθηκε στην ολλανδική τηλεόραση στα τέλη Σεπτεμβρίου ότι είχε τον σκληρό δίσκο του Χάντερ Μπάιντεν.

«Η Κίνα θα κάνει ό,τι μπορεί για να με κάνει να χάσω αυτή την κούρσα», ανέφερε ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters τον Απρίλιο. Κάποιος μήνες μετά δηλωσε σε συνέντευξη στο συντηρητικό ραδιόφωνο Χιού Χιούιτ : «Εάν δεν κερδίσω τις εκλογές, η Κίνα θα κατέχει τις Ηνωμένες Πολιτείες και θα πρέπει να μάθετε να μιλάτε κινέζικα». Το ίδιο αφήγημα επανέλαβε απευθυνόμενος σε προεκλογική συγκέντρωση στο Ντέιτον του Οχάιο, τον Σεπτέμβριο, όπου δήλωσε πως «Εάν νικήσει ο κύριος Μπάιντεν, κερδίζει η Κίνα», συμπληρώνοντας πως «εάν νικήσουμε, το Οχάιο...κερδίζει η Αμερική».

 

“Η Κίνα το χρηματοδοτεί το BLM

Δεν είναι πρώτοι φορά που οι Ρεπουμπλικάνοι αναπαράγουν τέτοια νεο-μακαρθικά αφηγήματα. Ενώ η μία πόλη μετά την άλλη αγκάλιαζαν τις κινητοποιήσεις για τις μαύρες ζωές, με την ατζέντα των διεκδικήσεων να μεγαλώνει απαιτώντας δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τέλος των εξώσεων, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, κοινωνικό έλεγχο της αστυνομίας κα., μια σειρά συντηρητικά ΜΜΕ “ανακάλυπταν” κινέζικο δάκτυλο στις κινητοποιήσεις.Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Mike Gonzalez, ανώτερου συνεργάτη του Heritage Foundation, ο οποίος έγραψε πως η Alicia Garza, συντονίστρια του Black Lives Matter στο Όκλαντ, χρηματοδοτείται από με την Κινέζικη Προοδευτική Ένωση μέσω ενός πρότζεκτ που ονομάζεται Black Futures Lab.

Μόνο που η New York Times, κατέρριψαν την παραπάνω θεωρία συνωμοσίας, αποδεικνύοντας πως ο  Gonzalez μπέρδεψε την Κινεζικη Προοδευτική Ένωση της Βοστώνης, με μια ομώνυμη οργάνωση του Σαν Φρανσίσκο, η οποία ιδρύθηκε το 1972 από Κινέζους μετανάστες για την υποστήριξη της κοινότητάς τους.  Μια σύντομη έρευνα των φορολογικών αρχείων απέδειξε ότι η Κινεζική Προοδευτική Ένωση στο Σαν Φρανσίσκο, η οποία συνεργάστηκε με το Black Futures Lab, είναι μια εντελώς διαφορετική  οργάνωση από την Κινεζική Προοδευτική Ένωση στη Βοστώνη, η οποία συμμετείχε σε εκδηλώσεις με το κινέζικο προξενείο και ιδρύθηκε το 1977. Εκεί που όλοι θα περίμεναν από τον Gonzalez να ρίξει τους τόνους καθώς αποκαλύφθηκαν τα ψέματά του, εκείνος επανήλθε φτάνοντας στο σημείο να κατηγορήσει τις New York Times, για “φιλοκομμουνισμό”, λέγοντας πως όπως την δεκαετία του '30 αρνήθηκαν την “γενοκτονία” στην Ουκρανία καλύπτοντας την ΕΣΣΔ και το '60 “στήριζαν τους Κουβανούς επαναστάτες”, έτσι σήμερα “καλύπτουν τις μαρξιστικές ρίζες του BLM”.

Το Heritage Foundation είχε καθοριστικό ρόλο στο λεγόμενο “δόγμα Ρήγκαν”, σύμφωνα με το οποίο οι ΗΠΑ παρείχαν στρατιωτική και άλλη υποστήριξη σε αντικομμουνιστικά κινήματα αντίστασης που μάχονται τις φιλο-σοβιετικές κυβερνήσεις στο Αφγανιστάν, την Αγκόλα, την Καμπότζη, τη Νικαράγουα κα. Θεωρείται πως έθεσε τα θεμέλια της μετα-σοβιετικής εξωτερικής πολιτικής για την κυβέρνηση Μπους, στηρίζοντας ενεργά την επιχείρηση “Καταιγίδα της Ερήμου” στο Ιράκ, ενώ συνέταξε τις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις της διακυβέρνησης του. Την δεκαετία του 2000 υποστήριξε τον πόλεμο σε Ιράκ και Αφγανιστάν, όπως και τις πρακτικές στο Γκουαντάναμο. Τουλάχιστον 66 υπάλληλοι και απόφοιτοι του Ιδρύματος έλαβαν θέσεις σε κυβερνητικούς οργανισμούς και την κυβέρνηση Τράμπ, συμπεριλαμβανομένης Betsy DeVos, η οποία αποτελεί χρηματοδότη του λόμπι της οπλοκατοχής και των ακροδεξιών κινημάτων κατά της καραντίνας(βλ. Στο βιβλίο μας Covid-19: Ο ιός των αντιθέσεων”, εκδ. Bookstars, στο κεφάλαιο: “Ανορθολογισμός και ακροδεξιά, ως εμπροσθοφυλακή του κεφαλαίου: Οι χρηματοδοτήσεις των αρνητών της επιστήμης”). H DeVos και το Heritage Foundation υποστηρίζουν επίσης τις φιλο-επιχειρηματικές θέσεις για την απόρριψη της καταστροφής του κλίματος, με το ίδρυμα να έχει χρηματοδοτηθεί από την ExxonMobil

 

“Τα κινέζικα χρήματα καταλήγουν στο Δημοκρατικό Κόμμα”

Επηρεασμένος από την προπαγάνδα του Gonzalez, ένας πρώην παίκτης της Εθνικής Ποδοσφαιρικής Ένωσης(NFL) των ΗΠΑ, ανάρτησε βίντεο που κατηγορούσε το Δημοκρατικό Κόμμα συγκεντρώνει χρήματα από την Κίνα μέσω του BLM. Η ανάρτηση έγινε viral με τον  Herschel Walker να γίνεται χρήσιμο εργαλείο της προεκλογικής καμπάνιας των Ρεπουμπλικάνων, καθότι Αφροαμερικάνος. Ο  Walker υποστήριξε πολλάκις δημόσια το Ντόναλντ Τραμπ, υποστηρίζοντας πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ “δεν είναι ρατσιστής”. Ουσιαστικά ο  Walker κατηγορεί το BLM πως χρηματοδοτεί το Δημοκρατικό Κόμμα μέσω του ActBlue και στην συνέχεια συνδέει τα χρήματα αυτά με τις υποτιθέμενες κινέζικες χρηματοδοτήσεις για τις οποίες είχε κάνει λόγω ο Gonzalez. Βασιζόμενος σε δηλώσεις της συνιδρύτη του BLM Alicia Garza πως η ίδια είναι “εκπαιδευμένη μαρξίστρια”, εμφάνισε μια διεθνή κομμουνιστική συνωμοσία στις ΗΠΑ, που ξεκινά από την ΛΔ Κίνας και καταλήγει στα ταμεία του Δημοκρατικού Κόμματος. Βέβαια, η New York Times όπως είδαμε κατέρριψαν το πρώτο σκέλος του ισχυρισμού, αφήνοντας τον Gonzalez σε ένα συνωμοσιολογικό ντελίριο.

Η υποτιθέμενη χρηματοδότηση του BLM στο Δημοκρατικό Κόμμα ξεκίνησε από την ιστοσελίδα InfoWars.com του γνωστού ουφολόγου Alex Jones.  Στην πραγματικότητα, το ActBlue δεν είναι παρά μια πλατφόρμα crowdfunding, μέσω της οποίας ο χρήστης ξεκινά καμπάνια με το  διαδικτυακό κοινό να κάνει δωρεά. Η ιστοσελίδα του ActBlue αναφέρει ότι το εργαλείο είναι διαθέσιμο στους "Δημοκρατικούς υποψηφίους και επιτροπές, προοδευτικούς οργανισμούς και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που μοιράζονται τις αξίες μας". Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα λειτουργεί μια παρόμοια πλατφόρμα που ονομάζεται WinRed. Όπως φαίνεται από την καμπάνια του BlackLivesMatter.com, τα χρήματα που συγκεντρώνει καταλήγουν στο Black Lives Matter Global Network Foundation, το ίδρυμα πίσω από την οργάνωση, τα οποία δεν προκύπτει από πουθενά ότι πηγαίνουν στο Δημοκρατικό Κόμμα. Αν μάλιστα αναλογιστεί κανείς τα οικονομικά μεγέθη των καπιταλιστών που στηρίζουν και τα δύο κόμματα, ο παραπάνω ισχυρισμός φαίνεται ακόμα πιο γελοίος.

Πέρα από αυτό, ο Walker ταυτίζει μια συγκεκριμένη οργάνωση, το BlackLivesMatter.com, με ένα ευρύτερο κίνημα για τις μαύρες ζωές στο οποίο συμμετέχουν μια σειρά αντιρατσιστικές και αντιπολεμικές συλλογικότητες, κοινωνικά κινήματα, σωματεία, πολιτικές οργανώσεις και καταπιεσμένα λαϊκά στρώματα και μειονότητες. Το “Black Lives Matter” είναι ένα σύνθημα που έχει ενώσει το παραπάνω μωσαϊκό σε μια σειρά παρά διεκδικήσεων, ενώ χρησιμοποιείται από μια σειρά οργανώσεις και πρωτοβουλίες, όπως το Black Lives Matter Foundation ή το Κίνημα για τις Μαύρες Ζωές (M4BL) κα.

 

Άξονας προς την Κίνα: Στρατηγική επιλογή με δικομματική συναίνεση

Οι Ρεπουμπλικάνοι και τα ακροδεξιά φόρα δεν είναι οι μοναδικοί που αναπαράγουν ψυχροπολεμικές θεωρίες συνωμοσίας. Αρκεί να θυμηθούμε  το αφήγημα των γερακιών του Δημοκρατικού Κόμματος για υποτιθέμενο «δάκτυλο Μόσχας» υπέρ του Τραμπ, σε μια περίοδο που είχε ακολουθήσει τις ιμπεριαλιστικές παρεμβάσεις του Πενταγώνου στην Νοβορωσία και την Συρία. Ωστόσο, η μετατόπιση του επίκεντρου της αμερικάνικης επιθετικότητας από την Ρωσία και το Ιράν, στην Άπω Ανατολή, αποτελεί δικομματική συναίνεση. Μπορεί η ισχυρή πολεμική μηχανή της Ρωσίας και η Ισλαμική Επανάσταση, να αποτελούν εμπόδιο για την κατάκτηση των αγορών και την επιβολή την ιμπεριαλιστικής μονοκρατορίας των ΗΠΑ, ωστόσο η πραγματικότητα έδειξε πως τα παραπάνω είναι δευτερεύουσα απειλή για την κυριαρχία τους.

Η αντίδραση στην άνοδο  της Κίνας από «εργοστάσιο» της παγκοσμιοποίησης σε στρατηγικό-συστημικό αντίπαλο για τις ΗΠΑ, ξεκινάει από την εποχή διακυβέρνησης Ομπάμα, με τον “άξονα προς την Ασία” να προωθείται από την Χίλαρι Κλίντον, ενάντια στην “κινέζικη απειλή”. Η περίοδος διακυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ έκανε σημαία της την παραπάνω ατζέντα, κλιμακώνοντας τη νεοψυχροπολεμική ρητορική και αυξάνοντας τις στρατιωτικές δαπάνες, με την τελευταία αύξηση να γίνεται ενώ ο λαός των ΗΠΑ δίνει μάχη ζωής και θανάτου απέναντι στην πανδημία COVID-19. Όλα τα παραπάνω με τις ψήφους και των δύο κομμάτων. H κοινή στρατιωτική άσκηση Αμερικάνων πεζοναυτών με τον στρατό του ψευδοκράτους της Ταϊβάν στις 9 Νοεμβρίου μετά από 40 χρόνια, είναι το πιο πρόσφατο κομμάτι του παζλ της επιθετικότητας, που έλαβε χώρα σε μια περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας στις ΗΠΑ η οποία εντούτοις δεν ανατρέπει τις αυτοκρατορικές κατευθύνσεις της.

 

Τζο Μπάιντεν:  Ένας επίδοξος Τραμπ

Ο τόνος είναι διαφορετικός και η ρατσιστική αθλιότητα του Ντόναλντ Τραμπ, που όπου σταθεί και όπου βρεθεί τους τελευταίους μήνες αναφέρεται σε “κινεζοϊό”, μοιάζει ασυναγώνιστη. Ωστόσο, ο Δημοκρατικός αντίπαλός του καταβάλει “φιλότιμες” προσπάθειες να ανταποκριθεί στην σύγκριση, κάνοντας προσωπική επίθεση στον Κινέζο πρόεδρο τον οποίο αποκάλεσε “κακοποιό”. Ο Μπάιντεν δεν δίστασε να κατηγορήσει τον Τραμπ πως είναι “υποχωρητικός” έναντι της Κίνας, αποδεικνύοντας πως, ανεξαρτήτως αποχρώσεων, υπάρχει στρατηγική συναίνεση στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα.  Άλλωστε, η αντι-κινεζικη προπαγάνδα, περί υποτιθέμενης “γενοκτονίας των Ουιγούρων”, “παγίδας χρέους” της Κίνας κα.  ενορχηστρώνεται από το σύνολο του αμερικάνικου αστικού τύπου, δημιουργώντας αυτό που η κινέζικη κομμουνιστική οργάνωση της διασποράς Qiao Collective έχει εύστοχα χαρακτηρίσει “Σινοφοβία ΑΕ” .

Σύμφωνα με τα όσα έγραψε ο ίδιος ο Μπάιντεν στο πρόσφατο άρθρο του στο Foreign Affairs, στο πρώτο έτος της διακυβέρνησής του σκοπεύει να οργανώσει και θα φιλοξενήσει μια “παγκόσμια διάσκεψη για τη δημοκρατία”, η οποία θα αφορά τα “ελεύθερα έθνη του κόσμου”.  Η πρόταση του θυμίζει έντονα την ομιλία-ορόσημο του Μάικ Πομπέο στην Βιβλιοθήκη Νίξον, όπου ο υπουργός Εξωτερικών του Τραμπ έκανε λόγο για αποτυχία της πολιτικής προσέγγισης της Κίνας που εγκαινιάστηκε από τον Πρόεδρο Νίξον, προτείνοντας τη δημιουργία “μιας νέας ομάδας ομόσπονδων εθνών, μιας νέας συμμαχίας δημοκρατιών” ενάντια στην Κίνα.  Στο ίδιο άρθρο, ο νικητής των  εκλογών ανακοίνωσε μέτρα κατά των εταιριών που δεν εμποδίζουν την χρήση των διαδικτυακών εργαλείων τους υπέρ του “κράτους επιτήρησης” της Κίνας, προσθέτοντας  ότι θα κάνει τα πάντα “για να κερδίσουν οι ΗΠΑ τον μελλοντικό ανταγωνισμό  εναντίον της Κίνας ή οποιουδήποτε άλλου” και να “ενώσουν την οικονομική δύναμη των δημοκρατιών σε ολόκληρο τον κόσμο”. Στο ίδιο κλίμα ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ (CSU), τάχθηκε υπέρ μιας νέας διατλαντικής οικονομικής συμφωνίας με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ υπό τον Τζο Μπάιντεν.

 

Το αφήγημα του “εσωτερικού εχθρού” και η αντιπολεμική απάντηση στον νέο Ψυχρό Πόλεμο

Μια μελλοντική σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ και ΛΔ Κίνας θα ήταν ένα καταστροφικό σενάριο για την ανθρωπότητα και τις ευθύνες για αυτό βαρύνουν αποκλειστικά την αμερικάνικη ιμπεριαλιστική πολιτική και τα συμφέροντα των μονοπωλίων που εξυπηρετεί. Ωστόσο, οι άμεσες συνέπειες είναι επίσης σημαντικές. Τα φτωχά λαϊκά στρώματα παρατηρούν την μια μετά την άλλη τις διαδοχικές κυβερνήσεις των ΗΠΑ να εκτρέπουν τεράστια ποσά από την υγεία και τις κοινωνικές δαπάνες, για να ταϊσουν την πολεμική μηχανή. Όλα δείχνουν πως αυτό θα συνεχιστεί και στο μέλλον, καθώς μια ενδεχόμενη κυβέρνηση Μπάιντεν, πόσο μάλλον αν δεν ελέγχει την Γερουσία και την Βουλή, μπορεί να ομαλοποιήσει τις σχέσεις των ΗΠΑ με τους συμμάχους της, ωστόσο η πολιτική “Πρώτα η Αμερική” θα συνεχίσει να αποτελεί στρατηγική επιλογή. Το παραπάνω προϋποθέτει  μια πολιτική, ας πούμε, “πολεμικού καπιταλισμού”.

Οι ανάγκες τόνωσης της βιομηχανικής παραγωγής στο εσωτερικό των ΗΠΑ, απαιτεί την ισοπέδωση της αμερικάνικης εργατικής τάξης και το τσάκισμα των διεκδικήσεων της, με την συνδρομή της στρατιωτικοποιημένης αστυνομίας και των φασιστικών ομάδων. Ο Τραμπ φαίνεται να ναρκοθετεί το πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής , φέρνοντας νέες κυρώσεις κατά της Κίνας μετά την ήττα του στις εκλογές. Το παραπάνω, είναι πιθανό να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι για μια αυριανή κυβέρνηση Δημοκρατικών, ώστε να συνεχίσουν την αμερικάνικη επιθετικότητα. Η παρούσα διακυβέρνηση έφτασε στο σημείο να επιβάλει περιορισμούς στην ακαδημαϊκή ανταλλαγή με τα κινέζικα πανεπιστήμια, στοχοποίησε κινεζικά ΜΜΕ και έκλεισε προξενεία της Κίνας. Η πρόταση νόμου του Τραμπ για απελάσεις Κινέζων που έχουν “δεσμούς” με το ΚΚ, μπορεί να έμεινε μέχρι τώρα στα χαρτιά όμως σηματοδοτεί έναν υφέρποντα νεο-μακαρθισμό, ο οποίος οξύνεται  μαζί με την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, αυξάνοντας τον κίνδυνο οι νόμοι “εθνικής ασφάλειας” να βάλουν στο στόχαστρό τους λαϊκό κίνημα.

Οι συλλήψεις των μελών του Κόμματος για τον Σοσιαλισμό και την Απελευθέρωση(PLS) στο Ντένβερ, κατά την προεκλογική περίοδο δεν είναι άσχετη με το γεγονός πως “τυχαίνει να είναι μία από τις ελάχιστες σοσιαλιστικές οργανώσεις στις ΗΠΑ με αρκετό πολιτικό θάρρος για να αντιταχθεί στις επιθέσεις του Ψυχρού Πολέμου στη ΛΔΚ”, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Trotskyist Platform (Australia). Η οργάνωση καταγγέλλει πως στην Αυστραλία, έχουν πραγματοποιηθεί επανειλημμένες έφοδοι στα σπίτια Κινέζων δημοσιογράφων και απειλές κατά Κινέζων φοιτητών που κινητοποιήθηκαν ενάντια στο αντεπαναστατικό κίνημα του Χονγκ Κονγκ. Η αστυνομία της Αυστραλίας προστάτευσε την ρατσιστική διαδήλωση περί “κινέζικης κατασκευής” του COVID-19 που διοργάνωσε ο Μπάννον, ενώ την ίδια μέρα κατέστειλε διαμαρτυρία για τον Αβορίγινο David Dungay, ο οποίος έχασε την ζωή του με παρόμοιο τρόπο με τον George Floyd. Ακόμα αναφέρει την αστυνομική εισβολή στο σπίτι του βουλευτή Shaoquett Moselmane , αφού τόλμησε να επαινέσει την απάντηση της Κίνας στην πανδημία. Ο βουλευτής δεν επετράπη να αναλάβει το αξίωμά του μέχρι να ολοκληρωθεί έρευνα πως δεν είναι εκπρόσωπος “ξένης παρέμβασης”. Τα τελευταία 3 χρόνια ο  υποστηρικτής της ΛΔ Κορέας Chan Han Choi βρίσκεται επίσης υπό κράτηση στις φυλακές της Αυστραλίας.

Την περίοδο του  "Ερυθρου Τρόμου” του Τζόζεφ Μακάρθυ εξαπολύθηκαν μαζικές διώξεις όχι μόνο των κομμουνιστών, αλλά και χιλιάδων συνδικαλιστών, ανθρώπων της τέχνης και των επιστημών, δημοκρατών, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και συντηρητικών Αμερικάνων που μπήκαν στο στόχαστρο των μυστικών υπηρεσιών. Μια τροποποιημένη εκδοχή του ήρθε με την εφαρμογή του “πολέμου κατά της τρομοκρατίας” με την ίδρυση του στρατόπεδου-συγκέντρωσης του Γκουαντάναμο. Σήμερα, η σκιά του υπερσυντηρητικού Γερουσιαστή πέφτει ξανά πάνω στις ΗΠΑ.

Όσοι πίστευαν πως ο συντηρητικός υποψήφιος των Δημοκρατικών θα έκανε "περίπατο" ενάντια στον Τραμπ, διαψεύστηκαν οικτρά. Η αναμέτρηση των δύο είναι οριακή, με τον Μπάιντεν να προηγείται αυτή τη στιγμή με 50% και 238 εκλέκτορες, έναντι του Τραμπ με 48% και 203 εκλέκτορες. Από τις μεταβαλλόμενες πολιτείες ο Τραμπ έχει κερδίσει Φλόριντα, Αϊόβα, Οχάιο, Τέξας, ενώ ο Μπάιντεν Νιού Χάμσαιρ και Αριζόνα. Ο νικητής πρέπει να συγκεντρώσει 270 εκλέκτορες. Ο Μπάιντεν προηγείται σε Νεβάδα και Ουισκόνσιν, ωστόσο για να νικήσει χρειάζεται να κερδίσει τους εκλέκτορες τουλάχιστον σε μία από τις υπόλοιπες πολιτείες. Η σκληρότερη μάχη δίνεται στο Μίσιγκαν, όπου η εκλογική μάχη γίνεται ψήφο την ψήφο.

Κυκλοφόρησε το βιβλίο του Παναγιώτη Παπαδομανωλάκη με τίτλο «COVID-19: Ο ιός των αντιθέσεων» (Εκδόσεις Bookstars).

«Ο ιός των αντιθέσεων» αναδεικνύει τις καταστροφικές συνέπειες των πολιτικών του κεφαλαίου κατά την διάρκεια μιας παγκόσμιας κρίσης υγείας, η οποία έχει εξελιχθεί σε κρίση ενός συστήματος που οξύνει την επιθετικότητα του κατά της ανθρωπότητας. Παρακολουθούμε τις επιπτώσεις της νεοφιλελεύθερης προσαρμογής, της λεηλασίας των πόρων της γης και των ανισοτήτων, όπως και της συστηματικής παραβίασης των εκκλήσεων για παγκόσμια ειρήνη εν μέσω πανδημίας.

Στον αντίποδα, εμφανίζεται το παράδειγμα ενός άλλου κοινωνικοοικονομικού συστήματος, που τοποθετεί τις ζωές των ανθρώπων πάνω από τα κέρδη, κλονίζοντας την κυριαρχία της καπιταλιστικής τάξης πραγμάτων.

Μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που διέρρευσαν στην εφημερίδα Morning Star του Ηνωμένου Βασιλείου, αποκαλύπτουν αμερικάνικο σχέδιο στρατολόγησης μισθοφόρων με στόχο την δράση τους κατά της Βολιβίας, εν όψει των εκλογών της 18ης Οκτωβρίου. Όπως πληροφορεί η εφημερίδα, οι δυνάμεις συνδέονται με την γνωστή εργολαβική εταιρεία μισθοφόρων Blackwater, με περίπου 1.500 μισθοφόρους να έχουν υπογράψει συμβάσεις μέχρι και επτά μηνών για την επιχείρηση. Το σχέδιο καθυστέρησε λόγω της μεταφοράς των εκλογών από τον Σεπτέμβρη στον της μετακίνησης των εκλογών από τις 6 Σεπτεμβρίου στα μέσα Οκτωβρίου, γεγονός που αποδεικνύει πως είναι στενά συνδεδεμένο με το αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας. Την 23η Οκτωβρίου επικυρώθηκε η συντριπτική νίκη του Κινήματος για το Σοσιαλισμό(MAS) με ποσοστό 55,1% με το το κόμμα της Κοινότητας Πολιτών του Carlos Mesa να ακολουθεί με μόλις το 28,83% των ψήφων. Είχαν προηγηθεί οι παραιτήσεις των προεδρικών υποψηφίων Jorge Quiroga και της προέδρου που επιβλήθηκε μετά το πραξικόπημα Jeanine Áñez, θέλοντας να ενισχύσουν την δεξιά υποψηφιότητα του Mesa.

Ολοκληρώθηκε στις 3 Οκτωβρίου το τετραήμερο “Διεθνές Φόρουμ για την Δημοκρατία”, το οποίο διοργανώθηκε για δεύτερη χρονιά από το Ίδρυμα Δημοκρατίας και Πολιτισμού, σε συνεργασία με τους New York Times και υπό την αιγίδα της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Στην διοργάνωση συμμετέχει, ο Δήμος Αθήνας ως ένας εκ των συνεργατών του ιδρύματος, που ιδρύθηκε από τον πρώην Αντιπρόεδρο των Διεθνών Διασκέψεων στους New York Times, Αχιλλέα Τσάλτα.

Νοσοκόμος από την Γερμανία αποκαλύπτει τις νεοναζιστικές οργανώσεις που πρωταγωνιστούν στις κινητοποιήσεις άρνησης του COVID-19

Επικοινωνήσαμε με τον Klaus Hansen, νοσοκόμο σε ΜΕΘ στην Γερμανία. Είναι Γερμανός και στον ελεύθερο χρόνο του μαθαίνει ελληνικά, ενώ ασχολείται και με την δημοσιογραφία. Ο Klaus παρακολουθεί εξοργισμένος τις κινητοποιήσεις αρνητών των μέτρων προστασίας που έλαβαν σε γερμανικές πόλεις. Σε μια από τις αναρτήσεις του γράφει: «Εμείς, γιατροί και νοσοκόμες, αγωνιζόμαστε για τις ζωές στο νοσοκομείο και δεν θα δεχτώ άλλο οι COVIDIOTS να μας φτύνουν!!!» 

Στις 24 Αυγούστου 2020, παγκόσμιοι ηγέτες και «ακτιβιστές για τα πολιτικά δικαιώματα» συγκεντρώθηκαν στο Kalinowski Forum στο Πανεπιστήμιο του Vilnius, με στόχο να συνομιλήσουν για το πώς θα «υποστηρίξουν  όσους αγωνίζονται για την ελευθερία στη Λευκορωσία». Στην παρέμβασή του, ο πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος για τη Δημοκρατία (NED), Κάρλ Γκέρσμαν, έκανε λόγο για ένα «εξαιρετικό φιλοδημοκρατικό κίνημα που προσπαθεί να αλλάξει το μέλλον της Λευκορωσίας»:

 

Οι εργαζόμενοι μιας εκ των μεγαλύτερων επιχειρήσεων της Λευκορωσίας, της Belaruskalya, αποφάσισαν να προχωρήσουν,  διακόπτοντας τις εξορύξεις σε όλα τα ορυχεία της χώρας. Η Belaruskali απασχολεί περίπου 20.000 άτομα και παράγει περίπου το 15% των λιπασμάτων ποτάσας παγκοσμίως.

Η είδηση, την οποία έδωσε ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Συνδικαλιστικής Ένωσης της Λευκορωσίας Maxim Poznyakov, στο ρωσικό πρακτορείο TASS, πιθανότατα οδηγεί ορισμένους σε εξωραϊσμό του επιχειρούμενου «Μαϊντάν» της Λευκορωσίας, το οποίο αναδείξαμε στο προηγούμενο άρθρο μας. Τέτοιες παρανοήσεις, πιθανόν να βασίζονται σε άγνοια των συσχετισμών στην ίδια την εργατική τάξη και τις οργανώσεις που την εκπροσωπούν στην χώρα, τους οποίους θα επιχειρήσουμε να αναδείξουμε παρακάτω.

Συσχετισμοί στο εργατικό κίνημα

Η Ανεξάρτητη Συνδικαλιστική Ένωσης της Λευκορωσίας έλκει την καταγωγή της από τις επιτροπές αγώνα που δημιουργήθηκαν την δεκαετία του ’90 στην ΕΣΣΔ. Οι οργανωμένοι στις παραπάνω απεργιακές επιτροπές, διεκδικούσαν ένα «από-σοβιετοποιημένο» συνδικαλισμό, ενώ μεταξύ των αιτημάτων τους, ήταν εξάλειψη του πολιτικού μονοπωλίου του Κομμουνιστικού Κόμματος Σοβιετικής Ένωσης(ΚΚΣΕ), με άλλα λόγια η ολοκληρωτική νίκη της καπιταλιστικής παλινόρθωσης. Το 1993 ιδρύεται και επίσημα, το Λευκορωσικό Κογκρέσο Δημοκρατικών Συνδικάτων (BKDP), στο οποίο συμμετέχουν Ανεξάρτητη Συνδικαλιστική Ένωσης της Λευκορωσίας, η Ενωση Ελεύθερων Συνδικάτων της Λευκορωσίας (SPB) και η  Ένωση Ελεύθερων Μεταλλουργών (SPM).

Σε πρόσφατη ανακοίνωση της, η Ανεξάρτητη Συνδικαλιστική Ένωσης της Λευκορωσίας, καλεί τους εργαζομένους της Λευκορωσίας να αποχωρήσουν από την «υποστηριζόμενη από την κυβέρνησή» Ομοσπονδία Συνδικάτων της Λευκορωσίας, τον «φιλοπροεδρικό κοινωνικό-πολιτικό σχηματισμό» Belaya Rus και τη Δημοκρατική Ένωση Νεολαίας Λευκορωσίας, ψέγοντάς τους ότι σε αντίθετη περίπτωση επιβεβαιώνουν την υποστήριξή τους προς τον πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Για να έχουμε μια εικόνα των συσχετισμών, ενώ το σύνολο των δυνάμεων του BKDP, της Συνδικαλιστικής Ένωσης της Λευκορωσίας συμπεριλαμβανομένης, μετράνε από κοινού περίπου 15.000 μέλη, η Ομοσπονδία Συνδικάτων της Λευκορωσίας είναι η μεγαλύτερη οργάνωση της χώρας με 4.000.000 μέλη που συμμετέχει στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Συνδικάτων και στην Γενική Συνομοσπονδία Συνδικάτων. Αντίστοιχα, το Belaya Rus είναι μια οργάνωση πάνω των 180.000 μελών. Η δε Δημοκρατική Ένωση Νεολαίας μετρά 6.803 επιτροπές και 120.000 μέλη, σύμφωνα τουλάχιστον με μέτρηση του 2006.

Η Ομοσπονδία Συνδικάτων της Λευκορωσίας γυρίζει την πλάτη στο «Μαϊνταν» της Λευκορωσίας

Σε αντίθεση με τα καλέσματα του BKDP για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις κατά του Λουκασένκο, η Ομοσπονδία Συνδικάτων διαχώρισε την θέση της από την πορτοκαλί εξέγερση. Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Mikhail Orda,  δήλωσε: «Υπάρχουν αυτοί που σήμερα ζητούν την ανομία στους δρόμους της χώρας μας. Και πρέπει να πω ότι τα συνθήματά τους δεν είναι καθόλου μια ειρηνική ζωή, αλλά χάος και αναταραχή. Θέλω να σημειώσω ότι αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να καταλάβουν ότι θα είναι σαφώς υπεύθυνοι για αυτές τις ενέργειες». Ενώ συμπλήρωσε: «Οι προκλήσεις και οι προσπάθειες αποσταθεροποίησης της κατάστασης, που επιζητούν ορισμένες δυνάμεις, δεν θα κάνουν τίποτα για να προχωρήσει η χώρα μπροστά, αντιθέτως τέτοιες προσεγγίσεις μπορούν να μας γυρίσουν πίσω».

Αξίζει να προσθέσουμε πως η Ομοσπονδία συμμετείχε στην εκλογική διαδικασία, μαζί με τους παρατηρητές των κομμάτων. Στο κοινό κείμενο που υπέγραψαν, αναφέρεται πως «η προηγούμενη πολιτική εκστρατεία διεξήχθη σαφώς σύμφωνα με τον Εκλογικό Κώδικα. Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας επιβεβαιώνουν την επιλογή των πολιτών της χώρας μας και δεν υπόκεινται σε αμφιβολίες». Σε άλλο σημείο της δήλωσης αναφέρεται σε σχέση με τις καταγγελίες της φιλο-ιμπεριαλιστικής αντιπολίτευσης περί «νοθείας»:

«Ταυτόχρονα, ορισμένες πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες όρισαν επίσης τους παρατηρητές τους, σκόπιμα  διαστρεβλώνουν πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία ψηφοφορίας και ολόκληρη την εκλογική εκστρατεία στο σύνολό της. Προχώρησαν σκόπιμα σε προκλήσεις, απειλούσαν πολίτες και μέλη εκλογικών επιτροπών. Οι προσβολές, οι απειλές και η αγένεια ήταν ο κανόνας για αυτούς. Και οι εκπρόσωποί μας καταγράφουν καθημερινά δεκάδες παραβιάσεις του νόμου από την πλευρά τους. Είναι προφανές ότι όλες αυτές οι δράσεις είναι σύνδεσμοι σε μια αλυσίδα που αποσκοπούν στην αποσταθεροποίηση της κατάστασης στη χώρα και στη δυσφήμιση των εκλογών».

Αν και όπως είναι ξεκάθαρο, η μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση της χώρας, δεν ταλαντεύτηκε καθόλου σε σχέση με το επιχειρούμενο ακροδεξιό πορτοκαλί πραξικόπημα, εντούτοις κάλεσε όλες τις να σταματήσουν τη βία και να έρθουν σε έναν ειρηνικό διάλογο, δηλώνοντας πως θα συμπαρασταθεί σε όποιον μπορεί να συνελήφθη στις κινητοποιήσεις χωρίς να έχει συμμετάσχει στα βίαια επεισόδια:

«Σήμερα οι άνθρωποι ανησυχούν για την ταχεία απελευθέρωση των παιδιών τους, συγγενών, συναδέλφων που συνελήφθησαν. Μιλάμε για εκείνους που τυχαία ήταν σε μέρη όπου διεξήχθησαν δράσεις στο δρόμο και δεν παραβίαζαν τη δημόσια τάξη. Μοιραζόμαστε αυτές τις προσκλήσεις και επιμένουμε ότι οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου απελευθερώνουν αυτούς τους ανθρώπους το συντομότερο δυνατό και διεξάγουν ανοικτή και αμερόληπτη έρευνα για κάθε υπόθεση. Η Ομοσπονδία Συνδικάτων της Λευκορωσίας θα παράσχει κάθε απαραίτητη βοήθεια: νομική, ψυχολογική, υλική, σε όσους βρίσκονται σε αυτήν τη δύσκολη κατάσταση».

Σε επόμενη συνέντευξη, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας δήλωσε:

«Η Ομοσπονδία έκανε αμέσως έκκληση στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου: είναι απαραίτητο να μελετηθεί κάθε περίπτωση λεπτομερώς και αντικειμενικά. Εάν δεν υπάρχουν περιπτώσεις παραβίασης του νόμου και της τάξης και οι άνθρωποι πραγματοποιούν ειρηνικές ενέργειες, τότε, κατά την πεποίθησή μας, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ισχυρά μέτρα».

Υπάρχουν και πορτοκαλί απεργίες

Η θέσης μας πως αυτός που παράγει, έχει κάθε δικαίωμα να σταματήσει να σταματήσει την παραγωγή, ως μέσο πίεσης, όταν τα συμφέροντά του καταπατώνται. Όταν όμως λέμε εργάτης, εννοούμε τον συλλογικό εργάτη, την οργανωμένη εργατική τάξη. Όπως είδαμε στις απεργιακές κινητοποιήσεις στην Λευκορωσία, η πλειοψηφία των σωματείων δεν συμμετέχει στις παρούσες κινητοποιήσεις. Σε κάθε περίπτωση, όταν τα αιτήματα της απεργίας είναι πολιτικά, τότε θα πρέπει να κριθεί με βάση το πολιτικό της περιεχόμενο.

Ενδεικτικά, κατά το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Hugo Chavez στην Βενεζουέλα, η Εθνική Ομοσπονδία Συνδικάτων(CTV) συμπαρατάχθηκε με το στρατιωτικό πραξικόπημα που επέβαλε τον πρόεδρο της  Ομοσπονδίας Εμπορικών Επιμελητηρίων της Βενεζουέλας(Fedecámaras) Pedro Carmona. Το 2002 και το 2003, το CTV έλαβε χρηματοδότηση από το Εθνικό Ταμείο για τη Δημοκρατία των Ηνωμένων Πολιτειών(NED) μέσω του Αμερικανικού Κέντρου Διεθνούς Εργατικής Αλληλεγγύης. Εντούτοις, οι συσχετισμοί στην εργατική τάξη ήταν διαφορετικοί και εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, κατάργησαν στην πράξη το πραξικόπημα και επανέφεραν στην εξουσία τον Chavez.

Σήμερα, το ίδιο Αμερικάνικο Κέντρο Διεθνούς Εργατικής Αλληλεγγύης στέλνει επιστολή αλληλεγγύης στο BKDP, όπου μεταξύ άλλων καταγγέλλει την «νοθεία» στις εκλογές και μιλά για «συντριπτική νίκη» της Σβετλάνα Τιχανόφσκα, για την οποία όπως λέει κάνουν λόγο τα (χρηματοδοτούμενα από το NED) «ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και παρατηρητές» και «ανεξάρτητες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών». Παράλληλα, καλεί σε στήριξη των «ανεξάρτητων συνδικάτων» του BKDP.

Τα «ανεξάρτητα συνδικάτα» στηρίζουν την νεοφιλελεύθερη αντιπολίτευση

Το Λευκορωσικό Κογκρέσο Δημοκρατικών Συνδικάτων (BKDP) δεν έμεινε μόνο να δέχεται μηνύματα αλληλεγγύης από τους παραπάνω ιμπεριαλιστικούς βραχίονες, αλλά ανταπέδωσε υποστηρίζοντας την άνθρωπό τους στην Λευκορωσία. Σε δήλωση τους στις 23 Αυγούστου, τα «ανεξάρτητα συνδικάτα» του BKDP γράφουν: «Δηλώνουμε ότι η Svetlana Tikhanovskaya έλαβε την υποστήριξη της απόλυτης πλειοψηφίας του λαού της Λευκορωσίας στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 9 Αυγούστου 2020». Η Tikhanovskaya ανταπέδωσε με την σειρά της, καλώντας σε επέκταση της απεργίας.

Η αντιπολίτευση της Λευκορωσίας είναι τόσο «φιλεργατική» που στο πολιτικό της πρόγραμμα, κάνει λόγο μεταξύ άλλων για την ανάγκη «λήψης όλων των δυνατών μέτρων για την προσέλκυση ξένων επενδυτών, συμπεριλαμβανομένων των πολυεθνικών εταιρειών», προσθέτοντας πως «σήμερα οι δυνατότητες των πολυεθνικών στη Λευκορωσία είναι ιδιαίτερα περιορισμένες». Για το παραπάνω, το κόμμα της Tikhanovskaya προτείνει: ιδιωτικοποιήσεις μεγάλης κλίμακας, ανάπτυξη της οικονομίας της αγοράς στην γη, απογραφειοκρατικοποίηση και το τέλος του κρατικού μονοπωλίου στη οικονομία, απελευθέρωση της κίνησης κεφαλαίων, την υιοθέτηση βασικών κανόνων της αγοράς και προτύπων της ΕΕ για τα αγαθά και τις υπηρεσίες και δημιουργία ζώνης ελεύθερων συναλλαγών.

Μεταξύ αυτών, κάνει λόγο για ανάγκη «αναδιάρθρωσης, εκσυγχρονισμού, μερικής ή πλήρους ιδιωτικοποίησης μεγάλων και μεσαίων κρατικών επιχειρήσεων», την μείωση του καταλόγου των υπηρεσιών του συστήματος δημόσιας υγείας και την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα υγείας, την εναρμόνιση της αγοράς της εκπαίδευσης και της αγοράς εργασίας, ενώ τη χρηματοδότηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από ΜΚΟ. Όπως επίσης, τον τερματισμό του μονοπωλίου του κράτους για την παροχή στέγης και κοινωνικών υπηρεσιών και την δημιουργία ανταγωνιστικών σχέσεων, της «απαλλαγής» του τομέα στέγασης και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας από «μη βασικά αντικείμενα» μέσω της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών μεταφοράς, ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων, επεξεργασίας οικιακών αποβλήτων, συντήρησης οδών και δρόμων, την δημιουργία εθνικής ένωσης ιδιοκτητών κα.

Συμπεράσματα

Είναι απορίας άξιο τι σχέση έχουν τα παραπάνω με τα συμφέροντα του εργαζόμενου λαού, στο όνομα των οποίων δρουν υποτίθεται τα λεγόμενα «ανεξάρτητα συνδικάτα» της Λευκορωσίας. Σε κάθε περίπτωση, η υποστήριξη σε μια αντιπολίτευση που δηλώνει έτοιμη να επιβάλει ένα νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα λεηλασίας του πλούτου του λαού, όπως και ο εναγκαλισμός με τα ιμπεριαλιστικά κέντρα αποσταθεροποίησης, δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από επικλήσεις στην εργατική τάξη και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες.

Φαίνεται πως ο λευκορώσικος λαός το έχει κατανοήσει αυτό, διαμορφώνοντας του συσχετισμούς του. Ευελπιστούμε να το κατανοήσουν και όσοι στην χώρα μας αναπαράγουν τις θέσεις των παραπάνω οργανώσεων, στο όνομα της εργατικής τάξης.

 

 

 

Το BBC, καλύπτοντας τις διαδηλώσεις στο Μίνσκ της Λευκορωσία, έβγαλε στον αέρα Πολωνό φωτορεπόρτερ, ο οποίος κατήγγειλε πως βασανίστηκε από την σύλληψη και την κράτηση του. Συγκριμένα, ο Witold Dobrowolski του οποίου οι καταγγελίες έφτασαν μέχρι τη Διεθνή Αμνηστία, είχε γράψει προηγουμένως στο twitter  ότι είχε «απαχθεί, βασανιστεί και σταλεί σε γκουλάγκ» αλλά είναι πλέον «ελεύθερος και ασφαλής με μέλη πολωνικής διπλωματίας».

 

Αυτό το οποίο το BBC και όσοι υιοθέτησαν τις παραπάνω καταγγελίες δεν θεώρησαν σκόπιμο να αναφέρουν, είναι πως ο «ειρηνικός» φωτορεπόρτερ είναι ένας ακραίος εθνικιστή, ο οποίος μάλιστα σε παλιότερο άρθρο του έχει παραδεχτεί τις σχέσεις του με το ουκρανικό Τάγμα Αζόφ. Ενδεικτικά γράφει για την περίοδο που βρέθηκε στην Ουκρανία για να καλύψει το ακροδεξιό πραξικόπημα του Μαϊντάν:

«Αυτό που βίωσα στην Ουκρανία είναι μέρος μου. Είμαι η φωνή των Πολωνών εθνικιστών που συμπαθούν ανοιχτά τους Ουκρανούς που σας υποστηρίζουν στον αγώνα ενάντια στο διεφθαρμένο και διακυβευμένο ολιγαρχικό σύστημα, με την επιρροή του σάπιου δυτικού πολιτιστικού μαρξισμού, και τελειώνει με τον ρωσικό ιμπεριαλισμό της πολυπολιτισμικής Ρωσίας. Είμαι η φωνή των υποστηρικτών της ιδέας του Intermarium και της Ευρώπης των Ελεύθερων Εθνών».

Το παραπάνω δημοσιεύτηκε στην πολωνική εθνικιστική ιστοσελίδα Szturm, η οποία παρουσιάζει συνεντεύξεις από γνωστούς εθνικιστές, κριτικές white pride μουσικής και άρθρα για τη ναζιστική ιστορία και «το εβραϊκό ζήτημα». Το Intermarium (λατινικά: «μεταξύ θαλασσών») είναι ένα σχέδιο ολοκλήρωσης των ευρωπαϊκών κρατών που εκτείνονται από τον Εύξεινο έως τη Βαλτική Θάλασσα. Η πρόοδος του Intermarium θεωρείται από το Τάγμα Αζόφ ως αναπόσπαστο μέρος της μακροπρόθεσμης στρατηγικής της Reconquista, η οποία αποσκοπεί στο να φέρει κοντά τα έθνη ευρωπαϊκής προέλευσης σε παγκόσμιο επίπεδο υπό το πρίσμα της ανάκτησης γης και του πολιτισμού.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Dobrowolski  συμμετείχε στην 1η διάσκεψη της Paneuropa, η οποία έλαβε χώρα στο Κίεβο στις 28 Απριλίου 2017 υπό την αιγίδα του πανευρωπαϊκού κινήματος Reconquista. Στην διάσκεψη εκπρόσωποι από τις φασιστικές οργανώσεις Casapround Italia, γαλλική Groupe Union Défense η οποία ιδρύθηκε το 1968 απέναντι στο αριστερό φοιτητικό κίνημα, η επίσης γαλλική Nouvelle Droite, η σκανδιναβική Nordisk Ungdom κα. Εκεί ο Witold Dobrowolski, εξ ονόματος του περιοδικού SZTURM, παρουσίασε το πρόγραμμα της Πολωνικής-Ουκρανικής συμφιλίωσης, η οποία ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2016 όταν Ουκρανοί και Πολωνοί εθνικιστές κατέθεσαν στεφάνια από κοινού στα θύματα της πολωνο-ουκρανικής σύγκρουσης.

 

Δεν είναι πρώτη φορά μάλιστα, που ο Dobrowolski βρίσκεται εν μέσω μιας «πορτοκαλί επανάστασης». Πέρυσι βρέθηκε να καλύπτει τις συγκρούσεις στο πλευρό του αμερικανοκίνητου αντεπαναστατικού κινήματος Χονγκ Κονγκ, την ίδια περίοδο που «όλως τυχαίως» συμμετείχαν σε αυτό και οι Ουκρανοί ακροδεξιοί  της οργάνωσης Gonor. Άλλωστε, το Free Hong Kong Center το οποίο είχε παραδεχτεί μπροστά στις τότε καταγγελίες, πως τα μέλη της Gonor υπήρξαν κατά το παρελθόν μέλη του νεοναζιστικού Τάγματος Αζόφ,  στέκεται επίσης στο πλευρό της «επανάστασης» της Λευκορωσίας.

Παράλληλα, ένας από τους γνωστότερους ηγέτες του κινήματος του Χόνγκ Κόνγκ, Joshua Wong, έσπευσε να ενώσει την φωνή του με τους ομολόγους του στην Λευκορωσία, δηλώνοντας: «Αντιμετωπίζοντας το κοινό πεπρωμένο σύμφωνα με τους τυραννικούς κανόνες, είμαστε όλοι καταπιεσμένοι. Οι κάτοικοι του Χόνγκ Κόνγκ μπορούν να νιώσουν τον πόνο των Λευκορώσων και την αίσθηση της αδικίας, και επομένως το Χονγκ Κονγκ στέκεται στη Λευκορωσία στον αγώνα της για δημοκρατία».

 

Το «Μαϊντάν» της Λευκορωσίας

Το σημαντικό της υπόθεσης είναι πως ο Dobrowolski, δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση μεμονωμένη περίπτωση ακροδεξιού στις κινητοποιήσεις που λαμβάνουν χώρα στο Μίνσκ της Λευκορωσίας, όπου οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί φαίνεται πως προσπαθούν να επαναλάβουν ένα σενάριο όπως αυτό διαδραματίστηκε στο Μαϊντάν της Ουκρανίας.Η παραδοχή του διοικητή του Ουκρανικού Εθελοντικού Στρατού και πρώην επικεφαλής του Δεξιού Τομέα, Dmitry Yarosh, πως ο ίδιος έχει εκπαιδεύσει Λευκορώσους ριζοσπάστες και έχει πάρει μέρος σε δράσεις κατά του Λουκασένκο, δεν αφήνει περιθώρια να αμφιβάλλουμε πως ΗΠΑ και ΝΑΤΟ ξεθάβουν για μια ακόμα φορά ότι πιο τρομερό έχει γνωρίσει η ανθρώπινη ιστορία, για να ικανοποιήσουν τα γεωστρατηγικά τους συμφέροντα.

Οι κινητοποιήσεις στην πλατεία Μαϊντάν το 2013 ξεκίνησαν όταν τότε ουκρανική κυβέρνηση δεν συμφώνησε σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στις διαμαρτυρίες, «υποστηρικτές ΕΕ-ΝΑΤΟ» κατέβηκαν στους δρόμους και έγιναν έντονες συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας. Η στάση της Δύσης απέναντι στις διαδηλώσεις θυμίζει τη στάση της υπέρ του ναζιστικού πραξικοπήματος στην Ουκρανία. Έτσι και σήμερα, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, έσπευσαν να καταγγείλουν χωρίς κανένα στοιχείο την εκλογική νίκη του Λουκανσένκο ως «νοθεία», στηρίζοντας τις διαδηλώσεις για «δημοκρατία». Άλλωστε, το αμερικάνικο Ταμείο για την Δημοκρατία(NED), έχει διαθέσει μόνο το 2019, τεράστια ποσά σε ΜΚΟ και οργανώσεις «ακτιβιστών».

Αμέσως μετά τις διαμαρτυρίες του Μαϊντάν το 2013, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πόροσενκο έδειξε ότι θα υποστηρίξει φασιστικά κινήματα στην περιοχή παραχωρώντας υπηκοότητα στον νεοναζί της Λευκορωσίας Sergei Korotkykh’e. Τα παραπάνω ενισχύονται τόσο από βίντεο που δημοσιεύτηκε με συλληφθέντες των βίαιων ταραχών, οι οποίοι έφεραν τατουάζ με ναζιστικά σύμβολα, όσο και από τις σημαίες που κρατούν οι διαδηλωτές στις φωτογραφίες. Αντί για την επίσημη σημαία της χώρας, η οποία είναι μια παραλλαγμένη εκδοχή της σημαίας  της Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Λευκορωσίας, κρατούν την ευθρόλευκη σημαία του λεγόμενου «δημοκρατικού κινήματος της Λευκορωσίας», την οποία χρησιμοποιούσαν κατά το παρελθόν οι Λευκορώσοι συνεργάτες των ναζί.

 

 

Σημειωτέον, από τις εικόνες που δημοσιεύθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών της είναι η εικόνα των Λευκορωσών «ακτιβιστών» να τραγουδούν το «Μεγάλος Θεός» ( Магутны Божа), τροποποιώντας το με το στίχο «Η φωνή μας κλάπηκε». Οι στίχοι του τραγουδιού γράφτηκαν από τη Natallia Arsiennieva το 1943, σύζυγο του Franz Kushel, ο οποίος είχε εκπαιδεύσει την αστυνομία της Λευκορωσίας για τις δυνάμεις κατοχής κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής και παρέμεινε ο επικεφαλής της ναζιστικής Λευκορωσικής Εσωτερικής Άμυνας μέχρι τον Μάρτιο του 1944, μεταναστεύοντας στις ΗΠΑ μετά το τέλος του Β’ ΠΠ.

Ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί και «ίσες αποστάσεις»

Ο στόχος των αποσταθεροποιητικών προσπαθειών του Πενταγώνου, συνδέεται αφενός με την αρπαγή του πλούτου της Λευκορωσίας μέσω των «μεταρρυθμίσεων» που πρόκειται να επιβάλλουν στην χώρα που με την συνήθη νεοφιλελεύθερη ορολογία τους αποκαλούν ως την «τελευταία κομμουνιστική δικτατορία» της Ευρώπης. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αλλαγή στην ηγεσία της Λευκορωσίας, η οποία επιδιώκεται από τους αντιπάλους μας στη Δύση, θα οδηγήσει αμέσως σε μεγάλης κλίμακας ιδιωτικοποίηση, ή μάλλον, σε αχαλίνωτη λεηλασία του εθνικού πλούτου της χώρας, στην καταστροφή όλων των επιτευγμάτων στον κοινωνικό τομέα, στην εμφάνιση ιδιωτικής εκπαίδευσης και υγειονομικής περίθαλψης, και εκατομμύρια άνθρωποι θα βρεθούν στη φτώχεια», αναφέρει σε δήλωση του το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας.  Στο ίδιο πλαίσιο, το Κομμουνιστικό Κόμμα Λευκορωσίας, όπως και η Ένωση Κομμουνιστικών Κομμάτων της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, καταγγέλλουν ξένο δάκτυλο στις κινητοποιήσεις και συντάσσονται με την εκλεγμένη κυβέρνηση.

Σε γεωστρατηγικό επίπεδο, οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί αφορούν την περικύκλωση της Ρωσίας από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ, μέσω την σταδιακής προσάρτησης των πρώην σοβιετικών χωρών. Συγκεκριμένα, με την προσάρτηση της Λευκορωσίας δημιουργείται ένα ενιαίο μέτωπο από τη Βαλτική μέχρι την Οδησσό. Για τον παραπάνω σκοπό, ήδη φαίνεται να επεξεργάζονται ένα σενάριο απονομιμοποίησης, απομόνωσης και κυρώσεων της Λευκορωσίας, με την ηττημένη εκλογικά Σβετλάνα Τιχανόβσκαγια να μην αποδέχεται το αποτέλεσμα των εκλογών και να προαλείφεται σε κάτι αντίστοιχο του επίδοξου δικτάτορα της Βενεζουέλας Γουαϊδό, αυτόανακηρυσσόμενη  σε νικήτρια.

 

Τέτοιες καταστάσεις οι οποίες είναι στρατηγικά ενταγμένες στον ευρύτερο σχεδιασμό κυριαρχίας του ευρωατλαντικού άξονα, οφείλουν να καταδικαστούν ξεκάθαρα από το αντιιμπεριαλιστικό, αριστερό, αντιπολεμικό κίνημα. Η ταύτιση ή όχι με την κυβέρνηση της Λευκορωσίας, δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως πρόφαση για εξωραϊσμό του αντιδραστικού κινήματος ή τις «ίσες αποστάσεις», πόσο μάλλον, όταν η παράμετρος της φασιστικής απειλής κάνει την εμφάνιση της.

 

Νέο έγγραφο περιγράφει επιχείρηση αλλαγής καθεστώτος των ΗΠΑ εναντίον της αριστερής κυβέρνησης της Νικαράγουας. Το έγγραφο του Οργανισμού Διεθνούς Ανάπτυξης των Ηνωμένων Πολιτειών (USAID), οργάνωσης γνωστής για την προώθηση επιχειρήσεων αλλαγής καθεστώτος, το έφερε στο φως το Grayzone και ο δημοσιογράφος Ben Norton.

Σελίδα 1 από 4

Kommon

Θέλουμε να μιλήσουμε για τον κομμουνισμό της εποχής μας, την αναγκαία αλλά όχι δεδομένη προοπτική. Θέλουμε να μιλήσουμε ταυτόχρονα για την καθημερινή επιβίωση και τον αγώνα γι’ αυτήν.

ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εγγραφείτε στην λίστα επικοινωνίας μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι.