14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το τρίτο κύμα της εξάπλωσης, οι κίνδυνοι και η αντιμετώπιση

 

Πάτρα 5 Φεβρουαρίου 2021

Πηγή: www.anypotaktoi.gr

Τις τελευταίες μέρες παρατηρούμε ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοιού στην πόλη και την περιοχή μας. Οι προβλέψεις, ειδικών και μη, είναι ότι αν συνεχισθεί ο σημερινός ρυθμός, και με δεδομένη την κυβερνητική πολιτική,  πολύ σύντομα η κατάσταση θα γίνει δύσκολη. Να σημειωθεί, ότι η σημερινή εξέλιξη πραγματοποιείται εν μέσω της άρνησης της κυβέρνησης «να βάλλει το χέρι στην τσέπη» υπέρ της πρόληψης και ουσιαστικής αντιμετώπισης της πανδημίας και εν μέσω της εφαρμογής σκληρών περιοριστικών μέτρων και lockdown.

Προφανώς, κάτι δεν πήγε καλά στα μέτρα αντιμετώπισης.

Ας απαριθμήσουμε παρατηρήσεις: Πρώτη παρατήρηση:

 Ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού, ας δεχθούμε ότι το ποσοστό προστασίας είναι αυτό που έχει ήδη εξαγγελθεί από τις φαρμακευτικές εταιρείες, βρίσκεται να είναι 10 φορές μικρότερο, από ότι είχε σχεδιασθεί και εξαγγελθεί. ( Αλήθεια είναι, ότι ο χρόνος μελετών εφαρμογής τυχόν μακροχρόνιων επιπτώσεων του εμβολίου δεν υπήρξε, αλλά δεχόμαστε τις διαβεβαιώσεις της επιστημονικής κοινότητας για την ασφάλεια του. Δεν μπορούμε άλλωστε να πράξουμε διαφορετικά.). Όταν λοιπόν ο εμβολιαστικός σχεδιασμός, έχει εκ των πραγμάτων ανατραπεί πλήρως, είναι ανόητο και παρελκυστικό, να προσπαθούμε να αποδώσουμε τις σημερινές εξελίξεις στο ότι δύο τρείς γιατροί ή νοσηλευτές αρνήθηκαν να το κάνουν

Για τις εξελίξεις αυτές, υπάρχει κυβερνητική ευθύνη; Ναι και η ευθύνη βαρύνει την κυβέρνηση στο 100%! Μάλιστα, η καθυστέρηση της παράδοσης των εμβολίων, απέκρυψε την έλλειψη ετοιμότητας του συστήματος. Εκτιμούμε, ότι και αν δεν υπήρχε η έλλειψη, ο μαζικός εμβολιασμός θα βρισκόταν στα ίδια χαμηλά επίπεδα.

Δεύτερη παρατήρηση:

Στην τρέχουσα σχολική χρονιά, τα Σχολεία, άνοιξαν, έκλεισαν και ξανάνοιξαν, χωρίς εντωμεταξύ να εφαρμοστεί κανένα ειδικό μέτρο προστασίας. Με τα ίδια πολυμελή τμήματα των 25 και άνω ατόμων. Με τους ίδιους και λιγότερους εκπαιδευτικούς, με ελλείψεις στο προσωπικό καθαριότητας και το λοιπό βοηθητικό προσωπικό. Χωρίς να υπάρχει κανένας ειδικός και αποτελεσματικός μηχανισμός επιτήρησης και ιχνηλάτησης για τα σχολεία. Η Κυβέρνηση δεν έκανε την παραμικρή υποχώρηση στην στρατηγική επιλογή της υποβάθμισης του δημόσιου Σχολείου. Ούτε μπροστά στον φόβο της πανδημίας και των κινδύνων.

Τρίτη παρατήρηση:

Τίποτα δεν άλλαξε στα μέσα μαζικής μεταφοράς σε όλη την χώρα και στην πόλη μας. Σε εμπορικούς χώρους και σε άλλους χώρους συγχρωτισμού, την ίδια στιγμή που παραμένουν κλειστά τα μικρομάγαζα του ενός ή δύο πελατών την ώρα. Πρέπει να αξιολογήσουμε, ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας στις 6 το απόγευμα, εκτός των άλλων,  επιβαρύνει τις συνθήκες συνωστισμού στα σούπερ μάρκετς όλες τις υπόλοιπες ώρες. Το μέτρο πρέπει να αρθεί σαν άκρως αναποτελεσματικό. Αλλά και επικίνδυνο για την ψυχική υγεία.

Τέταρτη παρατήρηση:

Πόσο ενισχύθηκε το Δημόσιο Σύστημα Υγείας; Πόσο ενισχύθηκε το σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας; Η απάντηση είναι από ελάχιστα έως καθόλου! Η Τρίτη πόλη της Ελλάδας διαθέτει όλα κιόλα δυο κέντρα υγείας και αυτά με ελλείψεις. Αυτή ήταν η κυβερνητική επιλογή μετά τα ψεύτικα χειροκροτήματα! Παρά τις εκκλήσεις, τις διαμαρτυρίες, τις κινητοποιήσεις, τις προτάσεις του Υγειονομικού κινήματος.

Πέμπτη παρατήρηση. Η σημαντικότερη:

Η Κυβέρνηση, σε όλο το διάστημα της πανδημίας, χρησιμοποιεί το αντιδραστικό ιδεολογικό της οπλοστάσιο, με την πιο επιθετική μορφή εναντίον της κοινωνίας και των δικαιωμάτων της. Νομοθετεί, χωρίς την παραμικρή διάθεση κοινωνικής ανακωχής, για εργασιακά, εναντίον των δημοκρατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, υπέρ του Τραπεζικού κεφαλαίου με τους πτωχευτικούς νόμους, εναντίον της Ακαδημαϊκής ελευθερίας με εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις που προσβάλλουν το δικαίωμα στη μόρφωση, στην δημοκρατία, στον δημόσιο χαρακτήρα των Πανεπιστημίων και της εκπαίδευσης συνολικά. Νομοθετεί εναντίον της Αυτοδιοίκησης, αλλοιώνοντας και τα τελευταία εναπομείναντα δημοκρατικά και λαϊκά της χαρακτηριστικά.

Η Κυβέρνηση νομοθετεί, αξιοποιώντας την πανδημία για την εξουδετέρωση των κοινωνικών αντιδράσεων. Το κάνει συνειδητά, γνωρίζοντας ότι η πολιτική της θα προκαλούσε τεράστιες κοινωνικές αντιδράσεις. Το κάνει παραγνωρίζοντας τους κινδύνους από τις αντιδράσεις που η πολιτική της προκαλεί.

ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:

  1. Απαιτείται αλλαγή επιδημιολογικού μοντέλου, στρατηγικής και φιλοσοφίας έστω και στο “και πέντε” με γνώμονα την υγεία και τη ζωή των ανθρώπων. Το ακορντεόν είναι καταστροφικό – χρεοκοπημένο υγειονομικά αλλά και κοινωνικά- οικονομικά μοντέλο. Χρειάζεται εδώ και τώρα άλλο μοντέλο, το οποίο απαιτεί κρατικές δαπάνες, το συστήνει και ο ΠΟΥ και εφαρμόστηκε σε αρκετές χώρες με επιτυχία: μαζικά δωρεάν τεστ-εκτεταμένη ιχνηλάτηση. Δημιουργία αποκεντρωμένου περιφερειακού επιδημιολογικού κέντρου του ΕΟΔΥ σε συνεργασία με τα Νοσοκομεία, το Πανεπιστήμιο, τον Δήμο και την Περιφέρεια για την πλήρη καταγραφή της πορείας της πανδημίας και τις αναγκαίες παρεμβάσεις. Mαζικοί χώροι καραντίνας για αποφυγή ενδο-οικογενειακής μετάδοσης  (μίσθωση κλειστών ξενοδοχείων για ελαφρά νοσούντες και ασθενείς που παίρνουν εξιτήριο από νοσοκομεία). Στόχος θα έπρεπε να είναι ο περιορισμός της εξάπλωσης μέσα στην κοινότητα. Εκεί πρέπει να χτιστεί η άμυνα. Δεν αντιμετωπίζεται καμιά πανδημία με επίκεντρο τα νοσοκομεία. Τα νοσοκομεία αναλαμβάνουν την περίθαλψη όταν είναι ήδη αργά.  Να μολυνθούν όσοι λιγότεροι γίνεται, να ανακοπεί η αλυσίδα μετάδοσης, άρα να νοσήσουν βαριά όσοι λιγότεροι γίνεται. Αυτός θα έπρεπε να είναι ο στόχος.
  2. Να διατυπώσουμε τα ελάχιστα και άμεσα εφαρμόσιμα αιτήματα. Για τις ανάγκες της Νοσοκομειακής περίθαλψης στην πόλη και την περιοχή.
  3. Για την στελέχωση, επάρκεια, αποτελεσματική λειτουργία των κέντρων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Για την διάγνωση, τις οδηγίες νοσηλείας των ηπίως νοσούντων, τον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού. Για την αποσυμφόρηση των Νοσοκομείων. Θα έπρεπε τώρα να χρησιμοποιηθεί το πρώην Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος.
  4. Προτείνουμε στην Δημοτική Αρχή, να διοργανώσει διαδικτυακή σύσκεψη με το Σωματείο των Νοσοκομειακών Γιατρών, φορείς του Υγειονομικού και ιατρικού κινήματος, τους αντιπροσωπευτικούς φορείς της πόλης, να διατυπωθούν προτάσεις οι οποίες σε σύντομο χρόνο να ψηφιστούν από το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης και να διεκδικηθούν. Να βάλουμε όλους στο ύψος των ευθυνών τους. Να σταματήσουμε την ανευθυνότητα, τους πειραματισμούς, να δημιουργήσουμε το ασφαλές πλαίσιο προστασίας των συμπολιτών μας.

 

(Η επεξεργασία της άποψης και των προτάσεων μας, είναι αποτέλεσμα ευρείας συζήτησης των στελεχών μας με ειδικούς και στελέχη του δημόσιου συστήματος υγείας )

 

Το Συντονιστικό Γραφείο της Ανυπότακτης Πολιτείας

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ