14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καταστροφική η νέα σύμβαση της Eldorado Gold με την κυβέρνηση

ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Ανταρσία στην Κεντρική Μακεδονία

 

H Κυβέρνηση της ΝΔ υπέγραψε νέα σύμβαση με την «Ελληνικός Χρυσός», θυγατρική της πολυεθνικής Eldorado Gold, ώστε να συνεχίσει ανενόχλητη το καταστροφικό έργο της εξόρυξης στα Μεταλλεία Κασσάνδρας Χαλκιδικής. Έδειξε έτσι η ΝΔ πως το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα είναι εντολοδόχοι εκφραστές και μηχανισμοί υλοποίησης των συμφερόντων των πολυεθνικών μονοπωλίων.

Η νέα σύμβαση που έγινε γνωστή όχι από την κυβέρνηση αλλά από την πρεσβεία των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ, ήρθε μετά από αίτημα της ίδιας της Eldorado Gold με την επίκληση αδυναμίας υλοποίησης της προηγούμενης πολυδιαφημισμένης σύμβασης που δήθεν θα έφερνε δουλειές κλπ. 

Φυσικά δε λείπουν και στην νέα σύμβαση οι κυβερνητικές «εγγυήσεις» για την «ασφαλή, σίγουρη και αδιατάρακτη πορεία αδειοδότησης του έργου», δηλαδή ότι η εταιρεία θα συνεχίσει να είναι κράτος εν κράτει στη Χαλκιδική ώστε να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής. 

Τι προβλέπει η σύμβαση για την εξόρυξη:

  • Αναθεωρείται ο σχεδιασμός για το εργοστάσιο μεταλλουργίας, το οποίο δεν θα εγκατασταθεί στην περιοχή Μαντέμ Λάκκος, ενώ δεν προσδιορίζεται αν το εργοστάσιο μεταλλουργίας καταργείται ή μεταφέρεται κάπου αλλού. Παραπέμπει το θέμα της μεταλλουργίας σε «επανεξέταση μετά από δυο χρόνια». Στο νέο business plan προβλέπεται η υποβολή νέας μελέτης εντός μιας διετίας για την πυρομεταλλουργική μονάδα, που θα επεξεργάζεται τα χρυσούχα συμπυκνώματα του μεταλλείου της Ολυμπιάδας, τα οποία σήμερα εξάγονται στη Κίνα με αυξημένο κόστος για την εταιρεία. Για τη μονάδα αυτή θα έχει δικαίωμα άρνησης ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Παραπέμπεται, λοιπόν, το ζήτημα της μεταλλουργίας αορίστως σε μια «επανεξέταση» μετά από δύο χρόνια, μέχρι να εξαντλήσει η εταιρεία τον μεταλλευτικό, αλλά και τον περιβαλλοντικό πλούτο της περιοχής. 
  • Προβλέπεται η μη υλοποίηση της συμπληρωματικής μονάδας θειικού οξέος, μέσω της οποίας αφαιρείται το θειάφι από το μετάλλευμα.
  • Επαφές με επενδυτές για είσοδο στρατηγικού επενδυτή.
  • Πρόκειται να εφαρμοστεί εντατικότερα τεχνική αφύγρανση των τελμάτων (αποβλήτων εμπλουτισμού) στις Σκουριές, σε ειδική μονάδα και θα αποτίθενται στον Καρατζά Λάκκο και σε έκταση 944 στρεμμάτων. 
  • Προβλέπεται γενικευμένη εφαρμογή της λιθογόμωσης (γέμισμα των κενών που δημιουργούνται στα μεταλλεία από την εξόρυξη) με υλικό που αποτελείται από μείγμα πάστας που προέρχεται από την αφύγρανση των τελμάτων σε όλα τα υπόγεια μεταλλεία, προκειμένου να αποδεσμευτεί από τον σχεδιασμό η λεκάνη του Λοτσάνικου.
  • Μεγαλώνει ο χώρος απόθεσης επικίνδυνων αποβλήτων Κοκκινόλακκα (κατασκευάστηκε επάνω σε επικίνδυνο σεισμικό ρήγμα, με σοβαρές παραβάσεις στην κατασκευή, λειτουργεί χωρίς την απαιτούμενη περιβαλλοντική αδειοδότηση). Ο ήδη τεράστιος ΧΥΤΕΑ θα μεγαλώσει για να δεχθεί άλλα 3 εκατ. κ.μ (από 10,5 εκατ. κ.μ.), επειδή η εταιρεία προγραμματίζει περισσότερες εξορύξεις και δημιουργεί χώρο για τα επιπλέον απόβλητα. Η έκταση μεταξύ Στρατωνίου και Στρατονίκης μετατρέπεται σε μια τεράστια χαβούζα.  
  • Αύξηση της διάρκειας ζωής των μεταλλείων από 18 σε πάνω από 25 έτη και επέκταση του χρόνου ζωής των μεταλλείων των Μαύρων Πετρών κατά 8 έτη, τα οποία αναπτύσσονται κάτω από τον δομημένο οικισμό της Στρατονίκης που ήδη βουλιάζει. Τα κτίρια και οι δρόμοι είναι γεμάτα ρηγματώσεις και η κυβέρνηση έδωσε τη δυνατότητα να συνεχιστούν οι εξορύξεις για άλλα οχτώ χρόνια!
  • Ολοκλήρωση της κατασκευής του έργου των Σκουριών και μετάβασή του σε φάση παραγωγής.  
  • Αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας του μεταλλείου της Ολυμπιάδας στους 650.000 τόνους ετησίως, από 400.000 τόνους σήμερα.
  • Αναβάθμιση και επέκταση των λιμενικών εγκαταστάσεων του Στρατωνίου, που θα επιτρέψει τις εξαγωγές των παραγομένων προϊόντων σε χύδην μορφή.
  • Περαιτέρω επενδύσεις στην γεωλογική έρευνα στην περιοχή του μεταλλείου Μαύρων Πετρών-Στρατωνίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, που σήμερα προσπαθεί εκμεταλλευτεί το θέμα, καπηλεύτηκε τον γενναίο αγώνα της πλειοψηφίας των κατοίκων και εκμεταλλεύτηκε την πίεση από τις αναρίθμητες δικαστικές διώξεις, καθώς και την κρατική και παρακρατική βία σε βάρος τους. Σαν κυβέρνηση έδωσε όλες τις άδειες που δήθεν «δικαιούταν» η εταιρεία, φρόντισε να νομοθετήσει ώστε όσες δεν ήταν νόμιμες να γίνουν τέτοιες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις επαναλαμβανόμενες «προσωρινές» άδειες λειτουργίας του ΧΥΤΕΑ Κοκκινόλακα. Παράλληλα δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει την καταστολή και τις διώξεις απέναντι στους «αμετανόητους» προκειμένου να προστατεύσει τα συμφέροντα της εταιρείας. 

Το πολιτικό σύστημα των ΝΔ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ στήριξαν τα αρπακτικά «επενδυτικά» σχέδια, όπως μοιράστηκαν και τα μνημόνια. Σε αυτές τις επιλογές έβαλαν πλάτη και οι εκφραστές της ακροδεξιάς, η εγκληματική συμμορία της Χρυσής Αυγής και η Ελληνική Λύση. 

Μόνη διέξοδος οι ασυμβίβαστοι λαϊκοί αγώνες και η αλληλεγγύη, για να σωθεί η Χαλκιδική από τη λεηλασία. Η φύση δεν είναι παρά το «ανόργανο σώμα» του ανθρώπου. Η παραγωγική δραστηριότητα πρέπει να γίνεται βάση της απόλυτης ισορροπίας με το περιβάλλον, να υπόκειται σε πανκοινωνικό έλεγχο και να εξυπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες και όχι αυτές των εταιρειών.

Να ξεγράψουμε το βρόμικο δίλημμα «περιβάλλον ή δουλειές» που καταλήγει στο ούτε περιβάλλον ούτε δουλειές, αλλά στον αργό θάνατο ενός τόπου. Αγώνες μαχητικοί όπως στις καλύτερες στιγμές αυτής της πολύχρονης πάλης, δημοκρατικοί στη συγκρότησή τους, ανεξάρτητοι από το επιχειρηματικό και πολιτικό κατεστημένο, αγώνες στα χέρια του λαού κι όχι των εκπρόσωπων «έρημων και απρόσωπων» που προσκήνησαν την εταιρία στο πρώτο νεύμα. 

Η προπαγάνδα από συγκεκριμένα ΜΜΕ που θα βαφτίσουν την καταστροφή ως «ευλογία», δεν πείθει. Όσο είδαν αντισταθμιστικά οφέλη και θέσεις εργασίας από την προηγούμενη σύμβαση, τόσο κούφια λόγια θα αποδειχτούν και αυτά του «νέου επενδυτικού σχεδίου» συνεχίσης της καταστροφής του τόπου μας για τα κέρδη μιας πολυεθνικής μονοπωλιακής εταιρείας και μερικών κολαούζων. Εξάλλου καθώς θα εξάγουν συμπύκνωμα, το χώμα  εμποτισμένο με κυάνιο θα μένει να καταστρέφει την Χαλκιδική σαν υπερτοξικό σκουπίδι.

Ο αγώνας συνεχίζεται, συνεχίζουμε με φάρο το δίκιο μας! 

Επιμένουμε ακόμα και τώρα:

  • Σταμάτημα εργασιών στις Σκουριές, ακύρωση του επενδυτικού σχεδίου της Ελ. Χρυσός.
  • Σχέδιο αξιοποίησης των παραγωγικών δυνατοτήτων της περιοχής. Αυτό το σχέδιο μπορεί να διασφαλίσει ένας άλλος δρόμος, αντικαπιταλιστικός, σε ρήξη με την ΕΕ και τη λογική των επενδύσεων “με κάθε κόστος”, με τις συνελεύσεις των κατοίκων να έχουν κυρίαρχο και αποφασιστικό ρόλο, με σεβασμό στο περιβάλλον, χωρίς κανέναν άνθρωπο άνεργο, με τον λαό κυρίαρχο και αφέντη τελικά στον τόπο του.
  • Εθνικοποίηση – κοινωνικοποίηση του ορυκτού πλούτου.
  • Να σταματήσουν εδώ και τώρα οι διώξεις των αγωνιστών, να αποσυρθούν οι κατηγορίες, να καταστραφεί η τράπεζα DNA και να μπει γενικά τέλος στην ποινικοποίηση του αγώνα. Να διαλυθούν τα ΜΑΤ και όλες οι δυνάμεις καταστολής.

Η πάλη συνεχίζεται για αποχαρακτηρισμό κι αποκατάσταση

Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη ζωή και για ελευθερία

Να φύγει η Εldorado από τον τόπο μας

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ