Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Λάρισας

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Κυριακή, 22 Ιανουαρίου 2023 09:30 Συντάκτης:
Βαθμολογήστε το άρθρο
(0 ψήφοι)
Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Λάρισας

Το Μουσείο στεγάζεται στο κτίριο των παλαιών φυλακών Λάρισας, που βρίσκεται επί της οδού Ιουστινιανού, στον προαύλιο χώρο του 5ου Γυμνασίου και Λυκείου. Πρόκειται για κτίσμα χαρακτηρισμένο ιστορικό-διατηρητέο μνημείο, σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η μόνιμη έκθεση του μουσείου «Η Θεσσαλία Αντιστέκεται: 1941-1944» πραγματεύεται τον τρόπο με τον οποίο οι Θεσσαλοί οργανώθηκαν προκειμένου να απελευθερώσουν την πατρίδα από τις Δυνάμεις του Άξονα. Στόχοι είναι, να παρουσιαστούν τα γεγονότα της ελληνικής ιστορίας της περιόδου 1940-1944, όπως τα βίωσαν οι Θεσσαλοί, να διδαχθεί η ιστορία του τόπου με βιωματικό τρόπο, ταξιδεύοντας στο χρόνο. Να τονιστεί το γεγονός, ότι στην Εθνική Αντίσταση έλαβαν μέρος άνθρωποι με διαφορετικό μορφωτικό υπόβαθρο, καταγωγή, ηλικία και ιδιότητα, κοινωνική και πολιτική ένταξη. Άντρες και γυναίκες, με το τρόπο τους, ανταποκρίθηκαν στα αντιστασιακά κελεύσματα, διεξάγοντας το δικό τους αγώνα στις πόλεις και τα βουνά.

Στο χώρο του μουσείου παρουσιάζονται αντικείμενα που αφορούν την περίοδο του ελληνοϊταλικού πολέμου, της Κατοχής, καλύπτοντας υλικό της Θεσσαλίας στην Αντίσταση. Είναι ένας χώρος με πολλαπλούς συμβολισμούς. Πάνω στους τοίχους του μουσείου «ακούμπησαν» εκατοντάδες επώνυμοι και ανώνυμοι αγωνιστές και αγωνίστριες του λαού μας, δίνοντας το αίμα και την ζωή τους για Λευτεριά, Δημοκρατία, Κοινωνική Δικαιοσύνη.

Το μουσείο ως οδηγός αναδεικνύει τη τοπική ιστορία, καλλιεργώντας την ιστορική συνείδηση, διαφυλάττοντας την συλλογική μνήμη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου.

 

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή: 09:00 - 13:00 & 18:00 - 20:00,

Σάββατο: 10:00 - 14:00

Τηλέφωνο: 2410 280220, 2410 000009

Διεύθυνση: Ιουστινιανού 42, ΤΚ 41223, Λάρισα

Αναγνώστηκε 330 φορές Τελευταία τροποποίηση Κυριακή, 22 Ιανουαρίου 2023 09:57
KOMMON

Κάντε κλικ στο όνομα του αρθρογράφου για να διαβάσετε όλα τα άρθρα του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θέλουμε να μιλήσουμε για τον κομμουνισμό της εποχής μας, την αναγκαία αλλά όχι δεδομένη προοπτική. Θέλουμε να μιλήσουμε ταυτόχρονα για την καθημερινή επιβίωση και τον αγώνα γι’ αυτήν.

ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εγγραφείτε στην λίστα επικοινωνίας μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι.