24.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επιτυχής η εκδήλωση της Ταξικής Κίνησης με Γερμανούς Συνδικαλιστές για το εργατικό κίνημα

Με επιτυχία κι ιδιαίτερη μαζικότητα πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Πανελλαδικής Ανεξάρτητης Ταξικής Εργατικής Κίνησης «Κοινωνικοί Αγώνες και Πολιτική Κατάσταση στη Γερμανία» την Παρασκευή 29/09. Στην εκδήλωση τον πρώτο λόγο είχε αντιπροσωπεία Γερμανών Συνδικαλιστών που μετέφεραν την εικόνα της σύγχρονης Γερμανίας και την κατάσταση του συνδικαλιστικού κινήματος. Οι ερωτήσεις κι οι τοποθετήσεις του κοινού εμπλούτισαν τη συζήτηση της βραδιάς, η οποία ολοκληρώθηκε με ελληνική λαϊκή μουσική και συλλογικό ψήσιμο.

 

Οι Γερμανοί συνδικαλιστές μίλησαν για την κατάσταση της ταξικής πάλης στη Γερμανία, την πρωτεργάτρια των αντεργατικών μεταρρυθμίσεων, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν. Ειδικό βάρος στην κουβέντα δόθηκε στην αντιδραστική «Αντζένα 2010», τις μειώσεις μισθών, το όλο κι αυξανόμενο κομμάτι των συνταξιούχων που βρίσκονται στο όριο της φτώχειας και κυρίως στις μεταρρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις, τη βασική δηλαδή πολιτική του κεφαλαίου να χτυπά τη σταθερή εργασία και να μειώνει το εργατικό κόστος μέσω του κατακερματισμού των εργαζομένων και του καθεστώτος της «ενοικίασης». Το όλο κι αυξανόμενο κομμάτι ενοικιαζόμενων επισφαλών χαμηλόμισθων εργαζομένων είναι που έφερε τη Γερμανία ηγέτιδα της οικονομίας της Ε.Ε., κατέληξαν.

 

Παράλληλα το πάνελ μίλησε για τη συνδικαλιστική πυκνότητα στη Γερμανία, την κυριαρχία του εργοδοτικού συνδικαλισμού και της λογικής της συνδιαλλαγής, όπως επίσης και για τις δυσκολίες που επιφέρει η αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων στην αλληλεγγύη και την ταξική ενότητα των εργαζομένων. Στάθηκαν επίσης στο ζήτημα της απόσχισης πολλών εργαζομένων μελών από τα σωματεία τους τα τελευταία χρόνια.

 

Μεταφέρθηκε μία σαφής εικόνα από την πολιτική διαχείρισης των ανέργων στη Γερμανία, τον ασφυκτικό έλεγχο που ασκείται στους ανέργους για την καταβολή του επιδόματος και την υποχρέωση τους να δουλεύουν σε δουλειές του ενός ευρώ την ώρα για να μη χάσουν την κοινωνική επιχορήγηση. Πρόκειται για τη συγκρότηση ενός στρώματος «στιγματισμένων» άνεργων εργαζομένων που το σύστημα θέλει ν’ αντιμετωπίζει σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Τέλος επισημάνθηκε η συντηρητικοποίηση της γερμανικής κοινωνίας, την όξυνση του νεοφασισμού και το φαινόμενο AFD. Έγινε, ακόμα, λόγος, με αφορμή τα γεγονότα στη Σύνοδο Κορυφής στο αυταρχικό κράτος της Γερμανίας, την καταστολή και την ποινικοποίηση των κοινωνικών κινητοποιήσεων κι αγώνων.

 

Οι ερωτήσεις των παρευρισκόμενων κινήθηκαν γύρω από τη συνδικαλιστική πυκνότητα σε βασικούς κλάδους της Γερμανίας, τη βιομηχανική εργατική τάξη και τις συνθήκες εργασίας, τους πρόσφατους απεργιακούς αγώνες, τη σχέση των γυναικών με το συνδικαλισμό, την όξυνση του γερμανικού εθνικισμού. Ακολούθησαν μικρές τοποθετήσεις από συνδικαλιστές κι αγωνιστές του μαζικού κινήματος, από τους ΟΤΑ, τον κλάδο του τσιμέντου κ.α.

 

Η πλούσια κι ενδιαφέρουσα κουβέντα επανέφερε με καίριο τρόπο την αναγκαιότητα ανάπτυξης του εργατικού διεθνισμού στις σημερινές συνθήκες, την αναγκαιότητα διαμόρφωσης δεσμών με την εργατική τάξη άλλων χωρών, ειδικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανταλλαγής εμπειριών, χάραξης κοινού αγωνιστικού βηματισμού ενάντια στη σύγχρονη βαρβαρότητα του κεφαλαίου. Οι δυσκολίες κι οι παθογένειες που αντιμετωπίζει το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα δεν αφορούν αποκλειστικά στην Ελλάδα, αλλά αποτελούν χαρακτηριστικό της διεθνούς κατάστασης. Η συζήτηση ανέδειξε την ανάγκη οικοδόμησης του σύγχρονου διεθνιστικού ρεύματος της εργατικής χειραφέτησης.  

 

 

Σ.Π.

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ