Εκτύπωση Σελίδας

Όλοι στο εργατικό συλλαλητήριο, του Νίκου Γουρλά

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου 2018 11:17 Συντάκτης:
Βαθμολογήστε το άρθρο
(0 ψήφοι)
Όλοι στο εργατικό συλλαλητήριο, του Νίκου Γουρλά

 

 

Η κυβέρνηση με συνοπτικές διαδικασίες ξεπερνώντας σε ταχύτητα αντιστοίχων νομοσχεδίων ακόμα και την κυβέρνηση των Σαμαροβενιζελων ψηφίζει σήμερα στην Βουλή το πολυνομοσχέδιο που μεταξύ άλλων προβλέπει και την αλλαγή του τρόπου που θα κηρύσσονται οι απεργίες. Η κυβέρνηση ακολουθώντας πλήρως τις οδηγίες του ΣΕΒ (εδώ) ανοίγει τον δρόμο για παραπέρα περιορισμό των εργατικών δικαιωμάτων αφού, όπως φαίνεται, το επόμενο βήμα δεν αποκλείεται να είναι η επέκταση του συγκεκριμένου άρθρου και στις δευτεροβάθμιες οργανώσεις.

 

Κι ενώ στους χώρους δουλειάς η εργασιακή ζούγκλα εξαπλώνεται, καταργώντας δικαιώματα στην εστίαση, τους εμποροϋπάλληλους κ.α. διαμορφώνοντας στην ουσία ένα καθεστώς ειδικής οικονομικής ζώνης, όπου νόμος είναι το δίκιο του εργοδότη με περιορισμένα εργασιακά δικαιώματα και μισθούς πείνας, η μνημονιακή ΓΣΕΕ δεν προκήρυξε ούτε ακόμα και κάποια προσχηματική 24ωρη. Έστω για την τιμή των όπλων!

 

Είναι θετικό ότι οι ταξικές δυνάμεις, πάρα τις δυσκολίες που υπάρχουν στη συμμετοχή των εργαζομένων στις διαδικασίες των σωματείων, προκήρυξαν με πρωτοβουλία σωματείων που ανήκουν στο ΠΑΜΕ 24ωρη απεργία που στηρίχτηκε από δεκάδες ακόμα ταξικά σωματεία και ομοσπονδίες και από το σύνολο της συνδικαλιστικής Αριστεράς (ΚΚΕ, ΛΑΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ). Παρά τα όποια αποτελέσματα που αφορούν τη συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία και τον βαθμό προετοιμασίας της έδειξε ότι παρά την προδοσία του εργοδοτικού υποταγμένου συνδικαλισμού, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα μπορεί να παίρνει πρωτοβουλίες που θα ξεφεύγουν από την πεπατημένη να περνά στην αντεπίθεση. Ζητούμενο βέβαια παραμένει ο μόνιμος, αγωνιστικός ταξικός συντονισμός των συνδικάτων που με μαζικούς όρους (και όχι με αποφάσεις πολιτικών γραφείων) θα οικοδομήσει απέναντι στον υποταγμένο συνδικαλισμό μια άλλη προοπτική ταξικής αντεπίθεσης και ανασυγκρότησης του συνδικαλιστικού κινήματος.

 

Για να γίνει όμως αυτό, θα πρέπει να προηγηθεί μια διαδικασία ενωτικής υπέρβασης της μέχρι τώρα κατάστασης από όλα τα ρεύματα που δρουν στο συνδικαλιστικό κίνημα και επιδιώκουν την ανατροπή της επίθεσης. Φυσικά θα χρειαστεί ένα βασικό πλαίσιο που θα μπει για συζήτηση στα μαζικά όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος, σε Δ.Σ. και συνελεύσεις, και ένα συντονιστικό κέντρο αγώνα που θα εγκρίνουν και θα στηρίξουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους.

 

Ο πολιτικός στόχος αυτού του σχεδιασμού αντικειμενικά θα είναι η ενωτική και, κυρίως, μαζική εργατική και ευρύτερα, λαϊκή και νεανική απάντηση στην επιθετικότητα του κεφαλαίου, της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ, η νικηφόρα ανατροπή της επίθεσης.

 

Τα παραπάνω είναι προϋποθέσεις για να υλοποιηθεί αυτό που η Πανελλαδική Ανεξάρτητη Εργατική Κίνηση υπογραμμίζει στην τελευταία ανακοίνωση της για την απεργία και τα σημερινά συλλαλητήρια:

 

«Οι μόνοι που μπορούμε να σταματήσουμε αυτόν τον αντιδραστικό χείμαρρο είμαστε εμείς. Έχοντας όλη την εμπειρία των προηγούμενων χρόνων, να χτίσουμε ένα ενιαίο ταξικό μέτωπο για να υπερασπίσουμε τα εργατικά μας συμφέροντα και τις ζωές μας.

 

Σήμερα χρειάζονται ενωτικοί, μαζικοί, αποφασιστικοί αγώνες για να αντισταθούμε στην αστική τάξη και τα μέτρα της, για να υπάρξουν κατακτήσεις υπέρ των εργαζομένων. Εμείς δεν υπακούμε ούτε στους “ευρωπαϊκούς θεσμούς”, ούτε στο ΔΝΤ, ούτε στα τραπεζικά και επιχειρηματικά λόμπι. Δε θα πληρώσουμε τα σπασμένα της κρίσης και του χρέους τους.

 

Παίρνουμε στα χέρια μας την κατάσταση!

 

Να μην περάσουν τα νέα μέτρα, να μην εφαρμοστούν στην πράξη!

 

Να εκφραστεί με κάθε τρόπο η αντίδραση των εργαζομένων!

 

Η επίθεση είναι παρατεταμένη, γι’ αυτό κι o αγώνας μας χρειάζεται να είναι μεγάλος και αποφασιστικός.

 

Ο εργοδοτικός γραφειοκρατικός συνδικαλισμός μόνο εμπόδια φέρνει στους εργαζόμενους. Πρέπει να απομονωθεί, να τσακιστεί η ξεπουλημένη λογική του.

 

Μέσα από συνελεύσεις στα σωματεία μας, επιτροπές αγώνα, οργανώνουμε τον αγώνα μας. Δουλεύουμε για να συγκροτηθεί ένας πλατύς συντονισμός συνδικάτων που θα παλέψει τα αιτήματα μας.

 

Κάτω τα χέρια από την απεργία. Δημοκρατία στους χώρους δουλειάς. Ελεύθερος συνδικαλισμός. Σωματεία στα χέρια των εργαζομένων, έξω οι εργοδοτικές ορντινάντσες. Κατάργηση όλων των προνομίων της γραφειοκρατίας.

 

ΣΤΗΡΊΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΑΛΟΎΜΕ ΣΕ ΚΆΘΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΉ ΚΙ ΑΠΕΡΓΙΑΚΉ ΔΡΆΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΆΤΩΝ ΑΠΈΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΆΘΕΣΗ ΚΑΙ ΨΉΦΙΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΊΟΥ:

 

ΔΕΥΤΈΡΑ 15/1 ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΈΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΉΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΉΡΙΑ ΣΕ ΌΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΆΔΑ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΌ ΤΩΝ ΤΑΞΙΚΏΝ ΣΥΝΔΙΚΆΤΩΝ».

 

Αναγνώστηκε 1826 φορές
ΝΙΚΟΣ ΓΟΥΡΛΑΣ

Κάντε κλικ στο όνομα του αρθρογράφου για να διαβάσετε όλα τα άρθρα του.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΠΟ ΝΙΚΟΣ ΓΟΥΡΛΑΣ