Να μην υπογραφεί η απαράδεκτη σύμβαση Δημοσίου – ΕΥΔΑΠ, ανακοίνωση

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2018 11:19 Συντάκτης:

 

 

Όχι στην μετατροπή της ΕΥΔΑΠ σε φορομπηχτικό 
και εισπρακτικό μηχανισμό για τους δανειστές και τους μετόχους!

 

 

 

Το Συμμετοχικό Ενωτικό Κίνημα Εργαζομένων και Συνταξιούχων (ΣΕΚΕΣ) στην ΕΥΔΑΠ, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

 

Περισσότερα από ποτέ «μαύρα σύννεφα» μαζεύονται πάνω από την ΕΥΔΑΠ. Η πολιτική της, πιο αποτελεσματικής μνημονιακής κυβέρνησης να «αξιοποιήσει» δημόσια περιουσία και επιχειρήσεις για να μεταφερθούν πόροι από την κοινωνία προς τους δανειστές, τις αγορές και τους «επενδυτές», ολοκληρώνεται με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα που ήρθε στη Βουλή για την οριστική θεσμοθέτηση του μνημονιακού καθεστώτος. Συγκεκριμένα:    

 

Με το πολυνομοσχέδιο τροποποιείται η δανειακή σύμβαση του 2015 και η περιουσία του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ ΑΕ) και της ΕΥΔΑΠ, μπαίνει ενέχυρο (εγγύηση το λέει η κυβέρνηση) «απαρέγγλιτα και άνευ όρων» για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Αν αδυνατεί να πληρώσει το κράτος θα πληρώνει η ΕΣΣΥΠ και κατ’ επέκταση η ΕΥΔΑΠ. Με σειρά άρθρων στο πολυνομοσχέδιο γίνεται ξεκάθαρος ο ρόλος του Υπερταμείου για τις επόμενες δεκαετίες, όπως επίσης και ο ασφυκτικός έλεγχος των δανειστών σε κάθε του δραστηριότητα.  

 

Στα προαπαιτούμενα βρίσκεται και η εφαρμογή της ΚΥΑ 135275/19.5.2017 της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων για την κοστολόγηση του νερού για την επιβολή του Περιβαλλοντικού φόρου μέσω των τιμολογίων των Εταιρειών Ύδρευσης που πρέπει να επιβληθεί μέχρι τον Οκτώβριο (βλέπε εγκύκλιο του Υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας για την κερδοφορία της (που είναι πλέον ο βασικός της σκοπός λόγω Υπερταμείου) να μετατραπεί σε άγριο φορομπηχτικό μηχανισμό.

 

Η Σύμβαση καθορίζει (αυθαίρετα και χωρίς την εφαρμογή της ΚΥΑ για την τιμολόγηση) την τιμή του αδιύλιστου νερού που θα προμηθεύεται η ΕΥΔΑΠ ΑΕ από την ΕΥΔΑΠ Παγίων στα 0,163€ το κυβικό. Καθορίζει (και πάλι αυθαίρετα) την αμοιβή της ΕΥΔΑΠ για την λειτουργία και συντήρηση των εξωτερικών Υδραγωγείων σε 0,054€ ανά κυβικό. Θέτει ως ελάχιστο τίμημα νερού που πρέπει να καταβάλλεται τα 48.900.000 € που σημαίνει ότι η ΕΥΔΑΠ για να μην καταστεί ελλειμματική και για να διατηρήσει την κερδοφορία της στα σημερινά επίπεδα θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε γενναία μείωση του κόστους λειτουργίας της (βλέπε μισθοί) και σε μεγάλη αύξηση των τιμολογίων της.

 

Η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, μετά την πλήρη αποκρατικοποίησή της ΕΥΔΑΠ με την ένταξή της στο Υπερταμείο, ανοίγει το δρόμο στην βασική επιδίωξη των μνημονίων, που είναι η παράδοσή της ΕΥΔΑΠ στους ιδιώτες, είτε μέσω ΣΔΙΤ είτε μέσω της παραχώρησης του μάνατζμεντ (όπως σύμφωνα με δημοσιεύματα έχουν «υποσχεθεί» στους Γάλλους).

 

Όχι μόνο δεν πρέπει να μείνουμε στα λόγια και τις ανακοινώσεις, αλλά δεν πρέπει να υπογραφεί η απαράδεκτη σύμβαση, που αλλάζει πλήρως το γράμμα και πνεύμα του νόμου Ν. 2744/1999.

 

Κάντε κλικ στο όνομα του αρθρογράφου για να διαβάσετε όλα τα άρθρα του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Kommon

Θέλουμε να μιλήσουμε για τον κομμουνισμό της εποχής μας, την αναγκαία αλλά όχι δεδομένη προοπτική. Θέλουμε να μιλήσουμε ταυτόχρονα για την καθημερινή επιβίωση και τον αγώνα γι’ αυτήν.

ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εγγραφείτε στην λίστα επικοινωνίας μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι.