15.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

38ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας: Χειρότερα από κάθε άλλη φορά Ψεκάστε – Ψηφίστε – Τελειώσατε!


Πηγή: Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Ψηφιακών Μέσων Αττικής

Τον Φλεβάρη του 2019 το συνέδριο της ΟΙΥΕ δεν ξεκίνησε καν, διαλύθηκε μέσα σε ένταση και διαξιφισμούς. Η ένταση και οι διαξιφισμοί υπήρχαν σε όλα τα συνέδρια της ΟΙΥΕ, τα τελευταία χρόνια… και σχετίζονταν με τη νόθα αντιπροσώπευση συνέδρων. Αλληλοκατηγορίες εκτοξεύονταν από τις κυρίαρχες παρατάξεις. Οι κατηγορίες αυτές ήταν όλες αληθείς (ή «αληθείς»). Οι αλληλοκατηγορίες πάντα καταλάγιαζαν και βρίσκονταν ένα mondus vivendi από τις κυρίαρχες παρατάξεις (ΠΑΣΚΕ, ΕΑΚ, ΔΑΣ/ΠΑΜΕ, ΔΑΚΕ), ώστε το συνέδριο να πραγματοποιηθεί. «Υποχωρούμε λίγο εμείς, υποχωρήστε και εσείς. Θα μας κόψετε κάποιους συνέδρους εσείς, αλλά δεχτείτε να σας κόψουμε κάποιους συνέδρους και εμείς»… και ο γραφειοκρατικός παραταξιακός συνδικαλισμός έβρισκε πάντα γλώσσα συνεννόησης. Διεξάγονταν κατόπιν ένα συνέδριο αστραπή με τα μάτια όλων στοχο-προσηλωμένα στις κάλπες, για την ανάδειξη διοικητικών οργάνων και αντιπροσώπων για το συνέδριο της ΓΣΕΕ.

 

Τον Φλεβάρη του 2019 η αντιπαράθεση για τους νόθους συνέδρους έφτασε στο σημείο να διαλυθεί, χωρίς καν να ξεκινήσει,  το 38ο συνέδριο. Λίγους μήνες αργότερα διορίστηκε από τα δικαστήρια διοίκηση στην Ομοσπονδία, με υποχρέωση να κάνει συνέδριο σε έξι μήνες. Τα λοκντάουν τράβηξαν προς τα πίσω το χρονικό όριο γι’ αυτή την υποχρέωση… και φτάσαμε τον Οκτώβρη του 2021 να εξαγγέλλεται το αναβληθέν, από τον Φλεβάρη του 2019, 38ο συνέδριο της ΟΙΥΕ. Όμως και πάλι δεν έγινε. Υπήρξε δικαστική παρέμβαση, μετά από την προσφυγή της παράταξης ΕΝΕΡΓΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ (δηλαδή ΠΑΣΚΕ).

 

Τριάντα δύο μήνες μετά τον Φλεβάρη του 2019, οι συμμαχίες για τη διεξαγωγή του συνεδρίου άλλαξαν. Ενώ τότε ήταν όλοι ενωμένοι ενάντια στην ΔΑΣ/ΠΑΜΕ, την οποία κατήγγειλαν για τραμπουκισμούς και διάλυση του συνεδρίου, τώρα υπάρχει «συμφωνία κυρίων» ανάμεσα στην ΕΑΚ και την ΔΑΣ/ΠΑΜΕ να γίνει το συνέδριο «σε βάρος» της παράταξης ΕΝΕΡΓΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ (ΠΑΣΚΕ). Να κόψουν δηλαδή πέραν του δέοντος πολλούς συνέδρους από τη συγκεκριμένη παράταξη.Η απόπειρα για συνέδριο, ένα μήνα πριν, δεν ευδοκίμησε. Στις 27-28 Νοέμβρη γίνεται νέα απόπειρα διεξαγωγής του. Για να ακριβολογούμε επιδιώκεται να στηθεί κάλπη. Περί αυτού πρόκειται. Δεν θα διεξαχθεί συνέδριο με ομιλίες αντιπροσώπων, προτάσεις και αποφάσεις αγώνα. Συντεταγμένα οι παραταξιακοί στρατοί θα οδηγηθούν στις κάλπες. Μια αηδία δηλαδή!

 

Αυτές τις διαδικασίες ο Σύλλογός μας πάντα τις καταδίκαζε απερίφραστα, τις καταδικάζει και τώρα. Αυτές οι διαδικασίες είναι εκφυλιστικές και καμία σχέση δεν έχουν με τις ανάγκες και τα προβλήματα των εργαζόμενων, τόσο αυτών που είναι στα συνδικάτα όσο και αυτών που δεν είναι.Στις αλληλο-καταγγελίες περί νοθείας απαντάμε, «όλοι έχετε δίκιο». Δεν έχουμε τους μηχανισμούς για να αποδείξουμε σε όλη του την έκταση το φαινόμενο της νοθείας, αλλά οι λίγες πληροφορίες που φτάνουν σε εμάς, αποδεικνύουν περίτρανα πως όλοι κινούνται και με αυτόν τον τρόπο για να εμφανίσουν αυξημένα νούμερα ψηφισάντων στα σωματεία, άρα και περισσότερους αντιπρόσωπους στα συνέδρια. Όλες οι κυρίαρχες παρατάξεις θεωρούν ως το απαύγασμα της συνδικαλιστικής «πάλης» το να μαζέψουν κουκιά στην κάλπη. Γι’ αυτό κάνουν νοθείες, γι’ αυτό χρησιμοποιούν θεμιτά και αθέμιτα μέσα να υφαρπάξουν την ψήφο των συναδέλφων, γι’ αυτό κάνουν εκλογές πολυήμερο γαϊτανάκι (εκλογές που κρατούν ένα μήνα… και παίρνουν και 15 ημέρες παράταση… με κάλπες στημένες σε εκατό διάσπαρτα σημεία κοκ).  Αυτό που επίσης πρέπει να ξέρουν όλοι οι συνάδελφοι είναι, πως τα ποσοστά, οι ψήφοι, οι έδρες συνδέονται με προνόμια (π.χ. απαλλαγές συνδικαλιστών από την εργασία τους) και με χρηματοδοτήσεις από το κράτος. Ως σύλλογος είμαστε πολύ μακριά απ’ αυτές τις λογικές και πρακτικές. Αφήνουμε στη μιζέρια τους όλους όσοι τις επιλέγουν, ό,τι χρώμα και αν φοράνε (μπλε, πράσινο, ροζ, ή κόκκινο).

 

Θα συμμετέχουμε στο 38ο συνέδριο της ΟΙΥΕ για να καταγγείλουμε αυτού του τύπου τον συνδικαλισμό και για να αναδείξουμε τα εργατικά προβλήματα και τους εργατικούς αγώνες.Θα καταθέσουμε το λόγο μας για τις απαιτήσεις της περιόδου, για την ανάγκη αγωνιστικής αντίστασης, από τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα, στην αντεργατική λαίλαπα των κυβερνώντων και των αφεντικών.

 

Ο ΣΥΒΧΨΑ επιμένει στον μαχητικό αυτοοργανωμένο συνδικαλισμό. Επιμένουμε στους αδιαμεσολάβητους αγώνες που προκύπτουν από τη βάση των εργαζόμενων και συντονίζονται από τα κάτω.

Και μέσα στο συνέδριο και έξω από αυτό αισθανόμαστε αλληλεγγύη με όποιον εργαζόμενο/η και με όποιο σωματείο παλεύει και αντιστέκεται, ανεξάρτητα από την παραταξιακή του προτίμηση. Οι κυρίαρχες παρατάξεις χωρίζουν, τα κοινά προβλήματα και οι κοινοί αγώνες ενώνουν. Ποτέ δεν σκεφτήκαμε σε ποια παράταξη ανήκει ο απολυμένος συνάδελφος/ισσα. Ποτέ δεν ρωτήσαμε σε ποια παράταξη ανήκει η συναδέλφισσα/ος που θέλει να σηκώσει κεφάλι και θέλει να αντιπαλέψει την εργοδοσία. Ούτε τώρα, ούτε στο μέλλον θα διαχωριστούμε από συναδέλφους και σωματεία για παραταξιακά συμφέροντα. Τα πολιτικάντικα παραταξιακά παιχνίδια τα χαρίζουμε στις συνδικαλιστικές γραφειοκρατίες. Εμείς συνεχίζουμε στο δρόμο του ταξικού αγώνα και της ταξικής αλληλεγγύης.

 

Τώρα ενωμένοι να αγωνιστούμε:

– για τα δικαιώματά μας στην εργασία, την υγεία, τη μόρφωση

– για μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας όπως: Αποσυμφόρηση στα ΜΜΜ, πύκνωση των δρομολογίων και δρομολόγηση περισσότερων λεωφορείων. Μείωση των μαθητών στις σχολικές αίθουσες. Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, ανάκληση των αναστολών των 7.000 ανεμβολίαστων υγειονομικών, προσλήψεις υγειονομικών στα δημόσια νοσοκομεία κοκ. Παροχή δωρεάν διαγνωστικών τεστ σε όλους/ες στους χώρους υψηλής συγκέντρωσης πληθυσμού. Κάλυψη του κόστους από την εργοδοσία στους χώρους εργασίας.   Αποσυμφόρηση σε χώρους εργασίας και εγκλεισμού. Εμβόλια και υγειονομική περίθαλψη για όλους/ες, κατάργηση της πατέντας. Τα εμβόλια και τα φάρμακα δεν πρέπει να είναι εμπόρευμα.

Να ανακληθούν τα τιμωρητικά διαχωριστικά μέτρα σε βάρος των ανεμβολίαστων εργαζόμενων / πολιτών.

Καμιά αναστολή εργασίας και απόλυση εργαζομένων με πρόσχημα το εμβόλιο και την πανδημία.

– για αυξήσεις στους μισθούς και συλλογικές συμβάσεις εργασίας, για αυξήσεις στις συντάξεις και στο επίδομα ανεργίας, ώστε να μπορέσουμε να ζήσουμε.

– για να ανατραπεί ο αντεργατικός – αντισυνδικαλιστικός νόμος Χατζηδάκη. Τα σωματεία δεν θα υποκύψουν στους ελέγχους και τα εμπόδια που βάζει το κράτος στην ελεύθερη συνδικαλιστική δράση.

– για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας χωρίς εντατικοποίηση, χωρίς διευθέτηση του χρόνου εργασίας που καταστρατηγεί το 8ωρο και το σταθερό ωράριο, χωρίς ανάγκη / πίεση για υπερωρίες, χωρίς εργοδοτική και διευθυντική αυθαιρεσία, χωρίς δουλειά την Κυριακή.

– για ριζική μείωση του χρόνου εργασίας.

– για να απαγορευτούν / σταματήσουν οι απολύσεις.

– για να στηριχθούν οι άνεργοι και όλες οι ευπαθείς (οικονομικά και κοινωνικά) ομάδες.

– για δικαιώματα στους μετανάστες και πρόσφυγες.

Για να (ξανα)κάνουμε τα αδύνατα δυνατά… πρέπει να κάνουμε πάλι τον συνδικαλισμό μια όμορφη λέξη

Η αλληλεγγύη η συναδελφική στα αφεντικά φέρνει ταραχή!

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ