Μεγάλη απεργιακή διαδήλωση

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη, 02 Μαϊος 2023 12:07 Συντάκτης:
Βαθμολογήστε το άρθρο
(2 ψήφοι)
Μεγάλη απεργιακή διαδήλωση

Η φετινή εργατική πρωτομαγιά τιμήθηκε με μαχητικότητα σε όλη την Ελλάδα. Μετά τις μεγαλειώδεις διαδηλώσεις και τις δύο μαζικές απεργίες του προηγούμενου διαστήματος με αφορμή το δυστύχημα των Τεμπών, η φετινή εργατική πρωτομαγιά είχε ειδική βαρύτητα.

Τα ζητήματα της υπεράσπισης των δημοσίων αγαθών ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, των αυξήσεων των μισθών και της επαναφοράς των Συλλογικών Συμβάσεων και βασικά το ζήτημα της μείωσης του χρόνου εργασίας χτυπούν στην καρδιά των σύγχρονων εργατικών διεκδικήσεων που πασχίζουν, παρά τις δυσκολίες και τις υποχωρήσεις του συνδικαλιστικού κινήματος, να βγουν ξανά στο προσκήνιο.

Παρά τον προεκλογικό πυρετό είναι ανάγκη το εργατικό κίνημα να συνεχίζει να ορίζει την κοινωνική ατζέντα, να θέτει ζητήματα και να διαμορφώνει την πολιτική του. Μπορεί οι συνθήκες του καιρού και του τριημέρου να μην ήταν ευνοϊκές και η μαζικότητα να μην ήταν η απαιτούμενη για την περίοδο, ωστόσο σήμερα δόθηκε ένα αγωνιστικό μήνυμα. Στην Αθήνα το ΠΑΜΕ διαδήλωσε στο Σύνταγμα, ενώ στην Κλαθμώνος βρέθηκε η ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-ΕΚΑ. Φαίνεται πως η σημερινή συνδικαλιστική γραφειοκρατεία δε θέλει και δε μπορεί να εκφράσει τα σύγχρονα εργατικά αιτήματα, το επιακιροποιημένο μήνυμα της εργατικής πρωτομαγιάς, γι΄αυτό κι φετινή συγκέντρωση τους δεν ήταν ούτε δυναμική ούτε μαζική.

Στα προπύλαια συναντήθηκαν ευρύτερα ρεύματα του μαχητικού συνδικαλισμού, πρωτοβάθμια σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι, σχήματα και κινήσεις. Η ΜΑΧΗ-Ανεξάρτητη Εργατική Ταξική Ενωτική Κίνηση διαδήλωσε με μαζικό μπλοκ, επιχειρώντας να αναδείξει τις ζωτικές διεκδικήσεις των εργαζομένων σήμερα και το σύγχρονο φορτίο της πρωτομαγιάς. Είναι ανάγκη όλα τα σφυριά να χτυπήσουν από κοινού ώστε να συγκροτηθεί και να δυναμώσει το ρεύμα ενός ταξικού συνδικαλισμού που με ενότητα και ανεξαρτησία θα στήσει στον τοίχο την πολιτική του κεφαλαίου, θα απομονώσει τον εσμό του εργοδοτικού συνδικαλισμού και θα επιβάλλει νέες κατακτήσεις για τη σύγχρονη εργατική τάξη.