A+ A A-

Προμήνυμα εκλογών τα σκάνδαλα και οι ...κορδέλες;Του Γιώργου Λαουτάρη

 

Κοκτέιλ εκλογών θυμίζουν όλα τα συστατικά της κυβερνητικής ατζέντας. 

 

 

Καθημερινή σκανδαλολογία για την αποδόμηση της αντιπολίτευσης, εγκαίνια μεγάλων έργων, αντιπερισπασμοί για τη συμφωνία με τους δανειστές που φέρνει νέα μέτρα, προς διάψευση των σχετικών υποσχέσεων.

 

Είναι πράγματι οι κάλπες κοντά;

Η εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο της Μεγάλης Πέμπτης 13 Απριλίου φούντωσε την εκλογολογία. Ο πρωθυπουργός περιέγραψε τον «οδικό χάρτη» για τα επόμενα βήματα της συμφωνίας που έφερε ως εξής: 

 

●       21 - 22 Απριλίου η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ, όπου και θα γίνουν οι προκαταρκτικές συζητήσεις για χρέος.

●       Επιστροφή τεχνικών κλιμακίων για ολοκλήρωση συμφωνίας.

●       Συνεδρίαση Eurogroup - πιθανόν και έκτακτο στις αρχές Μαΐου για έγκριση συμφωνίας και προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

●       Ανοίγει δρόμος στην ΕΚΤ να εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

 

Μέχρι να υπάρξει μια (όποια) συμφωνία για το χρέος, η Βουλή δεν θα νομοθετήσει μέτρα, όπως έχει ξεκαθαρίσει ο πρωθυπουργός. Κατά τον Αλέξη Τσίπρα, το χαρτί της όποιας ρύθμισης για το δημόσιο χρέος μαζί με το κλείσιμο της αξιολόγησης δίνει στην κυβέρνηση το «μομέντουμ», όπως είπε χαρακτηριστικά. «Αυτή η εξέλιξη μπορεί να οδηγήσει σε πολιτική επιτυχία και σε νέα εκλογική νίκη», τόνισε στους υπουργούς του. Και πρόσθεσε πως μετά το κλείσιμο της συμφωνίας «έχουμε χρυσή ευκαιρία».
Προς το παρόν πάντως, η κυβέρνηση εφαρμόζει μια επικοινωνιακή συνταγή που θυμίζει άλλες εποχές.

 

Πρώτον, προβάλλει ένα ΣΥΡΙΖΑϊκό «Success story» με τον πρωθυπουργό να κόβει κορδέλες εγκαινίων σε έργα οδοποιίας (προσπερνώντας βολικά το γεγονός ότι είναι χρυσοπληρωμένα και έχουν διόδια).

 

Και δεύτερον, ξεκινά ένα νέου τύπου «σκληρό ροκ» απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση, αξιοποιώντας τόσο τις Εξεταστικές Επιτροπές της Βουλής (Υγεία και Εξοπλιστικά εντός ολίγου, σχέσεις κομμάτων με ΜΜΕ και τράπεζες προ μηνών), όσο και συστηματικές διαρροές στον φιλοκυβερνητικό Τύπο για να δημοσιοποιήσει υποθέσεις της παλιάς διαπλοκής που κατά το Μαξίμου «έφερε τη χώρα στην κρίση».

 

Βέβαια, για να πετύχει το κοκτέιλ των εκλογών, απαιτείται και η λαϊκή συναίνεση. Οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν μια ζοφερή εικόνα για την απήχηση της κυβέρνησης στην κοινωνία, κατεβάζοντας τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και στο 15%. Είναι μια καταβύθιση που δεν εκπλήσσει κανέναν: η κυβέρνηση πληρώνει τη διάψευση ακόμη κι εκείνων των μισών εξαγγελιών του Σεπτέμβρη του 2015. Το γεγονός αυτό από μόνο του αρκεί φυσικά να απομακρύνει το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες, καθώς κανείς δεν προκαλεί πρόωρες εκλογές για να τις χάσει υπό το βάρος της ανεργίας που παραμένει καθηλωμένη στο 23% και των μισθών κάτω από τα 500 ευρώ.

 

Το επιτελείο Τσίπρα πάντως υπολογίζει ότι μπορεί να αντιστρέψει το κλίμα και να περάσει σε μια πολιτική αντεπίθεση. Πλέον ένα ...θετικό σοκ είναι όσο ποτέ απαραίτητο καθώς κυριαρχεί η αίσθηση τόσο στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, όσο και σε τμήματα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ότι η «εντολή» του Σεπτεμβρίου 2015 εξαντλείται, μαζί με τα όρια αντοχής της κοινωνίας. 

 

Οι κρίσιμες αποφάσεις προφανώς δεν έχουν ληφθεί ακόμα. 

Banner για εσωτερικές σελίδες κάτω

ΝΕΑ

bananiotis 2014