ΙΣΤΟΡΙΑ

ΙΣΤΟΡΙΑ (75)

 

«Η τέχνη δεν έχει καμιά υποχρέωση να ‘ναι πολυτέλεια των ακαμάτηδων. Κάθε τέχνη οφείλει να ‘χει κοινωνική αποστολή και χρησιμότητα», Ντενί Ντιντερό

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2021 11:55 Συντάκτης:

 

Πηγή: Ergasianet

 

Στο πλήθος των δημοσιευμάτων που βλέπουν το φως με αφορμή τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, ακόμη και σ’ αυτά που θα μπορούσαν να ενταχθούν σε μια μαρξιστική προσέγγιση της ιστορίας και επικεντρώνουν, λιγότερο ή περισσότερο, στις ταξικές κοινωνικές διεργασίες της εποχής, απουσιάζουν οι αναφορές στην εργατική τάξη.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2021 10:47 Συντάκτης:

 

Πηγή: Ριζοσπάστης

 

Η ιδιοκτησία γης αποτελεί κομβικό ζήτημα για την κατανόηση των σχέσεων παραγωγής στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Στην τροποποίηση του καθεστώτος ιδιοκτησίας της γης αποτυπώνονται η επίδραση της επέκτασης των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής στα εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αλλά και τα διαφορετικά συμφέροντα των κοινωνικών - ταξικών δυνάμεων, τα οποία και μας βοηθούν να κατανοήσουμε τη στάση που κράτησαν απέναντι στην Επανάσταση του 1821.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2021 14:16 Συντάκτης:

 

Σαν σήμερα στις 27 Δεκεμβρίου του 1831 ξεκινάει το ταξίδι του πλοίου Beagle. Το Beagle ήταν ένα τρικάταρτο μπρίκι, 240 τόνων, με πλήρωμα 60 άνδρες και οπλισμένο με 10 κανόνια. Σκοπός της αποστολής ήταν η εύρεση και χρονομέτρηση σημείων γύρω από την υδρόγειο ώστε να διευκολύνεται η αγγλική ναυσιπλοΐα.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Κυριακή, 27 Δεκεμβρίου 2020 18:27 Συντάκτης:

Η προσωπικότητα της Επανάστασης που άσκησε τη μεγαλύτερη γοητεία στη συλλογική μνήμη είναι αυτή του Γ. Καραϊσκάκη, του  «μούλου» που έφτασε να γίνει ο αρχιστράτηγος της επαναστατημένης Ελλάδας. Η ταπεινή καταγωγή, η μυθιστορηματική ζωή του, η αθυροστομία του, γοήτευαν τη φαντασία. Έγινε θεατρικό έργο, μυθιστόρημα, ποίημα, τραγούδι. Με τη στάση του στην κορύφωση της Επανάστασης και τη διάχυτη υποψία ότι δολοφονήθηκε, αποτέλεσε το ιδανικό πρότυπο και για την αριστερή ιστοριογραφία που τον αγιοποίησε, αποσιωπώντας όσα θεωρήθηκαν πως δεν ταίριαζαν με την εικόνα του «αγνού λαϊκού αγωνιστή». Αξιοπρόσεκτο πως τα ίδια στοιχεία αποσιωπώνται κι από την επίσημη ιστορία καθώς χαλούν το αφήγημα του «εθνικού ήρωα». 

Αναφερόμαστε στα πρώτα χρόνια της Επανάστασης όπου η στάση του Καραϊσκάκη ήταν, τουλάχιστον, αμφιλεγόμενη. Στην πραγματικότητα μόλις το 1825 θα ταχθεί ανοιχτά με την Επανάσταση. Κι όμως, ακριβώς αυτά τα πρώτα χρόνια, όταν ταλαντευόταν ανάμεσα στην προοπτική να εξασφαλίσει ένα μεγάλο αρματολίκι στην Οθωμανική αυτοκρατορία ή να προσχωρήσει στους Επαναστάτες θα άξιζε να αναδειχθούν,  γιατί αποδεικνύουν τη δύναμη της Επανάστασης να αλλάζει συνειδήσεις.  

Το είχε πει ο ίδιος  όταν το καλοκαίρι του 1826 στο Ναύπλιο ο Ζαΐμης του ανακοινώνει, την αρχιστρατηγία. Ο διάλογος διασώζεται από τον Δ. Κόκκινο:

 "Καραϊσκάκη, δεν έκαμες έως τώρα όσο έπρεπε το χρέος σου προς την πατρίδα."

 "Δεν το αρνούμαι. Όταν θέλω γίνομαι άγγελος. Και όταν θέλω γίνομαι διάβολος. Από τώρα έχω σκοπό να γίνω άγγελος". 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου 2020 14:33 Συντάκτης:

 

 

Με αφορμή τα 76 χρόνια από τα Δεκεμβριανά, θα επιχειρήσω να κάνω μια εκτίμηση της διπλής ένοπλης επανάστασης με την μεταξύ τους βέβαια σχετική διακριτότητα σε στόχους και σε πολιτικές δυνάμεις που πήραν μέρος ή και πρωταγωνίστησαν: Της ΕΑΜικής της περιόδου ‘42-‘45 και η συνέχειά της, με την τρίχρονη εποποιία ‘47-‘49 του Δημοκρατικού Στρατού.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη, 08 Δεκεμβρίου 2020 09:43 Συντάκτης:

Μόλις ενάμισι μήνα από την Απελευθέρωση και την εγκατάσταση της κυβέρνησης «εθνικής ενότητας» στην Αθήνα, το ζήτημα της διάλυσης των αντάρτικων δυνάμεων και της συγκρότησης εθνικού στρατού αποτέλεσε την αφορμή για την ένοπλη σύγκρουση που έμεινε στην ιστορία με τους όρους «Δεκεμβριανά» και «Μάχη της Αθήνας».

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη, 03 Δεκεμβρίου 2020 11:23 Συντάκτης:

 

Ήδη από τον Σεπτέμβριο του 1942, ενόψει της μεγάλης επίθεσης στο Ελ Αλαμέιν, το βρετανικό Στρατηγείο Μέσης Ανατολής προσανατολιζόταν σε μια δυναμική ενέργεια στην περιοχή της ανατολικής Στερεάς, για τη διακοπή της σιδηροδρομικής σύνδεσης Θεσσαλονίκης – Αθήνας, μέσω της οποίας ανεφοδιάζονταν οι γερμανικές στρατιωτικές δυνάμεις που πολεμούσαν στη βόρεια Αφρική.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2020 14:03 Συντάκτης:

 

Στην επίσημη Ιστορία σπάνια θα συναντήσουμε αναφορά στη μάχη του Ανάλατου (24 Απρίλη 1827), τη μεγαλύτερη ήττα των Ελλήνων στην Επανάσταση του 1821. Δεν πρόκειται για την τακτική των επίσημων ιστοριών να μεγαλοποιούν τους «θριάμβους» και να αποκρύπτουν τις «ήττες». Στην περίπτωση της μάχης του Ανάλατου έχουμε μια προσχεδιασμένη καταστροφή που οργάνωσαν οι πράκτορες της Αγγλίας Κόχραν, Τσώρτς και Μάσον κι ο Γάλλος ναύαρχος Δεριγνύ με τη συνεργασία των Ελλήνων ηγετών του Αγγλικού και του Γαλλικού κόμματος ώστε να περιοριστεί η Επανάσταση στην Πελοπόννησο. Η αποσιώπηση (η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων δεν έχει ακούσει ποτέ ούτε τη λέξη «Ανάλατο» ούτε καν γνωρίζει πως η τοποθεσία αυτή βρίσκεται στη σημερινή οδό Συγγρού, στα όρια του δήμου της Ν. Σμύρνης με τη συνοικία του Ν. Κόσμου) αυτήν την παράμετρο θέλει να εξαφανίσει από τη συλλογική μνήμη. 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2020 17:23 Συντάκτης:

του Alexander Amberger*

μετάφραση: Αλέξ Κάντζιας - Ρόντε

Πηγή: Jacobin

Η κληρονομιά των αριστερών αντιφρονούντων στη ΛΔΓ έχει ξεχαστεί. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η σκέψη τους δεν έχει χάσει την επικαιρότητα της. Τι ζητούσαν; Έναν δημοκρατικό οικό-σοσιαλισμό.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2020 10:47 Συντάκτης:
Σελίδα 1 από 6

Kommon

Θέλουμε να μιλήσουμε για τον κομμουνισμό της εποχής μας, την αναγκαία αλλά όχι δεδομένη προοπτική. Θέλουμε να μιλήσουμε ταυτόχρονα για την καθημερινή επιβίωση και τον αγώνα γι’ αυτήν.

ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εγγραφείτε στην λίστα επικοινωνίας μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι.