A+ A A-

Δύο σημαντικοί νέοι Ρώσοι λογοτέχνες στην Αθήνα

 

Σεργκέι Σαργκουνόβ

 

 

 

Αυτή τη Δευτέρα στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης οι ιδιαίτερα δημοφιλείς στη Ρωσία και πολυμεταφρασμένοι λογοτέχνες Ζαχάρ Πριλέπιν, Σεργκέι Σαργκουνόβ κι ο ροκ μουσικός και συγγραφέας Αλεξάντερ Σκλιάρ, συναντούν Έλληνες συναδέλφους τους και το κοινό σε μια συζήτηση με θέμα: «Τέχνη και πολιτική: Ο ρόλος και η στάση της διανόησης απέναντι στις προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου».

 

 

 

Συντονίζει η Νάντια Βαλαβάνη ενώ έχουν προσκληθεί για να παρέμβουν γνωστοί Έλληνες διανοούμενοι και καλλιτέχνες.


 

Μια νέα γενιά Ρώσων δημιουργών, αυτή του 21ου αιώνα, ανδρώνεται συνεχίζοντας τις ισχυρές  παραδόσεις της ρωσικής διανόησης: Πριν απ’ όλα με τα έργα τους, αλλά και με την πολιτική και κοινωνική τους δράση, αναδεικνύονται σε παράγοντες επιρροής τόσο για την πορεία της σύγχρονης ρωσικής κοινωνίας όσο και ως προς τις διεθνείς αναζητήσεις της.


 

  • Και τώρα τι; Σχεδόν τριάντα χρόνια από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, παγκοσμιοποίηση και νεοφιλελευθερισμός μοιάζουν να αμφισβητούνται έμπρακτα σε μεγάλο μέρος του σύγχρονου κόσμου, διαψεύδοντας οριστικά τις προσδοκίες περί "τέλους της ιστορίας».


 

  • Ποιά είναι η ευθύνη των διανοούμενων για την αντιμετώπιση του νεοφασισμού, του εθνικισμού, της ξενοφοβίας και των ακροδεξιών μορφωμάτων, όταν προβάλλονται όχι ως «μακρύ χέρι» του συστήματος, αλλά ως "εναλλακτική προοπτική " διεξόδου από την πολιτική, οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική κρίση;


 

  • Είναι αναπόφευκτος ένας "νέος ψυχρός πόλεμος" ή και μια σύγκρουση- "αντίδοτο στην κρίση", όπως ευαγγελίζονται κι επιδιώκουν οι πιο επιθετικοί κύκλοι της Δύσης; Μπορεί να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος στην Ευρώπη μέσα σε κλίμα αντιποίνων και αντιμέτρων και έξω από ένα σύστημα συλλογικής ασφάλειας με συμμετοχή όλων ανεξαίρετα των χωρών και των λαών της;


 

  • Ποια η σχέση σήμερα μεταξύ τέχνης και πολιτικής; Μπορεί μακριά από τα νεοφιλελεύθερα πρότυπα μιας «τέχνης- καταφύγιο» από την κρίση και τα «χτυπήματα της μοίρας», πολύ περισσότερο μιας «τέχνης-life style», να υπάρξει στις σημερινές κρίσιμες συνθήκες μια τέχνη που να γίνεται σημαία μιας νέας λαϊκής αντίστασης;


 


 

Ζαχάρ Πριλέπιν


 


 

Αυτή τη Δευτέρα στις 7 μ.μ. στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206.


 

Ποιος είναι ο Zahar Prilepin: Γεννημένος το 1975 ο Prilepin θεωρείται σήμερα ο πιο πολυδιαβασμένος Ρώσος λογοτέχνης κι ένα από τα πρόσωπα με τη μεγαλύτερη δημόσια επιρροή στη χώρα του. Το Newsweek έγραψε γι’ αυτόν ότι «για να κατανοήσει κάποιος τη σημερινή Ρωσία, χρειάζεται να κατανοήσει τον Πριλέπιν» χαρακτηρίζοντάς τον «Ρώσο Χεμινγκγουέη». Με 17 έργα στη βιβλιογραφία του από το 2006 μέχρι τώρα, από τα οποία 8 μυθιστορήματα μεταφρασμένα σε πάνω από 10 γλώσσες, με έντονο πολιτικό περιεχόμενο, ο Prilepin συνηθίζει να προκαλεί συζητήσεις και με την προσωπική του δράση, καταγραμμένη στα μυθιστορήματα του, με τελευταία τέτοια εκδήλωση την πρόσφατη ανακοίνωσή του ότι τους τελευταίους μήνες δρα ως «υποδιοικητής ταξιαρχίας στο Ντονμπάς» κι ότι ξεκινάει με τον σκηνοθέτη Emir Kusturica διεθνή καμπάνια για την αντιμετώπιση του νεοναζισμού στην Ουκρανία.


 

Ποιος είναι ο Sergei Shargunov: Γεννημένος το 1980 και δημοσιογραφώντας από 19 ετών ο Shargunov κυκλοφόρησε το πρώτο του best seller «Ένα βιβλίο χωρίς φωτογραφίες» το 2011. Από τότε τα μυθιστορήματά του είναι από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στη Ρωσία, ενώ έχουν μεταφραστεί σε 8 γλώσσες. Ο Shargunov, που ο ίδιος λέει ότι «ανατράφηκε σε μια αντισοβιετική οικογένεια», αλλά ότι η γενιά του, «που μεγάλωσε στη δεκαετία του ’90, έχει το αίσθημα της ήττας» , ανέπτυξε από πολύ νέος έντονη πολιτική δραστηριότητα σε αριστερές οργανώσεις και είναι από το 2016 βουλευτής στη Ρωσική Δούμα, συνεργαζόμενος με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσίας.


 

Ο Alexander Sklyar: Γεννημένος το 1958, ο Sklyar άφησε το 1985 την καριέρα του διπλωμάτη για να ιδρύσει το ροκ συγκρότημα VA BANK. Από τότε ο τραγουδιστής/συνθέτης/ραδιοφωνικός και τηλεοπτικός παραγωγός/ηθοποιός και συγγραφέας Alexander Sklyar αναδείχτηκε σε μια ιδιαίτερα δημοφιλή προσωπικότητα στη Ρωσία και με εμφανίσεις σε πολλές χώρες. Τα έργα του είναι πολιτικά και κοινωνικά φορτισμένα κι ο ίδιος έχει έντονη αντιφασιστική δραστηριότητα.


 

Οι πληροφορίες από το Δελτίο Τύπου της εκδήλωσης


 

 

 

 

 

 

 

Banner για εσωτερικές σελίδες κάτω

ΝΕΑ

bananiotis 2014