ΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

 

 

Σε μία νέα καταγγελία προχώρησε ο συντονισμός φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Δ. Αττικής - Δ. Αθήνας «Δυτικό Μέτωπο». Όπως καταλογίζουν στο πρόσφατο δελτίο τύπου τους, το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι ενδείξεις για τη δημιουργία νέας χωματερής (ΧΥΤΑ) στη Φυλή, στη λεγόμενη γ΄ φάση της υφιστάμενης φαραωνικής εγκατάστασης.

 

Η κρίση στη διαχείριση των σκουπιδιών της περιφέρειας, που επίκειται να οξυνθεί αν δε ληφθούν δραστικά μέτρα, φαίνεται να αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση με την διαιώνιση του εγκλήματος που διαπράττεται στη Δυτική Αττική και την κατασκευή νέας χωματερής.

 

Η εγκατάσταση της Φυλής, που αποτελεί τη μεγαλύτερη χωματερή της Ευρώπης, με παραπάνω από μισό αιώνα ζωή, υποδέχεται γύρω στους 1.800.000 τόνους/έτος (περίπου το 90% των απορριμμάτων της περιφέρειας).

 

Παράλληλα, φιλοξενεί ένα τεράστιο εργοστάσιο (ΕΜΑΚ) επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων, το μοναδικό αποτεφρωτήρα επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων στην Ελλάδα, μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με καύσιμη ύλη το βιοαέριο που παράγεται από την αποδόμηση των απορριμμάτων και μονάδες επεξεργασίας των υγρών αποβλήτων.

 

Η εν λόγω εγκατάσταση αποτελεί μία διαρκή, καταστροφική διαδικασία για το περιβάλλον και τους κατοίκους της περιοχής. Φέρνει τον «αργό θάνατο ολόκληρης της Δυτικής Αττικής», όπως διατρανώνουν οι αγωνιζόμενοι κάτοικοι, αφού «επί δεκαετίες διασπείρει δυσοσμία και αέριους ρύπους, ρυπαίνει τα εδάφη, τα επιφανειακά και τα υπόγεια νερά, «παράγει» δυσανάλογα υψηλά ποσοστά δερματικών, αναπνευστικών και καρκινικών παθήσεων, θέλουν να διατηρήσουν σε λειτουργία και να τη μεγαλώσουν, επεκτείνοντας τη δυναμικότητα του ΕΜΑΚ και «φορτώνοντάς» τη με μια νέα χωματερή, με το πρόσχημα της έκτακτης ανάγκης».

 

Όπως καταγγέλλει το Δυτικό Μέτωπο η υγειονομική βόμβα της Φυλής είναι πολιτική επιλογή όλων των τελευταίων κυβερνήσεων και της τωρινής, της ηγεσίας της περιφέρειας αλλά και πολλών δήμων της Αττικής που βολεύονται στην παρούσα κατάσταση.

 

Δεν αποτελεί απλώς μία λύση ανάγκης, λόγω της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα. Αντιθέτως η πάγια άρνηση να προχωρήσει ένα εθνικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων, με αποκεντρωμένη διαχείριση, δίκαιη και ισόρροπη κατανομή σε όλες τις περιοχές, με προτεραιότητα στις υποδομές ανακύκλωσης και κομποστοποίησης οργανικών υλικών, αποτελεί συνειδητή επιλογή της πολιτικής ηγεσίας. Στρατηγική κατεύθυνση είναι η ολοκληρωτική ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων για την ικανοποίηση των συμφερόντων μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που διαπλέκονται με το κράτος, την κεντρική εξουσία αλλά κι αυτή της τοπικής αυτοδιοίκησης.

 

«Ποιος, άλλωστε, παραβλέπει ότι το 95% του έργου που εκτελείται στην εγκατάσταση της Φυλής έχει παραχωρηθεί σε ιδιώτες εργολάβους, με την πρωτοκαθεδρία να ανήκει στον όμιλο Μπόμπολα; Ποιος δε βλέπει τις σκληρές μάχες που δίνονται, ανάμεσα στα διάφορα εργολαβικά σχήματα, κάθε φορά που προκηρύσσεται μια νέα εργολαβία στη Φυλή; Ποιος δεν έχει διαπιστώσει τη -διαχρονική- υποστήριξη του δήμου Φυλής στη λειτουργία της εγκατάστασης, προσβλέποντας στο «κερασάκι» των ανταποδοτικών ωφελημάτων για την άσκηση μικροπολιτικής; Πόσο ποιο κραυγαλέα να γίνει η εμπλοκή παραγόντων της περιφέρειας και του ΕΔΣΝΑ, καθώς και μερίδας εργοδοτικών συνδικαλιστών, στις ενδο-επιχειρηματικές διαμάχες, άλλοτε ωραιοποιώντας την αθλιότητα και άλλοτε προασπίζοντας τις θέσεις εργασίας, που -δήθεν- θα χαθούν αν κλείσει η εγκατάσταση της Φυλής;», σημειώνεται στο δελτίο τύπου.

 

Το Δυτικό Μέτωπο καλεί κυβέρνηση και περιφέρεια Αττικής ν’ αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να μη διανοηθούν να προχωρήσουν στη δημιουργία νέας χωματερής. Παράλληλα προσκαλεί τους  κατοίκους της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής σε αγωνιστική επαγρύπνηση.

 

 

 

Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2018 09:59 Συντάκτης:

 

Τη μαζική κατάργηση των επιδομάτων αναπηρίας των ατόμων με αυτισμό νομοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στις αρχές Ιανουαρίου. Το ευρωμνημονιακό καθεστώς αφού τσάκισε το λαϊκό εισόδημα, εξευτέλισε τη δημόσια υγεία και την κοινωνική πρόνοια, γράφει άλλη μία σελίδα κοινωνικής αναλγησίας. Συγκεκριμένα, με δύο υπουργικές αποφάσεις που επικυρώθηκαν με τη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στις 15/1, υποβιβάστηκε εντελώς αυθαίρετα το ποσοστό αναπηρίας του αυτισμού στο 50%. Σήμερα, το επίδομα αναπηρίας χορηγείται μόνο για ποσοστά από 67% και άνω. Από το 2012 μέχρι τώρα όλα τα άτομα του αυτιστικού φάσματος οποιασδήποτε βαρύτητας είχαν κατοχυρωμένο σαν ελάχιστο ποσοστό αναπηρίας το 67%, συνεπώς δικαιούνταν όλοι το αντίστοιχο επίδομα. Με την πρόσφατη αυθαίρετη αναθεώρηση του ποσοστού αναπηρίας, ένας μεγάλος όγκος ατόμων με αυτισμό αποκλείεται από τη χορήγηση επιδόματος. 

 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου 2018 11:27 Συντάκτης:

 

Ο λαός μας λέει μια παροιμία που συνοψίζει σοφά την αυθαιρεσία της εξουσίας σε όλες της τις μορφές «από κει που μας χρωστούσαν, μας πήραν και το βόδι». Αυτό ακριβώς συμβαίνει με την περίπτωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, του δημοσιονομικού ελλείμματος του 2009, του οποίου η διόγκωση αποτέλεσε την αφορμή για την είσοδο της χώρας στην επιτροπεία και την επιβολή των δυσβάσταχτων για τον λαό μνημονίων, η οποία συνεχίζεται ως σήμερα.

 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Κυριακή, 11 Φεβρουαρίου 2018 15:35 Συντάκτης:

 Την Τρίτη 16/1/2018 αντιπροσωπεία του Δυτικού Μετώπου συναντήθηκε με Ρένα Δούρου, περιφερειάρχη και πρόεδρο του ΕΔΣΝΑ, φορέα διαχείρισης στερεών αποβλήτων Αττικής και την  αντιπρόεδρο της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ Αφροδίτη Μπιζά. Από πλευράς Δυτικού Μετώπου επιδόθηκε ένα κείμενο υπογραφών τριών χιλιάδων (3.000) πολιτών, που ζητούν άμεσες λύσεις απέναντι στη διαρκή υποβάθμιση της Δυτικής Αττικής.

 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη, 30 Ιανουαρίου 2018 10:06 Συντάκτης:

 

 

 

Το κείμενο που ακολουθεί προέρχεται από παρέμβαση στη διάρκεια κοπής πίτας της Λαϊκής Συνέλευσης Νέας Φιλαδέλφειας.

 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου 2018 13:43 Συντάκτης:
Σελίδα 1 από 13

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Kommon

Θέλουμε να μιλήσουμε για τον κομμουνισμό της εποχής μας, την αναγκαία αλλά όχι δεδομένη προοπτική. Θέλουμε να μιλήσουμε ταυτόχρονα για την καθημερινή επιβίωση και τον αγώνα γι’ αυτήν.

ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εγγραφείτε στην λίστα επικοινωνίας μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι.