19.8 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στην Ελλάδα, κύριε Αυγενάκη, έχουμε Δημοκρατία και Ελευθερία της έκφρασης


Πηγή: Νέα Κρήτη

Με αφορμή την εκδικητική, τιμωρητική και εξοντωτική αγωγή του Αυγενάκη εναντίον της εφημερίδας Νέα Κρήτη, αναδημοσιεύουμε το άρθρο της εφημερίδας που χαίρει ευρείας αναγνώρισης.

Τα δημόσια πρόσωπα, όχι απλά υπόκεινται σε κριτική για θέματα δημόσιου ενδιαφέροντος ή συμφέροντος, αλλά υπό συνθήκες κανονικότητας, σε μια δημοκρατική χώρα όπως η πατρίδα μας, οφείλουν να την αποδέχονται.

Αυτό, άλλωστε, έχει κρίνει οριστικά και αμετάκλητα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε μια σειρά αποφάσεων πανευρωπαϊκά. Μάλιστα, μία εξ αυτών αφορούσε σε προσφυγή της εφημερίδας μας, όπου, δυστυχώς για το ελληνικό κράτος, υπήρξε και καταδίκη για τη μη τήρηση της αρχής αυτής.

Με αγωγή του ο κ. Αυγενάκης μάς ζητά 300 χιλιάδες ευρώ για την τιμή του, λέει. Ο εν λόγω υφυπουργός Αθλητισμού επιχειρεί να μας φιμώσει για να σταματήσουμε να ασκούμε ό,τι η δημοσιογραφία και ο θεσμικός της ρόλος επιτάσσει: τον έλεγχο δηλαδή στα “έργα και ημέρες” του ως υφυπουργός.

Μάλιστα, για να μην έχουμε καμία αμφιβολία για τους λόγους που τον ωθούν, στην ίδια αγωγή αναφέρει πως όλα αυτά τα πράττει προληπτικά, ώστε κάθε φορά που θα αναφερόμαστε με σχόλια, κριτική και κρίσεις επί του έργου του ως υφυπουργού, να ζητά αποζημίωση 5.000 ευρώ καθ’ εκάστη αναγραφή για τον ίδιο, αφού μπορεί να τον διαβάλουν, όπως λέει, στο εκλογικό σώμα, ενόψει της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης των βουλευτικών εκλογών.

Κοινώς, ζητάει επιλεκτική φίμωση και λογοκρισία προκαταβολικά για τις επερχόμενες εκλογές, παρότι αναφέρεται σε δημοσιεύματά μας στην αγωγή του της παρελθούσης διετίας.

Μάλιστα, έχοντας σκοπίμως παραλείψει στοιχεία ή “αλλοιώσει” τα αναγραφόμενά τους, με την αποσπασματική χρήση προτάσεών τους, επιχειρώντας να βγάλει άλλο νόημα στη διατύπωση από το πραγματικό και με στοιχεία στα αναγραφόμενα.

Δεν του έφτασε που με προηγούμενη εξώδικη δήλωση-διαμαρτυρία και τη δημοσιοποίησή της, την οποία έκανε με χορηγούμενη (επί πληρωμή δηλαδή και αλήθεια από πού;) δημοσίευση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επιχείρησε να προκαλέσει βλάβη ηθική και οικονομική στα Μέσα του Ομίλου μας, ως να επρόκειτο για τελική δικαστική απόφαση το εξώδικό του.

Τώρα προχωρά και σε αγωγή για δήθεν δυσφήμησή του και συκοφάντησή του διά του Τύπου, ζητώντας 300 χιλιάδες ευρώ (!!!) για την τιμή και υπόληψή του.

Ουσιαστικά βέβαια επιχειρεί να μας φιμώσει, με επίδικο να μην κάνουμε καμία αναφορά στο όνομά του, ενόψει της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης, όπως αναφέρει στην ίδια αγωγή.

Έτσι αντιλαμβάνεται τη λειτουργία της δημοσιογραφίας και της Δημοκρατίας επί των ημερών του ο κ. υφυπουργός, αλλά για το δικαίωμά μας να ασκούμε κριτική, να ελέγχουμε και να έχουμε δημόσια άποψη για το ήθος και το ύφος της Εξουσίας και ειδικά των κυβερνητικών θεσμών, η απάντησή μας θα είναι σε όλα τα πεδία: δημοσιογραφικά, δικαστικά, θεσμικά, ευρωπαϊκά και κυρίως στην κοινή γνώμη, για λογαριασμό της οποίας το Σύνταγμα έχει απόλυτα θεσμικά κατοχυρώσει τον ρόλο της δημοσιογραφίας και των ΜΜΕ.

Θα υπερασπιστούμε τα γραφόμενά μας με κάθε τρόπο απόδειξης, στοιχεία, μαρτυρίες κ.λπ. (και έχουμε πάρα πολλά). Αυτό θα συμβεί στις 17/2/2023 και ελπίζουμε ότι θα είναι εκεί ο ίδιος ο κ. Αυγενάκης (οι τυχόν πρακτικές των σκόπιμων αναβολών δε θα πιάσουν).

Μέχρι τότε η εφημερίδα μας και για όσο είναι ενεργός πολιτικός, και μάλιστα με χαρτοφυλάκιο, θα συνεχίσει να ασκεί την όποια κριτική και χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις χρηματικές απειλές για την τιμή του. Ασφαλώς μελετούμε και νομικά τη συμπεριφορά του και την πρόθεσή του να μας βλάψει ή να “εκβιάσει” τη ζητούμενη από αυτόν σιωπή μας, με τις πληρωμένες αναρτήσεις εξωδίκων, αλλά και για τα επιλεκτικά ισχυριζόμενά του στην αγωγή του. Και επιφυλασσόμεθα για τις μελλοντικές κινήσεις μας και στο νομικό πεδίο.

Στην Ελλάδα, κύριε Αυγενάκη, έχουμε Δημοκρατία και Ελευθερία της έκφρασης και της κριτικής. Ευτυχώς ακόμη και τα δημόσια πρόσωπα, κύριε υφυπουργέ, δεν είναι υπεράνω αυτής της αρχής. Φανταζόμαστε ότι τη θεμελιώδη αυτή αρχή της Δημοκρατίας και του Συντάγματος την προσυπογράφουν και οι πολιτικοί σας προϊστάμενοι μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου, ιδίως αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη και ευαίσθητη περίοδο.

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ