Παράνομη επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής καταγγέλλει το Δυτικό Μέτωπο

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη, 03 Αυγούστου 2017 22:23 Συντάκτης:
Βαθμολογήστε το άρθρο
(0 ψήφοι)
Παράνομη επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής καταγγέλλει το Δυτικό Μέτωπο

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο «Συντονισμός φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Δ. Αττικής - Δ. Αθήνας: Δυτικό Μέτωπο» για τον εγκατεστημένο ΧΥΤΑ της Φυλής που υποδέχεται το σύνολο σχεδόν των απορριμμάτων της Αττικής.

 

Το έργο βρίσκεται σε διαδικασία νέας περιβαλλοντικής αδειοδότησης, διαδικασία που έχει εκκινήσει διότι οι τεχνικές υπηρεσίες του ΕΔΣΝΑ δίνουν «ζωή» στο ΧΥΤΑ δύο ακόμα χρόνια, συνυπολογίζοντας την επέκταση και την εκβάθυνση που προωθείται. Κι ενώ η αδειοδότηση δεν έχει ολοκληρωθεί άρχισε, παρανόμως, μαζική απόθεση σκουπιδιών στα κύτταρα Β3 και Β6 της β’ φάσης, όπως καταγγέλλει το Δυτικό Μέτωπο με φωτογραφίες. Τα κύτταρα αυτά, αποτελούν τα τελευταία εναπομείναντα του ΧΥΤΑ Φυλής, κι η εσπευσμένη έναρξη λειτουργίας τους, αν μη τι άλλο υποδεικνύει την εξάντληση των υφιστάμενων ενεργών κυττάρων.

Το Δυτικό Μέτωπο στην πρόσφατη ανακοίνωσή του (2/08/17) αναφέρει: «Η εξέλιξη αυτή φέρνει και πάλι στο φως τα τεράστια κενά του νέου περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Αττικής, που μόνο στα λόγια ενστερνίζεται την αποκεντρωμένη διαχείριση. Καθώς δεν υποστηρίζει ουσιαστικές δημοτικές - διαδημοτικές υποδομές και δραστηριότητες προδιαλογής και ανάκτησης υλικών και δεν δημιουργεί τις αναγκαίες προϋποθέσεις για να μειωθούν δραστικά οι ποσότητες των αποβλήτων που θα οδηγούνται για ταφή. Και -από πάνω- δεν περιέχει καμία συγκεκριμένη πρόβλεψη για τους νέους αναγκαίους χώρους ασφαλούς διάθεσης (ΧΥΤΑ/Υ), που έχει ανάγκη η Αττική, φυσικά δίκαια κατανεμημένους σε όλες τις περιοχές».

 

Παράλληλα, επισημαίνει τον υπαρκτό και κοντινό κίνδυνο μίας τεράστιας υγειονομικής και περιβαλλοντικής κρίσης που αναμένεται όταν και τα κύτταρα Β3 - Β6 θα έχουν γεμίσει και εναλλακτική λύση δεν θα υπάρχει, καταγγέλλοντας παράλληλα την «ελαφρότητα» με την οποία αντιμετωπίζεται το ζήτημα «πρωτίστως από την περιφέρεια Αττικής και τον ΕΔΣΝΑ, αλλά και από όλες τις άλλες πλευρές (κυβέρνηση, κόμματα, ΚΕΔΕ, ΠΕΔ Αττικής, ΠΟΕ ΟΤΑ, κινήματα κλπ.)». Η τωρινή εξέλιξη όχι απλά δεν προσφέρει στην κατεύθυνση οριστικού κλεισίματος του ΧΥΤΑ Φυλής αλλά συνομολογεί στην επέκταση του, ή όπως επισημαίνει ο Συντονισμός στην αναβίωση άλλων καταδικασμένων χωροθετήσεων, κι αυτές στα Δυτικά, στο λατομείο Μουσαμά, στο Μελετάνι και στο λατομείο ΤΙΤΑΝ της Μάνδρας. Ταυτόχρονα, στρώνεται το χαλί για να την εισαγωγή της καύσης στη διαχείριση των αποβλήτων, κατεύθυνση που στηρίζουν πρώην και νυν αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, αβαντάροντας την είσοδο εργολάβων στη διαχείριση των απορριμμάτων, σύμφωνα με το Δυτικό Μέτωπο.

 

Ο «Συντονισμός φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Δ. Αττικής - Δ. Αθήνας», παλεύει για την ανάδειξη των προβλημάτων και της υποβάθμισης της ζωής του λαού της περιοχής και θέτει ένα πλαίσιο άμεσων αλλά απολύτως αναγκαίων βημάτων για την αντιστροφή της υπάρχουσας καταστροφικής κατάστασης στα απόβλητα. Προκρίνει την εκπόνηση τοπικών σχεδίων διαχείρισης σε επίπεδο δήμων με τη διασφάλιση της ανάλογης χρηματοδότησης και την άμεση δρομολόγηση όλων των αποκεντρωμένων μονάδων επεξεργασίας των υπολειμματικών σύμμεικτων με δίκαιη κατανομή, χωρίς τη μονομερή επιβάρυνση συγκεκριμένων περιοχών και τη χωροθέτηση και κατασκευή νέων χώρων ασφαλούς διάθεσης υπολείμματος. Τέλος, διεκδικεί το άμεσο σφράγισμα του ΧΥΤΑ Φυλής και την περιβαλλοντική αποκατάσταση της ευρύτερης περιοχής, αντιμετωπίζοντας παράλληλα τα τρέχοντα ζητήματα όπως η δυσοσμία στις δυτικές συνοικίες.

 

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Δυτικού Μετώπου βρίσκεται στον σύνδεσμο: http://prosynat.blogspot.gr/2017/08/blog-post.html

Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αναγνώστηκε 1809 φορές Τελευταία τροποποίηση Κυριακή, 10 Σεπτεμβρίου 2017 21:23
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

Κάντε κλικ στο όνομα του αρθρογράφου για να διαβάσετε όλα τα άρθρα του.

Θέλουμε να μιλήσουμε για τον κομμουνισμό της εποχής μας, την αναγκαία αλλά όχι δεδομένη προοπτική. Θέλουμε να μιλήσουμε ταυτόχρονα για την καθημερινή επιβίωση και τον αγώνα γι’ αυτήν.

ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εγγραφείτε στην λίστα επικοινωνίας μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι.