17.8 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πανελλαδική συνάντηση του κινήματος για την υπεράσπιση του Αχελώου

Κι αυτό το καλοκαίρι το Δίκτυο «Μεσοχώρα-Αχελώος-SOS» διοργανώνει πλήθος κινηματικών-πολιτιστικών εκδηλώσεων και ελεύθερο κάμπινγκ στις όχθες του ποταμού, διατρανώνοντας τη μαχητική παρουσία του κινήματος για την υπεράσπιση των φυσικών πόρων και των τοπικών κοινωνιών, ενάντια στα καταστροφικά σχέδια εκτροπής του Αχελώου.

 

 

Το δίκτυο συγκροτήθηκε με σκοπό να συμβάλλει στην πανελλαδική ανάδειξη και το συντονισμό του μαζικού κινήματος για την προστασία του Αχελώου και της Μεσοχώρας. Σύμφωνα με δίκτυο, η εκτροπή του Αχελώου στο Θεσσαλικό κάμπο, σε συνδυασμό με την κατασκευή νέων τεράστιων φραγμάτων και υδροηλεκτρικών έργων στον άνω ρου του Αχελώου (Μεσοχώρα και Συκιά), μια ανάσα από τις πηγές του ποταμού αποτελεί σχεδιασμό τα τελευταία χρόνια, τόσο για τις προηγούμενες κυβερνήσεις όσο και για τη σημερινή. Σχεδιασμό ο οποίος εντάσσεται στο πλαίσιο της σύγχρονης αδηφάγας καπιταλιστικής ανάπτυξης, που λυμαίνεται τους φυσικούς πόρους, με τραγικές συνέπειες για την τοπική περιοχή και το σύνολο της κοινωνίας.

 

Οι αντιστάσεις της ντόπιας κοινωνίας και του πανελλαδικού κινήματος προστασίας του Αχελώου έχει επιφέρει σημαντικές καθυστερήσεις στις επιδιώξεις κυβερνήσεων και μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων. Σήμερα το δίκτυο εκτιμά πως η εκτροπή του Αχελώου δεν έχει φύγει ποτέ από το τραπέζι. «Υπάρχει στο σχεδιασμό του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Υπάρχει στο σχέδιο των λεκανών απορροής ποταμών του υδατικού διαμερίσματος Δυτικής Στερεάς Ελλάδας. Υπάρχει στη συζητούμενη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Υδροηλεκτρικού εργοστασίου (ΥΗΕ) της Μεσοχώρας. Τέλος, υπάρχει στην ατζέντα του συνόλου, σχεδόν, των πολιτικών κομμάτων, με τη μία ή την άλλη εκδοχή, ως προς το μέγεθος της παροχευτικότητας. Και παρότι γίνεται λόγος για μερική εκτροπή του Αχελώου, τίποτα δεν πείθει ότι οι παλιοί φαραωνικοί σχεδιασμοί έχουν εγκαταλειφθεί, όσο τα φράγματα της Μεσοχώρας και της Συκιάς και η σήραγγα εκτροπής παραμένουν στη θέση τους και όσο προβλέπεται να λειτουργήσουν με τα τεχνικά χαρακτηριστικά και τις προδιαγραφές του αρχικού σχεδιασμού», όπως διαβάζουμε στις τελευταίες ανακοινώσεις.

 

Γι’ αυτό και καλεί σε επαγρύπνηση και ενίσχυση του κινήματος υπεράσπισης του Αχελώου ενάντια στους σφετεριστές των δημόσιων κοινωνικών αγαθών και του φυσικού πλούτου, για το γκρέμισμα του φράγματος στη Μεσοχώρα, την οριστική ακύρωση της εκτροπής και την περιβαλλοντική αποκατάσταση της περιοχής.

 

Διαβάζουμε στο κάλεσμά του δικτύου: «Η ορατή απειλή της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του υδροηλεκτρικού έργου στη Μεσοχώρα, από την κυβέρνηση, ανάβει το «πράσινο φως» για να ξαναρχίσουν τα έργα στον άνω ρου του Αχελώου. Η κατασκευή και η λειτουργία του ΥΗΕ θα δώσει τη «χαριστική βολή» στον πολύπαθο Αχελώο, θα οδηγήσει σε αφανισμό τη Μεσοχώρα και -ανεξάρτητα από προθέσεις και διακηρύξεις- θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να γίνει η εκτροπή του Αχελώου, την κατάλληλη στιγμή».

 

Τον Αύγουστο, λοιπόν, διοργανώνεται ελεύθερο κάμπινγκ στον Αχελώο και πλήθος δραστηριοτήτων και συζητήσεων. Το Σάββατο 12 Αυγούστου έχει οριστεί συνέλευση αλληλέγγυων και κατοίκων και την Κυριακή 13 Αυγούστου πορεία στο φράγμα της Μεσοχώρας.

 

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τα τηλέφωνα: 6942200292-6975226917.

A.Π.

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ