Εκτύπωση Σελίδας

Υπόλογη η Ρ. Δούρου για τα βουνά των σκουπιδιών στη Φυλή, της Αφροδίτης Παπαναστασίου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη, 30 Ιανουαρίου 2018 10:06 Συντάκτης:
Βαθμολογήστε το άρθρο
(0 ψήφοι)
Υπόλογη η Ρ. Δούρου για τα βουνά των σκουπιδιών στη Φυλή, της Αφροδίτης Παπαναστασίου

 Την Τρίτη 16/1/2018 αντιπροσωπεία του Δυτικού Μετώπου συναντήθηκε με Ρένα Δούρου, περιφερειάρχη και πρόεδρο του ΕΔΣΝΑ, φορέα διαχείρισης στερεών αποβλήτων Αττικής και την  αντιπρόεδρο της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ Αφροδίτη Μπιζά. Από πλευράς Δυτικού Μετώπου επιδόθηκε ένα κείμενο υπογραφών τριών χιλιάδων (3.000) πολιτών, που ζητούν άμεσες λύσεις απέναντι στη διαρκή υποβάθμιση της Δυτικής Αττικής.

 

Συγκεκριμένα το Δυτικό Μέτωπο έθεσε κρίσιμα ζητήματα επί τάπητος: αν θα κλείσει οριστικά ο ΧΥΤΑ Φυλής, αν υπάρχει δέσμευση από την περιφέρεια ότι δε θα προχωρήσουν οι νέες υποδομές διαχείρισης αστικών και επικίνδυνων αποβλήτων στα ανενεργά λατομεία της Δυτικής Αττικής (Μουσαμάς, Μελετάνι, ΤΙΤΑΝ), αν ισχύει η εντεινόμενη φημολογία για τη δημιουργία νέας χωματερής στη Φυλή, γιατί δεν απομακρύνεται από την εγκατάσταση της Φυλής -ο μοναδικός σε όλη την Ελλάδα- αποτεφρωτήρας των επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων.

 

Η αντιπροσωπεία διεκδίκησε σαφείς απαντήσεις από την Ρ. Δούρου γιατί δεν τηρείται το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, που προβλέπει αποκεντρωμένη διαχείριση και προκρίνει την ανακύκλωση, γιατί δεν λαμβάνονται τα αναγκαία κονδύλια, που διοχετεύονται τα αποθεματικά της περιφέρειας, αν όχι στην εξυγίανση της περιοχής. Τέλος, γιατί ο ΕΔΣΝΑ συντηρεί το απαράδεκτο καθεστώς του ανταποδοτικού τέλους, από τις τσέπες των πολιτών της Αττικής, που μεταφράζεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, κατευθυνόμενα κυρίως προς το δήμο Φυλής, ώστε να «εξαγοράζεται» η ανοχή του στη μόνιμη και ανεπανόρθωτη -πολλές φορές- βλάβη της υγείας των πολιτών και στη συνεχιζόμενη καταστροφή του περιβάλλοντος;

 

Όπως διαβάζουμε στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το Δυτικό Μέτωπο στις 23/01/18: «Οι απαντήσεις που δόθηκαν από την Ρ. Δούρου, κάθε άλλο παρά διασκέδασαν τις εύλογες ανησυχίες μας. Αντίθετα, κινήθηκαν στο γνωστό μοτίβο των γενικολογιών και της καταγραφής προθέσεων, χωρίς ουσιαστικές δεσμεύσεις και διανθίστηκαν με το συνηθισμένο μοτίβο της μετάθεσης ευθυνών, είτε προς τη μεριά των δήμων, είτε προς τη μεριά της κεντρικής διοίκησης και της κυβέρνησης. Μόνο που οι αδιαμφισβήτητες ευθύνες των τελευταίων σε τίποτα δεν παραγράφουν την ευθύνη εκείνων που έχουν την αρμοδιότητα του σχεδιασμού και της υλοποίησης της διαχείρισης των αποβλήτων της Αττικής, δηλαδή της περιφέρειας και του ΕΔΣΝΑ».

 

Το Δυτικό Μέτωπο θεωρεί πως είναι πλέον πιθανή η δημιουργία ενός νέου ΧΥΤΑ στην εγκατάσταση της Φυλής, στην περιοχή της γ΄ φάσης, όπως άφησε να εννοηθεί η περιφερειάρχης, με την επισήμανση μάλιστα πως «την ευθύνη θα την αναλάβει η ίδια η κυβέρνηση». Μηδαμινή πολιτική βούληση διαφάνηκε ώστε να λυθούν να πάγια προβλήματα της Δυτικής Αττικής που λειτουργεί σαν αποκλειστικός υποδοχέας σκουπιδιών όλου του λεκανοπεδίου, με ό,τι αρνητικές συνέπειες συνεπάγεται αυτό για την υγεία των πολιτών, την ποιότητα ζωής και το περιβάλλον της περιοχής.

 

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του Δυτικού Μετώπου η μη δρομολόγηση των σχεδίων για αποκεντρωμένη διαχείριση «αναπληρώνεται από την επικοινωνιακή διαχείριση του προβλήματος, μέρος της οποίας είναι και η προσπάθεια να καλλιεργηθούν τεχνητοί διαχωρισμοί στη βάση της κοινωνίας της Αττικής. Το Δυτικό Μέτωπο - απευθυνόμενο σε κόμματα, αυτοδιοικητικούς, αλλά και στα κινήματα των πολιτών - υποστηρίζει ανυποχώρητα τη θέση για δίκαιη και ισόρροπη κατανομή, σε όλες τις περιοχές, των βαρών της διαχείρισης των απορριμμάτων της περιφέρειας Αττικής, χωρίς να «μασά» τα λόγια του, χωρίς συμψηφισμούς και χωρίς να επιδιώκει επίπλαστες συμμαχίες.  Αν και υποστηρίζει ανυποχώρητα τη θέση να εξαιρεθεί η Δυτική Αττική από τους υποψήφιους χώρους εγκατάστασης νέων υποδομών διαχείρισης και ταφής αστικών απορριμμάτων ή επικίνδυνων αποβλήτων, δε σημαίνει ότι τάσσεται άκριτα υπέρ οποιασδήποτε χωροθέτησης εκτός Δυτικής Αττικής, ιδιαίτερα αν αυτή είναι πρόδηλα λαθεμένη (π.χ. ΧΥΤΑ Γραμματικού). Κατά συνέπεια, αυταπατάται η διοίκηση της περιφέρειας και του ΕΣΔΝΑ αν νομίζει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί το Δυτικό Μέτωπο για να δικαιολογηθεί η κραυγαλέα εγκατάλειψη των προεκλογικών υποσχέσεών της στους κατοίκους του Γραμματικού και της Φυλής».

 

Επικοινωνία με το Δυτικό Μέτωπο (Συντονισμός φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Δ. Αττικής - Δ. Αθήνας) : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. - f/b: Δυτικό Μέτωπο

 

 

 

Αναγνώστηκε 1545 φορές Τελευταία τροποποίηση Τρίτη, 30 Ιανουαρίου 2018 17:39
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

Κάντε κλικ στο όνομα του αρθρογράφου για να διαβάσετε όλα τα άρθρα του.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΠΟ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ