15.6 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η ΕΡΤ και οι μαθητευόμενοι μάγοι του ΣΥΡΙΖΑ

Αν θέλει να δει κανείς τι σημαίνει στην πολιτική ζωή χαμένη ευκαιρία ίσως αρκεί μόνο να κοιτάξει προς την πολύπαθη ΕΡΤ. Πριν πολύ λίγες ημέρες στο μέγαρο της Αγίας Παρασκευής τιμούσαν τα 6 χρόνια από το “μαύρο” (11 Ιουνίου 2013). Τότε η ΕΡΤ έγινε, παρά τη θέλησή της και παρά το βεβαρυμένο παρελθόν της, σύμβολο της αντίστασης στον δεξιό σκοταδισμό. Πάνω και στην ΕΡΤ πάτησε ο επερχόμενος ΣΥΡΙΖΑ για να θεμελιώσει τον εκλογικό του θρίαμβο.

 

“Κι από τότε έχουν περάσει χίλια χρόνια και πάλι ο γάτος τα ποντίκια κυνηγά”. Τουτέστιν, η μεγάλη ευκαιρία αποδείχτηκε φιάσκο, η ΕΡΤ άνοιξε όπως-όπως, με επικεφαλής έναν άνθρωπο που ήταν επιθυμία και επιλογή του οικονομικού κατεστημένου, με τοποθέτηση στις βασικές διευθυντικές θέσεις ανθρώπων που δεν ήξεραν, και επί πλέον δεν ρώταγαν, αρκεί που ανήκαν στον ευρύτερο κυβερνητικό κύκλο, με κανονισμό λειτουργίας δανεισμένο από την Σαμαρική ΝΕΡΙΤ, με στελέχη της διοίκησης που βαρύνονται με την αισχύνη της Δ.Τ. και της ΝΕΡΙΤ κ.λπ.

 

Περί αυτών έχει γράψει έγκαιρα ο Λεωνίδας Βατικιώτης στο Kommon ΕΔΩ.

 

Κι ύστερα από τέσσερα χρόνια, ύστερα από την αλλαγή δύο προέδρων και τριών διευθυνόντων συμβούλων (τι ακριβώς αναζητούσε το κυβερνητικό επιτελείο και ο αρμόδιος μεγαλοϋπουργός Νίκος Παπάς δοκιμάζοντας διοικήσεις;) φτάσαμε σήμερα να μην υπάρχει ακόμα κανονισμός λειτουργίας, να μην έχει ισχύσει η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που ρυθμίζει τις σχέσεις των εργαζομένων τα δυο χρόνια του “μαύρου” και άλλα μεγάλα και μικρά, τα οποία εξηγούν γιατί οι εργαζόμενοι λένε συχνά, καθόλου χαριτολογώντας, πως η ΕΡΤ δεν άνοίξε ποτέ.  

 

Όσον αφορά την ιστορία της ΚΥΑ. Το 2017 δημοσιοποιήθηκε το σχετικό έγγραφο με τις υπογραφές των συναρμόδιων υπουργών με το οποίο, μεταξύ άλλων, απαιτούνταν από τους εργαζόμενους να υπογράψουν δήλωση πως αποδέχονται τη ρύθμιση και παραιτούνται εκ των προτέρων διεκδικήσεων και δικαιωμάτων. Γουρούνι στο σακί. Φυσικά εκείνη η ΚΥΑ προσβλήθηκε στη δικαιοσύνη, φυσικά η δικαιοσύνη ακύρωσε τη σχετική απαίτηση και, ύστερα από δυο χρόνια, στις 14 Μαρτίου φέτος, εστάλη καινούργια.  

 

Στην οποία, μεταξύ άλλων, ορίζεται πως η ΕΡΤ δεν έκλεισε ποτέ και συνεπώς τα δυο χρόνια του “μαύρου” θεωρούνται χρόνια λειτουργίας και χρόνια εργασίας των εργαζομένων με όλες τις σχετικές συνέπειες στα συνταξιοδοτικά και λοιπά δικαιώματα.

 

Η διοίκηση της ΕΡΤ, επί τρεις μήνες επεξεργαζόταν μια απλή πράξη και εν τέλει έτεκεν μυν με τη μορφή ηλεκτρονικού εγγράφον, το οποίο εστάλη στους εργαζόμενους το βράδυ της Παρασκευής 14 Ιουνίου, όταν είχε ήδη αρχίσει η ανάπαυση του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος.

 

Οι εργαζόμενοι παρέλαβαν στα μέιλ τους ένα ηλεκτρονικό μπακαλόχαρτο στο οποίο αναγράφεται τι έπρεπε να πάρουν ως μισθούς τα δυο χρόνια, τι πήραν ως αποζημίωση και τους χρεώνει πως πρέπει να πληρώσουν στην ΕΡΤ υπέρογκα ποσά που δεν προκύπτουν από τη διαφορά των δυο ποσών. Άνευ υπογραφής, άνευ αναλύσεως, άνευ λοιπών κατατοπιστικών στοιχείων.

 

Ποια σαδιστική σκέψη μπορεί να οδηγήσει στην αποστολή, ημέρες γιορτών, ενός ανυπόστατου εγγράφου που κάνει πάνω από 2000 εργαζόμενους να βουρλίζονται και να αναρωτιούνται τι μέλλον τους περιμένει; Που τους καλεί να πληρώσουν 10.000, 15.000, 40.000 και ακόμα παραπάνω ευρώ.

 

Ένα χαρτί που δεν εξηγεί, δεν ενημερώνει, δεν ενδιαφέρεται να έχει λογική. Σαν η αρμόδια οικονομική υπηρεσία να επιδιώκει τώρα να δημιουργήσει μέγα προεκλογικό σκάνδαλο. Καθώς το αποσταλέν μπακαλόχαρτο μόνο ως πολιτική προβοκάτσια μπορεί να εκληφθεί.  

 

Αυτός να είναι άραγε και ο λόγος που το μήνυμα δεν έχει – γεγονός πρωτοφανές για μεγάλη υπηρεσία (ή ακόμα και για μικρή, κάποια εν πάση περιπτώσει που σέβεται τον εαυτό της και τους εργαζόμενους) – υπογραφή;       

 

Εξ ου και η αφύπνιση της προσκείμενης στο ΣΥΡΙΖΑ συνδικαλιστικής παράταξης των δημοσιογράφων (και της “Αυγής” που την δημοσιεύει) , η οποία με ανακοίνωσή της (όπου χαρακτηρίζει το έγγραφο της διοίκησης μπακαλόχαρτο, και από εκεί δανειστήκαμε την έκφραση) ζητά την άμεση απόσυρσή του. 

 

Φυσικά είναι ένα εύλογο ερώτημα τι άραγε έκανε η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, όταν τα προηγούμενα χρόνια καταγγέλονταν καθυστερήσεις, χαριστικές και διαβλητές τοποθετήσεις, τότε που οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονταν, όταν τα υπουργεία εγκυμονούσαν την ΚΥΑ – την οποία κατόπιν 4 χρόνων κύησης απέβαλαν κακήν κακώς σε μια … λουρίδα λέξεις της αρμόδιας διεύθυνσης.

 

Η κυβέρνηση και οι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ δεν χρειάζεται να ψάχνουν μακριά για να εντοπίσουν τις αιτίες της εκλογικής υποχώρησης. Ας κοιτάξουν στην ΕΡΤ. Εκεί υπάρχουν εξηγήσεις. Και ας κοιτάξουν εντός της παράταξής τους. Εκεί υπάρχουν τα πρόσωπα.

 

Αυτά, φυσικά, για εκείνους που πιστεύουν ακόμα πως μπορείς να κάνεις δεξιά πολιτική με αριστερή ονοματολογία, χωρίς να σε πάρουν χαμπάρι. Δεν γίνεται να βγαίνεις δεξιά με αριστερό φλας, κάπου θα τρακάρεις.

 

 

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ