Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής ψηφίζει σε βάρος των κατοίκων της Ραφήνας

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο, 24 Αυγούστου 2019 08:11 Συντάκτης:
Βαθμολογήστε το άρθρο
(0 ψήφοι)
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής ψηφίζει σε βάρος των κατοίκων της Ραφήνας

ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΨΗΦΙΖΕΙ «ΛΙΜΑΝΙ ΓΙΓΑΣ» ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΠΛΑΤΕΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΡΑΦΗΝΑΣ!

Το λιμάνι της GIGAS και έναν ανισόπεδο κόμβος στην περιοχή Διασταύρωση ψηφίζει το απερχόμενο περιφερειακό συμβούλιο στις 27/8, μόλις δύο ημέρες πριν από την υπογραφή του νέου περιφερειακού συμβουλίου της Αττικής, μέσα στο καλοκαίρι και χωρίς οι κάτοικοι Ραφίνας να έχουν ενημερωθεί για τα σχέδια που ετοιμάζονται. Αυτό και μόνο αποτελεί πρόκληση!

Προκλήσεις όμως είναι και τα ίδια τα σχέδια για το λιμάνι και την πόλη της Ραφήνας. Παραθέτουμε αποσπάσματα από τις εκθέσεις της Περιφέρειας:

Α. Αναφορικά με το MASTERPLAN του λιμανιού:

«Λιμένα Ραφήνας ΣΤΟΝ χωροθετούνται τέσσερις Βασικές το χ ρήσεις, με τέσσερα αντίστοιχα Λιμενικά Τμήματα (ΛΤ):

1. Λιμενικό Τμήμα Ακτοπλοΐας: Το ΛΤ Ακτοπλοΐας περιλαμβάνει το ΛΤ των Συμβατικών πλοίων και το ΛΤ Ταχύπλοων πλοίων που είναι τοποθετημένα στο κεντρικό κρηπίδωμα και στα ανατολικά του αλιευτικού καταφυγίου αντίστοιχα

2. Λιμενικό Τμήμα Μικρών Σκαφών: Χωροθετείται νότια της κεντρικής λιμενολεκάνης, στην περιοχή του παλαιού λιμένα Ραφήνας

3. Λιμενικό Τμήμα Αλιευτικού Κηφισίου: Βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του κεντρικού λιμένα, στη θέση του υπάρχοντος αλιευτικού καταφυγίου

4. Λιμενικό Τμήμα Αδαστροδρόμου: Χωρίζεται μεταξύ του ΛΤ του αλιευτικού καταφυγίου και του ΛΤ Ταχύπλοων πλοίων του λιμένα

Όσον αφορά τις άλλες χρήσεις που περιλαμβάνονται στο αντικείμενο του Φάκελου του Έργου αναφέρονται τα εξής:

- Λιμενική υποδομή για κρουαζιέρα στην Αττική υπάρχει ήδη στον Λιμένα του Πειραιά , και προγραμματίζεται επέκτασή της ώστε αφενός να καταστεί ο Λιμένας αφετηρία δρομολογίων κρουαζιέρας ( « Αρχική Θύρα ») και αφετέρου να μπορεί να εξυπηρετήσει κρουαζιερόπλοια πολύ μεγάλου μεγέθους (μήκους άνω των 350 m ) . Επιπλέον έχει κατασκευαστεί πριν από 10 χρόνια το κρηπίδωμα των κρουαζιέρων στο Λιμένα του Λαυρίου, το οποίο και υποθηκεύει. Συνεπώς, δεν είναι σκόπιμο να εγκατασταθεί η εξυπηρέτηση της κρουαζιέρρας στο λιμάνι Ραφήνας.

- Λόγω του περιορισμένου διαθέσιμου χερσαίου χώρου του λιμένα και της σημαντικής αεροπορικής κίνησης, καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη η εγκατάσταση χωροθέτησης τροφοδοσίας και αποθήκευσης Υγροποιημένου φυσικού αερίου ( LNG BUNKERING ) μέχρι και αδύνατη . »

 

Αναφέρεται επίσης ότι «... Με τα προτεινόμενα έργα προκύπτει η δυνατότητα ταυτόχρονης παραβολής 15 πλοίων - χωρητικότητα, σε πλήρη κατάληψη του λιμένα» και πως «Ο λιμένας της Ραφήνας είναι ... ο δεύτερος μεγαλύτερος σε κίνηση μεταξύ των 16 ελληνικών λιμένων Διεθνούς Ενδιαφέροντος .... και συμμετέχει ουσιαστικά στο ευρύτερο σύστημα λιμένων της Αττικής, με προοπτική τα επόμενα χρόνια να γίνει το πρώτο σε κίνηση στην Αττική. »

 

Β. Αναφορικά με τον ανισόπεδο κόμβο στην περιοχή Διασταύρωση

 

Η πρόταση αναφέρει ότι «... τα νέα έργα προβλέπεται να αναπτυχθούν σε δύο φάσεις ως εξής:

Φάση Α (μεσοπρόθεσμη)

Προβλέπεται η κατασκευή ανισόπεδου κόμβου (βλ. Σχέδιο Οριζοντογραφίας Έργων Φάσης Α), ο σχεδιασμός

ο οποίος πληροί όλα τα προαναφερθέντα κριτήρια και συμμορφώνεται με τις ΟΜΟΕ-Χ και ΟΜΟΕ-ΚΑΟ.

Το κύριο τεχνικό έργο αυτής της Φάσης είναι η κατασκευή γεφυρών συνολικού μήκους 122,5 μ. , Με 7 ανοίγματα.

Φάση Β (μακροπρόθεσμη)

Τα προβλεπόμενα έργα (Βλέπε Σχέδιο Οριζοντιογραφίας Έργων Φάσης Β) θα πρέπει να υλοποιηθούν, ώστε να

εξυπηρετεί την κυκλοφορία της Λεωφ. Μαραθώνος όταν αυτή θα διπλασιαστεί. Αυτά τα έργα είναι δυνατόν να

υλοποιηθούν με την προϋπόθεση ότι θα γίνουν οι απαραίτητες απαλλοτριώσεις, τουλάχιστον στη δυτική πλευρά

της Λεωφ. Μαραθώνος σε έκταση που είναι εκτός Σχεδίου Πόλης. Το κύριο τεχνικό έργο της λύσης είναι η κατασκευή υπόγειου κλάδου μιας λωρίδας, που θα εξυπηρετεί την κίνηση Λιμάνι  Ραφήνας – Αθήνα.»

Το λιμάνι πρόκειται να χρησιμοποιήσει συνολικά επιφάνεια 25.400τ.μ για ανάπτυξη κτιριακών εγκαταστάσεων που περιλαμβάνουν τερματικούς σταθμούς, διώροφους και τριώροφους χώρους στάθμευσης, χώρους αναμονής ΙΧ, φορτηγών και δίκυκλων, συνεδριακό κέντρο 300 ατόμων, εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης σκαφών, κτίρια διοίκησης, καφέ-εστιατόρια, καταστήματα κλπ. Με λίγα λόγια όλο το θαλάσσιο μέτωπο της πόλης θα καταληφθεί από λιμενικές εγκαταστάσεις με αποτέλεσμα την αποκοπή μιας παραδοσιακά παραθαλάσσιας πόλης από τη θάλασσα!

Η περιβαλλοντική επιβάρυνση (ατμοσφαιρική ρύπανση και ηχορύπανση) από τον ταυτόχρονο  ελλιμενισμό 15 πλοίων, 5 υδροπλάνων και τη διέλευση εκατοντάδων χιλιάδων ΙΧ-φορτηγών-δίκυκλων, μαζί με τη διαρκώς αυξανόμενη επιβάρυνση από τις συνεχόμενες αεροπορικές πτήσεις πάνω από τη Ραφήνα  θα είναι αφόρητη. Ήδη σήμερα η κατάσταση είναι αφόρητη με τα μισά πλοία από αυτά,  τα μισά ΙΧ-φορτηγά και χωρίς υδροπλάνα.

Επιπλέον, μπαίνουν στη ρουλέτα της «αξιοποίησης» και όλες οι παραλίες της Ραφήνας: Κόκκινο-Μπλε-Πράσινο Λιμανάκι, Πλαζ, Πανόραμα, Μαρίκες.  Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην εισήγηση της Περιφέρειας         «… Μετά την υποβολή της Β΄ Φάσης της Μελέτης μας ζητήθηκε… να συνταχθεί ακόμα ένα σχέδιο με όρους δόμησης χρήσεις γης, το οποίο να περιλαμβάνει όλη την επιφάνεια της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα Ραφήνας, συμπεριλαμβανομένων όλων των παραλιών, Κόκκινο, Μπλέ, Πράσινο Λιμανάκι, Κεντρική Πλάζ Ραφήνας, παραλία Πανόραμα και Μαρίκες.».  Αντίθετα με τις προεκλογικές υποσχέσεις περί μεταφοράς των παραλιών στη δικαιοδοσία του Δήμου, όλες οι παραλίες της Ραφήνας εντάσσονται πλέον στο άρμα της «ανάπτυξης» με χτίσιμο Συνεδριακού Κέντρου, καταστημάτων  Εστίασης – Αναψυκτηρίων – Καφέ, χώρων στάθμευσης, αθλητικών εγκαταστάσεων, παιδικών χαρών και λοιπών χρήσεων που θα καταλάβουν ένα μεγάλο ποσοστό των παραλιών μας, που αποτελούν δημόσια γη.

Επίσης, ενόψει της πώλησης του λιμανιού σε μεγαλοεπενδυτές, όλα αυτά τα σχέδια μπορεί να γίνουν πολύ πιο αποτρόπαια. Η εμπειρία από την πώληση του Πειραιά, είναι ότι η COSCΟ παραβιάζει συνεχώς τους όρους του  MASTERPLAN και των οποιονδήποτε όρων χρήσης στους οποίους υποτίθεται έχει συμφωνήσει.

Επιπλέον, για την εξυπηρέτηση ενός λιμανιού GIGAS, θυσιάζονται ολόκληρες περιοχές όπως η Διασταύρωση της Ραφήνας, την οποία ο ανισόπεδος κόμβος θα χωρίσει σε τουλάχιστον δύο κομμάτια ξεκομμένα μεταξύ τους, θα καταστρέψει οικονομικά την τοπική αγορά και θα επιβαρύνει την ατμόσφαιρα και το θόρυβο από τη συνεχόμενη διέλευση βαρέων και μη οχημάτων.

Τέλος, για να υλοποιηθούν όλα αυτά που προγραμματίζονται στην περιοχή, μαζί με όλα τα άλλα που παράλληλα σχεδιάζονται όπως εγκιβωτισμός Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων, διάνοιξη οδού Φλέμινγκ, θα μετατρέψουν περίπου για μια 10ετία την ευρύτερη περιοχή σε ένα απέραντο εργοτάξιο.

·        Είναι απαράδεκτο, τέτοιοι σχεδιασμοί που αλλάζουν τη συνολική φυσιογνωμία μιας πόλης να γίνονται πίσω από τις πλάτες των κατοίκων της, χωρίς καμία διαβούλευση με την τοπική κοινωνία.

·        Είναι απαράδεκτο να προχωρούν σχέδια επέκτασης του λιμανιού προς όφελος των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων χωρίς τη γνώμη των πολιτών

·        Καλούμε το Δήμο να ζητήσει την ακύρωση της συζήτησης αυτών των θεμάτων στο Περιφερειακό Συμβούλιο μέχρι την έκδοση της γνωμοδότησης της τοπικής κοινωνίας και του Δημ. Συμβουλίου

ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Τρίτη 27/8, ώρα 3μμ

(Αναστάσεως 2 & Τσιγκάντε, Χολαργός, σταθμός μετρό Εθνικής Άμυνας)

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ

ΠΟΥ ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΟΥΝ ΤΟ ΤΟΠΟ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΖΩΗ ΜΑΣ

22/8/2019, Πρωτοβουλία Κατοικιών για ένα λιμάνι που θα συνυπάρχει αρμονικά με την πόλη  

Αναγνώστηκε 1070 φορές Τελευταία τροποποίηση Σάββατο, 24 Αυγούστου 2019 12:54
KOMMON

Κάντε κλικ στο όνομα του αρθρογράφου για να διαβάσετε όλα τα άρθρα του.

Θέλουμε να μιλήσουμε για τον κομμουνισμό της εποχής μας, την αναγκαία αλλά όχι δεδομένη προοπτική. Θέλουμε να μιλήσουμε ταυτόχρονα για την καθημερινή επιβίωση και τον αγώνα γι’ αυτήν.

ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εγγραφείτε στην λίστα επικοινωνίας μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι.