Εγκύκλιος παύει τις άδειες στις ομάδες αυξημένου κινδύνου στο δημόσιο! του Παναγιώτη Παπαδομανωλάκη

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο, 04 Ιουλίου 2020 10:55 Συντάκτης:

 

Απαιτεί από τους εργαζομένους γονείς να αναπληρώσουν το μειωμένο ωράριο με την απειλή της μείωσης μισθού

Η σπουδή της ελληνικής κυβέρνησης για άρση των μέτρων υγειονομικής προστασίας εν μέσω, όπως φαίνεται, ενός δεύτερου παγκόσμιου κύματος κορονοϊού, θέτει σε κίνδυνο τους εργαζομένους όλης της χώρας που καλούνται «πάση θυσία» να επιστρέψουν στην εργασία.

Σε ότι αφορά τους υπαλλήλους του δημοσίου, με εγκύκλιο που κοινοποιήθηκε στην «Διαύγεια», η κυβέρνηση ανακοινώνει την παύση των αδειών για τις ομάδες αυξημένου κινδύνου, κάλεσε όσους ανήκουν στην παραπάνω ευαίσθητη κατηγορία να επιστρέψουν στην εργασία από την 1η Ιούλη. Στις αποφάσεις αναφέρεται, επίσης, η αναστολή του περιορισμού των ωρών εξυπηρέτησης κοινού, γεγονός που αυξάνει την έκθεση του προσωπικού στον κίνδυνο μετάδοσης της νόσου. Μάλιστα, παρότι στο έγγραφο η κυβέρνηση κάνει λόγω για μέτρα προστασίας των ευαίσθητων ομάδων που επανέρχονται στην εργασία, οι πληροφορίες λένε πως σε πολλές υπηρεσίες παρατηρούνται ελλείψεις αντισηπτικών και άλλων προστατευτικών, όπως τα διαχωριστικά. Ελλείψεις τουλάχιστον προκλητικές, την ίδια ώρα που βρίσκουν χρήματα για να γεμίσουν τους δρόμους του κέντρου της Αθήνας με ζαρντινιέρες.

Στην εγκύκλιο ανακοινώνεται, ακόμα, η παύση της άδειας ειδικού σκοπού στους υπαλλήλους, των οποίων τα παιδιά δεν προσέρχονται στους βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς κατόπιν υποβολής υπεύθυνης δήλωσης, σύμφωνα με την οποία το παιδί έρχεται σε στενή επαφή με άτομο του οικογενειακού του περιβάλλοντος που ανήκε σε ομάδα αυξημένου κινδύνου. Τα «νέα επιδημιολογικά δεδομένα», σύμφωνα με την κυβέρνηση, επιτρέπουν τη «φροντίδα των τέκνων από τους οικείους ή από άλλα πρόσωπα, τα οποία επιλαμβάνονταν της φροντίδας των τέκνων προ της κρίσης της πανδημίας». Με άλλα λόγια, οι εκκλήσεις για τους παππούδες και τις γιαγιάδες, που πρέπει να προστατεύσουμε, σβήνουν μπροστά σε μια επικίνδυνη πολιτική επαναλειτουργίας, δίχως τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα που θα έπρεπε να ληφθούν κατά την περίοδο της καραντίνας.

Μάλιστα, οι διοικήσεις καλούνται να συντάξουν «ΠΑΡΟΥΣΙΟΛΟΓΙO COVID 19», με τους υπαλλήλους που έκαναν ή θα κάνουν χρήση μειωμένου ωραρίου να υποχρεούνται να εργαστούν τις αντίστοιχες ώρες πέραν του ωραρίου τους, χωρίς υπερωρίες, με την απειλή της μείωσης μισθού. Οι ώρες τις οποίες οι κυβέρνηση καλεί τους εργαζομένους να αναπληρώσουν, αφορούν το μειωμένο ωράριο(«ώρα διευκόλυνσης) που είχε δοθεί στους υπαλλήλους με ανήλικα παιδιά, λόγω της μη λειτουργίας των ολοήμερων σχολικών προγραμμάτων κατά τον μήνα Ιούνιο. Η κυβέρνηση δηλαδή απαιτεί από τους υπαλλήλους να αναπληρώσουν τις ώρες που η ίδια τους χορήγησε, στο πλαίσιο της διευκόλυνσής τους εν μέσω μιας πρωτοφανούς παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης.

Τα παρακάνω στοιχεία αποτελούν συστατικά μέρη μιας συνολικής πολιτικής, η οποία αντί να καλύψει το εργασιακό κόστος, προτιμά να ταΐζει τους ολιγάρχες των μεγάλων ΜΜΕ για να συγκαλύπτουν τις αποφάσεις εκείνες που βάζουν σε κίνδυνο τους εργαζομένους, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Κάντε κλικ στο όνομα του αρθρογράφου για να διαβάσετε όλα τα άρθρα του.

Kommon

Θέλουμε να μιλήσουμε για τον κομμουνισμό της εποχής μας, την αναγκαία αλλά όχι δεδομένη προοπτική. Θέλουμε να μιλήσουμε ταυτόχρονα για την καθημερινή επιβίωση και τον αγώνα γι’ αυτήν.

ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εγγραφείτε στην λίστα επικοινωνίας μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι.