Τα Jumbo δεν καταλαβαίνουν από κορονοϊό και συνεχίζουν να παίζουν με την δημόσια υγεία, του Άλεξ Κάντζιας – Ρόντε.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο, 12 Σεπτεμβρίου 2020 17:40 Συντάκτης: Άλεξ Κάντζιας – Ρόντε
Τα Jumbo δεν καταλαβαίνουν από κορονοϊό και συνεχίζουν να παίζουν με την δημόσια υγεία, του Άλεξ Κάντζιας – Ρόντε.

Τα Jumbo, μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας με καταστήματα σε όλη την Ελλάδα αλλά και τα Βαλκάνια, συνεχίζει την ανεύθυνη στάση τους απέναντι στους εργαζομένους και τους πελάτες του. Ενώ υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα σε καταστήματα της αλυσίδας η εταιρία αρνείται να καλύψει το κόστος των τεστ των εργαζομένων και να λάβει επιπλέον μέτρα για την προστασία τους.

 

Ο ΕΟΔΥ έχει ενημερωθεί ωστόσο δεν μπορεί  να κινηθεί για την υιοθέτηση μέτρων και την διενέργεια τεστ εντός της επιχείρησης. Η Επιθεώρηση Εργασίας που επίσης έχει ενημερωθεί φαίνεται πως έχει παραγκωνιστεί από τη διαδικασία τήρησης μέτρων προστασίας των εργαζομένων.

 

Οι εργαζόμενοι/ες έχουν βρεθεί έτσι σε έναν ατελείωτο λαβύρινθο ως προς το που πρέπει να απευθυνθούν, μένοντας ακάλυπτοι και απροστάτευτοι. Το αποτέλεσμα είναι να αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους τα τεστ, κάτι που για λόγους υγείας ή οικονομίας έχει οδηγήσει ήδη κάποιους υπαλλήλους σε παραίτηση. Είναι ανεπίτρεπτο μια από τις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις της χώρας να ρισκάρει την υγεία των εργαζομένων και πελατών και να αναγκάζει χαμηλόμισθους ανθρώπους του μεροκάματου να επωμιστούν το οικονομικό βάρος του τεστ καθιστώντας το ατομική ευθύνη και επιλογή. Είναι ανεπίτρεπτο η κυβέρνηση και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να αφήνουν ανεξέλικτη την εταιρία  παίζοντας  με την δημόσια υγεία. Αντιλαμβάνονται άρα κάποιοι τη σημαίνει να ξεκινά η «χρονιά» με  την κοινωνία ανοχύρωτη απέναντι στην αδιαφορία μεγάλων επιχειρήσεων για τη δημόσια υγεία; Θα αναλάβουν οι κυβερνώντες τις ευθύνες τους; Γιατί στηρίζουν τους πλούσιους και όχι το κοινωνικό σύνολο; Κι εδώ ατομική είναι η ευθύνη; Αντί να κουνάνε το δάχτυλο στον κάθε πολίτη, θα κάνουν αυτό που οφείλουν; Να ελέγξουν τους εργοδότες και να τιμωρήσουν όσους αυθαιρετούν σε βάρος των εργαζομένων και της κοινωνίας;

 

Φυσικά δεν είναι μόνο τα Jumbo που αυθαιρετούν. Οι καταγγελίες για επιχειρήσεις κάθε μεγέθους και κλάδου στις οποίες δεν τηρούνται μέτρα προστασίας και οι εργαζόμενοι/ες αισθάνονται απροστάτευτοι είναι καθημερινές. Η κατάσταση αυτή είναι εξοργιστική και δεν μπορεί να συνεχιστεί. Σήμερα Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου η καμπάνια Covid19: Κανένας Μόνος / Καμία Μόνη προχώρησε σε παρέμβαση έξω από το κατάστημα των Jumbo στο Παλαιό Φάληρο. Ενημερώθηκε ο διερχόμενος κόσμος και στηρίχθηκαν οι εργαζόμενοι/ες που απαιτούν να μπει ένα τέλος στην εργοδοτική αυθαιρεσία που θέτει σε κίνδυνο το προσωπικό και τους πελάτες.

 

Η αλληλεγγύη και η διεκδίκηση είναι τα όπλα μας για να υπερασπιστούμε την υγεία και την εργασία μας. Δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε και για αυτή και για κάθε επιχείρηση που ακολουθεί τέτοιες πολιτικές. Χρειάζεται μια αντεπίθεση του εργατικού κινήματος και διαρκής αγώνας της κοινωνίας για την προστασία της ζωής, της εργασίας και της αξιοπρέπειάς μας. Ο χειμώνας που έρχεται θα είναι μεγάλος και δύσκολος αλλά θα τον περάσουμε με την συλλογική μας πάλη για μια καλύτερη ζωή, για ζωή με αξιοπρέπεια, μην αφήνοντας κανέναν μόνο/η.

Kommon

Θέλουμε να μιλήσουμε για τον κομμουνισμό της εποχής μας, την αναγκαία αλλά όχι δεδομένη προοπτική. Θέλουμε να μιλήσουμε ταυτόχρονα για την καθημερινή επιβίωση και τον αγώνα γι’ αυτήν.

ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εγγραφείτε στην λίστα επικοινωνίας μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι.