14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εκτός ελέγχου οι νέες ενεργειακές εγκαταστάσεις στη Βοιωτία

 

 

Εκτός ελέγχου οι νέες ενεργειακές εγκαταστάσεις στη Βοιωτία

 

ΔΙΚΤΥΟ ΒΟΙΩΤΩΝ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΠΑΡΟΞΥΣΜΟ

 

 

Συνεχίζεται με ολοένα και πιο αυξημένο ρυθμό η ενεργειακή «φρενίτιδα» στη Βοιωτία. Τρία νέα αιολικά στον Ελικώνα, στα όρια των Δήμων Αλιάρτου – Θεσπιών και Θηβαίων μέσα σε δάση, δημόσιες δασικές και αναδασωτέες περιοχές και μια μεγάλη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών (170 στρέμματα, 30 χιλιάδες ΦΒ πάνελ) σε γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας κοντά στην Υλίκη, εισάγονται με θετική εισήγηση στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Στερεάς. Ταυτόχρονα, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ανακοίνωσε το νέο πακέτο αιτήσεων αδειοδότησης έργων ΑΠΕ[1], κάνοντας να φαντάζει ακόμη πιο εφιαλτικό το μέλλον της Βοιωτίας, που ήδη επιβαρύνεται με δυσανάλογο φορτίο εγκατεστημένων ή εγκεκριμένων προς εγκατάσταση μονάδων.

Στο νέο πακέτο οι αιτήσεις για τη Βοιωτία αφορούν 152 νέες μονάδες ΑΠΕ, με συνολική ισχύ 2.213,31 MW, το 54% της οποίας αφορά πολύ μεγάλα φωτοβολταικά. Ας σημειωθεί ότι πανελλαδικά, υποβλήθηκαν 1.864 αιτήσεις, με τη συνολική αιτούμενη ισχύ να ανέρχεται στο εξωπραγματικό μέγεθος των 45,55 GW, όταν η ετήσια αιχμή ζήτησης δεν ξεπερνά τα 9 GW. Όλα αυτά συνθέτουν ένα μοντέλο ανάπτυξης έργων ΑΠΕ περιβαλλοντοκτόνο, ακριβό και αναποτελεσματικό. 

 

Το τοπίο, η ταυτότητα, το περιβάλλον και η παραγωγική φυσιογνωμία της Βοιωτίας, αλλάζει βίαια, με αποκλειστικό κριτήριο την κερδοσκοπία μεγάλων εταιρειών, χωρίς κανένα οικολογικό όφελος, χωρίς κανένα όφελος για τις τοπικές κοινωνίες.  Ως πότε θα παρακολουθούμε άπρακτοι την υφαρπαγή όλων των δημόσιων εκτάσεων της περιοχής μας και την υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων; Ως πότε θα παρακολουθούμε άπρακτοι τη μετατροπή των βουνών, των βοσκοτόπων, των ακτών και των κάμπων σε εργοτάξια και σε βιομηχανικά τοπία;

 

Το Δίκτυο Βοιωτών συνεχίζει την προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών, αποκαλύπτοντας το τι κρύβεται πίσω από τα μεγάλα ψέματα, με τα οποία προσπαθούν να κρύψουν τα αδιανόητα που συμβαίνουν. Για το σκοπό αυτό, υπάρχει ενημερωτικό υλικό -έντυπο και ηλεκτρονικό- ενώ προγραμματίζουμε και διαδικτυακή συζήτηση με τους αιρετούς του νομού, την Πέμπτη 28/1/2011, στις 6 το απόγευμα, που θα μεταδοθεί ζωντανά.

 

Είναι πιο επιτακτικό από ποτέ να σταματήσουμε την καταστροφή που εξελίσσεται και να απαιτήσουμε να μην υπάρξει καμία νέα ενεργειακή εγκατάσταση μεγάλης κλίμακας στη Βοιωτία.

 

Καλούμε όλο το βοιωτικό λαό να δώσουμε από κοινού αυτήν τη μάχη.

 

viotia-sos.blogspot.com – viotiasos@gmail.com

f/b: Δίκτυο Βοιωτών

 

[1] https://drive.google.com/file/d/1RjXawI0Mb7JvSq7iIO7LJTBEZVZri04B/view

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ