20.2 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μελλοντικοί πρέσβεις του ελληνικού πολιτισμού σε καθεστώς… ομηρίας!

 

Είμαστε τελειόφοιτοι σπουδαστές της Σχολής Ξεναγών Αθήνας*, γνώστες πολλών ξένων και σπάνιων γλωσσών, απόφοιτοι της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και στην πλειοψηφία μας κάτοχοι μεταπτυχιακών, ακόμα και διδακτορικών τίτλων σπουδών, που θελήσαμε να γίνουμε ξεναγοί προκειμένου να μεταλαμπαδεύσουμε τις αξίες του ελληνικού πολιτισμού μέσα από την ιστορία και τα αξιοθέατα του τόπου μας.

 

Ωστόσο, ως εκκολαπτόμενοι ξεναγοί βρισκόμαστε εγκλωβισμένοι σε έναν κυκεώνα ανευθυνότητας, ανοργανωσιάς και αδιαφορίας, με κύριους συντονιστές το αρμόδιο Υπουργείο Τουρισμού και κάθε διοικητικό υπάλληλο που εμπλέκεται θεσμικά στις διαδικασίες λήψεως αποφάσεων για το ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ. Η φοίτηση και η λειτουργία όλων των Σχολών Ξεναγών της χώρας διέπονται από έναν συγκεκριμένο κανονισμό, τον οποίο οφείλουμε όλοι –σπουδαστές, καθηγητές και διοίκηση– να τηρούμε. Δυστυχώς, καθόλη τη διάρκεια της φοίτησής μας έχει κατ’ επανάληψη καταπατηθεί ο εν λόγω κανονισμός από τους υπευθύνους.

 

Ειδικότερα, οι υποχρεωτικές, απαραίτητες για την έκδοση του διπλώματος του ξεναγού, επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία εντός και εκτός έδρας έχουν ανασταλεί επ’ αόριστον, χωρίς καμία ρητή δέσμευση της διοίκησης της Σχολής για το εάν και πότε θα πραγματοποιηθούν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μη γνωρίζουμε πότε τελικά θα αποφοιτήσουμε, με το ιδιότυπο αυτό καθεστώς ομηρίας στο οποίο βρισκόμαστε να τινάζει στον αέρα οποιονδήποτε προγραμματισμό στη ζωή μας. Η πρόφαση της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας, που χρησιμοποιείται κατά κόρον από τη διοίκηση της Σχολής, προσκρούει στην πραγματικότητα που επικρατεί γύρω μας και στα τρέχοντα υγειονομικά πρωτόκολλα: άνοιγμα του τουρισμού και της εστίασης, απελευθέρωση των μετακινήσεων από νομό σε νομό, αύξηση της πληρότητας σε τουριστικά πούλμαν και πλοία σε ποσοστό 85% και αύξηση των ξεναγουμένων σε ανοιχτούς και κλειστούς αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία (40 και 20 άτομα ανά ξεναγό αντίστοιχα).

 

Συγχρόνως, η διοίκηση δε μας έχει απαντήσει πειστικά και επίσημα για ποιο λόγο δεν υπέγραψε εντός του προβλεπόμενου χρονικού πλαισίου τη σύμβαση με τον ανάδοχο έργου που θα αναλάμβανε τη διοργάνωση των εκπαιδευτικών εκδρομών.

 

Καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού, που έχει την πολιτική ευθύνη της διαχείρισης των ζητημάτων μας, να δώσει άμεσα λύση στο αδιέξοδό μας, για να διαπιστώσουμε εάν οι προτεραιότητές της στον τομέα του τουρισμού εστιάζουν στην ουσία ή αποτελούν απλώς επικοινωνιακά πυροτεχνήματα.

 

Δηλώνουμε ότι δε θα ανεχθούμε να αντιμετωπιζόμαστε πλέον με απαξίωση σαν να είμαστε ο τελευταίος τροχός της αμάξης στην υποτιθέμενη «βαριά βιομηχανία» της χώρας.

 

*Το παρόν κείμενο υπογράφεται από 32 σπουδάστριες/ές του β΄έτους της Σχολής Ξεναγών Αθήνας σε σύνολο 37.

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ