Σεισμός στην Τουρκία και τη Συρία: «Ακούμε τους ανθρώπους να ουρλιάζουν αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα».

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη, 08 Φεβρουαρίου 2023 09:44 Συντάκτης:
Βαθμολογήστε το άρθρο
(2 ψήφοι)
Σεισμός στην Τουρκία και τη Συρία: «Ακούμε τους ανθρώπους να ουρλιάζουν αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα».

Των Nicolas Bourcier (Άδανα, Hatay, Samandag - Τουρκία, ειδικός ανταποκριτής), Marie Jégo και Laure Stephan (Βηρυτός, αλληλογραφία).

 

Μετάφραση πρωτότυπου άρθρου που δημοσιεύθηκε στο lemonde.fr από την Αντωνία Πάνου           

Και στις δύο πλευρές των συνόρων που χωρίζουν την Τουρκία και τη Συρία σε μήκος πολλών εκατοντάδων χιλιομέτρων, οι ίδιες σκηνές φόβου, τρόμου, ανησυχίας και θυμού είναι παντού. Είκοσι ώρες μετά τον σεισμό των 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, στις 4.17 π.μ., στην περιοχή Pazarcik, που βρίσκεται περίπου 60 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Συρία, κοντά στη μεγάλη πόλη Gaziantep, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούσαν να περιφέρονται στις άκρες των δρόμων, ή ό,τι είχε απομείνει από αυτούς, αναζητώντας καταφύγιο ή βοήθεια.

Σεισμοί σε Τουρκία και Συρία: Πάνω από 5.000 νεκροί, το κρύο επιβραδύνει την αναζήτηση επιζώντων

Ο προσωρινός απολογισμός των νεκρών αυξήθηκε σε 3.419 στην Τουρκία την Τρίτη, σύμφωνα με την κυβερνητική υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών (Afad). Είναι ο φονικότερος σεισμός από το 1999, όταν μια σφοδρή δόνηση κατέστρεψε το ανατολικό τμήμα της θάλασσας του Μαρμαρά κοντά στην Κωνσταντινούπολη, σκοτώνοντας περισσότερους από 17.000 ανθρώπους.