×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 889

Εκτύπωση Σελίδας

Στο Πεντάγωνο μελετούν τους νόμους των κοινωνικών αναταραχών ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη, 19 Ιουνίου 2014 00:30 Συντάκτης:
Βαθμολογήστε το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Ολοκληρώνοντας την αντιδραστική κατεύθυνση της επιστήμης, το αμερικανικό Πεντάγωνο γράφει στη σημαία του: «Οι επιστήμονες αρκετά ερμήνευσαν τον κόσμο, ώρα να εμποδίσουν την αλλαγή του».

 

 

 

«Οι φιλόσοφοι αρκετά ερμήνευσαν τον κόσμο, ώρα να τον αλλάξουμε», έγραφε ο Μαρξ στις θέσεις για τον Φόιερμπαχ, διακηρύσσοντας το τέλος της φιλοσοφίας και τη στροφή στην επιστήμη, ως οδηγό για την κοινωνική αλλαγή. Τη στροφή του Μαρξ δεν ακολούθησαν μόνο οι μαρξιστές, αλλά έσπευσαν εσχάτως να ενστερνιστούν και οι αστοί, με κάποιες αναγκαίες… μετατροπές. Έτσι, οι δυνάμεις της αγοράς, πέφτοντας με τα μούτρα στο πανεπιστήμιο και στην έρευνα με σκοπό την παραγωγή χρήσιμων εμπορευμάτων έγραψαν στην προμετωπίδα τους: «Οι επιστήμονες αρκετά ερμήνευσαν τον κόσμο, ώρα να τον πουλήσουμε». Ολοκληρώνοντας την αντιδραστική  κατεύθυνση της επιστήμης, το αμερικανικό πεντάγωνο γράφει στη σημαία του: «Οι επιστήμονες αρκετά ερμήνευσαν τον κόσμο, ώρα να εμποδίσουν την αλλαγή του».

 

Το 2008, γράφει στον Guardian ο Nafeez Ahmed, το Πεντάγωνο ξεκίνησε το πρόγραμμα Minerva (Αθηνά). Ένα πρόγραμμα που επιλέγει και χρηματοδοτεί ερευνητικά προγράμματα σε διάφορα πανεπιστήμια των ΗΠΑ και του κόσμου με σκοπό την ανάπτυξη μοντέλων της δυναμικής μεγάλων κοινωνικών αναταραχών σε διάφορες περιοχές του πλανήτη. Το Πεντάγωνο θέλει να κατανοήσει τις αντικειμενικές αιτίες, τις ιδέες, αλλά και τα μέσα διάδοσής τους, που προκαλούν μεγάλης κλίμακας κοινωνικές αναταραχές. Σκοπός είναι η προετοιμασία κατάλληλων εργαλείων για την αντιμετώπισή τους. Τη στροφή αυτή του στρατού στην εφαρμοσμένη έρευνα των κοινωνικών επιστημών ο Naffeez Ahmed την ονομάζει εύστοχα «στρατιωτικοποίηση των κοινωνικών επιστημών».

 

Η προσοχή του Πενταγώνου δεν στρέφεται μόνο σε παραδοσιακές βίαιες πολιτικές ομάδες, αλλά και σε ειρηνικές οργανώσεις και κόμματα που στοχεύουν σε πλατιάς κλίμακας κοινωνικές αλλαγές. Ανάμεσα στα ερευνητικά προγράμματα που επιλέχθηκαν για την περίοδο 2014-17 είναι και ένα πρόγραμμα του πανεπιστημίου Cornell -το οποίο διοικείται από το Γραφείο Επιστημονικής Έρευνας της Αμερικανικής Αεροπορίας- που σκοπό έχει την ανάπτυξη ενός μοντέλου της δυναμικής της ανάπτυξης και της μαζικοποίησης κοινωνικών κινημάτων. Το πρόγραμμα μελετά το σημείο καμπής στη διάδοση μηνυμάτων μέσω ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης στην αιγυπτιακή επανάσταση το 2011, στις εκλογές για τη ρωσική Δούμα το 2011, στην πετρελαϊκή κρίση στη Νιγηρία το 2012 και στις κινητοποιήσεις στην πλατεία Ταξίμ  το 2013.

 

Ένα άλλο πρόγραμμα είναι του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον και σκοπό έχει την ανακάλυψη των συνθηκών κάτω από τις οποίες δημιουργούνται πολιτικά κινήματα που έχουν στόχο την πλατιάς κλίμακας πολιτική και οικονομική αλλαγή. Το πρόγραμμα, το οποίο διευθύνεται από το Γραφείο Έρευνας του Αμερικανικού Στρατού θα μελετήσει κινήματα με πάνω από 1.000 συμμετέχοντες σε 58 χώρες.

 

Ανάμεσα στις δραστηριότητες της Minerva, είναι η χρηματοδότηση επιστημόνων που εμπλέκονται στη μελέτη των συναισθημάτων που σχετίζονται με το ξέσπασμα ή τον τερματισμό κινημάτων με ιδεολογική προέλευση.

 

 

ΝΙΚΗΤΑΣ ΓΕΡΑΝΗΣ

 

Πηγή: The Guardian

 

 

 

Αναγνώστηκε 3978 φορές Τελευταία τροποποίηση Πέμπτη, 02 Ιανουαρίου 2020 23:22

Κάντε κλικ στο όνομα του αρθρογράφου για να διαβάσετε όλα τα άρθρα του.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΠΟ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ