Νίκος Δαμιανάκης

 

 

ΕΝΑ ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΩΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΑΙ ΛΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ

Mε δεδομένο ότι τα εμβόλια κατά του Ιού είναι επί του παρόντος λιγοστά σε παγκόσμια κλίμακα ας δούμε ενδεικτικά τη συσχέτιση ασθένειας εμβολιασμού. Προτεραιότητα δίνεται σε άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρής ή θανατηφόρου πορείας της νόσου Covid 19 ή που εκτίθενται ιδιαίτερα στην εργασία.

 

Σε καθεστώς «βαθύ κόκκινο» παραμένει η χώρα.

 

Την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου είχαμε ακόμη μια ανακοίνωση-επανάληψη μέτρων που κατά τη γνώμη των κυρίων Χαρδαλιά, Κικιλια και Μητσοτάκη θα ανακόψουν την διασπορά του COVID-19. Το κεντρικό νόημα των μέτρων είναι... Lockdown στο Lockdown.

 

Χρειάστηκε να εγκαταλείψουν οι πολυεθνικές του Φαρμάκου στο έλεος της πανδημίας τις φτωχές χώρες για να τεθεί εκ νέου το ζήτημα της ελευθερίας παροχής φαρμακευτικής βοήθειας στον πληθυσμό. Η AstraZeneca αφού επιχορηγήθηκε με 330 εκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να αρχίσει την παραγωγή ενημέρωσε ότι δεν θα τηρήσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις έγκαιρης παράδοσης των εμβολίων. Στη σύμβαση δεν μπήκαν ρήτρες, γιατί υπήρχε «εμπιστοσύνη και αξιοπιστία» για την εν λόγω Φαρμακευτική παρά του ότι η συγκεκριμένη εξαπάτησε τους Ευρωπαίους πολίτες. Παρόμοια πρακτική εφάρμοσαν κα λοιπές φαρμακευτικές όπως η Pfizer-BioNTech, η Moderna και άλλες. Τελευταία δε εμφανίστηκε και  η  Νovartis, η οποία ανακοίνωσε ότι παραχωρεί εργοστασιακές εγκαταστάσεις της στην Ευρώπη για να παραχθούν εμβόλια και να τα αντιμετωπιστεί η έλλειψη τους φυσικά φε το αζημίωτο, βελτιώνοντας παράλληλα την εικόνα της στους ευρωπαϊκούς λαούς.

Σύμφωνα με τους κλασσικούς του μαρξισμού, ο καπιταλισμός ακυρώνει την ουσία της εκπαίδευσης, σφραγίζει τη μεθοδολογία  σκέψης και ανάλυσης, συγκεκριμενοποιεί τη γνώση και επικεντρώνεται στη μετάδοση της πιο χρήσιμης  και κερδοφόρας (για αυτόν) γνωστικής ικανότητας ώστε να  αγοράζει και πουλά εργαζόμενους-επιστήμονες. Να μετατρέπει σε  εμπορεύματα τα πάντα. Στο “πάντα” αυτό ανήκει κι η εκπαίδευση. Με μπλοκαρισμένη μεθοδολογία σκέψης δεν μπορεί να υπάρξει ούτε πραγματική παιδεία ούτε πραγματική εκπαίδευση. Κατ' επέκταση δεν μπορεί να υπάρξει και εκπαίδευση υπέρ του καπιταλισμού. Αυτό που ζούμε τα στην εκπαίδευση (ειδικά) τα τελευταία 11 χρόνια (διαμαντοπούλου-αρβανιτοπουλος-φίλης/γαβρογλου-κεραμέως) με την έκρηξη του νεοφιλελεύθερου δόγματος στη χώρα μας πρόκειται για την απόλυτη αντίφαση. Αυτό ζούμε και στο σήμερα με το “νόμο Κεραμέως”.

Φυσικά ήταν αναμενόμενο. Σε μαζικές διαδηλώσεις, φοιτητές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Ηράκλειο,  Χανιά,  Βόλο κ.α. έδωσαν την πρώτη αγωνιστική απάντηση!  Απαίτησαν  να αποσυρθεί τώρα το αντιδραστικό νομοσχέδιο, που εντείνει τους φραγμούς στις σπουδές και την καταστολή,  να ανοίξουν τώρα οι σχολές με όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας. ¨έγινε μια πρώτη απόπειρα συνδιαδήλωσης  με συνδικάτα, γονείς. 

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δια της Κεραμέως, σε αγαστή συνεργασία με τον Χρυσοχοΐδη προβαίνουν στην ίδρυση ειδικού σώματος αστυνόμευσης του πανεπιστημιακού χώρου. Το σώμα αυτό  θα εκπαιδευτεί από την Αστυνομία και θα έχει αστυνομικά καθήκοντα, θα είναι ένστολο και θα φέρει γκλοπ και ειδικά σπρέι, αλλά όχι πυροβόλα όπλα. Θα περιπολεί και θα ελέγχει τους χώρους του πανεπιστημίου, όπου απαγορεύονται να έχουν πρόσβαση στους “εξωσχολικούς”. Θα εγκατασταθεί επίσης εξοπλισμός των χώρων με μέσα παρακολούθησης δηλαδή θα υπάρχουν Control rooms ελέγχου όλων των χώρων. 

 

 

Πρόλογος

ΜΙΑ  ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 9 ΜΗΝΩΝ ΜΑΧΗΣ ΜΕ ΤΟΝ COVID-19

Στον όρο Δημόσια Υγεία συνοψίζονται, σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, όλες οι οργανωμένες, επιστημονικά τεκμηριωμένες, δραστηριότητες του κράτους και της κοινωνίας, που σκοπό έχουν την πρόληψη των νοσημάτων,  την προστασία της υγείας του πληθυσμού και τη  βελτίωση της ποιότητας της ζωής του, με σκοπό την αύξηση του προσδόκιμου ορίου επιβίωσης. Μπορεί όμως να προστατευθεί η Δημόσια Υγεία μετά την οργανωτική και λειτουργική αποδυνάμωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, χωρίς, δηλαδή, την  πρώτη γραμμή ελέγχου για ασθένειες, ακόμα και μεταδοτικές; Μπορεί να προστατευθεί η Δημόσια Υγεία μετά την περιορισμένη εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής της υγείας του πληθυσμού, με έξαρση των ψυχικών διαταραχών, κατάχρηση ψυχοτρόπων ουσιών και αύξηση των αυτοκτονιών; Μπορεί να προστατευθεί η Δημόσια Υγεία μετά την ανισομερή κατανομή των οικονομικών πόρων και των δαπανών για τη Δημόσια Υγεία;

Σελίδα 1 από 2

Θέλουμε να μιλήσουμε για τον κομμουνισμό της εποχής μας, την αναγκαία αλλά όχι δεδομένη προοπτική. Θέλουμε να μιλήσουμε ταυτόχρονα για την καθημερινή επιβίωση και τον αγώνα γι’ αυτήν.

ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εγγραφείτε στην λίστα επικοινωνίας μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι.