KOMMON

 

 

Τα Ριζά (Rizà) είναι η δημιουργική συνάντηση του Θεμιστοκλή Καρποδίνη, του Κωστή Ζουλιάτη (aka Costinho) και του Πέτρου Λαμπρίδη, με την οποία επιχειρούν μια διαφορετική ανάγνωση της παραδοσιακής και λαϊκής μουσικής, με λιτή ενορχήστρωση και ακουστικό χαρακτήρα – που αντανακλά ένα εύρος ηχητικών αναφορών: από τους δίσκους της ECM Records και τη μεσογειακή jazz μέχρι τα field recordings και τον DJ Shadow. Χωρίς απαραίτητα την πρόθεση για διασκευή ή τον πειραματισμό ως αυτοσκοπό, εμπιστεύονται περισσότερο την πεποίθηση ότι η έννοια της εξέλιξης ενυπάρχει στην ίδια την παράδοση. 

 

Σύμφωνα με στοιχεία που τέθηκαν υπόψη της ΠΕΝΕΝ και αφορούν συνταξιούχους που έχει ολοκληρωθεί η καταβολή της κύριας σύνταξης και δίνονται οι εφάπαξ παροχές (τα στοιχεία αφορούν συνταξιούχους προερχόμενους από το πλήρωμα καταστρώματος που ανήκουν στην ΠΕΝΕΝ και έχουν αποκλειστικά ναυτική υπηρεσία) προκύπτει ότι ένα ποσοστό που αντιστοιχεί στο 10% των υποθέσεων παροχής των εφάπαξ των δικαιούχων ναυτεργατών έχουν φύγει από την ζωή χωρίς να προλάβουν  οι ίδιοι να τους χορηγηθεί με αποτέλεσμα να έχουν κηρυχτεί ως δικαιούχοι  οι χήρες των Ναυτικών αυτών....

 

Με μεγάλη έκπληξη ακούσαμε την πρόσφατη συνέντευξη του Δημάρχου Βύρωνα κ. Άκη Κατωπόδη για τις αντιδράσεις των εργαζομένων και της διοίκησης του Σωματείου για τις ιδιωτικοποιήσεις που θέλησε να εφαρμόσει άμεσα με την ψήφιση του νομοσχεδίου.

 

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΤΗΣ ΟΛΓΑΣ ΜΟΣΧΟΧΩΡΙΤΟΥ, «ΜΠΟΡΕΙΣ Ν’ ΑΛΛΑΞΕΙΣ ΜΟΝΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΣΟΥ» , Εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ

 

 

 

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΕΣΒΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ κ. ΜΑΡΟΥΑΝ ΤΟΥΜΠΑΣΣΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΜΕΝΗ ΕΞΙΣΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΥ ΜΕ ΤΟ ΑΝΤΙ ΣΙΩΝΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ

 

Ο Δήμος Καισαριανής και οι εκδόσεις  Άπαρσις σας προσκαλούν στην παρουσίαση των βιβλίων «Οι Ελλαδέμποροι» του Γιώργου Αλεξάτου και «Τα γέλια του θανάτου» της Γιάννας Δημητριάδη.

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

 

 

Ανοίγει ένας νέος ιστορικός κύκλος

   

Με την κυβέρνηση της ΝΔ ανοίγει ένας κύκλος με βίαιη επίθεση για να επιβληθούν νέες, αντιδραστικές καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις σε όλα τα πεδία. Η εργασιακή εκμετάλλευση, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, οι ιδιωτικοποιήσεις, η καταστροφή του περιβάλλοντος συνοδεύονται από μια πρωτοφανή αστυνομοκρατία που κυνηγά φοιτητές στα αμφιθέατρα και νέους σε κινηματογράφους, ενώ η ατμόσφαιρα μολύνεται με την πατριδοκαπηλία και τον εθνικισμό.

Το σύνθημα του Πολυτεχνείου «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» αποκτά νέο, βαθύτερο και πιο εκρηκτικό περιεχόμενο. Το «Έξω αι ΗΠΑ – Έξω το ΝΑΤΟ» του Νοέμβρη συνδέεται με τη σημερινή απαίτηση για ειρήνη, αλληλεγγύη και συνεργασία των λαών, που θα βάλει φρένο στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στα πραξικοπήματα και στο δράμα των προσφύγων και των μεταναστών/τριων.

Στην επίθεση των «πάνω» απαιτείται ένας νέος κύκλος αντίστασης, διεκδικήσεων και κατακτήσεων που μπορούν να επιβάλουν οι «από κάτω», η εργατική τάξη, οι δυνάμεις τις εργασίας, ο λαός και η νεολαία, εάν πιστέψουν στη δύναμη και οικοδομήσουν το κοινωνικό και πολιτικό μέτωπό τους, το ανεξάρτητο, ενωτικό και ταξικό κίνημά τους.

 

Ο κύκλος που έκλεισε και η αναγκαία τομή

 

Την περασμένη δεκαετία ζήσαμε μία σειρά μεγάλων αγώνων ενάντια στα μνημόνια και τη λιτότητα που επέβαλαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και οι δανειστές (ΕΕ, ΔΝΤ), με αποκορύφωμα το δημοψήφισμα του Ιούλη του 2015 και το μεγαλειώδες ταξικό και λαϊκό ΟΧΙ. Η δήθεν «αριστερή» κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκε ο καλύτερος συνεχιστής των μνημονίων και πιστός υπηρέτης των ευρωΝΑΤΟϊκών συμφερόντων στην περιοχή, σπέρνοντας την απογοήτευση στον αγωνιζόμενο κόσμο.

 

Οι αγώνες αυτοί ηττήθηκαν, έκλεισε ο προηγούμενος κύκλος με τις ελπίδες, τη συνείδηση και το περιεχόμενο που είχε τότε. Το εργατικό και λαϊκό κίνημα έδειξαν αυτοθυσία, αυταπάρνηση και επιμονή, αλλά η Αριστερά που διαφοροποιήθηκε από την υποταγή του ΣΥΡΙΖΑ, παρά την προσφορά της βάσης της, στην πράξη έμεινε «στη γωνία». Απαιτούνται νέες προγραμματικές απαντήσεις σε περιεχόμενα, τρόπους οργάνωσης, μορφές παρέμβασης. Απαιτείται μια τομή που θα υπερβεί τόσο τον «αριστερό» συμβιβασμό, όσο και τον αριστερίστικο σεχταρισμό, καθώς και την τυφλή βία και το μηδενισμό.

    

Για μία κομμουνιστική Αριστερά που θα ψηλαφήσει το νέο πέρασμα

   

Σε αυτήν την τομή καλούμε, ώστε να προκύψει μια συσπείρωση για τη σύγχρονη κομμουνιστική Αριστερά. Ενωτικά, μετωπικά, ριζοσπαστικά. Για ένα κομμουνιστικό πρόγραμμα και κόμμα της εποχής μας. Με νέες γενιές στο προσκήνιο δίπλα στις παλιότερες, μαθαίνοντας από την εμπειρία και τα λάθη, τινάζοντας την παλιά σκουριά και τα κουσούρια του παρελθόντος. Με νέα ορμή και αυταπάρνηση στον αγώνα, με όραμα για την κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο που αναζητούμε.

Παλεύοντας σήμερα για δουλειά και ζωή με αξιοπρέπεια, κόντρα στον ιμπεριαλισμό, τον καπιταλισμό, το φασισμό και τον πόλεμο, για μία φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση, για να ανοίξει ο δρόμος για την ανασύνθεση και ανασυγκρότηση της νέας κομμουνιστικής προοπτικής.

 

Μέσα από τον παλιό κόσμο να βρούμε πέρασμα σε έναν φωτεινό κόσμο του μέλλοντος!

 

Συντονισμός δράσης & διαλόγου Κομμουνιστικών Δυνάμεων

 

 

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παναττική συνέλευση

του Συντονισμού Δράσης και Διαλόγου Κομμουνιστικών Δυνάμεων

 

 

Πανελλαδικός Αντιπολεμικός Κινηματικός Συντονισμός

Σελίδα 1 από 60

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Kommon

Θέλουμε να μιλήσουμε για τον κομμουνισμό της εποχής μας, την αναγκαία αλλά όχι δεδομένη προοπτική. Θέλουμε να μιλήσουμε ταυτόχρονα για την καθημερινή επιβίωση και τον αγώνα γι’ αυτήν.

ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εγγραφείτε στην λίστα επικοινωνίας μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι.