ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (86)

 

Το ΑΒ του Κεφαλαίου στον 21ο αιώνα του Τομά Πικετί

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη, 18 Μαρτίου 2021 14:29 Συντάκτης:

 

*Ομότ. Καθηγητή  Παντείου Πανεπιστημίου

  **Δρ. Παντείου  Πανεπιστημίου

 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2021 12:09 Συντάκτης:

 

Σοβαρό προβληματισμό έχει προκαλέσει σε νομικούς και χρηματιστηριακούς κύκλους η στάση που πρέπει να κρατήσουν οι αμερικανικές αρχές απέναντι στην εκτόξευση της τιμής της Gamestore κι άλλων εισηγμένων εταιρειών. Το εναρκτήριο λάκτισμα δόθηκε από μικρομετόχους που αξιοποίησαν την πλατφόρμα Reddit επιδιώκοντας με την παρότρυνσή τους να ακυρώσουν την ενορχηστρωμένη προσπάθεια χειραγώγησης της τιμής των μετοχών από κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου. «Αυτοί οι άνθρωποι πίστευαν πραγματικά, δεν υπάρχει τίποτε παράνομο όταν κάνεις άγρια αισιόδοξες εκτιμήσεις», δήλωνε στους Financial Times την Κυριακή 31 Ιανουαρίου καθηγητής από τη Νομική Σχολή του Κολούμπια και πρώην νομικός σύμβουλος στο Χρηματιστήριο Νέας Υόρκης.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη, 04 Φεβρουαρίου 2021 08:47 Συντάκτης:

Εισαγωγή

Στην επέτειο των 200 χρόνων της “Επανάστασης του ’21”, θα ήλπιζε κανείς, «τιμής ένεκεν», ένα φιλολαϊκό προϋπολογισμό, για τον πρόσθετο λόγο των σκληρών δοκιμασιών που βιώνει ο ελληνικός λαός λόγω της πανδημίας του covid-19. Δυστυχώς ο νέος προϋπολογισμός 2021, είναι το ίδιο και πιο αντιλαϊκός από τους προηγούμενους «μνημονιακούς», παρ’ ότι προσωρινά έχουν ανασταλεί ως το 2021, οι υπερεθνικές δεσμεύσεις του Συμφώνου Σταθερότητας (ελλείμματα, κά), καθώς και χαλάρωση παροχής ρευστότητας από την ΕΚΤ προς όλες τις χώρες της ΕΕ, λόγω υγειονομικής κρίσης.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη, 02 Δεκεμβρίου 2020 12:13 Συντάκτης:

 

Ο Ανδρέας Νταής είναι πτυχιούχος οικονομολόγος – λογιστής β’ τάξης

 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο, 07 Νοεμβρίου 2020 09:25 Συντάκτης:

 

Κι όμως, το δεύτερο lockdown που ξεκινάει το Σάββατο 7 Νοεμβρίου μπορούσε να είχε αποφευχθεί! Η έκρηξη των κρουσμάτων και των νεκρών βαραίνει 100% την κυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη. Οι συνάνθρωποί μας που έχασαν ήδη τη μάχη με τη ζωή κι όσοι δεινοπαθούν στα νοσοκομεία είναι θύματα της κυβερνητικής πολιτικής.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή, 06 Νοεμβρίου 2020 12:34 Συντάκτης:

 

Όλες οι ενδείξεις που υπάρχουν μέχρι στιγμής συνηγορούν ότι το 2020 θα είναι μια χρονιά απογείωσης της φτώχειας. Η άλλη όψη της αναπάντεχης οριακής μείωσης της ανεργίας, όπως καταγράφτηκε στην πρόσφατη ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για την Έρευνα εργατικού Δυναμικού, τον  μήνα Ιούλιο τόσο σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019 όσο και τον Ιούνιο του 2020, θα είναι η συντριβή των  πραγματικών μισθών και εισοδημάτων. Η πρωτοφανής συρρίκνωση των αποδοχών των εργαζομένων είναι πλήρως προβλέψιμη ως αποτέλεσμα του μέτρου με την επωνυμία «Συνεργασία» που εφάρμοσε η κυβέρνηση και σε γενικές γραμμές επιδίωκε τη διατήρηση των θέσεων εργασίας έναντι της μείωσης των αμοιβών.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2020 13:47 Συντάκτης:

 

Αφού ο ελληνικός λαός έφαγε στο κεφάλι αλλεπάλληλα μνημόνια, αφού το εισόδημά του καταβαραθρώθηκε, αφού 400 χιλιάδες ξενιτεύτηκαν, αφού αυξήθηκε η κατανάλωση ψυχοφαρμάκων, τι ανακοινώθηκε αυτές τις ημέρες; Ότι το χρέος της Ελλάδας αυξήθηκε κι άλλο! Συγκεκριμένα  το ακαθάριστο δημόσιο χρέος έφτασε τα 362,87 δις ευρώ και το χρέος της γενικής κυβέρνησης τα 342 δις ευρώ. Με δεδομένη την ύφεση που εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο 8 με 12% το χρέος θα φτάσει το 213,5% για το ακαθάριστο δημόσιο χρέος και το 201% για το χρέος της γενικής κυβέρνησης. Ορισμένα συμπεράσματα:

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2020 08:54 Συντάκτης:

 

Με ψυχρολουσία για τους ηγέτες του ευρωπαϊκού Νότου ισοδυναμούσε η απόφαση των 27 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ανακοινώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης 21 Ιουλίου. Η απόφαση διαψεύδει τις ελπίδες που είχαν δημιουργηθεί για μια γενναιόδωρη χείρα βοηθείας που θα επούλωνε τις πληγές που άφησε η πανδημία του κορονοϊού καθώς, πρώτο, συνοδεύεται από όρους εφαρμογής αντιλαϊκών πολιτικών στο εσωτερικό της χώρας (αιρεσιμότητες) και, δεύτερο, ενισχύει την ηγεμονική θέση των βόρειων χωρών εντός της ΕΕ, διευρύνοντας το χάσμα μεταξύ κέντρου και περιφέρειας.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2020 14:58 Συντάκτης:
Σελίδα 1 από 8

Θέλουμε να μιλήσουμε για τον κομμουνισμό της εποχής μας, την αναγκαία αλλά όχι δεδομένη προοπτική. Θέλουμε να μιλήσουμε ταυτόχρονα για την καθημερινή επιβίωση και τον αγώνα γι’ αυτήν.

ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εγγραφείτε στην λίστα επικοινωνίας μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι.