Οι αυτοκρατορικές ρίζες του παγκόσμιου διατροφικού συστήματος

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή, 23 Ιουλίου 2021 08:11 Συντάκτης:
Βαθμολογήστε το άρθρο
(2 ψήφοι)
Οι αυτοκρατορικές ρίζες του παγκόσμιου διατροφικού συστήματος

 

Chris Otter
DIET FOR A LARGE PLANET
Industrial Britain, Food Systems, and World Ecology
University of Chicago Press, 2020

αναθεωρήθηκε από την Amy Leather, Πηγή: Guernica.eu

 

Γιατί τρώμε αυτά που παράγουμε; Αυτό είναι το ερώτημα που ο Chris Otter επιδιώκει να απαντήσει στο Diet for a Large Planet. Είναι πολύ επίκαιρo. Τα τελευταία χρόνια αυξάνεται ο θυμός και ο τρόμος για ένα σύστημα διατροφής που παρέχει ανθυγιεινές και περιβαλλοντικά καταστροφικές δίαιτες. Το φαγητό έχει πολιτικοποιηθεί βαθιά.

Το 2019, το ιατρικό περιοδικό The Lancet δημοσίευσε αυτό που ονόμασε «πλανητική υγιεινή δίαιτα». Το συμπέρασμά τους ήταν ότι «η διατροφή του κόσμου πρέπει να αλλάξει δραματικά» για να σώσουμε τον πλανήτη και τους εαυτούς μας. Ισχυρίστηκαν ότι απαιτείται Μεγάλος Μετασχηματισμός Τροφίμων — μια απομάκρυνση από αυτό που συχνά ονομάζεται Δυτική Διατροφή, η οποία έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κόκκινο κρέας, εξευγενισμένους σπόρους, κορεσμένα λιπαρά και ζάχαρη, σε μια πιο βασισμένη στα φυτά διατροφή.

Αυτό δεν είναι νέο επιχείρημα. Ο τίτλος του Otter απηχεί σκοπίμως το Diet for a Small Planet, που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά πριν από 50 χρόνια, στο οποίο η Frances Moore Lappe κατηγόρησε για τα προβλήματα του περιβάλλοντος και της υγείας μια δίαιτα πλούσια σε κρέας και εξευγενισμένους υδατάνθρακες.

Αν όμως εξετάσουμε τα σημερινά συστήματα τροφίμων, οι περισσότεροι σχολιαστές τείνουν να εστιάζουν στην μεταπολεμική περίοδο, και ιδιαίτερα στον ρόλο των ΗΠΑ στην προώθηση ενός μοντέλου βιομηχανικής παραγωγής τροφίμων και γεωργίας. Αυτό είναι ένα μοντέλο που συνοψίζεται από την υπεροχή των επεξεργασμένων τροφίμων, την ανάπτυξη των μεγάλων φαστ-φουντ και τα σούπερ μάρκετ, και την κλίμακα και την κυριαρχία της γεωργικής βιομηχανίας.

Ωστόσο, ο Otter υποστηρίζει ότι «για να κατανοήσουμε τη βαθύτερη ιστορία της σημερινής παγκόσμιας επισιτιστικής κατάστασης, είναι απαραίτητο να εξερευνήσουμε τη Βρετανία μετά το 1800». Υποστηρίζει ότι «η Βρετανία έθεσε τα θεμέλια για τα σύγχρονα συστήματα τροφίμων. Ήταν η κυρίαρχη παγκόσμια δύναμη του δέκατου ένατου αιώνα, που έλεγχε τεράστιους παγκόσμιους πόρους, και δημιουργούσε αλυσίδες φαγητού μεγάλων αποστάσεων για να προμηθεύει τεράστιες ποσότητες κρέατος, σιταριού, και ζάχαρης.» Αυτό είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης. Εντοπίζοντας τα σημερινά μας συστήματα τροφίμων σε ένα ευρύτερο πολιτικό και ιστορικό πλαίσιο, που συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την ανάπτυξη του καπιταλισμού και της αποικιοκρατίας.

Αυτό που ξεχωρίζει στο βιβλίο είναι το πόσο νωρίς αναπτύχθηκε η διεθνοποίηση της παραγωγής τροφίμων για τη Βρετανία. Η Βρετανία προμήθευε τρόφιμα από όλο τον κόσμο σε τεράστιες ποσότητες από τα μέσα της δεκαετίας του 1800, εισάγοντας σιτηρά, κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ο Otter το δείχνει αυτό με μια τεράστια σειρά στατιστικών. Περιγράφει πώς «ο όγκος των βρετανικών εισαγωγών τροφίμων αυξήθηκε σχεδόν οκτώ φορές μεταξύ 1850-52 και 1910-12, οπότε αντιπροσώπευαν περίπου τα δύο πέμπτα όλων των βρετανικών εισαγωγών κατά αξία. Πάνω από τα τέσσερα πέμπτα του ψωμιού που καταναλώνονται στη Βρετανία προέρχονται από εισαγόμενα σιτηρά από το 1909».

Αρχικά, η Ιρλανδία είχε συνεισφέρει το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών σιτηρών, κρέατος, βουτύρου και ζωικού κεφαλαίου στη Βρετανία, αλλά σύντομα η Βρετανία έγινε η πλουσιότερη ενιαία καταναλωτική αγορά τροφίμων και πρώτων υλών στον κόσμο. Το 1860 η Βρετανία λάμβανε το 49% των συνολικών εξαγωγών τροφίμων από την Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική. Το 1930, με μόλις κάτω από το 3% του παγκόσμιου πληθυσμού, η Βρετανία εισήγαγε το 99% των παγκόσμιων εξαγωγών ζαμπόν και μπέικον, το 63% του βουτύρου της, το 62% των αυγών της, το 59% του βοείου κρέατος της, το 46% του τυριού και το 28% του σιταριού της.

Ο Otter εξετάζει λεπτομερώς πώς η Βρετανία εισήγε τόσο πολύ κρέας, σιτηρά και ζάχαρη. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1800 οι αγρότες στη Βρετανία είχαν πειραματιστεί με επιλεκτική εκτροφή για να παράγουν τις αγελάδες και άλλα ζώα που ήταν ιδανικά για την παραγωγή κρέατος, όπως οι βραχυκέρατες αγελάδες και οι αγελάδες Χέρεφορντ. Σύντομα, κατέστη πιο επικερδές να μεταφερθούν αυτά τα είδη ζώων σε νέες περιοχές του πλανήτη, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αργεντινή, για να εκτραφούν και να εκτραφούν στους τεράστιους βοσκότοπους τους και το κρέας τους να εισάγεται πίσω στη Βρετανία.

Η εξωτερική ανάθεση, όπως την αποκαλεί ο Otter, σήμαινε ότι σε αυτές τις περιοχές θα κατασκευαζόταν μια τεράστια υποδομή. Όπως περιγράφει «υπήρχαν σχεδόν 70 εκατομμύρια βοοειδή στις ΗΠΑ μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1930. Αυτός ο βαριά κεφαλαιοποιημένος κλάδος παραγωγής με τα τεράστια αγροκτήματα του και τις βιομηχανοποιημένες συσκευασίες κρέατος, λειτουργούσε σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα από τη βρετανική». Δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς πώς αυτό άνοιξε το δρόμο για τη μεγάλη επιτάχυνση της παραγωγής κρέατος μετά το 1945 στις ΗΠΑ.

Υπήρξε μια μαζική αύξηση στην ποσότητα του ψωμιού σιταριού που καταναλώθηκε στη Βρετανία μεταξύ 1771-1879, και από το 1911 το σιταρένιο ψωμί παρείχε περίπου το ήμισυ της πρόσληψης θερμίδων της εργατικής τάξης.

Ο Otter περιγράφει πώς η Βρετανία ήταν αυτάρκης σε σιτάρι μέχρι περίπου το 1850. Ωστόσο, σε εκείνο το σημείο η παραγωγή σιταριού άρχισε να γίνεται ασύμφορη και έτσι άρχισαν να αντλούνται σιτηρά από διαφορετικές και μετατοπισμένες περιοχές του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, της Ινδίας, της Αργεντινής και της Βόρειας Αμερικής. Μέχρι το 1909 πάνω από το 80% του βρετανικού ψωμιού γινόταν με εισαγόμενα σιτηρά.

Μαζί με το κρέας και το ψωμί, η ζάχαρη έγινε επίσης κεντρικό στοιχείο της βρετανικής διατροφής. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, από πολυτέλεια έγινε απαραίτητη. Ο Otter επισημαίνει ότι έγινε μια φθηνή «τροφή-καύσιμο» για την εργατική τάξη στη Βρετανία. Μέχρι τα τέλη του δέκατου όγδοου αιώνα η Βρετανία κατανάλωσε σχεδόν το ήμισυ του συνόλου της ζάχαρης που έφτανε στην Ευρώπη, και τα επίπεδα κατανάλωσης της Βρετανίας ήταν πάνω από δέκα φορές υψηλότερα από εκείνα της υπόλοιπης Ευρώπης. Το 1750, ο μέσος όρος της Βρετανίας λάμβανε 72 θερμίδες ημερησίως από ζάχαρη, το 1909-13 ο αριθμός αυτός ήταν 395.

Τέτοιες φτηνές θερμίδες ήταν συνέπεια της αποικιοκρατίας και της δουλείας. Τα πορτογαλικά, ισπανικά, γαλλικά και βρετανικά αποικιακά συστήματα δημιούργησαν μια βιομηχανία ζάχαρης που συνδέει την Ευρώπη με την Καραϊβική και τμήματα της Νότιας Αμερικής. Για τη Βρετανία, τα Μπαρμπάντος έγιναν ιδιαίτερα επικερδή, με τη ζάχαρη να αποτελεί το σημαντικότερο εξαγωγικό προϊόν του νησιού μέχρι το 1650. Η Τζαμάικα αποικίστηκε από το 1664, και το 1805 ήταν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ζάχαρης στον κόσμο. Μέχρι τη δεκαετία του 1830, η Βρετανία χρησιμοποιούσε περίπου δύο εκατομμύρια στρέμματα στο εξωτερικό για την παραγωγή ζάχαρης.

Παράλληλα με τη διερεύνηση της διεθνοποίησης της παραγωγής τροφίμων, ο Otter δείχνει επίσης πώς οι τεχνικές μαζικής παραγωγής και η επεξεργασία τροφίμων δεν είναι απλώς μια μεταπολεμική εφεύρεση. Για παράδειγμα, η μαζική παραγωγή ψωμιού ξεκίνησε τη δεκαετία του 1870. Οι παραδοσιακές μέθοδοι άλεσης στην Ουγγαρία και τις ΗΠΑ αντικαταστάθηκαν από την άλεση με κυλίνδρους και στη συνέχεια εισήχθησαν στη Βρετανία. Είναι συναρπαστικό να σημειωθεί ότι το αμερικάνικο τυρί που φτιάχτηκε από εργοστάσιο ήταν ήδη φθηνότερο από το βρετανικό τσένταρ τη δεκαετία του 1860 — και έφτασε στη Βρετανία σε αυξανόμενες ποσότητες. Οι τεχνικές μαζικής παραγωγής σήμαιναν ότι η Βρετανία παρήγαγε περίπου 300.000 τόνους μπισκότων μέχρι το 1939, ενώ τα γλυκά που γνωρίζουμε σήμερα, όπως οι παστίλιες φρούτων και τα κόμμεα φρούτων, παράγονται βιομηχανικά από τα τέλη του 1800.

Ωστόσο, ο Otter φαίνεται να υποστηρίζει ότι αυτή η διεθνοποίηση της παραγωγής ή της εξωτερικής ανάθεσης τροφίμων ήταν συνέπεια αυτού που ο ίδιος αποκαλεί «φιλοσοφία μεγάλου πλανήτη». Το ορίζει αυτό ως «την παραδοχή ότι ολόκληρη η γη ήταν μια πιθανή πηγή υλικού πλούτου και επενδύσεων κεφαλαίου».

Οι νύξεις σε όλο το βιβλίο είναι ότι η ιδέα της προμήθειας τροφίμων από όλο τον κόσμο ήταν η κινητήρια δύναμη πίσω από τις εξελίξεις παρά από τη δυναμική του καπιταλισμού. Εδώ το βιβλίο είναι το πιο αδύναμο. Ενώ ο Otter αναφέρει τον μαρξισμό στην εισαγωγή του ως ένα πλαίσιο στο οποίο θα βασιστεί, δεν υπάρχει ουσιαστικά καμία συζήτηση για το πώς η ανάπτυξη του καπιταλισμού μετέτρεψε τα τρόφιμα σε εμπόρευμα. Δεν υπάρχει τίποτα για το πώς η ανταγωνιστική συσσώρευση και η προσπάθεια για κέρδος στην καρδιά του καπιταλισμού επηρέασε την παραγωγή τροφίμων, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασής της σε όλο τον κόσμο.

Όπως επισημαίνει ο Martin Empson στο Land and Labor, «Ο Μαρξ κατάλαβε πώς η ανάπτυξη του βιομηχανικού καπιταλισμού σε ένα μέρος του κόσμου είχε ως αποτέλεσμα τη διαμόρφωση των αγροτικών οικονομιών του υπόλοιπου κόσμου».

Στο Κεφάλαιο, ο Μαρξ γράφει ότι, «η βιομηχανία μεγάλης κλίμακας, σε όλες τις χώρες όπου έχει ριζώσει, οδηγεί σε ραγδαία αύξηση της μετανάστευσης και στον εποικισμό των ξένων εδαφών, που με αυτόν τον τρόπο μετατρέπονται σε αποικίες για την καλλιέργεια πρώτης ύλης της μητρόπολης… Ένας νέος και διεθνής καταμερισμός της εργασίας αναδύεται, προσαρμοσμένος στις ανάγκες των κυριότερων βιομηχανικών χωρών, και μετατρέπει ένα μέρος του πλανήτη σε ένα κυρίως γεωργικό τομέα παραγωγής για την προμήθεια του άλλου μέρους, το οποίο παραμένει ένας κατ’ εξοχήν βιομηχανικός τομέας».

Το Diet for a Large Planet συχνά αναφέρεται σχεδόν ως σύνοψη της πολιτικής σκέψης και σαν η παραγωγή τροφίμων να διαμορφώθηκε από μια μάχη ιδεών. Φυσικά, υπήρχαν ανταγωνιστικές ιδέες, για παράδειγμα σχετικά με το ελεύθερο εμπόριο, μια απαίτηση που στήριζε τις εισαγωγές φθηνών τροφίμων. Αλλά αυτά αντανακλούσαν πραγματικά ταξικά συμφέροντα, καθώς και διχασμούς εντός της ίδιας της άρχουσας τάξης. Η μάχη για τους Νόμους για το Καλαμπόκι του 1815 το έδειξε αυτό — με την καθεστηκυία τάξη να θέλει να κρατήσει τις τιμές των σιτηρών υψηλές ενώ η ανερχόμενη τάξη των καπιταλιστών της βιομηχανίας ήθελε φτηνότερα σιτηρά, ώστε να μπορούν να πληρώνουν λιγότερο τους εργάτες τους.

Χωρίς ένα τέτοιο πλαίσιο κατανόησης της δυναμικής του καπιταλισμού, της κίνησης για κέρδος στην καρδιά του και του πώς διαφορετικές ταξικές δυνάμεις αντιλαμβάνοναι τον εαυτό τους, τα κεντρικά επιχειρήματα που επιδιώκει να κάνει το βιβλίο αποδυναμώνονται.

Ενώ ο Otter κάνει μερικά ενδιαφέροντα σχόλια για το φαγητό, την εξουσία και τον ρατσισμό, υποβαθμίζει τον πυρήνα της δουλείας στην ανάπτυξη του καπιταλισμού. Και παρότι εξερευνά τους λιμούς της Ιρλανδίας και της Βεγγάλης, δεν τονίζει το γεγονός ότι τρόφιμα εξήχθησαν από αυτές τις χώρες κατά τη διάρκεια αυτών των λιμών.

Το βιβλίο περιέχει έναν πλούτο λεπτομέρειας και ένα ευρύ φάσμα γεγονότων και στοιχείων, που καλύπτουν τα πάντα, από τις εισαγωγές μέχρι το μέγεθος της εργατικής τάξης στις κουζίνες, από τις τεχνικές σφαγής ζώων μέχρι ιστορικά αρχεία της θερμικής πρόσληψης και της φθοράς των δοντιών, από την εργασίασ στις σιταποθήκες έως τις ιδιαιτερότητες της διαδικασίας εκχύλισης ζάχαρης και της παραγωγής τεύτλων, και πολλά άλλα. Αυτό κάνει το βιβλίο χρήσιμο πόρο, αλλά μερικές φορές ένιωσα ότι η λεπτομέρεια πνίγει τη μεγάλη εικόνα και κανεις δισδιάκριτη την επεξήγηση και ανάλυση.

Συνολικά, το Diet for a Large Planet είναι μια χρήσιμη, και μερικές φορές προκλητική, συνεισφορά στη συζήτηση των συστημάτων διατροφής, αλλά την τελείωσα με αναπάντητα ερωτήματα.

Αναγνώστηκε 1602 φορές
KOMMON

Κάντε κλικ στο όνομα του αρθρογράφου για να διαβάσετε όλα τα άρθρα του.

Θέλουμε να μιλήσουμε για τον κομμουνισμό της εποχής μας, την αναγκαία αλλά όχι δεδομένη προοπτική. Θέλουμε να μιλήσουμε ταυτόχρονα για την καθημερινή επιβίωση και τον αγώνα γι’ αυτήν.

ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εγγραφείτε στην λίστα επικοινωνίας μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι.