14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

200 χρόνια της Εθνεγερσίας… 200 εικόνες της σύγχρονης Ελλάδας, του Βασίλη Τουμπέλη

 

Τα είδαμε όλα τις προηγούμενες ημέρες, όλα αυτά που συνθέτουν τη συνολική εικόνα της σύγχρονης Ελλάδας. Είδαμε τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση, τη ΝΑΤΟικής προέλευσης χρυσοπληρωμένη στρατιωτική μηχανή, μήνυμα πολεμικής ισχύος προς πάσα κατεύθυνση. 

Είδαμε τη φιέστα των ξένων και ντόπιων προσκεκλημένων με προεξέχοντα το διάδοχο γαλαζοαίματο του αγγλικού θρόνου. Χορτάσαμε την προπαγάνδα τους, είτε στα καθεστωτικά τηλεοπτικά μέσα είτε τα διαδικτυακά, τόσο με την κοσμοπολίτικη εκδοχή όσο και με την εθνικιστική, για την εμπέδωση της εθνικής ενότητας και του μεγαλείου της. 

Είδαμε τον Έλληνα Πρωθυπουργό, πάνω στο αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ, να δίνει τα διαπιστευτήριά του στους ξένους “συμμάχους”, φέρνοντας μας κάτι από το 1951.  Και το κερασάκι στην τούρτα αποτέλεσε το χαιρετιστήριο μήνυμα του Αμερικανού προέδρου Μπάιντεν, όπου μεταξύ άλλων ομολόγησε πως η Ελλάδα είναι ο πιστότερος σύμμαχος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μετά το Ισραήλ. 

Μπουχτίσαμε από τις παρελάσεις, ωσάν θα μπορούσαμε έτσι να ξεχάσουμε την εγκληματική  πολιτική της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας, με τα δημόσια νοσοκομεία να έχουν αφεθεί στη μοίρα τους και να λυγίζουν υπό το βάρος των ασθενών με Covid19, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των υγειονομικών. 

Ωσάν θα μπορούσαμε να ξεχάσουμε ότι το ταξικό κράτος με την κυβέρνηση του, αφήνει συνειδητά έξω από την μάχη της πανδημίας τον ιδιωτικό τομέα και ειδικά τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, για να μη διασαλευτούν τα κέρδη τους ενώ παράλληλα τους χαρίζει ζεστό χρήμα από τα ταμεία του ΕΟΠΥΥ. 

Είδαμε τα όργια της κρατικής καταστολής στα πανεπιστήμια, τους δρόμους, τις γειτονιές, τα κρατητήρια, απέναντι σε όσους δεν υπακούουν κι ειδικά τη νεολαία. Ζήσαμε τη κατάφωρη καταπάτηση των συνταγματικών μας δικαιωμάτων κι ελευθεριών.  Είδαμε να ψηφίζονται μέσα σ’ένα χρόνο πανδημίας κι έκτακτων συνθηκών να ψηφίζονται 120 νόμοι με βασικό πυρήνα αντιλαϊκά, αντεργατικά, αντιδημοκρατικά και φιλο-επιχειρηματικά μέτρα, ενώ ετοιμάζονται κι άλλα: έρχεται η τυπική κατάργηση του 8ωρου, η απελευθέρωση των υπερωριών, η επίθεση στις συνδικαλιστικές ελευθερίες. Αγανακτήσαμε όταν μοράστηκαν πακτωλοί εκατομμυρίων ευρώ σε καναλάρχες, κλινικάρχες, μεγαλοεργολάβοι, εφοπλιστές, ακόμα και στην εκκλησία. Να δεσμεύονται 2,3 δις ευρώ για την αγορά πολεμικών εξοπλισμών, να ετοιμάζεται νέα διάσωση της Τράπεζας Πειραιώς με δημόσιο χρήμα κάπου στα 3 δις ευρώ, την ώρα που οι άνεργοι έχουν εκτοξευθεί, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι επιβιώνουν με μισούς μισθούς και κουτσουρεμένα επιδόματα. Κι ενώ διαβλέπουμε πως μία νέα οικονομική κρίση έρχεται, με απροσδιόριστη ακόμη έκταση, μία κρίση που θα φέρει εκατοντάδες νέους ανέργους, πολλές χιλιάδες λουκέτα σε μικρές επιχειρήσεις, νέες μειώσεις μισθών, φτωχοποίηση μεγάλων εργατολαϊκών κομματιών της κοινωνίας.

Αυτή είναι η εικόνα της σύγχρονης Ελλάδας που γιορτάζει φέτος τα 200 χρόνια του ελληνικού εθνικού κράτος, με το βρικολακιασμένο σύνθημα Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια. Απέναντι στην ιστορική παραχάραξη και τον καταιγισμό παραποίησης της ιστορικής αλήθειας για την εξυπηρέτηση της κυβερνητικής και ακροδεξιάς προπαγάνδας, δεκάδες ιστορικοί αναλυτές, εκφράζοντας το έθνος “των από κάτω”, στάθηκαν όρθιοι με δεκάδες άρθρα, δοκίμια και βιβλία, καταρρίπτοντας ανακρίβειες και μύθους. Η μάχη για την διατήρηση της ιστορικής μνήμης και την ανάδειξη της ιστορικής αλήθειας για τα βαθύτερα αίτια, τις αντιθέσεις και τις κοινωνικές δυνάμεις της εθνεργεσίας του 1821. 

Σήμερα μπροστά στην υγειονομική και οικονομική κρίση που βιώνουμε, μπροστά στην εγκληματική πολιτική της άρχουσας τάξης και των πολιτικών της εκπροσώπων ο εργατολαϊκός κόσμος και κομμάτια της νεολαίας, έχουν αρχίσει σιγά σιγά να σηκώνουν κεφάλι, ν΄ αντιδρούν. Ξαναγεμίζουν οι δρόμοι, οι πλατείες και οι γειτονιές, σπάζοντας την τρομοκρατία και τις απαγορεύσεις, υπερασπιζόμενοι τις δημοκρατικές ελευθερίες, δεικδικώντας ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, επίταξη των μεγάλων ιδιωτικών δομών υγείας για να υπηρετήσουν τη μάχη της πανδημίας, διεκδικώντας μέτρα προστασίας της υγείας, της εργασίας, της ζωής.  Χιλιάδες νέοι, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, υγειονομικοί, πολλές φορές σε ενωτικές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις και συχνά με ενιαία αιτήματα, βγήκαν μπροστά δίνοντας ελπιδοφόρα πνοή στο κίνημα σήμερα, παρά τις μεγάλες δυσκολίες της περιόδου. Απέναντι στην πρωτοκαθεδρία των καθεστωτικών ΜΜΜ και την προπαγάνδα της εξουσίας, αισιόδοξα μηνύματα έρχονται από τα δεκάδες εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης που ξεπηδούν στο διαδίκτυο, παίζοντας πολλές φορές σημαντικό ρόλο στην πίεση και την ανάδειξη της αντικειμενικής αλήθειας παρά το όργιο λογοκρισίας, όπως συνέβη χαρακτηριστικά με τα γεγονότα της Νέας Σμύρνης και με το τροχαίο στο πλάι της Βουλής.  

Η διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση κι η αντιδραστική πολιτική της μπροστά μάλιστα στην επερχόμενη οικονομική κρίση, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κλίμα στη βάση της κοινωνίας, μία δυσφορία κι αγανάκτηση ότι δεν πάει άλλο έτσι. Το μεγάλο ζήτημα όμως παραμένει: προς τα που και με ποιον τρόπο θα στραφεί το έθνος των καταπιεσμένων; Οι πρωτοπόρες κοινωνικοπολιτικές δυνάμεις άραγε θα μπορέσουν να παίξουν ουσιαστικό προωθητικό ρόλο, μακριά από τη διαχειριστική κι αδιέξοδη λογική που γνωρίσαμε κι εμείς στην Ελλάδα, θα υπερβούν την αναχωρητική λογική “ο λαός δεν είναι έτοιμος, να ενισχυθούμε εμείς”; 

Θα καταφέρουν να δράσουν ενωτικά ώστε το κίνημα να ανασυγκροτηθεί, να δυναμώσει και να εκφράσει τις σύγχρονες εργατολαϊκές ανάγκες για την υγεία, την παιδεία, την εργασία, τις δημοκρατικές ελευθερίες; Ώστε στη βάση ενός τέτοιου σύγχρονου εργατικού και λαϊκού προγράμματος να ενωθεί στο μέτρο του δυνατού το έθνος «των από κάτω» σε σύγκρουση με το έθνος «των από πάνω» σαν μια ιστορική αντικειμενική αναγκαιότητα διχασμού, ανοίγοντας το δρόμο της κοινωνικής χειραφέτησης του μέλλοντος. 

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ