20.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμβολιασμός: πράξη συλλογικής κοινωνικής ευθύνης, πράξη ανθρωπισμού, του Στέλιου Μερμίγκη


Στο διάβα της ανθρώπινης ιστορίας ο άνθρωπος ως συλλογικό ον, κατάφερε θαυμαστά πράγματα, όπως βέβαια και το αντίθετο: δημιούργησε τέρατα και καταστροφές. Ας περιοριστούμε όμως εδώ, μιλώντας για τα πρώτα.

 

Αντιμετώπισε λοιπόν με επιτυχία πλειάδα προβλημάτων και κινδύνων που του έβαζαν εμπόδια στη ζωή του. Οι λοιμώδεις ασθένειες που εξαφάνιζαν στο διάβα τους εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές ήταν κάποια από αυτά που κλήθηκε να αντιμετωπίσει βρίσκοντας στο τέλος θεραπείες για αρκετές από αυτές.

 

Τα εμβόλια ήταν και εξακολουθούν να είναι ένα θαυμαστό και εκπληκτικό όπλο στη φαρέτρα του ανθρώπου για την αντιμετώπισή τους. Χάρη σ’ αυτά οι ασθένειες που ΄΄θέριζαν΄΄ στο παρελθόν έχουν εξαλειφθεί και είναι πλέον άγνωστες στα αυτιά μας, όπως λόγου χάρη η πολιομυελίτιδα, η ευλογιά, η διφθερίτιδα κ.ά.

 

Χωρίς όμως το μαζικό εμβολιασμό, τη μεγάλη δηλαδή ανταπόκριση του κόσμου στην εμβολιαστική διαδικασία δεν θα καταφέρναμε τίποτα. Μόνο όταν συναινεί το σύνολο ή έστω η μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία των ανθρώπων στους εμβολιασμούς, μπορούμε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Έτσι, ο εμβολιασμός δεν αποτελεί μόνο επιλογή ατομικής προστασίας από μία νόσο, αλλά κυρίως αποτελεί πράξη συλλογικής κοινωνικής ευθύνης, πράξη ανθρωπισμού. Βρίσκεται δηλαδή στον αντίποδα πολιτικών και κοινωνικών αντιλήψεων, που είναι σήμερα κυρίαρχες στους κυβερνώντες και όχι μόνο, όπως αυτές των ατομικών πρακτικών, της αδιαφορίας για το κοινωνικό συμφέρον, της χυδαίας αντίληψης ότι ο καθένας ενεργεί για την πάρτη του και… όλοι εναντίον όλων.

 

Η κυβέρνηση, που στο πολιτικό της software έχει βαθιά γραμμένη την πεποίθηση ότι τα πάντα κινούνται γύρω από την ατομική ευθύνη, δεν δίστασε και στην περίπτωση των εμβολίων να τα αντιμετωπίσει με τον ίδιο χυδαίο τρόπο. Από τη μια ως μορφή συναλλαγής (βλέπε τα 150 ευρώ προς τους νέους για καλοκαιρινές διακοπές) και από την άλλη με το αγαπημένο της τιμωρητικό και κατασταλτικό τρόπο απέναντι σε όσους αρνούνται να το κάνουν.

 

Έτσι, ένα γκουβέρνο που έχει δυσανεξία σε κάθε τι που αφορά στις κοινωνικές παροχές και τις συνταγματικές του υποχρεώσεις, για παιδεία, υγεία, πολιτική προστασία, κοινωνική ασφάλιση, περιβάλλον, κ.ά. είναι πραγματικά προκλητικό να ζητά σήμερα από 3 εκατομμύρια περίπου ανεμβολίαστους συμπολίτες μας να δράσουν με κοινωνική ευθύνη και σύνεση. Μια κυβέρνηση που απέτυχε παταγωδώς στη διαχείριση της πανδημίας, με τους 13μιση χιλιάδες και βάλε νεκρούς να το αποδεικνύουν, μια κυβέρνηση που πόνταρε στα εμβόλια ως να είναι το μαγικό ραβδί που θα μας έλυνε τα μάγια της πανδημίας χωρίς να χρειαστεί να πράξει απολύτως τίποτα άλλο, μια κυβέρνηση που εργαλειοποίησε την πανδημία για να περάσει σωρεία αντικοινωνικών μέτρων και νομοθετημάτων όπως το ασφαλιστικό, το εργασιακό, τους νόμους για τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, μια κυβέρνηση που αδιαφόρησε για το ΕΣΥ, που ακόμη και σήμερα, μιλά χωρίς ντροπή για κατάργηση νοσοκομείων και κλινικών, μια κυβέρνηση που δεν πρόταξε κανένα σχέδιο, το οποίο να αφορά στη δημόσια κοινοτική υγεία και την πρωτοβάθμια περίθαλψη, που αποτελούν βασικές δομικές λίθους, για ένα επί της ουσίας σύγχρονο δίχτυ προστασίας των ανθρώπων από σωρεία νοσημάτων, που τολμά να κουνά το δάκτυλο και κυρίως να προβαίνει σε οικονομικούς στραγγαλισμούς εργαζομένων γιατί μόνο αυτό ξέρει και μπορεί να κάνει. Πλέον απέδειξαν ότι δεν τους σταματάει τίποτα στο να εφαρμόσουν μέχρι κεραίας τα αντιλαϊκά και αντικοινωνικά τους σχέδια παρά μόνο η σθεναρή μας αντίδραση, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έγινε πράξη. Οι καιροί ου μενετοί…

 

ΥΓ 1 Κάνω έκκληση σε όσους έχουν επιφυλάξεις και φοβίες για τα εμβόλια που ενδεχομένως να τους γεννήθηκαν από τις παλινωδίες των κυβερνώντων και από τις αντιφάσεις των ειδικών, που με προκλητικό τρόπο επέλεξαν να παραμερίσουν την επιστήμη τους, αλλά και την κοινή λογική προκειμένου να γίνουν αρεστοί στην εξουσία, να τις ξεπεράσουν και να απευθυνθούν σε μάχιμους υγειονομικούς που βρίσκονται από την πρώτη μέρα στη πρώτη γραμμή πράττοντας το καθήκον τους προκειμένου να τους λύσουν τις όποιες απορίες τους. Ας μην αφήσουμε την κυβέρνηση να σαμποτάρει τις δημόσιες δομές υγείας δίνοντάς τους άλλοθι.

 

ΥΓ 2  προεκτείνοντας τη λογική του κυβερνητικού εκπροσώπου για τζαμπατζήδες και κορόιδα που τους πληρώνουν, αναρωτιέμαι τι θα γίνει αύριο αν όλοι οι συνεπείς φορολογούμενοι και μη καπνιστές απαιτήσουν να γίνει ένα εμπάργκο στη πρόσβαση των καπνιστών στα δημόσια διαγνωστικά μέσα;  Ο κατάλογος φυσικά μπορεί να συνεχιστεί και για άλλες κατηγορίες, δείχνοντας πόσο επικίνδυνα μπορεί να γίνουν μερικά πράγματα που έχουν μπει ήδη σε κίνηση από τη μεριά των κυβερνώντων.

 

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ