Η αποπομπή του Μπογδάνου στο φόντο ενός βαθύτερου διχασμού, του Σταμάτη Κυριάκη

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη, 07 Οκτωβρίου 2021 11:40 Συντάκτης:
Βαθμολογήστε το άρθρο
(0 ψήφοι)
Η αποπομπή του Μπογδάνου στο φόντο ενός βαθύτερου διχασμού, του Σταμάτη Κυριάκη

 

Ο σημερινός φασισμός δεν έρχεται από το παρελθόν αλλά από το μέλλον. Ως προς την μορφή δεν θα φοράει τις στολές των SS αλλά τα κουρέλια του προλεταριάτου και τα φθαρμένα σακάκια των καταστραμμένων μικροαστών. Ως προς το περιεχόμενο διεκδικεί την επιστροφή στον καπιταλισμό της προηγούμενης εποχής.

 

Δεν βρίσκεται υπό την αιγίδα των πιο δυναμικών τμημάτων του κεφαλαίου που ασφυκτιούν εντός των ορίων του εθνικού κράτους άλλα υπό την καθοδήγηση τμημάτων του κεφαλαίου που θίγονται από την «Παγκοσμιοποίηση» και οραματίζονται την επιστροφή στην χρυσή εποχή του παλαιού καπιταλισμού.

 

Η ΝΔ εκφράζει με το πλέον αυθεντικό τρόπο το σχίσμα ανάμεσα στις δυνάμεις του κεφαλαίου και στην χώρα μας. Το βασικό τμήμα της είναι ευθυγραμμισμένο με την «παγκοσμιοποίηση» και τα ισχυρότερα συμφέροντα του κεφαλαίου στην Ευρώπη και στο κόσμο. Εντός της όμως εκφράζονται με το ακροδεξιό της μπλοκ και η «εθνικιστική» της τάση που αναπολεί τις δόξες της παλιάς εθνικής αστικής τάξης και εξακολουθεί να έχει αντίστοιχα συμφέροντα σήμερα.

 

Αυτό το δεύτερο και μειοψηφικό μπλοκ διατηρεί σχέσεις άτυπης συμμαχίας με την μπρουτάλ φασιστική –εθνικιστική τάση που εδράζει και εκφράζει κατεστραμμένα τμήματα των εργατών και των μικρομεσαίων που τα τελευταία χρόνια δεινοπάθησαν από την «παγκοσμιοποίηση» και νοσταλγούν τον παλιό καλό καιρό της «εθνικής ασφάλειας».

 

Η αποπομπή του Μπογδάνου είναι ένα σημαντικό επεισόδιο στην διαπάλη ανάμεσα στις δύο τάσεις της Νέας Δημοκρατίας που εδράζουν και εκφράζουν πολιτικά το σχίσμα εντός του Κεφαλαίου (και) στην Ελλάδα.

 

Ο βασικός ηγεμονικός πυρήνας προσπαθεί με κάθε τρόπο να εμφανιστεί ως η Κεντροδεξιά στην Ελλάδα και γιατί το δικαιούται και για να αντλήσει ψήφους από την μεγάλη δεξαμενή της λεγόμενης «Μεγάλης Δημοκρατικής παράταξης». Ταυτόχρονα φαίνεται ότι ο συμβιβασμός με την ακροδεξιά της πτέρυγα οδεύει προς το τέλος του. Η ΝΔ θα οδεύει προς τις ερχόμενες εκλογές ή έχοντας ξεφορτωθεί την ακροδεξιά της τάση η έχοντας την ενσωματώσει η ακόμα και με έναν συνδυασμό των δύο.

 

Οι ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι τάχαμου «άργησε η ΝΔ να αποπέμψει τον Μπογδάνο είναι αστείες. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε τίποτα την εποχή της δράσης της ΧΑ ελπίζοντας κοντόφθαλμα και πιλιτικάντικα ότι θα έκοβε ψήφους από την ΝΔ.

 

Αντιθέτως η ΝΔ έβαλε στην φυλακή την ΧΑ και συγκρούεται ανοιχτά ή καλυμμένα με τους Μπογδάνους όχι μόνον γιατί της κόβουν ψήφους αλλά κυρίως γιατί έχει ανάγκη να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να εμφανισθεί ως αυθεντικό κεντροδεξιό κόμμα εναρμονισμένο με τις διεθνείς τάσεις της «μετα Τραμπ» και «μετα Μέρκελ» εποχής αντλώντας ταυτόχρονα οπαδούς από την δεξαμενή της «μεγάλης δημοκρατικής παράταξης.

 

Σε αυτή την περίπτωση τα πράματα για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι τόσο δύσκολα όσο φαίνονται . Είναι πολύ χειρότερα. Πάρα τις «βιασύνες» του για διενέργεια εκλογών φαίνεται ότι η πορεία προς αυτές θα είναι ένας εφιάλτης για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο κεντροαριστερά και αν στρέψει το τιμόνι η ηγεσία του.

 

Το πραγματικό ερώτημα των επόμενων εκλογών για το κεφάλαιο θα τεθεί ως εξής: Ποιος είναι ο καταλληλότερος για να υπηρετήσει τα συμφέροντα του βασικού πυρήνα του κεφαλαίου στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή; Ένας φωτισμένος κεντροδεξιός Δένδιας η ένας φωτισμένος κεντροαριστερός Κοτζιάς;

 

Η φασιστική δεξιά και οι οπαδοί τους πληθαίνουν και θα γίνονται ακόμα πιο επικίνδυνοι για το οργανωμένο εργατικό και λαϊκό κίνημα άλλα θα μείνουν εκτός νυμφώνος ως συμμορίες κατσαπλιάδων εκτός των τειχών καταδικασμένοι να τους χρησιμοποιούν εναντίον των κινημάτων όταν τους χρειάζονται.

 

Καθαρός καπιταλισμός χωρίς τα ζόμπι του φασισμού με διάφορες μορφές δεν υπήρξε ούτε θα υπάρξει καθώς φαίνεται.

 

Αναγνώστηκε 417 φορές
ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Κάντε κλικ στο όνομα του αρθρογράφου για να διαβάσετε όλα τα άρθρα του.

Θέλουμε να μιλήσουμε για τον κομμουνισμό της εποχής μας, την αναγκαία αλλά όχι δεδομένη προοπτική. Θέλουμε να μιλήσουμε ταυτόχρονα για την καθημερινή επιβίωση και τον αγώνα γι’ αυτήν.

ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εγγραφείτε στην λίστα επικοινωνίας μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι.